bjdarko
Aktivan član
- Poruka
- 1.194
Ostavili su nam dugove i bedu! Eto šta, i članske karte biblioteke!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ma razgovor o precima je u suštini razgovor o prošlosti .., a prošlost, kao što je to poznato, kod nas (a i na cijelom Balkanu) ima kultni status.
I to ne zbog nekakve njezine veličanstvenosti, nego zbog našeg specifičnog poimanja vremena.
Jedan veliki svetac je onomad definisao vrijeme kao trostruku sadašnjost i to, kao sadašnjost, onu koja to stvarno jeste, prošlost – koja je sadašnje sjećanje i budućnost, koja je sadašnje iščekivanje.
Mane ove definicije su vidljive iz aviona, ali kada smo mi u pitanju, ona podosta precizno odražava to naše shvatanje vremena.
Sadašnjost, ona prava, koja to stvarno jeste, kod nas praktički ne postoji.
Ona je s jedne strane, sjećanje, pozivanje i ponovno preživljavanje teške, slavne i pravedničke prošlosti, a sa druge ona je opet i iščekivanje, naravno svijetle i pravedne, budućnosti.
Na sadašnjost se ne gleda kao na nešto što je zbog svog posljedično-uzročnog karaktera suštinski autonomno, naprotiv, njezini modaliteti i njihova koliko evoluciona, toliko i agensna bit, shvataju se kao tekovina prošlosti ... ili kao tekovina predaka.
Zbog svega ovoga nekakva velika išćekivanja od budućnosti su totalno nerealna, jer temelj budućnosti je uvijek u sadašnjosti, a ako je sadašnjost redukovana na sadašnje sjećanje i išćekivanje, onda je i sudbina budućnosti svedena samo na to da ona zapravo ne može biti ništa drugo do buduća sadašnjost.
I ti istokad smo kod mozga.Mora da jedeš mozgove životinja da bi poboljšala svoj
Šta reći na ovakav komentar a ne zaplakati od smeha.
Ovo je tvoj vrhunac..?
Misoni reče "Ja volim moju tradiciju i istoriju onakvu kakvu su mi ostavili preci."
pa me interesuje - koliko tu zapravo ima osnova za ljubav ako su nam (moje mišljenje) preci ostavili par prokletstava, zbog kojih i danas patimo:
Na primer Podele i na primer Predrasude.
Volite li vi amanet svojih đedova i zašto, m?

Kada Srbi ne bi bili toliko optereceni sa time sta su nam preci ostavili, umesto da brinu o tome sta ce ostaviti svojim potomcima, ovo bi bila bolja drzava.
Mada, i preci su tu samo da bi lupali svakojake tupave floskule o 'srpstvu' i tradiciji, glavni motiv Srba je bio i ostao sopstveno d.upence.
txs.
"Evo njegovog profila: zakocen u svom nekrofilskom odnosu prema trulom lešu „bolje” prošlosti ili, pak, sav predat neizlecivom i mracnom nacionalnom jalu, on je sumoran, paranoican, nesklon bilo kakvoj objektivnoj kritici, neprijatelj svakog individualizma, silno zaljubljen u kolektivne „vrednosti” poput vere ili nacije, lažno blagoglagoljiv i lak na aoristu ili pak brutalno nepismen i nemušt, nejasan samom sebi koliko i svima ostalima, nepoverljiv prema spoljnom svetu koji ne poznaje, pa stoga daje sebi za pravo da ga bespoštedno demonizuje i/ili omalovažava, neskriveni nacionalista i religiozni fundamentalista, homofob a neretko i mizogin i rasista, nesposoban za sadašnjost pa stoga i okrenut protiv nje, nepovratno zamagljene svesti od svih tih nacionalnih mitova toliko puta podgrevanih da su se dosad vec skvrcili ko triput prepecena kajgana.
Vladimir Arsenijevic, pisac, Politika, 08.02.08."
da li je ovaj psihološki profil tačan, i ko nam ga je oformio kao takvog - a) preci, b) marsovci c) loša ishrana, d) razno
?
koje je to "predanje" naših predaka?
Оно које су својом крвљу писали.
txs.
"Evo njegovog profila: zakocen u svom nekrofilskom odnosu prema trulom lešu „bolje” prošlosti ili, pak, sav predat neizlecivom i mracnom nacionalnom jalu, on je sumoran, paranoican, nesklon bilo kakvoj objektivnoj kritici, neprijatelj svakog individualizma, silno zaljubljen u kolektivne „vrednosti” poput vere ili nacije, lažno blagoglagoljiv i lak na aoristu ili pak brutalno nepismen i nemušt, nejasan samom sebi koliko i svima ostalima, nepoverljiv prema spoljnom svetu koji ne poznaje, pa stoga daje sebi za pravo da ga bespoštedno demonizuje i/ili omalovažava, neskriveni nacionalista i religiozni fundamentalista, homofob a neretko i mizogin i rasista, nesposoban za sadašnjost pa stoga i okrenut protiv nje, nepovratno zamagljene svesti od svih tih nacionalnih mitova toliko puta podgrevanih da su se dosad vec skvrcili ko triput prepecena kajgana.
Vladimir Arsenijevic, pisac, Politika, 08.02.08."
da li je ovaj psihološki profil tačan, i ko nam ga je oformio kao takvog - a) preci, b) marsovci c) loša ishrana, d) razno
?
profil prosečnog srpskog patriote, onako kako ga je video pisac.

Svi mi umijemo da (se) (s)lažemo... od prilike do prilike...ja se sa svim kolegama piscima slažem, jer sam i ja jedan..svetski priznat i poznat pisac..samo ne bih o tome..
pazivako..
ja mislim da individualizam škodi.
naročito srbima.
mi ne umemo sa tim da se nosimo znaš..
toliko imamo posebnih i izuzetnih individualaca, da je to postala opšta pomama, masovna histerija, moda.
tako da mu običan, depersonalizovani rob, dođe kao pravo osveženje..