Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Лепо је писана књига "Велики рат" од Гаталице.Али ја више волим непознате домаће ауторе и сматрам да од читања тако непознатих аутора и наслова имам највеће користи.
Постоји Монголска пословица : "Глуп човек који прича о ономе шта је видео бољи је од мудраца који ћути о ономе шта зна."
У овом свету све је манипулација: од филмова , документарних и играних , вести,па и књига , које су аутоцензурисане још у току писања.Што је мања цена стварања уметничког дела , то постоји већа вероватноћа да неко остави своју заоставштину у виду књиге, макар је сам финансирао,и време за писање и штампање. (Важно је да је аутентичан и писац који пише истину.)
Што је скупља уметност, која се ствара, то више зависи од новца других људи.

Лепо је писана књига "Велики рат" од Гаталице.Али ја више волим непознате домаће ауторе и сматрам да од читања тако непознатих аутора и наслова имам највеће користи

Ajde preporuči nekog, da više ne budu toliko nepoznati.
I, usput, šta je za tebe korist od čitanja?

Корисна књига је она која је животна,т.ј. која у себи садржи животна искуства,или она која доприноси мудрости коју скупљамо читајућу од белатристике до стручних књига(психологија, социологија, историја,философија и.т.д).
"Народне мудрости" од Стојан Ристића(одабрао и приредио не само ову књигу) је једна корисна књига.
Или Рамчиловић Авдулах ,који је обавио велики посао са књигом "Пословице и изреке из целог света".

Корисна књига је она која је животна,т.ј. која у себи садржи животна искуства,или она која доприноси мудрости коју скупљамо читајућу од белатристике до стручних књига(психологија, социологија, историја,философија и.т.д).
"Народне мудрости" од Стојан Ристића(одабрао и приредио не само ову књигу) је једна корисна књига.
Или Рамчиловић Авдулах ,који је обавио велики посао са књигом "Пословице и изреке из целог света".

Nemam ništa protiv sakupljača poslovica, ali ipak sam se nadao da ćeš neku beletristiku da nam preporučiš.

Prva Ledi Četerli, D. H. Lorens
Još jedno izdanje Politike sa trafike. Ovo je roman koji je verovatno izuzetno popularan kod žena. Autor, iako muškarac, umešno opisuje senzibilnu psihu jedne usamljene žene uskraćene za fizičku ljubav. S obzirom da joj je muž povređen u Prvom svetskom ratu primorana je da se okrene svom najbližem okruženju...koje je daleko od njenog nivoa. Do sada najveći utisak na mene ostavila je metafora o crnom i belom konju. Obzirom da sam pre nekog vremena u kinoteci gledao film znao sam otprilike o čemu se radi no sa direktnim čitalačkim iskustvom ništa se ne može uporediti.

Sudeći po pazarima pojedinih knjižara nije da ljudi ne čitaju.
Pitanje kvaliteta štiva koje biraju je druga stvar, ali nije da ne čitaju.

Ustvari, lepo je kad u društvu neko nekog prozove zbog onog što čita. Takve diskusije potiču plodnu socijalnu dinamiku. Razmatra se što neko čita, kakav je čovek, da li to odgovara njegovom socijalnom statusu i mestu u društvu. Da li uopšte zaslužuje da mu se neko ko se smatra iznad njegovog izbora obrati. O da. Obožavam razgovor o knjigama uz srču i krv. Ništa bolje od ukusa krojenog pesnicom. Živelo čitanje! Smrt kritičarima!

Ko od nas može da kaže šta je kvalitetno štivo...

Loše je kad se u nešto što predstavlja zadovoljstvo unese "mora se", kad se pokušavaju nametnuti socijalni uzusi jedne grupe kao opšte merilo vrednosti u svim situacijama. Čitanje je kao tango. U njemu nema grešaka, ne kao u životu. Nekad razgovori o književnim ukusima izgledaju kao nagovaranje tigra da jede travu jer svi magarci to rade. (ovo upotrebljavam zato jer volim basne a ne da bih nekog vređao)

