Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav fajteri, treba mi savet za borilacku vestinu. Bavim se sedecim poslom, buljenjem u kompjuter, a i kad dodjem kuci, cesto nastavim u istom stilu. Sto ce reci da sam malo kilav. Od sporta, ponekad sklekovi, zgibovi, trbusnjaci, cucnjevi, igram stoni tenis vec godinama, par godina sam se i takmicio, imam nesto koordinacije pokreta, al ne bih rekao da je nesto preterano. Hteo bih nesto da treniram u cilju poboljsanja koordinacije pokreta, snage, da ojacam core sto se kaze (mogu ja sada uraditi 10 zgibova i nekoliko cucanja na jednoj nozi, al nemam cvrstinu i lako me neko izbaci iz ravnoteze i pomeri iz mesta), i da steknem neka znanja o samoodbrani, nesto samodiscipline, samopouzdanja, fokusa i slicno...Otezavajuce okolnosti, nemam ama bas nikakvog iskustva ni u borbi ni u borilackim vestinama (osim gledanja brus li filmova), imam 39 god, nisam veliki ni jak (srecom ni debeo), ni blizu nisam da uradim spagu, a desavalo se prethodnih godina da povredim rame, koleno i lakat ponekad pa to ume da zeza mesecima. Dakle, ne bih da me neko bije i baca na sve strane na treningu, da se ne povredim. Ne bih ni sa nekim nalozenim klincima da treniram. Takmicenja me ne zanimaju. Vise neka vestina za ceo zivot. Verovatno nesto gde se koristi energija protivnika, blok uz kontru, tako nesto. Mogao bih da vezbam dva puta nedeljno max. Rekao bih wing chun, a neko mi je posavetovao realni aikido. Ali mi treba vas savet zbog navedenih otezavajucih okolnosti. Hvala!

Borilacke vestine su za sve od 7 do 77 godina.
Mnogo vestina, veliki izbor, zavisi od mesta gde zivis, i sta je tamo zastupljeno.
Nema otezavajucih okolnosti, ima samo da li si voljan da vezbas, i koliko zelis da sebe ugradis u sistem.
Ako neces da te bacaju, dave ili rade poluge po parteru, sto jeste u Dzudou i Dz.dzici,ili da te nokautiraju na kik boksu ili ful kontakt karateu, mozes na okinavljanski karate koji mozes vezbati ceo zivot, za svoju dusu.
Ne znam gde zivis, ali ako si u Beogradu, tamo imas Uechi Ryu, otidji pogledaj, pa razmisli.

Pozdrav fajteri, treba mi savet za borilacku vestinu. Bavim se sedecim poslom, buljenjem u kompjuter, a i kad dodjem kuci, cesto nastavim u istom stilu. Sto ce reci da sam malo kilav. Od sporta, ponekad sklekovi, zgibovi, trbusnjaci, cucnjevi, igram stoni tenis vec godinama, par godina sam se i takmicio, imam nesto koordinacije pokreta, al ne bih rekao da je nesto preterano. Hteo bih nesto da treniram u cilju poboljsanja koordinacije pokreta, snage, da ojacam core sto se kaze (mogu ja sada uraditi 10 zgibova i nekoliko cucanja na jednoj nozi, al nemam cvrstinu i lako me neko izbaci iz ravnoteze i pomeri iz mesta), i da steknem neka znanja o samoodbrani, nesto samodiscipline, samopouzdanja, fokusa i slicno...Otezavajuce okolnosti, nemam ama bas nikakvog iskustva ni u borbi ni u borilackim vestinama (osim gledanja brus li filmova), imam 39 god, nisam veliki ni jak (srecom ni debeo), ni blizu nisam da uradim spagu, a desavalo se prethodnih godina da povredim rame, koleno i lakat ponekad pa to ume da zeza mesecima. Dakle, ne bih da me neko bije i baca na sve strane na treningu, da se ne povredim. Ne bih ni sa nekim nalozenim klincima da treniram. Takmicenja me ne zanimaju. Vise neka vestina za ceo zivot. Verovatno nesto gde se koristi energija protivnika, blok uz kontru, tako nesto. Mogao bih da vezbam dva puta nedeljno max. Rekao bih wing chun, a neko mi je posavetovao realni aikido. Ali mi treba vas savet zbog navedenih otezavajucih okolnosti. Hvala!

