Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Кућа која није желела да нестане", Весна Дражиловић.

Управо прочитах - одлична књига. Збирка приповедака, и/или својеврсни роман, чије јунаке и мотиве повезује, сем другог, и једна необична, занимљива кућа старог (и садашњег) Београда.

Sinoc sam procitala ``Moramo da razgovaramo o Kevinu``.
Ne znam za film, ali roman je sokantno sjajan. Volela bih da mogu da ga skinem.
Raddo, ako ti nije tesko, posalji mi link, ako mogu da se prikacim sa ove moje sklopocije od kompa i da odgledam film, jer me mnogo zanima kako je sve to pretoceno na filmsku traku.
Mada ne mogu da zamislim da sve to bas tako moze da bude u stvarnom zivotu, cetvrtak je kao dogadjaj izmisljen, ali... citajuci roman samo sam razmisljala ima li sta gore sto moze na kraju da se desi... i naravno... ima.

Čitao davno, na fakultetu. Mislim da se ničega ne sjećam, ali pitaj, možda ima neko kome je svježije.

edit: Zapravo, mislim da smo čitali Sentimentalno putovanje od Sterna, a ne Tristrama. Izvini.

Svašta sam o toj knjizi slušala i čitala po internetu, ali nikako nisam mogla da nađem. Ove (tj, prošle) godine je Dereta reizdala u Vinaverovom prevodu, pa razmišljam da li je to ozbiljno koliko kažu neki, ili je akutna šizofrenost kako tvrde neki drugi. O hipertekstu ne znam baš mnogo, ne bih se bavila teoretisanjem, više bih da znam da li je ta knjiga, uopšte...čitljiva?

To je delo najcesce u Prosvetinoj ediciji Veliki romani.Pozamasna knjiga.Nisam je citao i nemam je ali kad naletim povoljno kupicu je.Citao sam od Sterna ono isto poznato delo Sentimentalno putovanje.I bila mi je dosadna.

Hvala ti, videla sam. Međutim, tog izdanja dugo nije bilo među antikvarnim knjigama (ne kažem da sam zagledala pod svaki kamen, ali sam se jedno vreme baš intenzivno raspitivala). Ovo novo Deretino još nisam videla (sem na netu), a košta malo više od 10 e.

Uopšte mi nije jasno kako tako naiđe neki period kad neke knjige kao da nestanu! Poslednja dva primera koja znam su Ruždijevo "Tlo pod njenim nogama" i Begbedeovih "399 dinara".

Politika Simbola Ivan Čolović odlično delo o simbolici arhetipova u politici i manipulaciji masama...O drevnom rasnom i nacionalnom principu Blut und Boden(''krvi tolo'') i o njegovom ispoljavanju kod Srba i dugih balkanskih i evropskih naroda kao i o drugim oblicima zloupotebe mitomanije,zabluda i simbola ''koji diraju u srce'' radi stvaranja totalitarne i razbojničke državne uprave.Knjiga je pomalo suvoparna jer se služi naučnim metodama analize i sinteze sagledavanja šire slike a posle čitanja samo polovine čovek ne ostaje radnodušan i menja pogled na svet,zato valaj biti strpljiv jer se isplati...

Nije da nestanu vec se knjiga uvek pojavi kad tebi ne treba ili nisi zainteresovana.To nije samo tvoj slucaj vec i kod drugih citatelja.Tu knjigu Tristan,mogao sam ti nabaviti od mog kolege pre ne vise od mesec dana.Imao ju je u prodaji i nije bila skupa,do 500 din,mislim i manje.

Luciuss, ovo je sada spam, nadam se da ce mi Radda oprostiti, ali ja prodajem neke knjige, novijeg su datuma, pa da li si za trgovanje sa mnom?
Ako si za, samo reci, na pp cu ti poslati spisak, pa jos ako budes zainteresovan za njih, bice super.
Da li cena zavisi od naslova ili ti je otkupna cena jedinstvena?

Da se vratim na temu:
Posle ``Kevina...`` koji me je dobro protresao, uzeh Pigeon English, sto su nasi preveli ``Neka druga pravila``.
Prica iz vizure decaka koji pokusava da sam razresi zlocin.

ja volim da citam filozofske knjige ali nicea i tako tu ekipu ne usudjujem se da kupujem...samo dolaze u obzir knjige kao sto su sofijin svet,otmenost jeza i tako to.davno sam kupio knjigu od nice-a -tako je govorio zaratustra,ustvari-mislim da sam je ukrao,nebitno,i nisam mogao da ukapiram skoro nista,jesam bio mnogo mlad tada-isao sam u srednju skolu ali i sad mislim da bi bacio pare ako bi kupio tako nesto.jbbg vise ne kradem knjige..mnogo ima strucnih izraza i mislim da treba da budes filozof profesionalac da bi razumeo te stvari a ja sam zavrsio neko sranje od skole

Ljudi danas sve hoce da bude lako,brzo,bez napora.Brza ljubav,brz uspeh,sve zelje odmah i bez napora da se ostvare.Tako i sa knjigama,cita se ono sto je lako,pitko i plitko.Za nesto ozbiljnije retko ko hoce da ulozi trud,vreme,napor.
Pa filozofija je ipak nauka,ne moze se odmah poceti i od prve knjige sve da se zna.
Niko nije odmah skocio na fakultet bez zavrsenih nizih skola.

