Šta su nam ostavili preci?

ne znam šta podrazumevaš pod borbom za vlast..U slučaju srbije najčešće je bilo dovoljno osnovati partiju i uz dobro odmerenu formu - prodavati narodu mooda za boobrege.
niko od tih likova niti veruje u to što priča niti mu je bitno.
mnogo je teže biti iskren, pa makar mi to ovde možemo da pokušamo?

Ako hoces stvarno iskreno, e onda mogu samo da ti ALI STVARNO ISKRENO KAZEM DA PO BROJU LUDAKA I NECIVILIZOVANIH PRIMITIVNIH MAJMUNA, SMO DALEKO IZA TEHNOLOSKI NAPREDNIJIH ZEMALJA U OKRUZENJU. NAS PROBLEM SU MEDIJI I ONI KOJI UPRAVLJAJU KOLEKTIVNIM MISLJENJEM. ili makar to pokusavaju

Poslednja izmena:
Misoni reče "Ja volim moju tradiciju i istoriju onakvu kakvu su mi ostavili preci."

pa me interesuje - koliko tu zapravo ima osnova za ljubav ako su nam (moje mišljenje) preci ostavili par prokletstava, zbog kojih i danas patimo:

Na primer Podele i na primer Predrasude.

Volite li vi amanet svojih đedova i zašto
?

Volim amanet dedova, jer nisu oni ostavili ni podele ni predrasude nego zdrav konzervativizam uz pomoc koga jedino kao narod mozemo da prosperiramo i budemo dostojanstveni, "svoj na svome".

Od toga nema ništa.Srbija je imala pozitivne promene i napredak tek posle krvavih prevrata.Ljudi sa iskrenim namerama ne mogu da prođu na izborima,partije izbacuju u prvi plan grupe šljama koji lepo priča i podržavaju se među sobom a ne umeju i neće ništa da rade.

okej, da zaboravimo izbore, slažem se.
pa da se međusobno poubijamo pa kom opanci kom obojci? ne ide ni to..

ili da se poradi na opismenjavanju ljudi (rušenje tabua, glupih progama, bajatih tradicija i kočnica isl - istrebimo sav loš softver od dobrog) pa im ONDA damo da biraju i glasaju i sve?
mislim, šta ti vredi da na glasanje izađe moja baba koja ne zna ni da izgovori reč "revalorizacija" ( i da me ne pri tom ne zapljune.).?

da bi neko bio kvalitetan birač, glasač - taj mora da bude pismen, očišćen od duhova prošlosti, mitova i legendi koji ne vode ničemu. Obavešten, da zna razliku između ustava i zakona sjeden i biblije s druge strane itd itd..a?

Ako hoces stvarno iskreno, e onda mogu samo da ti ALI STVARNO ISKRENO KAZEM DA PO BROJU LUDAKA I NECIVILIZOVANIH PRIMITIVNIH MAJMUNA, SMO DALEKO IZA TEHNOLOSKI NAPREDNIJIH ZEMALJA U OKRUZENJU. NAS PROBLEM SU MEDIJI I ONI KOJI UPRAVLJAJU KOLEKTIVNIM MISLJENJEM. ili makar to pokusavaju

moguće bre milojko,samo..sve nešto računjam, onaj naš seljak će da pretisne neko drugo dugme na televizoru, ako mu se medijski tojest program ne sviđa? ako vidi da mu tu nešto smrdi? ako primeti da od njega prave idiota i da mu jedu mozak?
ili neće..
možda će da kaže "pa ne bi preko televizije valda lagali?"

a možda će i da kaže ženo gasi televizor neću da slušam te gluposti? rebus ti je to moj milojko

da bi neko bio kvalitetan birač, glasač - taj mora da bude pismen, očišćen od duhova prošlosti, mitova i legendi koji ne vode ničemu. Obavešten, da zna razliku između ustava i zakona sjeden i biblije s druge strane itd itd..a?
Ne možeš da opismeniš nekog ko neće da uči ili da opametiš prirodno glupe.Recimo,sećam se kako je veliki deo žena komentarisao Tadića pred prošle predsedničke izbore-''lep je i ima lep glas''.Niko nije pitao za lekarsko uverenje ili više njih.

okej, da zaboravimo izbore, slažem se.
pa da se međusobno poubijamo pa kom opanci kom obojci? ne ide ni to..

ili da se poradi na opismenjavanju ljudi (rušenje tabua, glupih progama, bajatih tradicija i kočnica isl - istrebimo sav loš softver od dobrog) pa im ONDA damo da biraju i glasaju i sve?
mislim, šta ti vredi da na glasanje izađe moja baba koja ne zna ni da izgovori reč "revalorizacija" ( i da me ne pri tom ne zapljune.).?

