Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
oooo,ne.... Bas naprotiv :D

Potpuno oslobadja :D Citaj pa sudi :D

U njoj se Isus cak izjasnjava da i nije hriscanin :D :lol:

Prica je o tome kako oprostiti,kako izaci na kraj sa najtezim mogucim problemima..kako izaci na kraj sa samim sobom u teskim trenutcima...

čitao sam svakojake gluposti, ako se ispostavi da je i ova jedna od takvih, no harm done :)
Svejedno, kada naletim na nju u biblioteci, uzeću.

Tripovi? Mozda malo preteruju i meni su neki delovi delovali kao da se pisac opasno naduvao, ali bitna je poenta same knjige,poruka i meni je zaista pomogla.

a pa dobro, zavisi koji zanr volis u kom si fazonu... ja sam je licno dozivela kao jednu od onih knjiga kako pomoci sebi da prevazidjes bol, da se iscupas iz depre, da povratis veru, nadu isl... jeste citljiva, i ja sam je nesto brzo zavrsila, lepo umotana radnja, ne mozes da pretpostavis kraj, drzi te u neizvesnosti sve vreme... ali sam se na kraju razocarala, ne samim ishodom, nego nekako mi ostavila neki tra-la-la utisak... e da, isus i nije musko :eek: i pece kolace... mislim, nema veze, al mi je bas neubedljivo i naivno... kontam da je jang pusio neku dobru travu dok je ovo pisao :lol:

To cu citati kad odem u penziju,2062.

Odlicno je to, nego ja stigoh do 800-te strane, al na preskok jer mngo bre ratuju, opisuje detaljno bitke,
a mene vise zanima zivot na selu, ali je fenomenalno opisao i ono mic po mic, ulazak na mala
vrata Marksa i Engelsa, a meni i pojasnio razdor medju kozacima ( jedni za Cara, drugi za Lenjina)

Te bitke ( uglavnom na teritoriji danasnje Poljske), sto ce reci u tri PM, opisuje i Crnjanski u Carnojevicima,
Krleza u u svojoj genijanoj knjizi Hrvatski Bog Mars, ali i Mesa Selimovic u Tvrdjavi, Ratuju, a ne znaju zasto, za koga.

Podseca me na ,,Da Vincijev kod``.......na pocetku te napali kao bice nesto neverovatno,i na pola knjige kad nema toga,onda polako pocne da vrda i na kraju jbg izvini,ipak sam pisac koji hoce da otkine koji dinar.

A ne, nix za mene. Radije Pasternak i Sholohov. Jednom ( prvi i poslednji put) sam citala taj Kod, takve knjige nikada necu citati,
to je sviranje qrtzu. Nego e sramota ovde da se javljam jer sam pazarila ( ai dobila ) Bernharda, a nesto nemam zelje da ga citam.
Ce me ubije Quentin:D

Nego ti meni preporuci knjigu Cudotvorne ruke, a to se nigde nije niti prevodilo niti stampalo.
Ciats na francuskom?

Znači, sve u svemu, Koliba je vešta implementacija self-helpa u jednu priču? hmm, još manje me privlači.
Neće nikog ništa izvući iz depre ako on samog sebe ne povuče... E, zato sam ja in tha shiznit, kako bi se to reklo :mrgreen:

ma nije bas self help, ima ona pricu, ima i pouku, sto rece rada... kroz oprostaj do oslobodjenja i mira... ima elemente i krimica i elemente religije, malo sf, malo reala... sve zbuckano... procitaj, ne moze da skodi

Odlicno je to, nego ja stigoh do 800-te strane, al na preskok jer mngo bre ratuju, opisuje detaljno bitke,
a mene vise zanima zivot na selu, ali je fenomenalno opisao i ono mic po mic, ulazak na mala
vrata Marksa i Engelsa, a meni i pojasnio razdor medju kozacima ( jedni za Cara, drugi za Lenjina)

Te bitke ( uglavnom na teritoriji danasnje Poljske), sto ce reci u tri PM, opisuje i Crnjanski u Carnojevicima,
Krleza u u svojoj genijanoj knjizi Hrvatski Bog Mars, ali i Mesa Selimovic u Tvrdjavi, Ratuju, a ne znaju zasto, za koga.

