Šta raditi kad odnos sa roditeljima boli?

• Začetnik teme Začetnik teme Red
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Јединци нису за жаљење.
Бираће сами пријатеље и друштво, без оптерећености да некога морају да воле и трпе само зато што су исте крви.
Ok...naravno da nisu! Bzv.sam se izrazila. Uostalom, nije to nešto što su mogli birati. Kao što ne biramo ni roditelje.
Meni lično bude tužno...tipa,dođu mi na slavu brat, snaha, sestrići...njemu nema ko doći. Par kolega, tu i tamo neki prijatelj (ustvari mu je samo kum pravi prijatelj) i to je to. Nekad mu (ofc, više u šali kažem) ja da te ostavim, nemaš nikog.
Rano je ostao bez oca, ima samo majku koja je već stara žena. Deca pre ili kasnije,' fala bogu odu svojim putem. On je navikao, tako...sve sam kroz život! Ustvari mu se divim, a opet se rastužim nekad, na tako tim nekim familijarnim okupljanjima. Mda, mog burazera smatra kao brata. Drago mi je što su ok!
P. S. Možda sam samo krenula da ozbiljno matorim, jer ranije ovakve stvari nisam ni primećivala! 😁

Ok...naravno da nisu! Bzv.sam se izrazila. Uostalom, nije to nešto što su mogli birati. Kao što ne biramo ni roditelje.
Meni lično bude tužno...tipa,dođu mi na slavu brat, snaha, sestrići...njemu nema ko doći. Par kolega, tu i tamo neki prijatelj (ustvari mu je samo kum pravi prijatelj) i to je to. Nekad mu (ofc, više u šali kažem) ja da te ostavim, nemaš nikog.
Rano je ostao bez oca, ima samo majku koja je već stara žena. Deca pre ili kasnije,' fala bogu odu svojim putem. On je navikao, tako...sve sam kroz život! Ustvari mu se divim, a opet se rastužim nekad, na tako tim nekim familijarnim okupljanjima. Mda, mog burazera smatra kao brata. Drago mi je što su ok!
P. S. Možda sam samo krenula da ozbiljno matorim, jer ranije ovakve stvari nisam ni primećivala! 😁
Дивно је ово што си написала, и много ми је драго што ниси спознала ону другу страну братства.
Ја, нажалост, јесам.
И у неку руку ми је жао што је моје дете јединица, а с друге стране сам захвална јер би можда и она морала да доживи неке ствари.
Изгледа да су неке ствари у животу предодређене, ко зна зашто је то добро.

moja prica ima i drugaciji kraj koji nije nimalo romantican...na istom zemljistu od oko 900 kvadrata svo troje brace izgradili smo kuce... e sad kad je bila legalizacija tih kuca ono dvoje su bili doma i podneli zahtev za legalizaciju njihovih kuca no ne i za moju kucu..Za to vreme sam ja bio u Rijeci i jurio za obestecenjem zbog toga sto su nam vojni stan dodelili drugim ljudima iako smo imali dokumenta za trajno vlasnistvo..Bilo kako bilo kad su izasla dokumenta o vlasnickim pravima meni je kuca bila legalizovana no nisam imao prava na okucnicu..nakon toga su nastavljena maltretiranja kao ce me oni iseliti iz kuce no kako je ona legalizovana pa nisu mogli..Epilog .. iselio sam se u stan i svratim ponekad u kucu radi odrzavanja..ja ne zurim da prodam, no oni vise ne mogu prodati zbog svega prethodnog..Neko gore pomenu da je bolje sto dalje od svojih jer se pojave stotinu razloga za zavist i ljubomoru...

