Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zasto...
Jednostavno radi se o utisku koji su njihovi pisci ostavljali na mene. Kad uporedim ono sto sam citao od npr. Foknera, Selindzera ili Milera sa delima koja su napisali npr. Remark, Hesse, Solohov ili pak Markes deluje mi da nisu ista liga.
Naravno to je samo moj licni stav koji nije temeljen na nekoj naucnoj analizi vec prema mojim afinitetima.

Remark nikako nije ista liga ni sa Heseom ( mada ja licno Hesea ne volim, ali to je moj licni ukus i kupus), ali ni sa Markesom, Solohov se meni licno ne uklapa u bilo
kakva poredjenja, valjda si ga sam izmislio iako ga nikada nisi citao. On zaista neme veze ni sa ovm Nemcima, a jos manje sa Amerikancima.

Meni je cudno da se ovde prave poredjenja izmedju Neba i Zemlje, a ziv covek nista ne cita.

Remark nikako nije ista liga ni sa Heseom ( mada ja licno Hesea ne volim, ali to je moj licni ukus i kupus), ali ni sa Markesom, Solohov se meni licno ne uklapa u bilo
kakva poredjenja, valjda si ga sam izmislio iako ga nikada nisi citao. On zaista neme veze ni sa ovm Nemcima, a jos manje sa Amerikancima.

Meni je cudno da se ovde prave poredjenja izmedju Neba i Zemlje, a ziv covek nista ne cita.

:roll: opet si na nekim drogama.

:roll: opet si na nekim drogama.
Pa vidi , ti si napisao o nkakvim ligama, ja sam pomislila da pricas o americkoj knjizevnosti, ali ti nemas pojma o cemu, kome pricas.
Tema je sta citate, ti pricas o nekakvim ligama i ko je s kim u kojoj, ili nije.
Pa sad ko je na drogama ovde:zcepanje:

Ja inace nemam problem sa drogama, bilo nekad , sad se pripoveda,uopste me ne zamima ko uzima i da li kakve droge, ili je alkos ili lud.

Pa vidi , ti si napisao o nkakvim ligama, ja sam pomislila da pricas o americkoj knjizevnosti, ali ti nemas pojma o cemu, kome pricas.
Tema je sta citate, ti pricas o nekakvim ligama i ko je s kim u kojoj, ili nije.
Pa sad ko je na drogama ovde:zcepanje:

Ja inace nemam problem sa drogama, bilo nekad , sad se pripoveda,uopste me ne zamima ko uzima i da li kakve droge, ili je alkos ili lud.

:zzzz:mmmm da:zzzz:
neznam zasto ali me tvoji postovi uvek teraju na zevanje:zzzz:

Ja sam procitala drugu ( i stvarno zadnju) Murkamijevu knjigu sa naslvom Opasna ( mozda i fatalna) ljubavnica.
Norveshka shuma je remek delo prema ovoj knjizi. Literatur-Fastfood" ( ovo je neki novi izraz za besmisleene knjige).

Moj pokojni kriticar je napisao da je u knjizi jedna od najerotcnijih ljubavnih scena ikada napisana, ali je on ( kriticar) tada imao 85 godina,
a to je rekao samo u inat nekoj zeni koja je s njim zajedno vodila neku legendarnu emisiju o knjizevnosti ( ali sam ja to sve tek posle citanja knjige
i razumela). Tu od erotike nema ni slova "Q" ili mozda kako jedan muskarac zamislja da je erotika savrsena, ali i ta scena traje dve tri stranice,
ostalo stvarno nije uopste vredno ni pomena. Murarkamija sam morala da citam jer sam Kindle zaboravila pa sam stala na pola romana druge knjige Knausgarda
a nisam imala sta da citam tako da kada mi je Kindle stigao i nastavila sa Knausgardom bila sam presrecna jer je Knausgard savrseno normalan i prizeman
cak i kada pise o erotici.

Ja sam procitala drugu ( i stvarno zadnju) Murkamijevu knjigu sa naslvom Opasna ( mozda i fatalna) ljubavnica.
Norveshka shuma je remek delo prema ovoj knjizi. Literatur-Fastfood" ( ovo je neki novi izraz za besmisleene knjige).