PA JEL TI NE KAPIRAS DA KLJUC SVEGA LEZI U MEDIJIMA? ZA TRENUTNI OCAJ ODGOVORAN JE ONAJ KO IH JE KONTROLISAO POSLEDNJIH 40 GODINA I KONTROLISE IH I DALJE.
Velika vecina naroda prima informacije i delimicno se obrazuje preko istih. Kolektivno zaglupljivanje i hipnotisanje je moguce izvesti samo putem TV-a, a u trenutku kada covek pocne da prima informaciju u obliku slike, tu vise nema mesta za zdravo rasudjivanje i razmisljanje i sve se u 90% slucajeva uzima zdravo za gotovo i time formira (vestacki) kolektivno razmisljanje vecine.

Ne možeš da opismeniš nekog ko neće da uči ili da opametiš prirodno glupe.Recimo,sećam se kako je veliki deo žena komentarisao Tadića pred prošle predsedničke izbore-''lep je i ima lep glas''.Niko nije pitao za lekarsko uverenje ili više njih.

ee, vidiš..moja ista baba je glasala za klempu jer joj je izgledao "skroman"..a nije htela za vuka jer ga je videla jednom kako upire prstom dok je govorio u skupštini..bio jojje drzak, arogantan.
Iako je vuk zagovarao tezu da se amnestiraju svi četnici (što je bio babin muž, tj moj deda) a klempa zagovarao politiku po kojoj će joj unuk (tj ja) otići u rat da ratuje.

ipak..babac je bila dovoljno mudra da se posle svega opametila.
Ono što sam naučio od nje (mog pretka) je da je birala autoritet po FORMI, a potom po "skromnosti".
Dve stavke koje je i ona povukla od svojih predaka..

PA JEL TI NE KAPIRAS DA KLJUC SVEGA LEZI U MEDIJIMA? ZA TRENUTNI OCAJ ODGOVORAN JE ONAJ KO IH JE KONTROLISAO POSLEDNJIH 40 GODINA I KONTROLISE IH I DALJE.
Velika vecina naroda prima informacije i delimicno se obrazuje preko istih. Kolektivno zaglupljivanje i hipnotisanje je moguce izvesti samo putem TV-a, a u trenutku kada covek pocne da prima informaciju u obliku slike, tu vise nema mesta za zdravo rasudjivanje i razmisljanje i sve se u 90% slucajeva uzima zdravo za gotovo i time formira (vestacki) kolektivno razmisljanje vecine.

razumem ja mnogo dobro i medije i sisteme manipulacije moj milojko.
Ono što ti ne razumaš je kanda to, da pre 40 godina nije bilo medija - nego je bila rekla kazala.
I bilo je gluvih telefona.
I bilo je širenja straha onako kako je kome odgovaralo, pa bio on komšija ili rođak - a tih 90% ako ne i 100, uzimalo je to zdravo za gotovo, iz meni nepoznatog razloga.

Da li se "đedova nije poricala"..ma šta i kako đed protumačio
da li se slepo verovalo jer je sumnja bile "nehrišćanska"..ne znam, ali znam da je to stado ovaca opasno naraslo i da je kao takvo šišano vekovima, sve do danas.

ee, vidiš..moja ista baba je glasala za klempu jer joj je izgledao "skroman"..a nije htela za vuka jer ga je videla jednom kako upire prstom dok je govorio u skupštini..bio jojje drzak, arogantan.
Iako je vuk zagovarao tezu da se amnestiraju svi četnici (što je bio babin muž, tj moj deda) a klempa zagovarao politiku po kojoj će joj unuk (tj ja) otići u rat da ratuje.

ipak..babac je bila dovoljno mudra da se posle svega opametila.
Ono što sam naučio od nje (mog pretka) je da je birala autoritet po FORMI, a potom po "skromnosti".
Dve stavke koje je i ona povukla od svojih predaka..
Gde nađe babu?Mlade žene i mlađe milf kategorije samo gledaju da li je lep,ima lep glas,lepe ruke i da li se lepo oblači.Podrazumeva se da će imati i pare ako bude izabran.

