Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Sanja

Све је то у реду, али наци патетика је некако глуп израз. Некако има хитлеровски призвук, а ја не волим ни Хитлера, ни Меркела.
А, што се тиче инсинуације, ја живим у НС, и ћирилице има само на једној кафани и једној пекари. Инсинуација би била да сам тврдио да је министар полиције доктор наука. Ово ми више делује као чињеница.
Али, мене то не тангира. Ја сам схватио поредак ствари.

Иначе, данас ми је коза ојарила 2 прелепа јарета и то ме чини срећним. Враћам се корјенима и природи.;)

Pa sad... :D

Pekić pre svega kao da nije imao u vidu (ili je ignorisao) činjenicu da nisu svi ''potkovani'' istorijskim, filozofskim i mitološkim znanjem, pa mi je (a i ostali koji su čitali Runo to su isto rekli) bilo uvek potrebno malo ''dodatne literature'' za razumevanje... Ako ništa drugo, tu mi je bila vikipedija :) Pekić veoma vešto barata istorijom i mitologijom i tako ih dobro koristi da oni koji ih tek osrednje poznaju mogu lako da se izgube u tome šta je njegovo, a šta zaista.

Svi tomovi imaju na momente jako ''teške'' periode za čitanje, ali likovi su fantastični i radnja je uvek maštovito konstruisana pa mi se često događalo da u dahu pročitam stotinak stranica zbog radnje pa se onda vratim nazad i pročitam opet sporije zbog boljeg razumevanja.

Iako postoji gomila likova, posle prvog ili drugog toma lako se popamti celo porodično stablo familije Njegovan.

Sedmi tom je, zapravo, ključ za razumevanje prethodnih šest i trenutno sam negde na pola.

Ne mogu reći da sam razumeo celokupno delo (odnosno dosad pročitano), ali ovo je knjiga koja se čita više od jednom.

Toliko...za sad :)

Preminuo Ginter Gras... :(
Slava mu...
U to ime, počeću da čitam Pseće godine.
Sačekaće mene Prust, ne može da pobegne i da hoće...;)
Ja od iduce nedelje svecano pocinjem Prusta, Grasa nikako nisam volela, momentalno nemam nerv za njega.
Sinoc sam zavrsila norveskog Prusta Moja Borba ( prva knjiga), na pocetku mi se dopao, ali kasnije ne toliko da u
dogledno vreme citam i nastavke. Na stotine i stotine stranica opisuje svoj prilicno monoton i nespekatukalaran zivot od detinjstva do danasnjeg dana,
nema nikakve dramatike, padova i uspona, ne pridaje vaznost ni nekim stilskim efektima, bez ikakvog humora ili sarkazma opisuje svoje roditelje,
babu, dedu, brata, rodjake. Mozda me iritira i to sto nejgove knjige dozivljavaju status Harija Potera, samo se o njemu prica.

A da pročitamo prvo VII tom, šta misliš? :lol:
I još jedno pitanje... Treba li pročitati pre Runa Hodoćašće Arsenija Njegovana? Ja sam poćinjala pa mi je bilo dosadno...:sad2:

Radnja Hodočašća se dešava nakon Zlatnog Runa... Ja sam i ostavio Hodoćašćce za čitanje nakon Runa. Inače, malo sam listao Hodočašće i puno je suvoparnije od Runa.

Ali VII tom se nadovezuje na slike iz pretnhodnik... Takoreći, uzajamno se nadovezuju pa je sve to skupa potrebno za razumevanje celog runa. Inače, VII je tomova, ali V knjiga :)

Ne plaši me, ako se ni meni ne dopadne, lako ću da ga batalim...
Ja sam od njega citala samo Limeni dobos koji je jel genijalan. Posle sam kupovala jos neke njegove knjige, ali ih nikada nisam citala.
Moja odbojnost prema njemu ima sasvim iracionalne razloge, naime jedan knjizevni kriticar koji je vazio za knjizevnog Papu ( umro je nedavno)
njega organski nije mogao da podnese i stalno se sprdao s njim, a ja sam uzasno bila pod njegovim uticajem i eto jos sam.
Na kraju cu i ja morati da ga citam. Nemam Psece godine, imam neke druge.

Radnja Hodočašća se dešava nakon Zlatnog Runa... Ja sam i ostavio Hodoćašćce za čitanje nakon Runa. Inače, malo sam listao Hodočašće i puno je suvoparnije od Runa.

Ali VII tom se nadovezuje na slike iz pretnhodnik... Takoreći, uzajamno se nadovezuju pa je sve to skupa potrebno za razumevanje celog runa. Inače, VII je tomova, ali V knjiga :)

Mojih 7 tomova je u 7 knjiga.