Малко се информишеш о различитим спортовима/ борилачким вештинама/ системима обуке ... одеш до конкретних клубова и одрадиш тренинг да се практично упознаш са тематиком и кад анализираш искуства имаћеш на основу чега да одлучиш шта и где би да вежбаш...

Svaka borilačka disciplina ima svojih prednosti i mana, s tim što one kombinovane iz više veština ih imaju manje. E sad tu treba biti praktičan većina ne trenira takmičarski tako da bih ja za samoodbranu svakako preporučio veštinu sa polugama, hvatovima i bacanjima i naravno boks jer je brz i efektan.

Svaka borilačka disciplina ima svojih prednosti i mana, s tim što one kombinovane iz više veština ih imaju manje. E sad tu treba biti praktičan većina ne trenira takmičarski tako da bih ja za samoodbranu svakako preporučio veštinu sa polugama, hvatovima i bacanjima i naravno boks jer je brz i efektan.

Mislis ovako nesto? Nekoliko jednostavnih udaraca u osetljiva mesta(grlo, pleksus, medjunozje...) poluge. Mada po meni ovo je trebalo da se zavrsi posle prve poluge posle hvatanja za kosu. Besmisleno je pustiti napadaca i dozvoliti mu da opet napadne.

Boks ima puno puno mana. Kao prvo boks se trenira sa rukavicama. Stekne se navika da se udara jako bez velike opasnosti od povrede sake. Drugar, bokser se potukao sa nekim likom i sjebo je svoju saku a pri tome nije oborio protivnika. Zbog toga se u samoodbrani uci udaranje u osetljive tacke a ne pesnicenje od jutra do sutra. Samoodbrana mora da bude brza i efikasna pogotovo kada je zena u pitanju koja je fizicki slabija. Ako ne onesposobi napadaca u sto kracem roku moze da nahebe jos vise. Treba koristiti faktor iznenadjenja i iskoristiti momenat kada napadac "spusti gard" Kada vidi uplasenu zrtvu koja se predala svojoj sudbini.

Pre malo vise od 20 godina je odrzan naucni test ( UFC :) )koji je dokazao najefektivniju borilacku vestinu , svako je imao pravo da udje u kavez i da dokaze da li je njegova vestina realna ili ne, sitni brazilac sa 77 kg je dokazao da je brazilska dziu dzica najefektivnija borilacka vestina :)

Pre malo vise od 20 godina je odrzan naucni test ( UFC :) )koji je dokazao najefektivniju borilacku vestinu , svako je imao pravo da udje u kavez i da dokaze da li je njegova vestina realna ili ne, sitni brazilac sa 77 kg je dokazao da je brazilska dziu dzica najefektivnija borilacka vestina :)

:rotf: I onda je pre 15 - 16 godina, do tada nepoznati japanski borac, Kazuši Sakuraba, dokazao da je keč rvanje najefektnija borilačka veština direktno protiv tada četiri člana porodice Grejsi uključujući i najvećeg šampiona UFC-a Hojsa Grejsija. Uzgred Hojs je "zvanično" imao 78 kila a koliko je tačno imao nije poznato.

:rotf: I onda je pre 15 - 16 godina, do tada nepoznati japanski borac, Kazuši Sakuraba, dokazao da je keč rvanje najefektnija borilačka veština direktno protiv tada četiri člana porodice Grejsi uključujući i najvećeg šampiona UFC-a Hojsa Grejsija. Uzgred Hojs je "zvanično" imao 78 kila a koliko je tačno imao nije poznato.

Hojs ga je pobedio u revansu, tehnikama kojima je pobedio Grejsije su isto iz dziu dzice ( iako ih ima i u kec rvanju ). Nije ih pobedio nekim tehnikama iz kec rvanja koje ne postoje u dziu dzici. Ne razumem se mnogo u kec rvanje ali hteo sam da kazem da su takve vestine sa 100% jakim sparinzima jedine realne i u UFCu je dokazano da najbolje je oboristi protivnika ( gde vecina ljudi ne zna sta da radi ) i tu zavrsiti pricu , znaci grepling.

Poslednja izmena:
Hojs je bio pozitivan na doping posle meča sa Sakurabom i to na anabolički steroid, zato je i imao 85 kila u revanšu :D . Zbog ugovora između njega i Dynamite-a nije došlo do preinačenja sudijske odluke a isto tako nisu postojale zakonske osnove za tako nešto, drugim rečima čovek je varao i izvukao se sa tim. Nakon onako uspešne karijere to mu nikako nije trebalo.