Ničeov jezik u odnosu na pisanje nekih drugih filozofa i nije tako težak...dosta je aforističan i bez mnogo ''teških'' izraza...barem ono što sam ja čitao. Po obrazovanju nemam veze s filozofijom.

Apsolutno tacno. Nice je lako razumljiv, pise tecnije od vecine filozofa i prilicno "svetovno" te cak i ja, buduci da spadam u osobe koje imaju problem sa filozofima, mogu iznenadjujuce lako da pratim njegove misli.

Procitala sam pre dva dana Americku tragediju, sinoc sam uronila u Recnik zaljubljenika u Latinsku Ameriku (Ljosa)...nadam se da cu sledece nedelje otvoriti cudesan svet Borhesa, nekako mi dodje da preskacem strane Recnika kako bih sto pre prigrlila fantasticnog Borhesa ali necu, isuvise postujem voljenog Ljosu:(

Apsolutno tacno. Nice je lako razumljiv, pise tecnije od vecine filozofa i prilicno "svetovno" te cak i ja, buduci da spadam u osobe koje imaju problem sa filozofima, mogu iznenadjujuce lako da pratim njegove misli.

Procitala sam pre dva dana Americku tragediju, sinoc sam uronila u Recnik zaljubljenika u Latinsku Ameriku (Ljosa)...nadam se da cu sledece nedelje otvoriti cudesan svet Borhesa, nekako mi dodje da preskacem strane Recnika kako bih sto pre prigrlila fantasticnog Borhesa ali necu, isuvise postujem voljenog Ljosu:(

Zdravo Freya, ja sam Arvena,
Kako Ti se dopala ``Americka tragedija``?

Zdravo Arvena:), da ne bih pisala ponovo iako imam zelju ali nemam meru (u pisanju:() iskopiracu svoj post sa drugog pdf-a ako nije problem...

Iako na pojedinim mestima razvucena, broji nekih 850strana, ova knjiga je odlican primer koliko je u stanju ljudska strast da sagori samog vlasnika te strasti. Prica prati decaka koji je od detinjstva opterecen niskim socijalnim polozajem svoje porodice, buduci da potice iz porodice misionara koji pevaju na javnim mestima, zanimanje koje ponizava osetljivu prirodu glavnog junaka i njegov decacki ponos. Kasnije u zivotu on je imao nesrecu da kroz kljucaonicu zivota posmatra svet bogatih misleci da je novac jedina mera koja vaga pamet, uspeh, obrazovanje i vrednost coveka. U neprestanom pokusaju da bude prihvacen i zasticen od strane bogatih, da dobije polozaj i podigne glavu visoko, sto je inace smatrao da ima pravo da uradi samo covek koji ima novcano pokrice, on budi najgore porive svoje prirode, menja karakter, gazi sva civilizacijska pravila morala i cini zlocin koji ga odvodi u sporu smrt, prezir i odbacivanje. Ostaje pitanje na kraju kako se meri krivica, on je bez sumnje kriv medjutim, da li su krivi i oni koji podrzavaju krilaticu - imam, znaci jesam - nemam, znaci nisam niko i nista i da li su na elektricnoj stolici ubili jedinog zlocinca ili ima daleko vise krivih nego nevinih. Ova pitanja su mene mucila u noci u kojoj sam knjigu zavrsila ali mi san nikako nije dosao na oci i u mislima sam se neprestano vracala na pitanje - koliko nas novac zbilja stiti u zivotu, kako od egzistencijalne tako i od duhovne bede i moze li danas covek koji materijalno nema nista da bude postovan jer dusevno ima sve, iskreno ne znam...

Drajzer je odlican pisac.Bilo koju da citate od njega nece vam smetati.Njegova prva knjiga koja je bila i zabranjena u pocetku zove se Keri ili Sestre Keri.Ona je mozda jos bolja od Tragedije.
Drajzer je bio levicar komunista i zato je bila knjiga i zabranjena jer kad je procitate vi vidite da u njoj nema nista nemoralno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back