- Poruka
- 13.833
Ako bas zelis da znas, Dostojevski je napisao 4 velika romana (Zlocin i kazna, Idiot, Zli dusi i Braca Karamazovi) i Mladica, koji jeste veliki po obimu ali nije svrstan u gornja 4.
Napisao je roman Zapisi iz mrtvog doma...
Napisao je jos “romana” od stotinak stranica koji po duzini mogu da se klasifikuju kao novele i koje angloamericka kritika i klasifikuje kao novele
Ali sam ja u svakom slucaju napisao RETKO KOJI i ne znam sta se hvatas za izuzetke. Evo ti primera koliko hoces:
Servantes 1 roman ili 3 romana, zavisno od klasifikacije
Gogolj 1 roman
Tolstoj 3 romana (Decastvo itd se ne racunaju, s njima bi bilo 6)
Kafka 3 romana (svi posthumni)
Man 5 romana
Dzojs 3 romana
Prust 1 roman
Bulgakov 4 romana (3 posthumna)
Andric 4 romana (Omerpasa nezavrsen bi bio peti)
Crnjanski 4 romana + kod Hiperborejaca
Pekic 6 romana (Zlatno runo je jedan roman, OIPD i uspenje i sunovrat su novele, a Besnilo i Atlantida su zanr romani...)
Sve top liste su ili besmislene, ili u najbolju ruku orijentir statusa. Tih je rađeno na vagone, no od svih tih anketa i slični8h bljuzgi, najbolja ili najmanje pristrana je anketa norveškoga kluba knjige o 100 naj.
To daje, od oka, nekakav orijentir što je i koji su vrhovi svjetske književnosti (iako, naravno, ubacuje i neke manje skandinavske autore, a zanemaruje starije pisce ili one drugih "manjih" jezika, no Bože moj....).
https://hr.wikipedia.org/wiki/100_najboljih_knjiga_svih_vremena
Osim tog, vrijeme čini svoje.
1. nikad se nije toliko pisala beletristika, nije bilo toliko pismenih ljudi- no AV mediji dominiraju.
2. uzme li se samo u obzir imaginativna literature (a ne i filozofija, povijest,...)- jasno je da velik dio autora, npr. antičkih, postaje nerazumljiv ili dosadan zbog promjene senzibiliteta, čak ako se i postjeduje znanje o mitologiji. Tako velika književost kao starogrčka nije čitka više ni u 10% (odokitis).
3. kulturni kodovi čine da je većina azijskih i afričkih literatura ili neshvatljiva ili besmislena ili neprevodiva
3. promjene ukusa čine da neki veliki drmatori ispadaju jednostavno dosadni za sadašnji ukus. Npr. Tasso i Ariosto, i Camoes..su iznimno dosadni, a bogme i Milton. I većina "Fausta" je dosadna i artificijelna.
Romantičari kao Lamartine, Byron, Ljermontov (u poeziji), Vigny, Keats ...djeluju infantilno i ponešto smiješno. Naravno, sve se to uči u školi, život ide,...no to je bez veze. Prosvjetari moraju od nečeg živjeti.
Glede tzv. epske fantastike- to je literatura za mentalno retardirane, što joj, po mom sudu, osigurava sjajnu budućnost jer je idiokracija u velikom napredovanju.
Poslednja izmena:

Pa motivi EF-a su upravo borbe protiv kapitalističke misli i ograničavanja na klasične i tradicionalne norme koje nas okružuju, a nastale su upravo u ono vreme kada je ČOVEČANSTVU bilo najteže, u doba velikih ratova i poteškoća, kao eskejpizam u svet gde se neka osnovna ljudska načela promovišu i uspevaju da prebrode sve poteškoće kroz dosta drndanja. EF je nešto što treba da nadahnjuje i da dodatno inspiriše čitaoca.