Tihi Don je odlican roman. Sve bih se slozio sa tobom osim te krajnje subjektivne ocjene da je Poljska u tri PM.

Nedavno sam saznao da je Solohov lik Melehova napravio prema sudbini covjeka koji je stvarno postojao i manje-vise previzio sve ono sto je opisano u romanu. Rodjaci toga covjeka koji danas zive u nekom gluvom selu na jugu Rusije govore kako je on nestao tridesetih godina, u doba Staljinovih cistki, bez obzira na sve zasluge iz doba revolucije.

prohujalo_s_kosavom-jelena_rankovic_v.jpg

Tihi Don je odlican roman. Sve bih se slozio sa tobom osim te krajnje subjektivne ocjene da je Poljska u tri PM.

Nedavno sam saznao da je Solohov lik Melehova napravio prema sudbini covjeka koji je stvarno postojao i manje-vise previzio sve ono sto je opisano u romanu. Rodjaci toga covjeka koji danas zive u nekom gluvom selu na jugu Rusije govore kako je on nestao tridesetih godina, u doba Staljinovih cistki, bez obzira na sve zasluge iz doba revolucije.

Pa nisam ja nista negativno mislila rekavsi da je Poljska u tri PM, ali razumeces da su u WWI ljudi isli peske, ovi kozaci na konjima, hiljade kilometra,
otuda to moje 3 PM.

Inace, zaista je odlican roman, a sigurno je da je glavni lik pravljen prema nekoj stvarnoj licnosti, ja puno puta pomislim da Solohov u raznim situacijama
opisuje i sebe u tim mutnim i strasnim vremenima. Meni je taj Tihi Don mnogo dazi od Rata i Mira jer kod Solohova imas utisak da pise iz svoje licne
perspektive, a ne kao narator kao sto je to slucaj kod Tolstoja.

Genijalni su opisi reke, prirode, odnosa Kozaka prema konjima, ali i seljaka prema zivotinjama. Uvode tele nocu u dnevnu sobu
da se ne bi smrzlo:heart:

Tihi Don je takodje bio zrtve komunisticke vlasti. Izbaceni su neki dijelovi gdje je Solohov eksplicitno opisao zlocine i jedne i druge strane sto komunistima naravno nije odgovaralo a narocito im se nije svidjao opis takozvanog "raskazacivanja". Da bi u narodu ubili tu ideju kozastva boljsevici su vrsili masovna strijeljanja citavih sela, sa sve zenama i djecom. To je taj cuveni "crveni teror" o kome se nije smjelo pricati a kamoli pisati sto je Solohov pokusao pa se proveo ko bos po trnju. Ipak je veci dio "Tihog Dona" dozvoljen za objavljivanje.

Tihi Don je takodje bio zrtve komunisticke vlasti. Izbaceni su neki dijelovi gdje je Solohov eksplicitno opisao zlocine i jedne i druge strane sto komunistima naravno nije odgovaralo a narocito im se nije svidjao opis takozvanog "raskazacivanja". Da bi u narodu ubili tu ideju kozastva boljsevici su vrsili masovna strijeljanja citavih sela, sa sve zenama i djecom. To je taj cuveni "crveni teror" o kome se nije smjelo pricati a kamoli pisati sto je Solohov pokusao pa se proveo ko bos po trnju. Ipak je veci dio "Tihog Dona" dozvoljen za objavljivanje.

Citala sam u predgovoru da je Solohov pisao i Maksimu Gorkom i molio ga da mu pomogne da se roman ipak ne "sakati".

Nije bilo lako u to vreme pisati lepu i veliku knjizevnost. Isto je doziveo i Boris Pasternak, ali i svi oni veliki pesnici kao sto su Ahmatova,Cvetajeva, Brodski,
Berberova, Mandeljshtam i jos poneki.

