Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

A onda opet zakljucujemo da ne poznajem dovoljno Bibliju (sto je u ovom slucaju tacno) ili srpsku istoriju (sto nije tacno, poznajem je prilicno dobro) – u svakom slucaju za nepoznavaoce odredjenih dela bitnih za razumevanje drugih postoje napomene iza teksta, vrlo korisne i za dobre poznavaoce. U svakom slucaju hvala na savetima, samo me jos zanima da li ste vi pokusali da citate nesto od gorenavedenog (Homera i Dantea), kada i kako ste zadovoljni (da li ste me savetovali iz iskustva ili tek onako)

Homer je bio obavezna lektira, kasnije ga nisam citala jer mi takve stvari jednostavno ne leze.

Dantea sam pokusavala da citam i to nekoliko puta ( pokusavala), ali sam i definitivno batalila.
Usput, ja ne poznajem nikoga ( a poznajem mnogo ljudi koji citaju) ko je procitao Dantea.

Ti si pitao za savet, ja sam ti najiskrenije odgovorila, ne razumem sto se bunis;)
Ako si na pocetku citalacke karijere ja ti savetujem Dostojevskog i Man-a, Kafku, ako zelis
filozofsku literaturu ( mada su i oni "filozofska) onda Geteovog Fausta ( barem je kraci od Bozanstvene komedije:))

Daleko sam od pocetka citalacke karijere, Dostojevskog sam obrnuo na glavacke, Kafku takodje, Getea onako (Fausta nekoliko puta jer je maestralan), Mana sam planirao i cekam da mi stigne komplet a u medjuvremenu se zabavljam Hemingvejom, smatram ga za “malo laksu literaturu” od gorenavedenih (ako nista drugo, brze se cita); naravno to nije sve ali nema svrhe u brojanju. Sta mislite o Igou? Resio sam letos da se pozabavim Jadnicima ako bude bilo vremena.
Ajmo jos neke preporuke, vidim da ste dosta iskusniji od mene

Daleko sam od pocetka citalacke karijere, Dostojevskog sam obrnuo na glavacke, Kafku takodje, Getea onako (Fausta nekoliko puta jer je maestralan), Mana sam planirao i cekam da mi stigne komplet a u medjuvremenu se zabavljam Hemingvejom, smatram ga za “malo laksu literaturu” od gorenavedenih (ako nista drugo, brze se cita); naravno to nije sve ali nema svrhe u brojanju. Sta mislite o Igou? Resio sam letos da se pozabavim Jadnicima ako bude bilo vremena.
Ja pravo da ti kazem "nista":)
Covek koji se smeje zasta je predivan roman, ali su mene "smarali" Jadnici.
Ako ces vec francusku knjizevnost iz mesta da procitas prvo Selina, barem njegovo kultno delo Putovanje na kraj noci
Nekoliko citata:

„Putovanje je korisno, ono razvija maštovitost. Sve ostalo je razočaranje i zamor.

Naše putovanje je izmišljeno, u tome je njegova snaga.

Život i smrt.

Ljudi, životinje, gradovi, stvari, sve je izmišljeno. Sve je priča, fiktivna naracija. L. tako kaže, a on nikad ne greši.

Uostalom, svako može toliko da uradi. Samo, morate da zažmurite. To je s one strane života.“

A onda citaj Zolu i Balzaka, pitaj sta od njih da citas.

Evo ti ozbiljna preporuka-da bi iole mogli da diskutujemo a da ima smisla mani se vise to jest pomeri peercepcju samo od klasike(knjizevne)-jer NIJE klasika sve sto postoji na ovom svetu...!Sticem utisak a smem da se zakunem da ne gresim da ti nisi nikad ni citao bilo sta osim tog....sto te automatski kategorizuje kao sagovornika koji nije upucen u materiju...Dkle ja sam klasiku citao nekoliko knjiga nije mi se nista preterano svidelo ali ti SFa ocigledno video nisi...niti trilera itd...Znaci zakucao si se u jednu svoju percepciju i ne mrdas!Sto-nije dobro...

Aleš Debeljak, Balkansko brvno (eseji o književnosti "jugoslovenske Atlantide")

Dugo nisam čitala ovoliko lepu knjigu. Debeljak je bio ona baš dobra jugoslovenska generacija (1961. godište), pa su eseji o književnosti, ali i o putovanjima, gradovoma, prijateljstvima, i muzici. Jedna od onih knjiga koje treba posedovati, da čovek može natenane da se druži, vraća, iščitava.
https://fraktura.hr/balkansko-brvno.html

