Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Doctor No, Ian Fleming

Kažu da je ovo jedno od najslabijih Flemingovih dela. Takođe mu zameraju na nekim rasističkim terminima (chigroes) i komentarima ali naprosto takvi su likovi romana. No priča se lepo razvija, imam želju dok čitam posetiti Jamajku.
To je ujedno i prvi Bond film ako se ne varam

Тренутно читам "Половина која недостаје", Брит Бенет.
Књига је о две сестре близнакиње које се у тинејџерским годинама раздвоје, и о току њихових живота. Уједно, књига је и о америчкој историји.
"White passing" је тема о којој се све више говори у последње време. Људи који су због расизма "прелазили" у белу расу. Због бољих послова, едукације, па и безбедности. Имишљали потпуно нове идентите, остављали заувек своје породице, итд.

https://www.booka.rs/knjige/savremena-knjizevnost/polovina-koja-nedostaje/

Konačno sam završio ovih 6 knjiga, čitao uporedo zbog blagog ADD-a, pa moram da preskačem sa jedne na drugu.
Ekstra zanimljivo štivo (ko voli date tematike).
Sad pripremam novi paket knjiga za leto 2022.

20220422_105341.jpg

Konačno sam završio ovih 6 knjiga, čitao uporedo zbog blagog ADD-a, pa moram da preskačem sa jedne na drugu.
Ekstra zanimljivo štivo (ko voli date tematike).
Sad pripremam novi paket knjiga za leto 2022.

Pogledajte prilog 1141016
Ovaj "Paradise found" je verovatno aluzija na Miltonov "lost"?

Ovaj "Paradise found" je verovatno aluzija na Miltonov "lost"?
Dobro zapažanje koje mi je potpuno promaklo do sada :lol:
Vrlo moguće. Knjiga je naučna studija (napisana krajem 19. veka) i bavi se lociranjem edenskog vrta. Meni je fascinantno da su ove terije i hipoteze bile mejnstrim do pre 100 godina u najvišim naučnim krugovima. Čitava podgrana nauke je posotjala koja se bavila time. Autor je bio predsednik bostonskog univerziteta.

Orli Kastel-Blum-Doli Siti

Antijunakinja ovog distopijskog sveta bori se sa materinskim instiktom stvarajući od sebe negativne tipične jevrejske majke. Ali i za to postoji strašni razlog jer bi dete moglo normalno da odraste na mestu kao što je Doli Siti?

Doli Siti je grad haosa i ružnog, neprijateljsko i tužno mesto koje predstavlja dom doktorke, protagonistkinje ovog romana. Ona živi sama u gigantskoj stambenoj zgradi gde se vrši eksperimente na životinjama u svom stanu laboratoriji. Iako veoma hladnokrvna, tugovaće kada uginu zlatna ribica i pas, a stvari postaju znatno komplikovanije kada pronađe napuštenu bebu u prtljažniku automobila. Antijunakinja ovog distopijskog sveta bori se sa materinskim instiktom stvarajući od sebe negativne tipične jevrejske majke. Ali i za to postoji strašni razlog jer bi dete moglo normalno da odraste na mestu kao što je Doli Siti? Zbog toga su telo i život njenog sina određenim političkim okolnostima, granicama pre i posle ratova za Zapadnu obalu i pojas Gaze, večite potrebe spremnosti za rat i podnošenja posledica sukoba. Autorka se pita šta će biti ukoliko se ne pronađe rešenje? Da li će svi postati mentalno bolesni i živeti u virtuelnom ili stvarnom Doli Sitiju?
Od svog objavljivanja do danas, ovaj roman preveden je na holandski, francuski, nemački, engleski, švedski, grčki, italijanski i španski jezik.

Čitam knjigu 2 Flavijan-Život se nastavlja, prethodna knjiga br 1 pod imenom Flavijan (koju sam pozajmio od komšinice)je bila tako dobra da sam naručio sedam knjiga od istog autora ,Protojereja oca Aleksandra Torika.
Teško se staje kada se počne čitati!
Sve preporuke za sada u vezi ove dve prve knjige.

Retko jednostavan i praktičan duhovni roman u nastavcima Flavijan!

IMG_20220508_095904569~2.jpg

Smeju se Gutenbergu, Milan Vergot

Ovo je knjiga izašla tek iz štamparije i dobio sam je od samog autora. Roman prvenac o viđenju stanja u školstvu kroz perspektivu jednog buntovnika. Pisac pripoveda kroz prvo lice. Stil je žustar, direktan i vratoloman i izražava stavove autora o ovoj temi. Unutarnji monolog je koherentan i energičan. Vergot je, što bi se reklo, rođeni pisac (za razliku od intelektualaca koji se izražavaju kroz pisanje) a koliko će daleko da dogura vreme će pokazati. Reče mi da će mu drugo delo izaći u septembru.

Danas zavrsavam sa Kraljevstvom, od Ju Nesbea. Zadovoljavajuce je, Huleov serijal mi je bolji, ali je i dalje u Nesbeovom stilu.
Za razliku od Strucnjaka za ljubomoru i Ostrva pacova koje me nisu ni zagrejale
Nije li iskreno čitanje takve literature traćenje vremena i života.... mislim i ja čitam gluposti, ne kritikujem. Nego reko eto razmišljanje.

Back