Moj pokojni kriticar je napisao da je u knjizi jedna od najerotcnijih ljubavnih scena ikada napisana, ali je on ( kriticar) tada imao 85 godina,
a to je rekao samo u inat nekoj zeni koja je s njim zajedno vodila neku legendarnu emisiju o knjizevnosti ( ali sam ja to sve tek posle citanja knjige
i razumela). Tu od erotike nema ni slova "Q" ili mozda kako jedan muskarac zamislja da je erotika savrsena, ali i ta scena traje dve tri stranice,
ostalo stvarno nije uopste vredno ni pomena. Murarkamija sam morala da citam jer sam Kindle zaboravila pa sam stala na pola romana druge knjige Knausgarda
a nisam imala sta da citam tako da kada mi je Kindle stigao i nastavila sa Knausgardom bila sam presrecna jer je Knausgard savrseno normalan i prizeman
cak i kada pise o erotici.

Koja je tebi erotska scena upečatljiva u mejnstrim književnosti (ne govorim o erotskim romanima isl.)?

Sve vrca u "Norveškoj šumi" od erotike.
Ili sam u periodu čitanja bio u nekoj seksualno - apstinentskoj krizi pa sam sve video kroz prizmu erotike.

Meni u Norveškoj šumi likovi uopšte nisu djelovali kao ljudska bića. Njihove reakcije, motivacije, emocije, ništa mi nije izgledalo prirodno i normalno. Taj problem postoji i u ostalim Murakamijevim knjigama koje sam čitao, ali u Norveškoj šumi je najupadljiviji.

Uzmimo u obzir da je pisao pod uticajem Selindžera.
Selindžer je svoje adolescente prikazao kao pogubljene što i jeste bitna odlika te grupacije.
Ali, kod Murakamija su i odrasli pogubljeni što nema osnova. Stoga si opravdano video tu manjkavost njegovog romana.

Da, pogubljenosti ima dosta, ali ona je još ljudska osobina. Više smeta nemotivisano, robotsko ponašanje, autistični karakteri... Sve to još nekako prolazi kad priču stavi u naglašeno fantastičn okvir, kao u 1Q84, ali u prilično realističnom okruženju Norveške šume, meni je baš smetalo. Iskreno, nikad mi nije bio jasan sav taj hajp oko Murakamija. Za mene je njegov književni talenat dosta sumnjiv. Al' valjda sam i ja malo piglu, što reče Truman. :D

Meni u Norveškoj šumi likovi uopšte nisu djelovali kao ljudska bića. Njihove reakcije, motivacije, emocije, ništa mi nije izgledalo prirodno i normalno. Taj problem postoji i u ostalim Murakamijevim knjigama koje sam čitao, ali u Norveškoj šumi je najupadljiviji.

U Norveskoj shumi ( kako je Fuentas lepo primetio) ima zaista erotike, onako, kolko na vrh noza, ali ima. Po istom sistemu je ima i u ovoj Fatalnoj ljubavnici,
ali je situacija sa tom erotikom jako cudna jer se radi o erotici decka i devojcice od jedanaest godina i da ni on ni ona taj neki dodir ruke celog zivota ne mogu da zaborave i onda se tako traze pa se i sretnu ali decenijama kasnije i onda opisuje scenu seksa izmedju njih dvoje kao da im je ne daj Boze dosho sudnji dan.

Knausgard u trecoj knjizi pise mnogo o erotici , a imao je samo jedanaest godina u to vreme, u drugoj se knjizi pojavljuje deo u kome pise da je kao nastavnik
bio zaljubljen u trinaestogodisnju ucenicu, danas ga u Svedskoj nazivaju pedofilom pa jos i desnoekstremistickim:zcepanje:

Najlepse i najuzbudljivije eroticne scene opisala je Maragaret Dira u svojoj knjizi Ljubavnik.

