Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Исмевањем некога, само зато што инсистира на ћирилици, по мом суду, само се показује паланачки менталитет.

Човек придаје значај том питању, као што неки придају неким другим стварима и шта сад?

Ваљда обрнуто. Ћирилица у Србији не постоји, али у РС, још је колико-толико и има.:D
Који ће Србима ћирилица? Она је тотално демоде. У Новом Саду само једна пекара је на ћирилици, власник шиптар, хахаха

Ја је недавно набацио и на мобилни. Сад сам највећи Србин у крају:mrgreen:

Мој први већи политички сукоб у средњој, био је због ћирилице. Професорка српског је тражила да писмене задатке пишемо наизменично ћирилицом и латиницом. Било време мутно (не баш као сад, али мутно), испливала петооктобарска жабокречина на површину, Србин скоро забрањена реч, талас самодеструкције и самопонижења се захуктавао, разне невладине организације почеле са експериментом колективне српске кривице, фалсификовање узрока рата, апологетизација милосрдног анђела, Чанак у офанзиви...

И, она мени, да пишем латиницом. Рекох, ја сам дете из Крајине, ми тамо нисмо учили латиницу, не знам је, а и да је знам, засигурно је не би писао на часу српског језика. Пошто је тон био мало појачан, а професоркин евроентузијазам на изразито високом нивоу, дошло је до ситних чарки. сутрадан сам на час дошао у мајици Ратка Младића. Младост, лудост:D

Reci to mom laptopu hahaha

Мој први већи политички сукоб у средњој, био је због ћирилице. Професорка српског је тражила да писмене задатке пишемо наизменично ћирилицом и латиницом. Било време мутно (не баш као сад, али мутно), испливала петооктобарска жабокречина на површину, Србин скоро забрањена реч, талас самодеструкције и самопонижења се захуктавао, разне невладине организације почеле са експериментом колективне српске кривице, фалсификовање узрока рата, апологетизација милосрдног анђела, Чанак у офанзиви...

И, она мени, да пишем латиницом. Рекох, ја сам дете из Крајине, ми тамо нисмо учили латиницу, не знам је, а и да је знам, засигурно је не би писао на часу српског језика. Пошто је тон био мало појачан, а професоркин евроентузијазам на изразито високом нивоу, дошло је до ситних чарки. сутрадан сам на час дошао у мајици Ратка Младића. Младост, лудост:D
Та професорка је ко наша Рада.

Nautiluse, ti sigurno nosiš i srpsu nošnju i opanke, msm, kao pravi Srbin, a?
Шта јој фали, ношња је лепа. То се само Срби стиде своје музике, ношње, традиције. А што се опанака тиче, Јапанци туристи када виде наше опанке, толико се одушеве да одмах купују, не питају за цену.

Исмевањем некога, само зато што инсистира на ћирилици, по мом суду, само се показује паланачки менталитет.

Човек придаје значај том питању, као што неки придају неким другим стварима и шта сад?

Ne samo da sam iz palanke, već i živim pored groblja... Isidora Sekulić mi je omiljena srpska književnica. ;)
Nikoga ja ne ismevam, samo mi je dosadilo da slušam istu priču. Pitam se kako li je gostima na slavi gde se nađe i Nautilus... Verovatno izgube apetit već kod ordevera.

Ne samo da sam iz palanke, već i živim pored groblja... Isidora Sekulić mi je omiljena srpska književnica. ;)
Nikoga ja ne ismevam, samo mi je dosadilo da slušam istu priču. Pitam se kako li je gostima na slavi gde se nađe i Nautilus... Verovatno izgube apetit već kod ordevera.

Паланачки менталитет није везан за географију. Највећи број паланчана који познајем живе у БГ и НС.

п.с. Ја би бааш волео са Наутилусом на славу.:D

Jerusalem (Roman)
Roman u dva toma svedske knjizevnice Selme Lagerlöf. Objavljen je 1901-1902 a opisan je jedan stvaran dogadjaj, sudbina seljaka
iz jednog svedskog sela koji u nekom religioznom "transu" napustaju Svedsku i odlaze u Jerusalim.
E posto je ova zena dobila i Nobela, a ja sam od nje citala sao jednu knjigu, a opet me price iz Izraela ( tada Palestine) privlace
iz mesta ima da kupim knjigu.
Kupljeno... :)

:eek: Па ово је загребачко издање из деветсто седамнаесте.

