Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali, priznaćeš, ta Džojsova rečenica ne bi imala taj smisao da nije tako napisana.
Nije to ista stvar, reci glasno, moderatorski, da ne bude zabune (mene ionako više niko ne sluša kad pričam o Džojsu). :aha:

Samo sam dao primjere ekstremno dugih rečenica.
U Uliksu takva rečenica, naravno, ne smeta, ali nekako mi se čini da je tako ekstreman postupak ipak najavio Fineganovo bdijenje, kao zaista ekstreman roman, vrlo teško čitljiv.

Zarez je čudna biljka. Pogledaj Crnjanskog, da je drugačije koristio zareze - ne bi bio Crnjanski.

Ne, ne, nije isto, jer Crnjanski je stavljao zareze baš gde treba. Njegova rečenica je specifična i stilski jako lepa. Ima dosta inverzija i apozicija, a tu zarezi i treba da budu. Crnjanski je odlično vladao sintaksom, to se vidi.
Bora je stavljao zareze kao da je uzeo jednu vreću sa zarezima i prosuo po tekstu, pa gde je koji zapao. :lol:

Ne, ne, nije isto, jer Crnjanski je stavljao zareze baš gde treba. Njegova rečenica je specifična i stilski jako lepa. Ima dosta inverzija i apozicija, a tu zarezi i treba da budu. Crnjanski je odlično vladao sintaksom, to se vidi.
Bora je stavljao zareze kao da je uzeo jednu vreću sa zarezima i prosuo po tekstu, pa gde je koji zapao. :lol:

Pa da.
Crnjancki bez zareza ne bi bio Crnjanski, a Bora bi i bez zareza bio Bora. :)
(da l' samo ja razumem smisao ovoga što sam napisala :think:)

Dobro, ovo zvuči malo prepotentno (na šta genije takođe ima pravo). Ali nisam mislio da je Fingenovo bdijenje loše (nisam ga čitao, samo odlomke), ali je u svojoj psihodeličnosti ostalo nekomunikativno.

Uopšte ne mislim da je Džojs normalan, u ma kom smislu, ali sumnjam da je mislio na sebe u ovoj rečenici koja ga zaista izvanredno opisuje.
Naravno da je prepotentan: za takvo sužavanje kruga čitalaca na sleepless mazohiste potrebna je vanserijska nadmenost. Sad, ako je neko spreman na toliki rizik: da komunicira isključivo sa nekolicinom iz koje će, možda, probrati nekog luđaka koji će tu nešto da pronađe...who dares, wins. Prema tome, dabome:

Da je bogotac forme - jeste.
Da suštinom valda još suverenije - takođe tačno.
Da mu kritika ne može ništa, osim da se izblamira glupošću - i to je istina.
Da se samo Koeljo i slične sorte boranije usuđuju da lupaju gluposti, pa se i 200 godina kasnije podave u sopstvenom izmetu - takođe stoji. (videste li pomamu u Kini ovih dana?)
Da mi je spoznavao kevu u biblijskom smislu nekoliko godina i to jeste. Al' ne žalim ni sekunde.
I, još nisam srela osobu koja je pročitala Uliksa, pa smisleno obrazložila šta je tu nedopadajuće. Uglavnom prekakači poglavlja lupaju gluposti...

Al' nije kanon za uvek, svuda i svakoga. I ne treba da bude, ne bi ni on to hteo.

Bdenje ću čitati kad ga Živković završi (valjda ove godine, tako kažu u Geopoetici). Stvarno ne mogu da kažem ništa ozbiljnije jer sam čitala uglavnom komentare i kritike prema kojima je Uliks dečja pesmica u poređenju s tim.

Bdenje ću čitati kad ga Živković završi (valjda ove godine, tako kažu u Geopoetici). Stvarno ne mogu da kažem ništa ozbiljnije jer sam čitala uglavnom komentare i kritike prema kojima je Uliks dečja pesmica u poređenju s tim.

Zoran Paunović prevodi Fineganovo bdijenje, ali nebitno. I mene zanima kako će prevod da izgleda. Džojs je skovao maltene novi jezik u toj knjizi - jezik noći i sna. Pokušaću jednom smoći snage i koncentracije za tu knjigu.

Uopšte ne mislim da je Džojs normalan, u ma kom smislu, ali sumnjam da je mislio na sebe u ovoj rečenici koja ga zaista izvanredno opisuje.
Naravno da je prepotentan: za takvo sužavanje kruga čitalaca na sleepless mazohiste potrebna je vanserijska nadmenost. Sad, ako je neko spreman na toliki rizik: da komunicira isključivo sa nekolicinom iz koje će, možda, probrati nekog luđaka koji će tu nešto da pronađe...who dares, wins. Prema tome, dabome:

Da je bogotac forme - jeste.
Da suštinom valda još suverenije - takođe tačno.
Da mu kritika ne može ništa, osim da se izblamira glupošću - i to je istina.
Da se samo Koeljo i slične sorte boranije usuđuju da lupaju gluposti, pa se i 200 godina kasnije podave u sopstvenom izmetu - takođe stoji. (videste li pomamu u Kini ovih dana?)
Da mi je spoznavao kevu u biblijskom smislu nekoliko godina i to jeste. Al' ne žalim ni sekunde.
I, još nisam srela osobu koja je pročitala Uliksa, pa smisleno obrazložila šta je tu nedopadajuće. Uglavnom prekakači poglavlja lupaju gluposti...

Al' nije kanon za uvek, svuda i svakoga. I ne treba da bude, ne bi ni on to hteo.

Džojs je za one koji vole kaktuse, očigledno. :lol:
Kakva pomama u Kini, molim? :dontunderstand:

Decak u prugastoj pidzami–Dzon Boj,Aalnari 200 str,(vrlo krup. slova), 7/10

Tema obradjena hiljadama puta, ali u ovom nasem svetu ni to nije dovoljno.
Tema je teska, nacin pripovedanja povremeno naivan i neubedljiv.
Sve vreme a posebno na kraju te dusa zaboli.

Film nisam gledala niti cu. Ne, ne :nono2:
Poslednje na tu temu sam relativno skoro ponovo gledala Sofijin izbor, i resila da necu vise ni Zivot je lep ni nista.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back