Šta su nam ostavili preci?

Нема ту шта да буде добро или не.Историја се не може променити,оно што се дешавало и што је записано,то је то.Можете да покушате са новим истраживањима порекла као Хрвати.

Istorija da. Ali istorija kao nauka, a ne moralno vrednosna istorijska prepucavanja nacionalista po forumima. To nije istorija.

A sto se tice podela, ne bih se ja bas toliko slozio. Dobre su podele, ja sa likovima poput Teodosija, Duhvsa i ostalim bolesnicima i hocu da se delim.

Nesto slicno je zabelezeno i u Japanu.
Ne treba generalizovati jedan lokalni obicaj koji je navodno zabelezen u istocnim delovima Srbije, gde inace pretezno zive Vlasi.

Inace Lapot po sadasnjim pogledima na njega je u mnogome mesanje fikcije sa narodnim predanjem, tako da po verodostojnosti moze da se uporedi sa predanjem o Drakuli i njegovom povezanoscu sa vampirima.

jes bre milojko bre, možda bidne ne mora da znači..
a pogača na glavu, pa malj u pogaču? seti se lepote poroka..Nije lapot, al to je taj dim, to je ta vatra..a?

misoni, iz tebe progovara samo ogorčenost..
ni meni žuti nisu dragi.
i za mene su ista bagra kao i za tebe, a evo...sukobimo se oko nečeg drugog.
Zašto?

Ja sam samo pitao da preslišamo neke ustajale običaje, vrednosti - koje nas koče.
Da vidimo da li ih ima uopšte, kojie su po tvom mišljenju isl
Ili treba da imbecilno obožavamo sve i bezuslovno, što su nam preci spakovali u amanet.
Jel ja pričam estonski..? hello..?
Преци немају везе са временом и стањем у којем се налазимо.Они су прошлост.Тркељисањем по њиховој оставштини не можемо да променима данашњицу.За ове промене су потребни људи који ми изгледа немамо.Не они који гледају како ће све да покраду све што стигну док су на власти,него они који ће да мисле на пар генерација своје фамилије,јер је бесмислено да отимају више од тога пошто су никакве шансе да далеки потомци то задрже.И да мисле мало на Србију.Да ураде понешто.Јер онај ко је на власти може нешто позитивно да промени а ми пискарањем не.

Istorija da. Ali istorija kao nauka, a ne moralno vrednosna istorijska prepucavanja nacionalista po forumima. To nije istorija.

A sto se tice podela, ne bih se ja bas toliko slozio. Dobre su podele, ja sa likovima poput Teodosija, Duhvsa i ostalim bolesnicima i hocu da se delim.
Није то тако једноставно.Један народ се састоји од мнооого различитих људи а ти видиш тек мали делић оних са којима не желиш да живиш заједно.Политика служи да помири и усклади све интересе али ми немамо праве политичаре.

Pokojnom Dr Jovanu Raškoviću se pripisuje da je izjavio kako su Srbi lud narod..

To zapravo nije tačno, ali je izrekao da "Srbi reaguju kao lud narod", ali ne u doslovnom već metaforičkom značenju.
Ponovio je ono zapravo što su pre njega govorili i Cvijić, Dvorniković, Isidora Sekulić i Bogdan Popović - da su Srbi preosetljiv narod, brzo se uzrujaju pred spoljašnjim utiscima, nedovoljno vladaju svojim osećanjima i tada naprasito reaguju.
Oni strasno vole i žele ono što vole, a kad su u tome osujećeni - "reaguju kao ludi".
Rekao je, takođe, i da se brzo odljute i da pod uticajem dobre reči, njihove plemenite osobine izlaze na videlo, kao sunce posle kiše!

Ako su ovi ljudi složni bili oko toga da smo "preosetljivi"..zašto je to tako? da li je to ono što su nam preci ostavili svima?
Da li nam je ta preosetljivost donela dobro ili loše? Treba li to menjati, ili ne..Političkimsredstvima, ili nekim drugim, i kako..

evo malo pitanja za pred spavanje..

Ima i onaj obicaj da svekar kresne snajku, verovatno bi mnoge 'patriote' i dalje volele da se 'vrate' toj 'tradiciji'....:hahaha:

Zamislite samo koliko ce ljudi da se nama smeju sto smo imali tradiciju da javna komunalna preduzeca imaju svoju slavu:rotf::rotf::rotf: I tada ce da se jave neke 'inteligencije' koje ce da brane tu 'tradiciju'.

Po sistemu- 'Pa dobro je da neki svetac cuva pauka Javnog komunalnog preduzeca 'Parking servis', sram te bilo sto ne postujes tradiciju, izrode anacionalni':klap:

misoni, iz tebe progovara samo ogorčenost..
ni meni žuti nisu dragi.
i za mene su ista bagra kao i za tebe, a evo...sukobimo se oko nečeg drugog.
Zašto?

Ja sam samo pitao da preslišamo neke ustajale običaje, vrednosti - koje nas koče.
Da vidimo da li ih ima uopšte, kojie su po tvom mišljenju isl
Ili treba da imbecilno obožavamo sve i bezuslovno, što su nam preci spakovali u amanet.
Jel ja pričam estonski..? hello..?

