Šta se to događa u SPC??

Ovih dana smo svedoci neverovatnih dogadjanja ciji su akteri svestena lica SPC......naime, svakodnevno nas zasipaju vestima o popovima pijancima, siledjijama , pedofilima ........

Naravno da ovi izrodi nisu karakteristicni za SPC niti su njeni reprezenti, ali je ipak zabrinjavajuce sta se sve dogadja iza crkvene porte, sto nije dostojno ni pravoslavlja ni vere uopste..........

Pitanje je, zasto se ne oglasava sveti sinod , i zasto ne osudjuje ovakve pojave, jer , hteli ili ne, ovakvi ekscesi moraju da stete ugledu crkve u narodu........:think:

Evo samo par primera, najnovijih.......

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveštenik pretio novinaru "da će proći kao Ćuruvija"

Sveštenik Vlastimir Zlatić (57) iz rudničkog sela Šilopaj pretio je jednom novinaru "da će proći kao (Slavko) Ćuruvija" jer je objavio da je Zlatić na Uskrs pretukao svoju ljubavnicu.

Meštani rudničkih sela odavno su tražili zaštitu od crkvenih vlasti jer je sveštenik Zlatić pre desetak godina u kafani potezao pištolj na jednog čoveka. Policija mu je posle tog incidenta u kafani uzela pištolj. Zlatić je prošle godine na Svetog Savu, u crkvenom domu, sekirom nasrnuo na grupu vernika

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

POP PRETIO NOVINARU

Paroh crkve svetog Maksima u Kostolcu Aleksandar Mihailović pretio novinarki Kurira da će se moliti Bogu da padne i slomi nogu

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

O cuvenom Pahomiju i onom drugom pedoflu ne vredi vise ni pisati........:think:

Тачно тако, нити су карактеристични за СПЦ, нити су репрезентативни. СПЦ је ипак тако уређена да свештенство у њој има исти значај и улогу као шалтерски службеници у општинским установама. Једини разлог због чега се на овакве (и још горе) ствари не реагује је само унутрашње уређење СПЦ где је за те свештенике задужен једино њихов епископ, а не ни синод ни патријарх. А опет, једини разлог због којег се не смењују је недостатак кадра. И то, наглашавам, не недостатак квалитетног кадра, него недостатак кадра као таквог.

Навешћу један случај као пример. Један свештеник из Хрватске који се нашао у избеглиштву 1991, врло брзо је добио службу у једном селу у Подунављу јер је тамошњи парох био једно проблематично лице које годинама није могло да буде смењено због тога што једноставно није било никог ко би могао бити постављен на његово место. Реч је о свештенику који је коректно вршио све црквене послове, али је проблем био у његовом понашању и ванцрквеним активностима: био је власник локала који је пружао забрањен вид услуга, а приватно је живео са невенчаном женом, јер га је његова напустила. Упркос великом броју притужби, једноставно није постојао механизам да се такав свештеник казни или доведе у ред, осим рашчињења, а није се могао рашчинити јер није имао замену. Добро, оно је било време када је свештеног кадра било веома мало и када су свештеници били богословски матуранти, а не дипломци, данас је што се тога тиче стање мало поправљено, али је и даље далеко од доброг.

Такве ствари би једино могуће било уредити у држави у којој би црква била државна институција која би се финансирала из буџета, а не преко ценовника и у којој би свештеници сносили законске санкције за недозвољено понашање. Само што такве државе није било од Византије и средњовековне Србије, не знам једино каква је ситуација у Грчкој. Већи проблем у СПЦ је данас очигледан растући сукоб и постојање струја унутар Сабора, па тако имамо ситуацију да један владика (мислим на захумско-херцеговачког) говори отприлике исто ово што и Дада у свом посту, док други причају неку другу причу, или ћуте.

Ovih dana smo svedoci neverovatnih dogadjanja ciji su akteri svestena lica SPC......naime, svakodnevno nas zasipaju vestima o popovima pijancima, siledjijama , pedofilima ........

Naravno da ovi izrodi nisu karakteristicni za SPC niti su njeni reprezenti, ali je ipak zabrinjavajuce sta se sve dogadja iza crkvene porte, sto nije dostojno ni pravoslavlja ni vere uopste..........

Pitanje je, zasto se ne oglasava sveti sinod , i zasto ne osudjuje ovakve pojave, jer , hteli ili ne, ovakvi ekscesi moraju da stete ugledu crkve u narodu........:think:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveštenik Vlastimir Zlatić (57) iz rudničkog sela Šilopaj pretio je jednom novinaru "da će proći kao (Slavko) Ćuruvija" jer je objavio da je Zlatić na Uskrs pretukao svoju ljubavnicu.

