Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala Quentin, ti bi stvarno bio savrsen za direktora nekog arhiva ( ovo je kompliment iako arhiv zvuci jel , malo onako, nesto
kao Kafka i silna prasina;))

Da li veruejs da me muci Frenzen i nekih zadnjih pedesetak stranica ( ja i ne znam koliko je, pise mi da ima jos 10% jer
sam knjigu za velike pare kupila preko Kindle-ta). Stvarno je pred kraj odlepio i sa Edipovim kompleksom, onim beskrajnim
onanisanjem ( a nije imao u to vreme 15 godina) nego valjda i trideset ( mislim na Volfa , ne na Frenzena),
mnogo me je smorila ta knjiga tako da cu se i ja vratiti na "remek dela", a nadam se da ce to biti Pekic;)

Ja bih svašta dao da mogu u nekom arhivu da radim...

Već sam pisao da je priča o Volfu kod Frenzena dobila previše prostora, ili je čak potpuno bespotrebna.
Al' eto, kad on ludak ne pita mene kako će da napiše knjigu. :lol:

Vala, u pravu si. I ja čitam Čehovljeve priče sad.
Frenzen u nekakvim silnim intrevjuima povodom Purity kaze da je uzor bio Geteov roman
Vilhelm Majster i njegove godina ucenja. Taj je roman ( tema nema veze sa mladim Verterom)
u knjizevnosti primer i uzor razvojnog ili obrazovnog romana ( i ne znam izraz na srpskom, a mozda i ne postoji).
Ja citam Frenzenov roman, a ovaj Geteov mi na pamet ne pada da ga citam, a kao na faksu je i trebalo da ga citam.

I zato zaista necu vise da se zamlacujem sa savremenim piscima ( cast izuzecima, a ima ih hvala Bogu, a tu je i
Frenzen, ali i Ferrante) jer ako ovako nastavim nikada necu stici da procitam ove klasike koje stalno odlazem.

A, da, u tom intervjuu su pomenuli i Dikensa, ali je on striktno odbio da mu je Dikens bio bilo kakav uzor.
Cak ide toliko daleko da sebe poredi sa Geteom ( on je studirao knjizevnost u Berlinu i Minhenu) pa kaze
da je i njemu kao i Geteu Nemacka nesto bila dozlogrdila pa je pokusao da je se resi kao i Gete putovanjem u
Italiju.
Usput, u vreme Getea Nemacka nije postojala;)

Frenzen u nekakvim silnim intrevjuima povodom Purity kaze da je uzor bio Geteov roman
Vilhelm Majster i njegove godina ucenja. Taj je roman ( tema nema veze sa mladim Verterom)
u knjizevnosti primer i uzor razvojnog ili obrazovnog romana ( i ne znam izraz na srpskom, a mozda i ne postoji)
.
Ja citam Frenzenov roman, a ovaj Geteov mi na pamet ne pada da ga citam, a kao na faksu je i trebalo da ga citam.

Na srpskom se kaže bildungsroman. :p

A, da, u tom intervjuu su pomenuli i Dikensa, ali je on striktno odbio da mu je Dikens bio bilo kakav uzor.
Cak ide toliko daleko da sebe poredi sa Geteom ( on je studirao knjizevnost u Berlinu i Minhenu) pa kaze
da je i njemu kao i Geteu Nemacka nesto bila dozlogrdila pa je pokusao da je se resi kao i Gete putovanjem u
Italiju.
Usput, u vreme Getea Nemacka nije postojala;)

E, jbg sad! A glavna junakinja se sasvim slučajno zove Pip, i bori se sa siromaštvom, a ne zna da je čeka bogato naslijedstvo. I još joj je ona majka prava gospođa Havišam.

u knjizevnosti primer i uzor razvojnog ili obrazovnog romana ( i ne znam izraz na srpskom, a mozda i ne postoji).
Одавно сам, хвала Богу, прочитао Вилхелма Мајстера, и могу да кажем да ми се много свиђао.

Неотесани човек је задовољан кад види да се нешто догађа; образовани хоће да осећа, а размишљање је пријатно само сасвим изабраном.
Из Вилхелма Мајстера.

Одавно сам, хвала Богу, прочитао Вилхелма Мајстера, и могу да кажем да ми се много свиђао.

Неотесани човек је задовољан кад види да се нешто догађа; образовани хоће да осећа, а размишљање је пријатно само сасвим изабраном.
Из Вилхелма Мајстера.