U neku ruku si u pravu, zato sto po mom misljenju ekstremno islamsko-fundamentalisticke zemlje jos uvek zive u srednjem veku upravo zbog ekstremnog i doslednog tradicionalizma koji ne dozvoljava dalji razvoj i napredak.
Preci nam ostavise i komunizam, pa ga zacas otkacismo.
Preci nam ostavise i kraljevinu sa sve prestolonasledikom, pa opet ga docekasmo sa porcijom sveze trave koju je smeo malo da popase kada je prvi put sisao iz aviona i ne povratismo ga.
Nisu Srbi bas toliki zatucani tradicionalisti koliko mnogi misle. Vidim ja da tebe nesto drugo opasno nervira i razocarava kod ovog naroda, ali to nikako nije tradicija. Preformulisi malo pitanja.

Преци немају везе са временом и стањем у којем се налазимо.

batice, ako su ti preci patili od neke nasledne bolesti, itekako su odgovorni za stanje u kojem se ti sada nalaziš.

ali bolest je bolest, hemija, fizika..uhvatljivo, dokazivo.
Šta ćemo sa Uverenjima, Ubeđenjima, Strahovima koji se svi (ne zaboravimo) prenose sa kolena na koleno. m?
Koliko ima toga što je tu ok, koliko toga što treba prepoznati kao kočnicu?
Koja nas možda upravo sada sve koči da idemo dalje? zbog koje niko živ nema ideju kako da se izađe iz ovog stanja-sranja u koje su nas političari uvukli?

Није то тако једноставно.Један народ се састоји од мнооого различитих људи а ти видиш тек мали делић оних са којима не желиш да живиш заједно.Политика служи да помири и усклади све интересе али ми немамо праве политичаре.
Ja zivim zajedno samo sa mojom porodicom. Zivim zajedno sa tim budalama u slicnom smislu kao i sto Zivim zajedno sa igracima Starcrafta na Blizzardovom serveru.

A politicari nam jesu nesposobni, sto je samo pokazatelj toga koliko nam je 'narod' nesposoban.

U neku ruku si u pravu, zato sto po mom misljenju ekstremno islamsko-fundamentalisticke zemlje jos uvek zive u srednjem veku upravo zbog ekstremnog i doslednog tradicionalizma koji ne dozvoljava dalji razvoj i napredak.
Preci nam ostavise i komunizam, pa ga zacas otkacismo.
Preci nam ostavise i kraljevinu sa sve prestolonasledikom, pa opet ga docekasmo sa porcijom sveze trave koju je smeo malo da popase kada je prvi put sisao iz aviona i ne povratismo ga.
Nisu Srbi bas toliki zatucani tradicionalisti koliko mnogi misle. Vidim ja da tebe nesto drugo opasno nervira i razocarava kod ovog naroda, ali to nikako nije tradicija. Preformulisi malo pitanja.

nisam siguran milojko da smo otkačili komunizam..
ovu zemlju i dalje vode "paralelne" vlasti, što bi reko Ljubomir Simović " sveti georgije ubi aždahu al iz nje izmileše svakakve strvi i gamadi.."
kralju se ismevamo, ali je pitanje kolika je to mečka i da li je treba čačkati

ti bi sda da okreneš kako su srbi zapravo moderni? interesantan sam znati gde to, i kade.

nisam siguran milojko da smo otkačili komunizam..
ovu zemlju i dalje vode "paralelne" vlasti, što bi reko Ljubomir Simović " sveti georgije ubi aždahu al iz nje izmileše svakakve strvi i gamadi.."
kralju se ismevamo, ali je pitanje kolika je to mečka i da li je treba čačkati

ti bi sda da okreneš kako su srbi zapravo moderni? interesantan sam znati gde to, i kade.

Pa recimo u politickim prepucavanjima u stopu pratimo evropske drzave.
Pratimo najnoviju modu gej parada
Pratimo modu u nemanju potomstva
Pratimo modu u razvratnom i bezperspektivnom zivotu omladine
Pratimo modu u oblacenju
I da ne zaboravim, rece mi jedna aktivistkinja DS-a jednom da je jedna od najvaznijih stvari modernog demokratskog drustva, to sto sada imamo kreditne i druge platne kartice. To je najvaznije!

ne znam šta podrazumevaš pod borbom za vlast..U slučaju srbije najčešće je bilo dovoljno osnovati partiju i uz dobro odmerenu formu - prodavati narodu mooda za boobrege.
niko od tih likova niti veruje u to što priča niti mu je bitno.
mnogo je teže biti iskren, pa makar mi to ovde možemo da pokušamo?
Od toga nema ništa.Srbija je imala pozitivne promene i napredak tek posle krvavih prevrata.Ljudi sa iskrenim namerama ne mogu da prođu na izborima,partije izbacuju u prvi plan grupe šljama koji lepo priča i podržavaju se među sobom a ne umeju i neće ništa da rade.

Pa recimo u politickim prepucavanjima u stopu pratimo evropske drzave.
Pratimo najnoviju modu gej parada
Pratimo modu u nemanju potomstva
Pratimo modu u razvratnom i bezperspektivnom zivotu omladine
Pratimo modu u oblacenju
I da ne zaboravim, rece mi jedna aktivistkinja DS-a jednom da je jedna od najvaznijih stvari modernog demokratskog drustva, to sto sada imamo kreditne i druge platne kartice. To je najvaznije!

dobro bre milojko, to što su nas upregli da igramo kako jači svira - to je jedno (mada ni to baš ne ide bez posrtanja)
ali šta ćemo sa nama unutra?
kako da se okupimo oko jednog jezgra, pa da stvarno budemo i mi tvrd neki oraj a ne marmelada da nas razmazuje koj kako oće?

i nemoj mi o prepucavanjima, znaš..
suviše smo mi postali mali i nejaki da bi sebi dozvolili još i taj moderni luksuz.

Back