Loše je kad se u nešto što predstavlja zadovoljstvo unese "mora se", kad se pokušavaju nametnuti socijalni uzusi jedne grupe kao opšte merilo vrednosti u svim situacijama. Čitanje je kao tango. U njemu nema grešaka, ne kao u životu. Nekad razgovori o književnim ukusima izgledaju kao nagovaranje tigra da jede travu jer svi magarci to rade. (ovo upotrebljavam zato jer volim basne a ne da bih nekog vređao)
e, ja sam sličnu argumentaciju potezala kad ni sebi nisam htela da priznam da sam žena balkanka i da mi je naš folk negde u gentskom kodu, te da krv uzavri kako nikad neće na neke druge taktove.
sad sam porasla i nemam potrebu da okolišam

e, ja sam sličnu argumentaciju potezala kad ni sebi nisam htela da priznam da sam žena balkanka i da mi je naš folk negde u gentskom kodu, te da krv uzavri kako nikad neće na neke druge taktove.
sad sam porasla i nemam potrebu da okolišam

Ljubomir Micić je tvrdio da će balkanski Barbarogenije decivilizator osloboditi Evropu civilizovanog divljaštva. Tako da kad slušaš narodnjake ti si u kulturnoj misiji prosvećivanja zabludjelih intelektualaca koji se previše oslanjaju na evropsku trulu greduz:kiss:

Ko od nas može da kaže šta je kvalitetno štivo...

JA mogu da kazem. Pokazalo se da sam uvek u pravu!

Ustvari, lepo je kad u društvu neko nekog prozove zbog onog što čita. Takve diskusije potiču plodnu socijalnu dinamiku. Razmatra se što neko čita, kakav je čovek, da li to odgovara njegovom socijalnom statusu i mestu u društvu. Da li uopšte zaslužuje da mu se neko ko se smatra iznad njegovog izbora obrati. O da. Obožavam razgovor o knjigama uz srču i krv. Ništa bolje od ukusa krojenog pesnicom. Živelo čitanje! Smrt kritičarima!

Književnost nije skok u dalj, pa da je jasno ko je bolji od koga, ali čitalac mora da nauči da prati neke putokaze. Nečije mišljenje se mora poštovati, jer niti se sve može pročitati, niti treba vrijeme gubiti na bezvrijedne knjige.

Smatram da svaki covek ima svoj ukus. Ja time nisam otkrila nista epohalno, mada cim ja kazem zvuci epohalno. Svako voli nesto u skaldu sa svojim karakterom, koji je obrazovan na odredjen nacin. Iako sam veoma strucna kriticarka, ne volim sebe da nazivam tako. Pre bih za sebe rekla da sam "pazljiva citateljka" ili "istrazivacica Biblije". Taj drugi naziv nije bio popularan. Ja sam uspela da povezem moju psovecenost Bibliji, povezem sa ostalom knjizevnoscu. U tome bi se sa mnom slozio svaki pravi citalac, da ne kazem "pazljivi", jer ce shvatiti da su biblijski motivi opstesvetski, opsteduhovni i opsteknjizevni motivi. Obicno ovde sa vama rado podelim moje iskustvo o nekoj knjizi. Cesto izazovem velike polemike, jer moje misljenje je svetskog karaktera, a pri tom je i strcuno podruprto, tako da zaista ima tezinu. Smatram da je najbolje da s ecovek prepusti svom putokazu, ali da ponekad poslusa i nekog drugo, poput MENE, i ne gubi vreme citajuci neke glupe knjizurine, koje sam JA procitala i izgubila dragoceno vreme. U te promasene autore, pre svega, ubrajam Dostojevskog i Pavica. Najvaznije je citati, a vremenom covek sam nadje negde ono sto mu prija.

Trenutno citam, naravno, Bibliju.
1. Korinćanima 10:24: Neka niko ne gleda svoju korist, nego korist drugoga.

Kum, Mario Puzo
Sa velikim očekivanjima započeo sam ovu knjigu ( zbog mojih simpatija prema Sicilijancu ). Za sada očekivano dobro, iako sam gledao filmove, povukla me je ta atmosfera...mislim da narednih dana ovu knjigu neću ispuštati iz ruku.

Komentarisala sam vec tu knjigu i tog Marija Puza, pa da se ne ponavljam. Dovoljno je da kazem da ne volim mafijaske knjige i da su mi glupe.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back