Hvala mnogo na preporuci, citacu ga onda i ja uskoro.

Из Вилхелма Мајстера.
Ne bih ja bila toliko isključiva. Znam mnogo obrazovanih ljudi totalno lišenih osećanja. Sa poslednjim se slažem. Priznajem, mene često mrzi da se udubljujem, ali ne priznajem da sam baš toliko neotesana... :sad2:

Ovde sam procitala preporuku za "dama u plavom" Havijera Sijere. Procitala sam tri cetvrtine knjige, i planiram da je zavrsim, ali do sada je razocarenje.
Reklama za Vatikan, pokrstavanje i to ne na silu kako je obicno bilo, nego kao ljudi sami traze da ih ovi pokrste jer im se ukazala presveta...:roll:
Zavrsicu je, ali postaje mucenje...

Čituckam Volterov Kandid. Parodija na idealističku filozofiju. Simpatično, a kako pročitah ta knjiga je nekada bila fenomen.

I meni je bilo simpatično dok sam čitao. Nije obimna knjiga, pročitao sam je za dva dana, napisao neki osvrt u pet rečenica i odložio na policu. Posle mi je pala u šake neka kritika Voltera, posle koje sam se pitao da li sam ja to uopšte pročitao. Te ovaj kritikuje Lajbnica, te agrarna reforma, te ovo, te ono... Tad mi nije bilo simpatično, zapravo, bilo je razočaravajuće.

Ista situacija sa Pekićevim Novim Jerusalimom. Pročitao sam ga za tri dana, ostao zapanjen veličinom dela, mesecima bio pod uticajem Pekićeve reči. Onda, čuh neki osvrt na Pekića, gde se kao lajtmotiv ovog dela provlači zvuk frule i flaute, na koje ja nisam ni obratio pažnju. I ne samo to. Poslednja od pet noveli, Novi Jerusalim, zapravo je jedna suptilna kritika nauke, jer taj grad, koji otkriva i rekonstruiše jedan arheolog, zapravo predstavlja logor. Onda se setim da sam, čitajući hvalospeve tog nedakašnjeg logora, na sopstveni modus vivendi pokušavao nakalemiti vrednosti koje su, zapravo, sve osim toga. Sad mi smešno, jer, eto, i sam postah deo knjige, kao obična, Pekićevom rečju hipnotisana budala.

Konačno, vrhunac prve faze mog čitalačkog iskustva je Šekspirov Hamlet. Svodeći delo na onu čuvenu dilemu, obeležih ga na jednom sajtu pročitanim.

Elem, htedoh reći ovo. Za velika dela treba biti dobro potkovan. Ja sam ih, pretpostavljam, prerano čitao. Sad sebi delujem kao posetilac Luvra koji trčećim korakom posmatra eksponate. Takvo je bilo moje čitanje i razumevanje. Sad barem znam da ne znam (čitati), pa možda i naučim ponešto. Dok sam verovao da znam, nisam se ni trudio da učim. Naravno, ovo se ne odnosi na tebe, već me je samo Volter u tvom komentaru prisetio mojih čitalačkih bisera.

Ja sam to čitao kao klinac. Imali smo u kući neko predivno staro izdanje sa finim ilustracijama. Valjda me to privlačilo, jer inače ništa nisam kapirao. :D
Jbg, imao sam možda 13 godina.

Kako je Fjodor lepo primetio ipak je to neka filozofija, a mi ( barem je tako sa mnom) volim knjizevnost tako da
ne bih da se bavim Volterom i Zan Zak Rusoom.

- - - - - - - - - -

@Fjodore
taman sam se naostrila da pocnem Pekica, a ti kazes da je i to nekakva filozofija.
Ali srpska mi je " filozofija" ipak nekako bliska pa cu ga uskoro ( barem Zlatno runo) uzeti u "postupak".
Ako me neki Amerikanac opet ne omete u casnim namerama. A nije iskljuceno.

taman sam se naostrila da pocnem Pekica, a ti kazes da je i to nekakva filozofija.
Ali srpska mi je " filozofija" ipak nekako bliska pa cu ga uskoro ( barem Zlatno runo) uzeti u "postupak".
Ako me neki Amerikanac opet ne omete u casnim namerama. A nije iskljuceno.

Čuj, barem Zlatno runo. A Zlatno runo ima koliko? Šest, sedam knjiga? Nisam siguran da ću to ikad pokušati pročitati.