Probao sam od epske fantastike gospodara prstenova sto mu dodje kao nesto osnovno iz tog zanra i nije bilo uspeha, od trilera sam citao da vincijev kod, sto nije bilo lose ali o delu nisam mislio ni dva minuta, bilo je zanimljivo dok nisam sklopio korice i toliko... Filmove od gore navedenog sam gledao (i gospodara prstenova i sva tri od dena brauna sto su do sad snimljena) i kao filmovi nisu losi, ali mi se nisu dopali kao knjige jer smatram da su knjige za nesto drugo nego filmovi. Film ne moze toliko da udje u misaono i psiholoski duboke price, ali je odlican za trilere i slicna ostvarenja, dakle, sve ima svoju namenu. U literaturi je zato klasika klasika
Eto, zato ne citam trilere, sci-fi (koju ne volim nikako) i slicno
Nadam se da je sada jasnije

Probao sam od epske fantastike gospodara prstenova sto mu dodje kao nesto osnovno iz tog zanra i nije bilo uspeha, od trilera sam citao da vincijev kod, sto nije bilo lose ali o delu nisam mislio ni dva minuta, bilo je zanimljivo dok nisam sklopio korice i toliko... Filmove od gore navedenog sam gledao (i gospodara prstenova i sva tri od dena brauna sto su do sad snimljena) i kao filmovi nisu losi, ali mi se nisu dopali kao knjige jer smatram da su knjige za nesto drugo nego filmovi. Film ne moze toliko da udje u misaono i psiholoski duboke price, ali je odlican za trilere i slicna ostvarenja, dakle, sve ima svoju namenu. U literaturi je zato klasika klasika
Eto, zato ne citam trilere, sci-fi (koju ne volim nikako) i slicno
Nadam se da je sada jasnije

Evo da ti objasnim ja sad-ovako kao prvo Gospodare prstenpova je Tolkin pisao daaavno i ustvari je vise bilo dok je stvaro britansku mitologiju, u formi zbirka legendi, bajki i mitova, koje je vremenom sklapao u celinu...Meni licno je to delo vise interesatno zbog pouke knjige, nego stil kojim je napisano-jer meni licno postoje bolji,
a i sam Tolkin je dosta bolje napisao Silmarilion. Dalje za trilere pa Den Braun ti i nije bas neki vrh branse pre-Erik van Lustbader, Dejvid Morel, Rpbert Ladlam itd.
Kad na sve to dodamo "ne volis SF"(iako nista od ovoga to nije :)-jasno je kao dan0isto kao sto ja ne volim klasiku, pa dajem takve argumente, tako i ti za SF...
Ako hoces da procitas PRAVE SF ili EF knjige- Hronike Ambera, Hiperion serijal....ima toga jos ali ovo je neso medju boljima ako ne i najboljima ikad napisanim delima...Od Lustbadera...uh ima toga puno ali-Djian npr. itd. itd...pa onda na osnovu tako necega mozes da donosis sud o toj vrstii knjizevnosti ili o autorima samim.....Ovako na osnovu onoga sto si ti nabrojao-bez uvrede nema sosnova i temeolja da sudis o trilerima SF i drugoj "popuiularnoj"knjizevnosti tj. beletristici...

Evo da ti objasnim ja sad-ovako kao prvo Gospodare prstenpova je Tolkin pisao daaavno i ustvari je vise bilo dok je stvaro britansku mitologiju, u formi zbirka legendi, bajki i mitova, koje je vremenom sklapao u celinu...Meni licno je to delo vise interesatno zbog pouke knjige, nego stil kojim je napisano-jer meni licno postoje bolji,
a i sam Tolkin je dosta bolje napisao Silmarilion. Dalje za trilere pa Den Braun ti i nije bas neki vrh branse pre-Erik van Lustbader, Dejvid Morel, Rpbert Ladlam itd.
Kad na sve to dodamo "ne volis SF"(iako nista od ovoga to nije :)-jasno je kao dan0isto kao sto ja ne volim klasiku, pa dajem takve argumente, tako i ti za SF...
Ako hoces da procitas PRAVE SF ili EF knjige- Hronike Ambera, Hiperion serijal....ima toga jos ali ovo je neso medju boljima ako ne i najboljima ikad napisanim delima...Od Lustbadera...uh ima toga puno ali-Djian npr. itd. itd...pa onda na osnovu tako necega mozes da donosis sud o toj vrstii knjizevnosti ili o autorima samim.....Ovako na osnovu onoga sto si ti nabrojao-bez uvrede nema sosnova i temeolja da sudis o trilerima SF i drugoj "popuiularnoj"knjizevnosti tj. beletristici...
Morala sam da guglam glede ovog boldovanog serijala:D
Za mene postoje samo dva Hyperiona, jedan iz Grcke, a drugi, zapravo najvazniji od Hölderlina.
Izguglala sam, sve razumem:)
Ja licno ne umem da citam knjizevnost koja se tebi svidja ( ali svako ima svoj ukus, svako ima svoj kupus, by Dusko Radovic)

Beletristika, kako i sama rec kaze nije popularna nego lepa knjizevnjost. Meni nije poznato da bilo ko na ovom svetu
recimo Kafku naziva popularnim autorom.
Ja Tolkina ne razumem, a i nisam se trudila da ga razumem jer mi to sve ne nekako ne lezi.