Završio Tonio Krogera, odlična knjižica, pročitao za sat vremena, lakša u odnosu na prethodne Manove koje sam čitao :)

Uzela jutros iz biblioteke, hvalili ste je ovde, a ja volim Mana. Kad sam mogla da pročitam Čarobni breg kad ikad i Budenbrokove, dva puta, očekujem da će mi se i ovo svideti. A izdanje Svjetlost Sarajevo
tonio kreger.jpg
pa ima onako kulturno, kao što se nekad štampalo, predgovor. Pa ja, kao pravi štreber, krenula da čitam predgovor pa mi malo bilo dosadno.
Ja planiram da čitam Kolibu al me od nje odvlači religiozno proseravanje, as i heard. :confused:
Koliba stoji na istom mestu u biblioteci i jutros i pre dve nedelje kad sam bila. Ja sam još ranije kad mi je drugarica pričala o čemu se radi, rešila da to ne čitam. Ali ako nastavi da stoji tamo i da me izaziva, možda i popustim.

Inače, kad sam se već raspisala, da prijavim da sam pročitala Svetlost Severa, Dženifer Doneli. Fina, pitka knjiga, još jedna o borbi žene da se odupre ustaljenim normama i izabere život kakav želi.

Mnogo sam se iznenadila kad sam stigla do Džojsovih pisama Nori iz decembra 1909. Danas to nije ništa, ali za ono vreme...:think: Dobro, bilo je to cenzurisano, ali... Nisam ga tako zamišljala, msm, Džojsa. Nisam do kraja shvatila da li je on ova pisma zaista njoj slao, ili ih je pisao da bi to na kraju objavio neko. Ako je već kuburio s parama, odakle mu toliki novac za poštarinu?:think:
I Noru sam drugačije zamišljala...Na kraju ispade mlada, lepa, debela, glupa, neobrazovana, nezainteresovana za književnost...
Noro, sad se pitam, zašto si se odlučila baš za ovaj nik? Uopšte te ne razumem.:sad2: Lele, kakve perverzije... a ja završavala knjigu u busu, sve krišom od ovih iza mene.:rumenka:

Konačno čitam Saramaga, Smrt i njeni hirovi. Super je!

O knjizi

U ponoć 1. januara, u jednoj neimenovanoj zemlji, na misteriozan način smrt prestaje da posećuje njene stanovnike. Od tog trenutka niko više ne umire i odgovor na ovu neverovatnu pojavu nisu u stanju da daju ni naučni, ni državni, ni crkveni autoriteti. Preko noći propadaju osiguravajuća društva, preti bankrot penzijskog sistema, a i hrišćansko učenje o vaskrsenju ozbiljno je dovedeno u pitanje... Kako obični ljudi doživljavaju smrt u ovim okolnostima, na šta su, uprkos prvobitnom ushićenju, spremni da bi je se ponovo domogli – pripoveda se u ovom romanu baroknog stila i raskošne imaginacije, još jednoj Saramagovoj alegoriji koja dotiče večna pitanja čovekovog postojanja i njegove sudbine.
http://www.laguna.rs/n1764_knjiga_smrt_i_njeni_hirovi_laguna.html

Mnogo sam se iznenadila kad sam stigla do Džojsovih pisama Nori iz decembra 1909. Danas to nije ništa, ali za ono vreme...:think: Dobro, bilo je to cenzurisano, ali... Nisam ga tako zamišljala, msm, Džojsa. Nisam do kraja shvatila da li je on ova pisma zaista njoj slao, ili ih je pisao da bi to na kraju objavio neko. Ako je već kuburio s parama, odakle mu toliki novac za poštarinu?:think:
I Noru sam drugačije zamišljala...Na kraju ispade mlada, lepa, debela, glupa, neobrazovana, nezainteresovana za književnost...
Noro, sad se pitam, zašto si se odlučila baš za ovaj nik? Uopšte te ne razumem.:sad2: Lele, kakve perverzije... a ja završavala knjigu u busu, sve krišom od ovih iza mene.:rumenka:

Ludaco jedna, luda.:worth:

Nora ( izabranica Dzojsovog srca) jeste bila crvenokosi , debeli trut, gloopa ko qrtz, niti je razumela sta on pise ( izuzev kada je decidirano objasnjavao
sta ga uzbidjuje kod nje, ukljucujuci i prljave gace) niti se trudila da ga razume, ali seks i erotika su neki neobjasnjavi fenomeni pa se ja nisam uopste cudila.

I nemoj da mlatis praznu slamu, nikakve perverzije nisu na delu, nego je prevodilac bio hrabar pa je te divne polne organe ( barem zenske) nazivao
svojim pravim imenima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back