Pa takvi su Japanci:D

Ja se iz knjige secam scene u kojoj neki genijalan lik ( valjda genijalan za matematiku, ali totalno introvertan) menja u svoj studentskoj sobi ( 1qm) poster na zidu.
Stavlja zamrznute kanale u Amsterdamu umesto sneznog vrha Fudzijame i glavnom liku neko objasnjava da on ( genije) bolje onanise uz ove kanale iz Amsterdama:)

- - - - - - - - - -

U Norveskoj shumi ( kako je Fuentas lepo primetio) ima zaista erotike, onako, kolko na vrh noza, ali ima. Po istom sistemu je ima i u ovoj Fatalnoj ljubavnici,
ali je situacija sa tom erotikom jako cudna jer se radi o erotici dvoje jedanesrogodisnje dece i da ni on ni ona taj neki dodir ruke celog zivota ne mogu da zaborave
i onda se tako traze pa se i sretnu ali decenijama kasnije i onda opisuje scenu seksa izmedju njih dvoje kao da im je ne daj Boze dosho sudnji dan.

Knausgard u trecoj knjizi pise mnogo o erotici , a imao je samo jedanaest godina u to vreme, u drugoj se knjizi pojavljuje deo u kome pise da je kao nastavnik
bio zaljubljen u trinaestogodisnju ucenicu, danas ga u Svedskoj nazivaju pedofilom pa jos i desnoekstremistickim:zcepanje:

Najlepse i najuzbudljivije eroticne scene opisala je Maragaret Dira u svojoj knjizi Ljubavnik.

Pa takvi su Japanci:D

Mislim da je ovo standardna zabluda. Japan i Japanci iz Murakamijevih knjiga nemaju mnogo veze a stvarnom zemljom i narodom. I sami Japanci mu to zamjeraju, iako vole da ga čitaju. Kažu da piše pod prevelikim zapadnim uticajem.
Sam Murakami je pričao kako se, kad je počeo da piše prvu knjigu, mnogo mučio da pronađe svoj književni glas, odnosno stil koji mu odgovara za ono što želi da napiše. Na kraju je prvu stranu napisao na engleskom jeziku i potom je preveo na japanski, i shvatio da je to ono što je tražio.

Knausgard u trecoj knjizi...

Inače, ja čitam onog Puiga sad, ali sve mi dođe da ga batalim i vratim se Knausgoru, trećoj knjizi, jer nikako da prestanem o njemu razmišljati od kad sam pročitao drugu. Ne volim velike riječi i egzaltiranost u reagovanju na neku knjigu, ali meni je ono fantastično. Ima par programatskih odlomaka u kojima objašnjava motivaciju za pisanje autobiografije, za otklon od beletristike, u kojima govori o tome koliko smo prezasićeni fikcijom... Svaki dan im se vraćam.

Inače, ja čitam onog Puiga sad, ali sve mi dođe da ga batalim i vratim se Knausgoru, trećoj knjizi, jer nikako da prestanem o njemu razmišljati od kad sam pročitao drugu. Ne volim velike riječi i egzaltiranost u reagovanju na neku knjigu, ali meni je ono fantastično. Ima par programatskih odlomaka u kojima objašnjava motivaciju za pisanje autobiografije, za otklon od beletristike, u kojima govori o tome koliko smo prezasićeni fikcijom... Svaki dan im se vraćam.

Ма батали га, ко га јеббе...:D

Ovde u Nemackoj svaki treci dan neka reportaza, intervju, osvrti i recenzije, svuda ti Knausgard dise za vratom:D
On je superstar, ali je Linda ponovo na pishijatriji ( ovo sada stvarno), imaju i cetvoro dece, zive u nekoj PM, on je neumoran ( a ja ga potpuno razumem)
da Svedjane i Svedsku yebava gde i kako stigne, oni pa opet ne zele da im neko sa strane objasnjava ko su oni i tako...

Ja one Andjele necu da citam jer je barem jedna trecina druge knjige ispunjena tim Andjelima i sta ce i kako s njima.

Kupila sam i ja ovu Nevinost bez zastite ;) , ali citanje kao poslasticu odlazem za neki drzavni ili verski praznik.

Knausgard je jako hrabar covek.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back