Има још један - мађарски.
Мађарски Хиперион Беле Хамваша.
Јаој, кажем како обожавам Хамваша, а још нисам прочитао ту књигу!
-------------------
„ Ко год пише латиницом чини грех према Српству“
Nisam znala, blagodarim;)

Moje sudjenje o trilerima, SF i drugoj “popularnoj” knjizevnosti ne postoji, ja sam se samo izjasnio da ne volim te zanrove i da sam u par navrata bezuspesno pokusao da ih zavolim.
Ako ti ne volis klasiku to je sasvim u redu, niko te zbog toga nece ugroziti (ja posebno necu), niti ce neko nesto lose misliti o tebi – ali zato ja ocekujem isti tretman posto klasiku volim a ne volim sve ono sto si ti nabrojao. Dakle, ne razumem zasto sam ja nekvalifikovan, tj. nemam osnova da kazem da mi se nesto svidja ili ne – kada si ti imao osnova da kazes da ti se ne svidja klasika.
Naravno, to sto se meni nesto ne svidja ne znaci da tvrdim da je to nekvalitetno (nekvalitetno je jako relativan pojam, ali shvatices); jer bi po tom principu ti tvrdio da je klasika “nekvalitetna”... mislim da smo se razumeli sada

Има још један - мађарски.
Мађарски Хиперион Беле Хамваша.
Јаој, кажем како обожавам Хамваша, а још нисам прочитао ту књигу!
-------------------
„ Ко год пише латиницом чини грех према Српству“

Evo, čitaj. A mogu i knjigu da ti pozajmim, ako hoćeš...

Хвала ти, ја сам свакако више за ово друго. Читање књиге ми више прија.
А јеси ли читала његове Хиперионске есеје? Како је то лепо, пази ово:

Свака уметност открива космички став. Дело показује какав положај заузима стваралац у универзуму и наспрам њега у име целог човечанства. То је суштинска тачка уметничког дела. Чак и у толикој мери да, као што каже Валери: критика се никад не односи на стил, форму, него увек на ту тачку: она је циљ критике, њу прихвата или одбацује, јер је у њој једино важан космички став.
Хиперионски есеји, Хамваш
Из тог дела је и онај диван цитат (изнео сам раније) шта одређује пол детета.

Moje sudjenje o trilerima, SF i drugoj “popularnoj” knjizevnosti ne postoji, ja sam se samo izjasnio da ne volim te zanrove i da sam u par navrata bezuspesno pokusao da ih zavolim.
Ako ti ne volis klasiku to je sasvim u redu, niko te zbog toga nece ugroziti (ja posebno necu), niti ce neko nesto lose misliti o tebi – ali zato ja ocekujem isti tretman posto klasiku volim a ne volim sve ono sto si ti nabrojao. Dakle, ne razumem zasto sam ja nekvalifikovan, tj. nemam osnova da kazem da mi se nesto svidja ili ne – kada si ti imao osnova da kazes da ti se ne svidja klasika.
Naravno, to sto se meni nesto ne svidja ne znaci da tvrdim da je to nekvalitetno (nekvalitetno je jako relativan pojam, ali shvatices); jer bi po tom principu ti tvrdio da je klasika “nekvalitetna”... mislim da smo se razumeli sada
OK ovakav ton postujem. Bezobrazluk ne tolerisem i uvredljiv ton-kakav neretko imaju neki ovde(blokirani(a na PDF kompjuteri/hardver ...da ne pominjem, uzas! P.C. SF nije samo naucna fantastika tj. ima tu puno "grananja"-epska fantastika je jedno, bas naucna drugo, cyber punk trece,a price o virtuelnim svetovima i sl, iako bi mozda potpale pod Cyver punk...su nesto posebno...(Hronike Ambera Roger Zelazny maestralno delo)
P.C> po cemu faust spada u klasiku..>Ako imamo coveka s kojim se igraju Bog i Djavo...?Inace Faust je predobar!

Хвала ти, ја сам свакако више за ово друго. Читање књиге ми више прија.
А јеси ли читала његове Хиперионске есеје?