Gde nađe babu?Mlade žene i mlađe milf kategorije samo gledaju da li je lep,ima lep glas,lepe ruke i da li se lepo oblači.Podrazumeva se da će imati i pare ako bude izabran.

pa nije mi neka milfovka predak nego moja baba..
rekoh ti koji su nju "nasleđeni motivi" nagnali da bira kako bira i da učestvuje u političkom životu kako je učestvovala.

btw, u to vreme sam pokrenuo bio topik pod nazivom "sakrij babi ličnu kartu"..ali davno beše..

razumem ja mnogo dobro i medije i sisteme manipulacije moj milojko.
Ono što ti ne razumaš je kanda to, da pre 40 godina nije bilo medija - nego je bila rekla kazala.
I bilo je gluvih telefona.
I bilo je širenja straha onako kako je kome odgovaralo, pa bio on komšija ili rođak - a tih 90% ako ne i 100, uzimalo je to zdravo za gotovo, iz meni nepoznatog razloga.

Da li se "đedova nije poricala"..ma šta i kako đed protumačio
da li se slepo verovalo jer je sumnja bile "nehrišćanska"..ne znam, ali znam da je to stado ovaca opasno naraslo i da je kao takvo šišano vekovima, sve do danas.

1971. je bilo i televizora i "Dnevnika" i radija i pisanih medija odnosno dnevne stampe.
A sad stvano idem.

Пробудих се и устадох рано, с намером да учествујем на теми, мислио сам да имам бар нешто да кажем, кад оно дискусија се отегла читавих 14 страница. Толико тога је речено да ја сад стварно не знам има ли уопште сврхе укључивати се. Али `ајде да покушам, онако на кварно док спавате.

Разочаран сам дозом песимизма која је присутна током целе дискусије. Мислим да толиком и таквом песимизму нема места. По чему со то неки други народи бољи од нас. `Ајде наведите их и кажите шта је то што је боље код њих него код нас. Кад ово кажем, мислим на заоставштину предака, а не на нпр. стандард у данашњем смислу речи, и нека друга цивилизацијска достигнућа као што је геј парада и сл.

Не кажем ја да код нас нема лоших ствари, које су нам остале од предака, али у ком народу тога нема. Код нас можда и понајмање.
Друго, за неке ствари не можемо кривити само нас, мора се узети у обзир и окружење. Знате оно "два лоша убише Милоша" и "сила бога не моли". Ко нас све није нападао и спопадао, малте не увек смо били на ивици опстанка. И за то ми не можемо бити криви. У таквим тешким и кризним ситуацијама, свашта изађе на површину, многе лоше ствари, али такође и добре. Ја мислим да у историји, односно у оном што се зове наслеђе предака имамо неупоредиво више доброг него лошег.

Ја бих још саветовао, ако ми дозволите, да сваки онај који с ниподаштавањем гледа на предачко наслеђе, се запита, којим то и чијим језиком говори и чукара по тастатури, док онако с апетитом омаловажава предаке.

Poslednja izmena:
U ovom trenutku na planeti zivi daleko vise od par miliona,
onih kojima su poljuljana osnovna moralna nacela!!

To mi nazivamo,
ljudi izopacenih moralnih shvatanja, i nista, Bog sve trpi pa i vas!!

Odakle ti ideja da Bog nešto trpi?
Kakav bi to Bog bio kad bi bilo šta "trpeo", a posebno kojekakva budalesanja ljudska?
Možda si mislio pušta?

Poslednja izmena:
pa nije mi neka milfovka predak nego moja baba..
rekoh ti koji su nju "nasleđeni motivi" nagnali da bira kako bira i da učestvuje u političkom životu kako je učestvovala.

btw, u to vreme sam pokrenuo bio topik pod nazivom "sakrij babi ličnu kartu"..ali davno beše..

A šta ti misliš da je tvoja baba usamljen slučaj?
Iste ili slične kriterijume ima i tzv. intelektualna elita, što se onda čudiš babi.
Problem je što su ti isti elitisti i omogućili nekom klempi, Vuku,Đikiju, Šekiju, itd da uđu u bilo kakvo razmatranje.
Tako da odgovornost tvoje babe i nije neka naspram odgovornosti ovih drugih, koji su, i koji još uvek daju podršku kojekakvim umišljenim nikogovićima.
Btw, tema je odlična.

Podele su od svojih predaka nasledili svi narodi i pojedinci na ovom svetu...sem neke egzotike kao što su Eskimi , Aboridžini i sl...pa i nema mnogo šta tu da se pametuje, sem da NIJE DOBRO !

Što se predrasuda tiče...to bi već bilo potrebno navesti na šta se konkretno misli. Postoje stvari koje neki svrstavaju u predrasude , a za druge to uopšte nisu...

Back