Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Đampa Lahiri - Ravnica

Lahiri je već godinama jedna od meni omiljenih autora i pročitao sam sve što je napisala. Ovaj roman uglavnom podsjeća na njene ranije radove. Opet se tu govori o Indijcima, identitetu, novom životu u Americi, opet su likovi visokoobrazovani ljudi...Iako je roman sasvim ok, ipak mislim da je bolja u kratkim pričama. U ovom romanu radnja je prilično razuđena, prostire se od Indije do Amerike, traje 50-60 godina, a imamo i nekoliko glavnih likova od kojih svako živi neki svoj život. Ipak sam ja više ljubitelj koncentrisanijih priča.
Kada je riječ o stilu, mislim da ipak ima male razlike u odnosu na prethodna djela. Rečenice su nešto kraće, nisu više tako tečne. Ne znam da li je riječ o stvarnoj promjeni stila koja je nastala tokom 15-ak godina Lahirinog stvaralaštva ili je u pitanju ne baš sjajan hrvatski prevod, ali promjena se uočava.

Đampa Lahiri - Ravnica

Lahiri je već godinama jedna od meni omiljenih autora i pročitao sam sve što je napisala. Ovaj roman uglavnom podsjeća na njene ranije radove. Opet se tu govori o Indijcima, identitetu, novom životu u Americi, opet su likovi visokoobrazovani ljudi...Iako je roman sasvim ok, ipak mislim da je bolja u kratkim pričama. U ovom romanu radnja je prilično razuđena, prostire se od Indije do Amerike, traje 50-60 godina, a imamo i nekoliko glavnih likova od kojih svako živi neki svoj život. Ipak sam ja više ljubitelj koncentrisanijih priča.
Kada je riječ o stilu, mislim da ipak ima male razlike u odnosu na prethodna djela. Rečenice su nešto kraće, nisu više tako tečne. Ne znam da li je riječ o stvarnoj promjeni stila koja je nastala tokom 15-ak godina Lahirinog stvaralaštva ili je u pitanju ne baš sjajan hrvatski prevod, ali promjena se uočava.
Da, ti si zaljubljen u nju, a ja sam bas zbog tvojih pohvala jednu njenu knjigu i procitala. ( Imenjak).
Simpaticna knjiga, lako se cita, ali citalac ( u ovom slucaju moja malenkost) nema vise zelje da cita bilo sta drugo od nje.

Ima i inace mnogo knjiga u kojima se opisuje dolazak malo egzoticnog sveta u Ameriku ( uglavnom Njujork), neke komicne situacije
koje imaju veze sa rodbinom koja dolazi u posetu, ali je ova jedna knjiga dovoljna da se covek i pozdravi sa autorkom.

Da, ti si zaljubljen u nju, a ja sam bas zbog tvojih pohvala jednu njenu knjigu i procitala. ( Imenjak).
Simpaticna knjiga, lako se cita, ali citalac ( u ovom slucaju moja malenkost) nema vise zelje da cita bilo sta drugo od nje.

Ima i inace mnogo knjiga u kojima se opisuje dolazak malo egzoticnog sveta u Ameriku ( uglavnom Njujork), neke komicne situacije
koje imaju veze sa rodbinom koja dolazi u posetu, ali je ova jedna knjiga dovoljna da se covek i pozdravi sa autorkom.

Ako se kad nakaniš, pokušaj sa njenim kratkim pričama Nova zemlja i Tumač bolesti . Kažem, meni su prilično bolje od njenih romana.

U petak je sniženje u laguni pa planiram da kupim 2 knjige, možda i 3:

1. Vrbe - Aldžernon Blekvud

Lavkraft je rekao: “Vrbe su najbolja priča strave ikada napisana.”

To ću sigurno da kupim.

2. Ukleta kuća na brdu – Širli Džekson

Stiven King je rekao: “Mislim da su Ukleta Kuća na brdu Širli Džekson i Okretaj zavrtnja Henrija Džejmsa jedina dva istinski velika romana o natprirodnom u poslednjih sto godina.“

I ovo ću da kupim.

3. Karmila – Šeridan le Fanu

Ovo su, kolko sam shvatio, neke priče o duhovima.
Ovo nzm dal da kupim.

Jel čitao neko ove knjige, da napiše nešto o njima?

čitao sam empire v, nije baš ostavila neki jak utisak na mene.

Ova knjiga se upravo nadovezuje na Empire V, odnosno isti likovi se pojavljuju, ali može
se čitati zasebno.
Pa i ja baš nisam načisto sa Peljevinom, iako sam pročitao nekoliko njegovih knjiga,
ne mogu sa sigurnošću da kažem da li mi se dopada ili ne. Mada u svim tim knjigama
ima dobrih delova.

Smrt dolazi na kraju, Agata Kristi

Ako želite da znate kako to izgleda kad se zločin dogodi u starom Egiptu 2000 godina pre nove ere ovo krimić za vas. Sam zaplet nije nešto kompleksan ( provalio sam ko je ubica! ), a zadovoljstvo čitanja leži u praćenju egipatskih likova, od njihovih egzotičnih imena, preko samog opisa likova i atmosfere do događaja. No jedno je je očito, motivi da se počini ubistvo pre 4000 hiljade godina i danas ostaju isti! ;)

Trenutno čitam zbirku priča Strasti - I. B. Singera, i baš mi se sviđa, Singer je vrhunski pripovedač.
Preporučio bih i jedan od njegovih najboljih romana Senke na Hadsonu.

Ja sam voleo Singera sa 20 i nešto godina sada mi nije tako privlačan...
Završio Guderijana...Totalno sam pod utiskom kako je Evropa mogla da izgleda da nemci nisu preduzeli taj nesrećni ''Pohod na istok'' i unesrećili i sebe i druge...Osovina Moskva-Berlin bi stvorila pravi otpor militantnom kapitalizmu i dekadenciji koja se danas totalno razvila.

Ja sam voleo Singera sa 20 i nešto godina sada mi nije tako privlačan...
Završio Guderijana...Totalno sam pod utiskom kako je Evropa mogla da izgleda da nemci nisu preduzeli taj nesrećni ''Pohod na istok'' i unesrećili i sebe i druge...Osovina Moskva-Berlin bi stvorila pravi otpor militantnom kapitalizmu i dekadenciji koja se danas totalno razvila.

Ti to ozbiljno ili je neka ironija u pitanju?

Naravno da ne...Ali sadašnji poredak ne dozvoljava alternativu bilo gde osim ako je nateran, na primer u Siriji da prihvati stvaro stanje stvari...Mislim da je van kontrole i da mora da se modifikuje i vrati na prvobitne postulate koji su bili dobri...:)

Meni jednostavno nije jasno kako neko može da pomisli da bi nešto kao osovina Hitler-Staljin bila korisna alternativa bilo čemu.

Shvatam ozlojeđenost sadašnjim stanjem, ali ono što si napisao je jezivo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back