Ja sam procitala Vasljivu palatu ili Palatu bombona ( jedna knjiga sto naziva) od turske savremene knjizevnice Elif Šafak.
prvo mi se nesto nije bas dopala, malo me je podsetila na Pamukovo delo Zovem se crveno ( a to je jedina njegova knjiga koju ne volim),
verovatno zbog nacina , a narocito sistema, "kompozicije" cele price, ali posle pedesetak stranica pocinje prava igranka bez prestanka.
Ona opisuje sve stanare jedne nekada cuvene i raskosne gradjevine koja je sada i musava i prljava, u kojoj su stanari skupljeni s konca i konopca,,
Propali akademik, zesnkaros, tuzna Plava Ljubavnica, braca blizanci iz partera, frizeri, supruga Natalija ( Ruskinja naucnica za insekte ciji se institut u
Rusiji zatvorio pa se udala za Turcina alkosa) koja svaki dan gleda turske serije, gospodja opsednuta cistocom i njena vasljiva cerka. Stara zena koja
sve stvari cuva, pa i skuplja po ulicama, a svima je zajednicko da ta nekada prelepa palata uzasno smrdi.
Smrad ne moze bas da se definise, ali smrdi do zla Boga.
Menjaju stanari komunalce, odnosi se smece svake veceri, ali je smrad sve strashniji. Citalac ne pridaje bas mnogo znacaja tom smradu iako oni medjusobno
neprestano spominju smrad, pojavljuju se i bubashvabe, vaske, misevi, mravi, ali je radnja zanimljivija od ovih posasti,.
Na kraju se ipak otkriva da je gospodja koja je skupljala sve i svasta , usput i krala nocu smece koje se ostavlja ispred zgrade, to lepo unosila u svoj stan i tako
je godina skupljala nezamislivo smece. Mene je iznenadilo da taj fenomen, opsesija ,fobija, sindrom nije bas i nepoznat,a li
ja sam prvi put cula/citala o njemu.
Na egleskom postoji i izraz za to. Messi Taj se izraz koristi u svim jezicima za tu vrstu bolesti.
Enivej, i bez ovog djubreta knjiga je genijalna.
Radnja se dogadja danas, znaci moderan Istambul, dvajesprvi vek.
Krađa „blaga“ iz Palate Bombona pokrenuće zagonetan sled događaja zbog kojeg će se stanovnici zgrade uputiti u sopstvene potrage za istinom.
Elif Šafak koristi narativnu strukturu čuvene Hiljadu i jedne noći i pravi priče unutar priča koje čine srž ovog duhovitog romana koji će vam otvoriti srce.
„Očaravajuća i duhovita kombinacija saosećajnosti i okrutnosti. Elif Šafak je jedna od najboljih turskih književnica.“
Orhan Pamuk