Volim ove rasprave u kojima niko nista faktički ne moze da dokaže pa se onda razglaba do sutra.
Sve je moguće jednostavno dokazati rekavši prosto: Svako voli ono šta voli.
Ali ovo što se napada EF u ovolikoj meri je čista patologija, sličan slučaj kao kada pričaš sa veganima. Bez obzira šta ti radio ili jeo u životu, neko će da dođe da kaže da to što voliš da jedeš ili da radiš je jedan kapitalistički konzumerizam i zahvaljujući tome ti si niže biće, neartikulisani pećinac propalanačkog mentaliteta.
Pun mi je k. takvih propaliteta koji traže forume samo da se izdrndavaju po osnovama književnosti gde sebe predstavljaju kao nekakvu elitu, a u stvari su najobičniji prdavci koji se vode ŽANROVSKIM predrasudama. Tipično malograđanstvo. Nedozrelost.
Čitaš ono što voliš da čitaš i što ti prija u trenutku da pročitaš, ako ti se dopadne da dovršiš ili završiš knjigu, a ne čitaš zato da možeš da se hvališ po forumima time koju si knjigu čitao. Ja knjige čitam zbog sebe i za sebe, a ne zbog toga što želim da se okitim koricama knjiga koje sam pročitao i da gađam ljude hemijskim olovkama te u procesu toga da im ispišem: ''Ne sudi o knjizi na osnovu korica''.
Palamuditis prefinjenog krem de la klasja praskozore.
Evo, ja mogu da tvrdim da sam pročitao više knjiga od svih ljudi u ovoj temi zajedno, ali to nikada nećeš provaliti ako ti ja lično ne kažem ili ne počnem da pišem o tome jer tu leži kvalitet uzdržanosti, i nikada neću biti na forumu da govorim BILO KOME koji žanr je dobar, a koji je loš, jer to smatram prvenstveno nekulturnim, razbojničkim čak, da namećeš svoje mišljenje drugim ljudima u okviru književnosti i literature koju vole ili koju žele da čitaju, a pogotovo kada im je postavka američki šareni karavan slatkiša gde ne znaju ni ko su bili pisci, ni čime su se bavili, ni u šta su verovali, ni kakvu su poruku generalno želeli da prenesu. Ja volim da vidim da neko čita nešto i drago mi je da vidim da neko čita knjige i vremenom će sebe izgraditi, ali da neko postavlja e ovo može da čitaš, ovo ne može da čitaš, ovo ti je dobro, ovo je bacanje vremena i sl, bolje beži od mene u roku od odmah sa takvim stavovima i neka ti milostivi Bog pomogne
Kao da odeš na FIlmove i kažeš ''FILMSKI KLASICI SU ŠIT''. Jes', šipak. Kao što kažu na filološkom, sve je refleksija trenutnog društva i toga šta društvo želi da čita, a to ga ne čini automatski lošim po pojedinca. Dogmatika, naprotiv, čini stvari lošim. Zamisli da se ja uvredim jer neko nije čitao ili gledao LotR recimo? Sve trčim da te osujetim jer imaš svoj ukus...

Lektire koje se uvrste u osnove literature su ništa više no dogmatika. Ne znam niti jednu osobu koja je volela da čita lektire. Izuzetak možda ''Orlovi rano lete'' jer je većina mogla da se poistoveti, donekle, sa likovima. Da ima imalo smisla, svako bi bio u stanju da ima slobodnu volju da bira između jedne i stotinu različitih knjiga u odnosu onoga što voli, makar približno, a da na kontu toga dalje obrazloži šta je to što voli i zbog čega im to prija. I u procesu toga pronađe nešto, te se zaintrigira, nastavi dalje da čita, zaintrigira se još više i onda možda jednog lepog dana bude neko ko će znati da o knjigama valjano racionališe sa jednog uzdržanog gledišta.
Ali ne, sad ćemo svi da čitamo Anu Karenjinu zato zbog ko te j. čitaj Anu Karenjinu.

I svim dečacima ćemo da ogadimo život u roku od odmah.

Jer ćemo kao muškarci da analiziramo dela ženske osobe, koju inače ni pisci muški ne umeju dobro ili kvalitetno da osmisle, i nazvaćemo je budalom pod uslovom da smo iskreni. Ali pošto to ne smemo da radimo, radićemo isto što i svi u odeljenju - suočavaćemo se sa literaturom kao jednim PROBLEMOM što će da nas zauvek mentalno poseče do te mere da možemo i da zaboravimo zašto je zanimljivo i lepo čitati knjige.
A čak i ako ponovo počnemo da čitamo knjige i možda odemo na neki poznat forum da nađemo istomišljenike za sopstvenu potvrdu, e onda da se spremimo za to da nas neki Snupijevac ponižava i govori da ono u čemu uživamo i šta volimo je nedelo oprano dvaput u njegovoj gorčini i zasićenosti samim sobom.
Ako ne voliš neki žanr, onda kažeš da to nije za tebe i da to ne čitaš, normalno, kulturno, uljudno. I doviđenja. Šta tu da se raspravlja bilo ko sa bilo kim?
A ne da razvlačiš teorije zavere o otme kako je nešto povezano sa baukom kapitalizmom ili sa stvarima koje su, narodski rečeno, povezane sa niđevezitisom oko struka.
I baš je lepo čitati sve što možeš da pročitaš. Ja nekad ne mogu da sve stignem što zamislim da pročitam, a onda ubacim listu audioknjiga koje volim da pročitam.
Neke knjige mi leže, neke mi ne leže, neke su mi teške, nekih ne mogu da se zasitim. Sve ima svoje, to je jedan veoma individualan i subjektivan proces i ko hoće da kategoriše knjige po osnovama kvaliteta i nepisanih pravila, onda samo napred i gubite vreme na stvari koje nikada i nikome neće biti bitne.
Ende i out.