Zapravo nije ga pobedio tehnikama iz keč rvanja koje Grejsijevci već nisu naučili od Đudista jer gle čuda i keč rvanje je nastao kao mešavina, zapadnog rvanja i Đudo-a i stariji je od BJJ. BJJ nije ĐuĐica, ĐuĐica je sama po sebi dosta kompleksan pojam i ne tiče se samo rvačko-hvatačkih veština nego i rada sa određenim tipovima oružja, BJJ je parter iz Đudo-a, koji je već modifikovao određene tehnike iz određenih stilova ĐuĐice za njihove potrebe sparinga. Sakuraba je dobio dvojicu braće Grejsi sa Ude Garami tehnikom, istomo onom kojom je Kimura slomio ruku Helio Grejsiju. Samo Kimura je nju koristio u parteru a Sakuraba u stojećem stavu, isto kao što se vežba u Aikido-u jer je to tehnika za razoružavanje protivnika i potiče i AikiĐuĐice ali kao što vidiš Đudisti su je već uspešno modifikovali za parter. Dakle BJJ nije ĐuĐice nego modifikovani parter iz Đudo-a i kao što je vidljivo Đudisti su bili prvi koji su kreirali takozvani "greppling", štaviše nekolicinu tehnike kao što je Sankaku Đime ili ti "triangle" su kreirali Đudisti.

Ok znaci slazemo se da je grepling najbolji za samoodbranu kada se radi o borbi 1 na 1 bez oruzja ?

Meni iskreno jeste :D, par puta sam koristio određene hvatačke tehnike i likovi mi nisu mogli ništa ali moraš znati kako da skratiš distancu i kako da ga oboriš na zemlju ako ti napadaš. Ako lik zna da udari i to precizno može da te nokautira istog momenta kada uletiš ili ako zna da drži nisko kukove vrlo teško ćeš ga oboriti. Sve je pitanje pravilnog i preciznog treninga.

Imaš hvatačke tehnike i za odbranu od oružja (hladnog naravno) ali to je već nešto drugo i zahteva poprilično vežbanje i određeni stav i način razmišljanja.

Poslednja izmena:
Da li postoji sport mislim na karate aikido kung fu za koji ne treba da se kupuje kimono nego moze da se vezba u trenerci i sa patikama? Takodje me zanima koji je borilacki sport najbolji za samoodbranu? Koji od ovih tri je najmanje komplikovan i naporan???
MENI JE KARATE SPASAO ZIVOT KADA ME JE OTAC KRENUO UDARITI LETVOM U GLAVU DUGOM 1.90cm a debelom (sirokom) 10x10...polomio sam je jednostavnim blokom rukom koji je jedna varijanta bloka koji se zove "manji-uke" , a da pri tome nisam ni osjetio bol ruke, a ono sto je on tada rekao i nacin koji me je gledao govorio je da se upalsio kao od djavola: iako je sklon samo tome da me vrijedja, i nikad mi u zivotu nije dao kompliment, tad je reko: "ovaj je profesionalac"... posto on nikada do kraja nije znao (jer mu ja to nisam dozvolio) koliko sam vjest u raznim stvarima.
Za karate ti ne treba kimnono, najbolji ti je karate, iako mislim da je mnogo komplikovaniji (Ali stani! citaj do kraja! nedaj da te to preplasi) od aikida i onakvog kung fua kakav se uci kod nas
ALI STANI
iako je komplikovan
kad jednom savladas samo osnove, samo za zuti i crveni, ti si bre sposoban da upropastavas ljude od 3 metra sa misicima od metar obima od batina, svaki tvoj udarac maltene izaziva ili lomljenje kosti neke, ili teske srcane smetnje, ili krv iz cega oces: arkade, ustiju, nosa, usiju, ako bas oces da budes brutalan onda i ociju,... mozes ljudima da lomis kao da su margarin kljucne kosti, znaci... mozes da lomis letve debele 10x10 kad te neko napadne letvom, mozes da savladas 3 nadprosjecno dobra ulicna borca ili tri tipa iz interventne koji tad KORISTE pendreke bez problema.... mogucnosti su razne... NAJBITNIJI JE DOBAR UCITELJ - pa zato pored ucitelja zamoli ljude sa crnim pojasom da te poduce ponecemu jos...cak nacuis i da imas manji osjecaj bola od prosjecnog covjeka, 10 puta manji !jednostavno samo da ti kazem toliko da mozes da sa jednim prstom slomis covjeku vilicu...karate je filozofija...karate je izmijenjeno stanje svijesti...ko zna karate nema iste zelje i misli kao neko ko nezna, karate omogucuje duhovno napredak, jer tu inteligencija ljudska stigla do kraja jer je sve izracunatko pod konac tako da protivnik nema nikakve sanse pred tobom! NIKAKVE