I ja više volim knjigu. Ako nemaš, stojim ti na usluzi. :)

Nisam čitala eseje, pročitala sam druga njegova dela: Filozofiju vina, Nevidljivo zbivanje i Karneval 1, 2 (i 8, koji zapravo nije on napisao, već njegova žena). Čitanje Hamvaša zahteva određenu koncentraciju koju u autobusu teško mogu da održim, a znaš da najviše čitam dok putujem na posao. Trebalo bi da nastavim s Karnevalom. Na osmicu sam prešla jer me kopkalo šta to njegova žena ima da kaže u njegovu "odbranu", trebalo je da nam pojasni Karneval. Vidim da sam taj deo ocenila trojkom, nije uspela u tome, dok sam prva dva dela ocenila četvorkama. Pretežak je on za moj ukus. Mnogo filozofira... :aha:

OK ovakav ton postujem. Bezobrazluk ne tolerisem i uvredljiv ton-kakav neretko imaju neki ovde(blokirani(a na PDF kompjuteri/hardver ...da ne pominjem, uzas! P.C. SF nije samo naucna fantastika tj. ima tu puno "grananja"-epska fantastika je jedno, bas naucna drugo, cyber punk trece,a price o virtuelnim svetovima i sl, iako bi mozda potpale pod Cyver punk...su nesto posebno...(Hronike Ambera Roger Zelazny maestralno delo)
P.C> po cemu faust spada u klasiku..>Ako imamo coveka s kojim se igraju Bog i Djavo...?Inace Faust je predobar!
A jel ovo ( boldovano) pitanje ili zakljucak?:zcepanje:
Volim i ja Vas , citaoce po 4x Fausta:D

Kolega loodui je naveo da voli klasiku pa je pomenuo i Fausta-a ja samo zdravo-razumski rezonujem-meni po tematici bas inije klasika Faust ali onda dolazimo do paradoxa-onda Loodi IPAK voli nesto van klasike...i STA SAD?:)

Klasika nije konkretan zanr, klasika (u knjifzevnosti) je visoka kultura, ostalo je masovna
Nije bitna tematika, vise je bitan uticaj na buduci razvoj knjizevnosti (kog je Faust svakako ostvario). Ne mora biti realizam da bila klasika
Nisam rekao da ne volim nista van klasike; u knjizevnosti preferiram klasiku, dok u muzici ne – volim klasicni rok i novi val ali to je sve daleko od klasicne muzike.
Kako god bilo, mislim da sam objasnio (ili bar probao) da Faust nije klasika, ako sam pogresio ispravite me

Klasika nije konkretan zanr, klasika (u knjifzevnosti) je visoka kultura, ostalo je masovna
Nije bitna tematika, vise je bitan uticaj na buduci razvoj knjizevnosti (kog je Faust svakako ostvario). Ne mora biti realizam da bila klasika
Nisam rekao da ne volim nista van klasike; u knjizevnosti preferiram klasiku, dok u muzici ne – volim klasicni rok i novi val ali to je sve daleko od klasicne muzike.
Kako god bilo, mislim da sam objasnio (ili bar probao) da Faust nije klasika, ako sam pogresio ispravite me

Malo ti tu brkash teze...Svaki vid knjizevnosti je vid kulture jer knjizevnost je umetnost a umetnost spada u kulturne tvorevine..o kakvim ti masovnim i "visokim "kulturama pricas ja pojma nemam zaista...
a o definiciji klasike...Mislim po meni kad kazes da je nesto "klasika" misli se na -uobicajeno, opste prihvaceno, siroko rasprostranjeno itd.-kako na-modu, film, knjizevnost, bilo sta...pa buduci da Faust govori o opstem, globalnom problemu tj. moralnoj dilemi coveka"unutrasnja coveka borba u coveku" najkrace receno-da Faust u tom smislu spada u klasiku...Na jedan nacin...Ne razume cemu tolike predrasude i podele s tvoje strane..? Mislim ispadne tvojim rezonom-klasika=visoka kultura pa su ljudi koji citaju klasiku=iznad ostalih..? mislim banalizujem ali na to se svede..najkrace receno...Slicno je s pricom iz neke druge teme kako SF boze moj nije knjizevna forma...A neki autori koji su pisali SF bili geniji ali BUKVALNO! I sad su oni bog nekog ustaljenog sablona ISPOD nekih tamo...

Kolega loodui je naveo da voli klasiku pa je pomenuo i Fausta-a ja samo zdravo-razumski rezonujem-meni po tematici bas inije klasika Faust ali onda dolazimo do paradoxa-onda Loodi IPAK voli nesto van klasike...i STA SAD?:)
Pravo da ti kazem meni je ova cela diskusija malo ( da ne kazem mnogo) besmislena.
Faust jeste klasika, kao sto je Sekspir klasika, ali su teme kojima se oni bave ( konkretno prodaja duse djavolu u nadi da ce se doci do vecitog saznanja)
nekako i vecite teme kojima se i dan danas bavimo i mi koji i ne pisemo, samo citamo.

Back