Meštani rudničkih sela odavno su tražili zaštitu od crkvenih vlasti jer je sveštenik Zlatić pre desetak godina u kafani potezao pištolj na jednog čoveka. Policija mu je posle tog incidenta u kafani uzela pištolj. Zlatić je prošle godine na Svetog Savu, u crkvenom domu, sekirom nasrnuo na grupu vernika

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

POP PRETIO NOVINARU

Paroh crkve svetog Maksima u Kostolcu Aleksandar Mihailović pretio novinarki Kurira da će se moliti Bogu da padne i slomi nogu

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

За тебе он и ЈЕСТЕ чувен!

.

Да појасним зашто би требао да буде за тебе чувен:

KONAK - INSTITUT ZA GENOCID

- Kada me je bolest oborila, pokušala sam na razna mesta da sklonim građu
o genocidu nad Srbima, zapakovanu u više od 20 sanduka. Odlazila sam u
razne institucije da bih videla gde bi to moglo da se skloni. Najlogičnije je bilo
da postoji prostor, gde bi bilo stalno izloženo.
Ali, nije ga bilo.
Imala sam sreću da sretnem vladiku Pahomija.
On mi je omogućio
mesto na kojem ću moći da smestim građu i nastavim da radim.
Prvo je to bilo naslagano u eparhiji, a onda je, moram da kažem,
vladika Pahomije u konaku manastira
Sveti Nikola na neki način napravio Institut za izučavanje genocida
nad Srbima
.

I to ne samo za mene. Tu su dolazili ljudi i na miru radili. Imala sam sobu,
poređane sanduke, i iz svakog sam mogla da vadim eksponate i proveravam
njihovu očuvanost. To je sad sve u prahu i pepelu.

HAJKA NA VLADIKU

- Neko je sve to pratio i naposletku zapalio konak. Vatra je
buknula baš iznad moje sobe. Uništeno je više od 800 fotografija i isto toliko
dokumentata.
Celokupna dokumentacija o genocidu u Gospiću, Glini, Kupresu, Vukovaru,
Srebrenici...

Sve se to desilo u jeku hajke na vladiku Pahomija, časnog i smernog
pastira Srpske Pravoslavne Crkve, koji nikome nažao nije učinio
.
Naprotiv, samo je pomagao i pomaže ljudima. Mislim da nije slučajno to
što se dogodilo u Vranju.

Neko je sinhronizovao napade na vladiku i paljenje konaka i
dokumentacije o
genocidu nad Srbima.
Ko je to, nadam se, otkriće istraga.
Vladika Pahomije je želeo da moju izložbu ponovo prikažemo u Srbiji, a da
krene baš iz Vranja. Imao je tu želju i ja mu ne bih odbila, probala bih to sa,
na primer, jednom uskom temom, mozda bas Drugim svetskim ratom. Jer, u
atmosferi kada je krajnje nepopularno pričati o genocidu nad Srbima, nisam
uverena da bi moja izložba bila dobrodošla.
Danas je najpopularnije govoriti
koga su Srbi ubili.

http://forum.krstarica.com/threads/281127

.

Да појасним зашто би требао да буде за тебе чувен:

KONAK - INSTITUT ZA GENOCID

- Kada me je bolest oborila, pokušala sam na razna mesta da sklonim građu
o genocidu nad Srbima, zapakovanu u više od 20 sanduka. Odlazila sam u
razne institucije da bih videla gde bi to moglo da se skloni. Najlogičnije je bilo
da postoji prostor, gde bi bilo stalno izloženo.
Ali, nije ga bilo.
Imala sam sreću da sretnem vladiku Pahomija.
On mi je omogućio
mesto na kojem ću moći da smestim građu i nastavim da radim.
Prvo je to bilo naslagano u eparhiji, a onda je, moram da kažem,
vladika Pahomije u konaku manastira
Sveti Nikola na neki način napravio Institut za izučavanje genocida
nad Srbima
.

I to ne samo za mene. Tu su dolazili ljudi i na miru radili. Imala sam sobu,
poređane sanduke, i iz svakog sam mogla da vadim eksponate i proveravam
njihovu očuvanost. To je sad sve u prahu i pepelu.