Mislim da nije neka teška filozofija u pitanju, to što ja nisam shvatao, to je moja krivica, ne Pekićeva.

Ja našao Godine koje su pojeli skakavci po povoljnoj ceni, ali, evo peti dan čekam da mi prodavac pošalje broj računa kako bismo obavili kupoprodaju. Ipak, ima opravdanje zbog kašnjenja, pošto je trebalo da se u subotu porodi. Čim nabavim, počeću to da čitam. Trotomno delo posvećeno zatvorskim danima mladog disidenta. Inače, imam poslednja četiri toma Zlatnog runa, ali mi nedostaju prva tri. Kad kompletiram, pročitaću i to. Obavezno.

Mislim da nije neka teška filozofija u pitanju, to što ja nisam shvatao, to je moja krivica, ne Pekićeva.

Ja našao Godine koje su pojeli skakavci po povoljnoj ceni, ali, evo peti dan čekam da mi prodavac pošalje broj računa kako bismo obavili kupoprodaju. Ipak, ima opravdanje zbog kašnjenja, pošto je trebalo da se u subotu porodi. Čim nabavim, počeću to da čitam. Trotomno delo posvećeno zatvorskim danima mladog disidenta. Inače, imam poslednja četiri toma Zlatnog runa, ali mi nedostaju prva tri. Kad kompletiram, pročitaću i to. Obavezno.
Ja imam nekih sedam knjiga, ali sam mislila da su "samo" pet Zlatno runo. Cak sam valjda prvu pocela i da citam, ali
je jezik kojim pise zaista komplikovan, samo nagadjas sta je ko rekao, tako da, jel;)

I ja sam svojevremeno povoljno kupila Skakavce, za 1000 dinara. Iako mi je sve Pekićevo do sada pročitano bilo interesantno, mislim da će upravo Skakavci najduže čekati da stignu na red. Novi Jerusalim uopšte nije dosadan, kao ni Besnilo, dok su mi Odbrana i poslednji dani vrhunac. Obožavam... Arsenija Njegovana sam jedino batalila, ali, moraću da mu se vratim kad Runo dođe na red. Ne znam gde se svrstava Kako upokojiti vampira... Je l' čitao ko?

- - - - - - - - - -

Da, ima sedam Runa.

I ja sam svojevremeno povoljno kupila Skakavce, za 1000 dinara. Iako mi je sve Pekićevo do sada pročitano bilo interesantno, mislim da će upravo Skakavci najduže čekati da stignu na red. Novi Jerusalim uopšte nije dosadan, kao ni Besnilo, dok su mi Odbrana i poslednji dani vrhunac. Obožavam... Arsenija Njegovana sam jedino batalila, ali, moraću da mu se vratim kad Runo dođe na red. Ne znam gde se svrstava Kako upokojiti vampira... Je l' čitao ko?

- - - - - - - - - -

Da, ima sedam Runa.

Ja pocela pa batalila, to mu je najkomplikovanije delo, cista filozofija i prozivanje i pozivanje filozofa.

- - - - - - - - - -

A meni se bas bio naslov dopao:zcepanje:
Koje sam ja pare dala za Pekica, a necu ga citati.

Ja nemam pojma zašto je to Zlatno runo toliko skupo. Mislim, kapiram generalno, ponudu, potražnju i to, ali opet mi nema logike.
Gledam na jednom sajtu s polovnim knjigama: Fokner u šest knjiga 21 evro, Hemingvjej u šest knjiga 23 evra, Šekspir u 18 knjiga 34 evra, Selimović u 9 knjiga 34 evra, a Zlatno runo (7 knjiga) 68 evra!!!

Ja nemam pojma zašto je to Zlatno runo toliko skupo. Mislim, kapiram generalno, ponudu, potražnju i to, ali opet mi nema logike.
Gledam na jednom sajtu s polovnim knjigama: Fokner u šest knjiga 21 evro, Hemingvjej u šest knjiga 23 evra, Šekspir u 18 knjiga 34 evra, Selimović u 9 knjiga 34 evra, a Zlatno runo (7 knjiga) 68 evra!!!

Ja sam stvarno sedam knjiga platila bas toliko ( pre nekoliko godina), a i danas je isto.
Svaka je knjizara u Beogradu ( ukljucujuci i izloge knjizara) prepuna naslova Pekica, sigurna sam da se kupuje, a da ziv
covek ne cita, ali se kupujue. Dzepne su knjige, nikako neko velelepno izdanje koje opravdava tu cenu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back