Nama pre svega nedostaje opsta kultura, onako globalno, jer bezrepa stoka ovde preovladjuje, mnogi su pokusavali na razne nacine da nam predstave taj opsti interes, da osvescuju narod s tim ciljem, ali ti napori su bili kratkog daha, bez rezultata, i eto nas tu gde smo, neki u rasejanju, neki u ovoj stradiji, prciji ludaka, kako god.
Mislim da nama nedostaju adekvatno proživljeni istorijski periodi...koje smo mi, ne svojom krivicom, prespavali.
To je škola koja se nikada neće vratiti i nadomestiti. Vreme je resurs koji je najskuplji jer povratka nema.
Ne možemo mi sada vratiti renesansu pa iz nje izvući dobro, loše, oblikovati sebe...I tako redom...sve do industrijske revolucije.
Propustili smo buđenje svetovnog plemstva, kasnije formiranje srednjeg staleža, osvajanje sloboda, ogranicenje vladara, borbu za pravo na rad, imovinu i nasledjivanje, propustili smo da gradimo gradove i škole kada su ih drugi oko nas gradili i najvažnije od svega, propustili smo formiranje svesti da braneći opšte branimo lično.
Čak smo i pred kraj dvadesetog veka propustili puno. Odgovor na informatičku revoluciju. Kada su se desili računari u smislu pobede tokom devedesetih američki odgovor je bila jaka Klintonova privreda...mi smo tada ratovali kao u srednjem veku kada se svet menjao i promenio.
Početkom dvehiljaditih je bila nova revolucija sa mobilnim telefonima.
Sada se dešava, upravo ovog momenta, roboticka. A mi hoćemo da držimo zatvorenu državu sovjetskog tipa, da motamo Koreancima eksere oko šrafova ručno i uvlačimo Italijanima učkure u gaće i da izdržavamo vojno - bezbedonosni sistem koji čini stožer vlasti i čini sve da bi nas odvojio od sveta. Da nas drži siromašne i zavidne objasnjavajuci nam kako smo bolji od drugih.
A svet ode...za nas ode u fijaker pa u pizdu materinu. Nepovratno.
Sa Djindjicem i Panicem pre toga smo neki rep mogli da jurimo sada je konačno jasno da smo odustali, da smo svedeni na gurabiju u kojoj se za low cost kartu zdere, **** i loče.