HAJKA NA VLADIKU

- Neko je sve to pratio i naposletku zapalio konak. Vatra je
buknula baš iznad moje sobe. Uništeno je više od 800 fotografija i isto toliko
dokumentata.
Celokupna dokumentacija o genocidu u Gospiću, Glini, Kupresu, Vukovaru,
Srebrenici...

Sve se to desilo u jeku hajke na vladiku Pahomija, časnog i smernog
pastira Srpske Pravoslavne Crkve, koji nikome nažao nije učinio
.
Naprotiv, samo je pomagao i pomaže ljudima. Mislim da nije slučajno to
što se dogodilo u Vranju.

Neko je sinhronizovao napade na vladiku i paljenje konaka i
dokumentacije o
genocidu nad Srbima.
Ko je to, nadam se, otkriće istraga.
Vladika Pahomije je želeo da moju izložbu ponovo prikažemo u Srbiji, a da
krene baš iz Vranja. Imao je tu želju i ja mu ne bih odbila, probala bih to sa,
na primer, jednom uskom temom, mozda bas Drugim svetskim ratom. Jer, u
atmosferi kada je krajnje nepopularno pričati o genocidu nad Srbima, nisam
uverena da bi moja izložba bila dobrodošla.
Danas je najpopularnije govoriti
koga su Srbi ubili.

.

Drugarice moja ovaj podatak nisam znao
hvala

Drugarice moja ovaj podatak nisam znao
hvala

....То је написала жена коју ја познајем,...дивна једна жена и
храбра која је много учинила да отргне од заборава све оне
ЗЛОЧИНЕ који су усташе и Немци починили над Србима,..

Имаш о томе на тој мојој теми

Ali ja ne nosim mantiju, nisam pop, pa i nemam obavezu da se ponasam po crkvenim kanonima .......:think:

Али дајеш себи да право да критикујеш недостатак истих код других.
Ти си беше либералан, а? Цениш различитости.
Па шта мислиш о Кинезима?! Сигурно, тако либералан и отворен, не би имао ништа против да Кина, сходно свом значају, преузме место Америке као "прва међу једнакима". А?!

POP PRETIO NOVINARU

Sve te vesti su dokaz da se rasulo i nestabilnost koje je od ranije zahvatilo državu prenelo u SPC.Izlaze na videlo sve slabosti i događaji koje je SPC skrivala od javnosti i stvarala imidž neukaljane institucije kod naroda.
Šta reći kada se vladike otvoreno bore ko će biti patrijarh i traže podršku političara i partija.
Ionako od ranije se priča o podelama na srbijanski i bosanski lobi u SPC.
Umesto da se sveštena lica bave službom,edukacijom i objašnjavanjem religije i pravoslavlja,običajima i sl.i njih je zahvatio sindrom vlasti i novca(ne sve,čast onome ko stvarno obavlja pošteno službu)

Nigde "vernika " na temi.........da osude popove pijance i popove pedofle......:think:
i svestenici su ljudi. oni kako kazu 'samo rade svoj posao'. ko radi taj i gresi. ko gresi treba biti sankcionisan.

Postavlja se logicno pitanje.......znaju li oni sta je vera u stvari, i da li vernik treba da veruje u boga ili u popa svoga???:think:
vernik veruje u ono sto zeli i u sta zeli. crkva je Bozija kuca. kao i u svakoj kuci, kad deca nisu besna ni kuca nije tesna.
Искрено се надам да ће Амфилохије бити изабран за патријарха.
ja se iskreno nadam da nece. nijedan od njih ne zasluzuje da nasledi Pavla. takav covek se ne radja vise.

Šta reći kada se vladike otvoreno bore ko će biti patrijarh i traže podršku političara i partija.

То је оно што је највећи проблем, а не неки провинцијални попа. Зна се шта код рибе почиње од главе, а не од репа. Нећу да употребим глагол "чистити", тако говоре ЛДП-комесари. Нека се само узму у памет - они на врху, Синод и остали другари.
Иако нисам верник стало ми је до СПЦ као националне институције.
А овај што је поставио тему и онај Јеша који брани најгоре предрасуде "свог" народа - они не мисле добро ни Србима ни СПЦ.

Ти ми реци по којој табели...
Очекујем сад неки састав на тему како СПЦ није у суштини хришћанска.

ako takvom *logikom ochekujesh i neshto bitnije, uzalud chekash

ps.ne merim ja vec TI
SPC pripada Hrishcanskoj crkvi, a iskrenih i pravih je jako malo kao i u drugim crkvama, strashne su zablude shto svako za sebe misli da je jedini pravi vernik, licemerje im je jedina zajednichka osobina

Back