Pa kad napuni 100 godina ( knjiga, ne Rada) dobice 100 evra za nju, a to je samo za dve godine.

Ja sam onomad u nekoj antikvarnici ( Beograd) trazila Krletu i daju mi neku knjigu raskupusanu, skoro i bez korica
i traze za nju 4000:zcepanje: Pitam ja zasto, a oni kazu da e staro izdanje, 1936. Prema tome ova Radina vredi 10.000 dinara.

- - - - - - - - - -

Sigurno ce i ovde naci intersente, kladim se da ce je Velebit kupiti;)

Паланачки менталитет није везан за географију. Највећи број паланчана који познајем живе у БГ и НС.

п.с. Ја би бааш волео са Наутилусом на славу.:D

Insistiranje na ćirilici je upravo sastavni deo palanačkog mentaliteta.
Insinuiranje da je u Srbiji nema, da je zapostavljena - je prosto iznošenje laži začinjeno naci patetikom.

- - - - - - - - - -

Ako insistira na način da dosledno uvek i svuda koristi ćirilicu - onda ismevanje takvog čoveka jeste odraz palanačkog mentaliteta.
Ali, ako taj čovek nastoji svoj izbor da nametne drugima, prozivajući ih i omalovažavajući (na šta redovno nalećem po netu), onda to nije ismevanje "samo zato", nego se tu ismeva nešto drugo :)

Немаш ти домаће васпитање цуро, зато пишеш туђим писмом. Да је имао ко да ти укаже у породици, ти би писала србским писмом, ћирилицом!

Šta znači "pišeš"?
Pisati je trajni glagol.
Kada pišem ćerki na ceduljče listu za kupovinu, pišem je ćirilicom - stvar navike.
Sve što pišem vezano za posao pišem ćirilicom.
Kada želim na staromodan način da ispišem nekome poruku, dakle, olovkom na papiru, te ako taj neko ne stoji dobro s ćirilicom pa moram da pišem latinično - poruka bude puna žvrljotina na mestima gde sam s latiničnog nesvesno prelazila na ćirilično pismo.

No, to što lično, van interneta koji je međunarodni prostor, koristim ćirilicu, ne čini me ograničenom - da bih bila ograničena, morala bih da negiram glasovne promene u srpskom jeziku i da umesto srpski pišem србски (negacija jednačenja suglasnika po zvučnosti), umesto vaspitanje васпитанје (negacija jotovanja), umesto pismom писамом (negacija nepostojanog "a"), umesto ukaže указje (opet jotovanje).
Ustvari, ako bi neko dosledno negirao glasovne promene i ne bi se moglo reći da je ograničen, bio bi, eto, ekscentrični protivnik glasovnih promena.
Za ograničenost je ipak potrebno da negiraš pojedine glasovne promene samo u nekim rečima, i to iz ideoloških, a ne iz lingvističkih razloga.

Poslednja izmena:
Suljak, zbilja, koliko si platila taj artefakt iz 1917[/B]?
Ona kupuje knjige koje su u vrh glave 300 dinara.
Pretpostavljam da nije ni primetila da je kupila knjigu velike vrednosti.

- - - - - - - - - -

Moze da je pokloni Quentinu za rodjendan. On jedini ( od nas ovde) nema problema sa starohrvatskim;)
A ni sa najnovijim.

Poslednja izmena od moderatora:
Ona kupuje knjige koje su u vrh glave 300 dinara.
Pretpostavljam da nije ni primetila da je kupila knjigu velike vrednosti.

- - - - - - - - - -

Moze da je pokloni Quentinu za rodjendan. On jedini ( od nas ovde) nema problema sa starohrvatskim;)
A ni sa najnovijim
.

Starohrvatski ili ne, rado bih pročitao tu knjigu. Nešto sam gledao i čini mi se da kasnije nije kod nas ni objavljivana.

Starohrvatski ili ne, rado bih pročitao tu knjigu. Nešto sam gledao i čini mi se da kasnije nije kod nas ni objavljivana.
Pa nije sigurno objavljivana.
Ja tako prolazim sa jednom Hamsunovom knjigom ( Glad). Kupujem je vec dva puta, a taj koji prodaje ( neki nemacki Limundo) uopste ne pise da je iz 1917
i onda dobijem knjigu da bih videla da je stampana nekim starim nemackim pismom koje ja umem da citam, ali tesko.

21559971ia.jpg

Medjutim ovde te knjige stampane u to vreme nemaju nikakvu vrednost jer ih je mnogo stampano.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back