- - - - - - - - - -

Citaj Psece godine, evo Filip David kaze da mu je to odlicna knjiga.

http://www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2015&mm=04&dd=13&nav_id=980155

Čitam, čitam. Evo, posle 50 strana, ništa spektakularno se nije desilo...:sad2: Ja inače mrzim prvih 50 strana...

Meni je Hodočašće Arsenija Njegovana sjajno.

Ko je čitao Pekićev SF? 1999, Atlantidu...?
Kod Atlantide treba prežvakati pedesetak dosadnih strana.

Od Pekića najvolem Novi Jerusalim.

Čovek koji je jeo smrt je meni najdraža iz Novog Jerusalima...

A 1999 mi je nekako draža od Atlantide...a zbog tih prvih nekoliko desetina stranica mi je stajala pola godine na polici dok je nisam počeo... 1999 ima neku neobičnu atmosferu koja mi je baš legla...

Kako upokojiti vampira sam čitao previše rano da bih razumeo...pročitaću uskoro opet...

Nije mnogo ljudi pročitalo Zlatno runo.
Ja sam prvu samo, tako da se ne smatram osobom koja je kadra da polemiše o Zlatnom runu, ali i ko je pročitao svih 7 on je tek na polovini, jer Zlatno runo je tek jedan deo Romejskog prstena koji je Pekić stvarao ... Ostavio je on dosta toga napisano, ali treba vremena dok njegova supruga to ne razvrsta i upakuje onako kako je Pekić želeo ...

http://www.borislavpekic.com/2012/12/romejski-prsten.html

]Mojih 7 tomova je u 7 knjiga.[/B]

- - - - - - - - - -

Čitam, čitam. Evo, posle 50 strana, ništa spektakularno se nije desilo...:sad2: Ja inače mrzim prvih 50 strana...
Kod mene ce izgleda da prodje jos sedam godina dok pokapiram koliko tomova ima Zlatno runo i da li je to sve sto ima veze s tim.
Ja mislim da je sest knjiga, a ko zna, mozda ima negde i neka sedma.

Gras ( vracam se na Grasa) je bio politicki angazovan, zadrt socijaldemokrata, bio je covek koji nije kuburio sa dlakama na jeziku, meni se ogadio
kada je zagovarao bombardovanje Srbije, ali je pre nekoliko godina priznao da mu je to bila jedna od najvecih greski i zabluda.
Gledaj ipak da procitas knjigu.
E pre desetak godina kupim ja jedan njegov roman sve misleci da je naslov Savetnica ( Rätin) pa me je naslov privukao.
Pre neki dan te knjige premestam i vucaram iz jednog sifonjera u drugi kao macka macice i pogledam naslov, kad ono nije savetnica
nego pacovka:zcepanje: ( Rättin= dva tt)

Kod mene ce izgleda da prodje jos sedam godina dok pokapiram koliko tomova ima Zlatno runo i da li je to sve sto ima veze s tim.
Ja mislim da je sest knjiga, a ko zna, mozda ima negde i neka sedma.

Čini mi se da sam jednom vidio neku vrstu priručnika, dodatne knjige koju je Pekić napisao da pomogne u čitanju i razumijevanju Zlatnog runa. Uvijek mi je bilo skupo Zlatno runo, a to nije knjiga koja se pozajmljuje iz biblioteke. Iskreno, sumnjam da ću je ikad pročitati.

Čini mi se da sam jednom vidio neku vrstu priručnika, dodatne knjige koju je Pekić napisao da pomogne u čitanju i razumijevanju Zlatnog runa. Uvijek mi je bilo skupo Zlatno runo, a to nije knjiga koja se pozajmljuje iz biblioteke. Iskreno, sumnjam da ću je ikad pročitati.
Ja cu ti pokloniti svoje, ali ne bas odmah. Za nekoliko godina, a taman ces ti onda biti eventualno u formi za citanje Pekica:D

Ja cu ti pokloniti svoje, ali ne bas odmah. Za nekoliko godina, a taman ces ti onda biti eventualno u formi za citanje Pekica:D

Moraću dotle da proširim policu za knjige. :mrgreen:
Ja sam već spominjao da bi meni idealno bilo da Zlatno runo posjedujem u nekom elektronskom formatu. Kad bi neko to objavio kao e-knjigu, bez problema bih platio recimo četvrtinu cijene štampanog izdanja. Ovako, preskupo mi je da kupujem klasične knjige (i polovne su na cijeni), a i malo je previše gabaritno za knjigu za koju nisam siguran da li mi se čita.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back