Primijeti samo ovo: na kineskom rijec kojima se zovu blokovi u karateu - "uke" ne zanci samo blok, nego i "odgurnuce". Svaki blok u karateu je ili a) bolan za onoga kome si blokirao udarac ili b) izbacuje toga iz stanja zdrave svijesti ili ravnoteze na nekoliko sekundi ili c) i jedno i drugo.

Stav u karateu koji se zauzima pri ocekivanju napada protivnika je tako izracunat da nema sanse da se ne odbranis ako te napada neko ko ne zna borilacke vjestine, ali da nema sanse da se ne odbranis bar od prvog udarca i onda ako te napada neko ko ih zna...

Ono sto je u karateu na pocetku najbitnije je da naucis da imas dva mozga koji saradjuju jedan sa drugim odjednom: jedan za krtanje a drugi za stvari koje radis rukama, jer znam da pocetnici nekad zbog kretanja zeznu rad rukama, a nekad zbog rada rukama zeznu kretanje

jednostavno, upotrebis Yoko-geri i protivnik je vec savladan... nemoras trenirati onak ubilacki karate zaboravio sam kako se zove koji ukljucuje grzenje meza zubima i te stvari, sam Sotokan ti omogucuje svasta... I naravno, moras da dobro iskrvaris ruke dok ne naucis da lomis debelu dasku, opeke i tako to, jer to je vrlo vazno, i vredi bola koji se ulaze..Tad te se boji cio grad, pa cak i oni koji znaju borilacke vjestine bolje od tebe, jer tad si u stanju da polomis svaka moguca vrata (bar ona koja sam ja probao :hahaha:) samim rukama, a nisu bila tanka niti su bila nemetalna niti su bila staklena...
Jednom sam tri puta lomio vrata zaredom, znaci: polomim, oni zovu majstora da ugradi nova i policiju koja me vodi da dam izjavu:
NISAM JA - pustise me kuci
lomim opet ova nova koja su stavili, opet zovu policiju koja me vodi da dam izjavu, i majstora da ugradi nova
NISAM JA, - pustise me kuci
lomim opet, opet policija
NISAM JA - "vjerujem ti brate, ko bi mogo polomit troje vrata, vjerujes li da ti ja vjerujem? Oces kafu" pustise me kuci :)

Poslednja izmena:
Nemoj da se ku.rcis, procirao si me na privatne, dao sam ti adresu ime sve zivo, sutomore je svima blizu jer mora se proc tuda kad se ide na ljetovanje, pa eto ako oces da se oprobamo...samo ne znam kako ces se kupat krvav i nepokretan, valjda je to zabranjeno...ali eto, rado cu te docekat da se opraobamo, a ku.rcit se preko foruma je pi.ckinski

NISAM JA - pustise me kuci
lomim opet ova nova koja su stavili, opet zovu policiju koja me vodi da dam izjavu, i majstora da ugradi nova
NISAM JA, - pustise me kuci
lomim opet, opet policija
NISAM JA - "vjerujem ti brate, ko bi mogo polomit troje vrata, vjerujes li da ti ja vjerujem? Oces kafu" pustise me kuci :)[/SIZE]

Jeste, i onda se probudis, prozor otvoren a noge ti nepokrivene.

:rotf:

Nemoj da se ku.rcis, procirao si me na privatne, dao sam ti adresu ime sve zivo, sutomore je svima blizu jer mora se proc tuda kad se ide na ljetovanje, pa eto ako oces da se oprobamo...samo ne znam kako ces se kupat krvav i nepokretan, valjda je to zabranjeno...ali eto, rado cu te docekat da se opraobamo, a ku.rcit se preko foruma je pi.ckinski

Daklem, fatamorgane na sve strane, :hahaha:

Ti da se smiris, ne daj se provocirat, poslacu ti Crokapa, opasno udara levom nogom mavashi u glavu.:lol:

Back