Дивно је ово што си написала, и много ми је драго што ниси спознала ону другу страну братства.
Ја, нажалост, јесам.
И у неку руку ми је жао што је моје дете јединица, а с друге стране сам захвална јер би можда и она морала да доживи неке ствари.
Изгледа да су неке ствари у животу предодређене, ко зна зашто је то добро.
Svakome je bog dao valjda, to što mu i treba! Ko će ga znati...! 😘

moja prica ima i drugaciji kraj koji nije nimalo romantican...na istom zemljistu od oko 900 kvadrata svo troje brace izgradili smo kuce... e sad kad je bila legalizacija tih kuca ono dvoje su bili doma i podneli zahtev za legalizaciju njihovih kuca no ne i za moju kucu..Za to vreme sam ja bio u Rijeci i jurio za obestecenjem zbog toga sto su nam vojni stan dodelili drugim ljudima iako smo imali dokumenta za trajno vlasnistvo..Bilo kako bilo kad su izasla dokumenta o vlasnickim pravima meni je kuca bila legalizovana no nisam imao prava na okucnicu..nakon toga su nastavljena maltretiranja kao ce me oni iseliti iz kuce no kako je ona legalizovana pa nisu mogli..Epilog .. iselio sam se u stan i svratim ponekad u kucu radi odrzavanja..ja ne zurim da prodam, no oni vise ne mogu prodati zbog svega prethodnog..Neko gore pomenu da je bolje sto dalje od svojih jer se pojave stotinu razloga za zavist i ljubomoru...
Свашта се изроди, нарочито кад се зетови и снаје умешају.

Или онолико колико може да поднесе...
Verujem...meni je brat velika podrška u životu! Stvarno je divan čovek. Roditelji mi nisu ni pola, k'o što je on!Ali...on je prosto takav, širokogrud. Svima želi pomoći, jer može.Sposoban je čovek, porodičan. I voli decu, on svoj deci kupuje jednako. Takav je i moj ujak. On je svojoj deci kupovao stvari, jednako kao i meni i bratu. Brat mi je isto takav! :heart:

Verujem...meni je brat velika podrška u životu! Stvarno je divan čovek. Roditelji mi nisu ni pola, k'o što je on!Ali...on je prosto takav, širokogrud. Svima želi pomoći, jer može.Sposoban je čovek, porodičan. I voli decu, on svoj deci kupuje jednako. Takav je i moj ujak. On je svojoj deci kupovao stvari, jednako kao i meni i bratu. Brat mi je isto takav! :heart:

Takav je bio i teča.
Podrška svima.
Uvek da pomogne....
Koliko je samo puta vodio sve nas zajedno, nikad nas nije razdvajao.
Nas 5oro smo svi bili njegova deca.

Žao mi je što nije stigao da upozna mog muža i da upozna našu ćerku.

Свашта се изроди, нарочито кад се зетови и снаје умешају.
U konkretnom slucaju se radi o necem drugom..nisu snaje i zetovi u pitanju nego novac..u zadnjem ratu bio sam izvestac iz ratista oko Borovog sela za jednu zemlju koja je placala debele pare za to pa sam zaradio neki dinar vise...preuredio sam kucu, deci kupio aute i ne bas mali deo potrosio na uredjenje dvorista tako da sad tamo ima dva letnjikovca, fontanu i manji bazen.Na nista od svega toga ja sad ne polazem pravo zbog gore navedenih razloga..Ne znam sto su ovo dvoje mislili...mozda da podelim novac s njima iako sam samo ja dugo vremena lezao u rovu i cekao pogodan momenat da uhvatim kamerom koju sliku..

Мене је мама јуче тааако изнервирала. Као особа са посебним потребама. Као изгубљена у времену и простору. И сада ми крене врућина када помислим. Не ради клима, не ради фиксни,... и не сети се сама прво да провери осигурач. И да се сети не сме :roll:
Могу да разумем да је смотана око технике и слично, али брате, остало треба ја од тебе да учим, ти си старија! Не. Сва нешто као преподобна :histericna:

Уопште није проблем у томе. Него да неко има 60 и кусур година а врти се око себе као ћорава кокошка.
Ок, можда се плаши да то уради сама, али да јој не падне на памет...

Nije da ih žalim, ... već kao da imaju manje podrške i oslonca u životu. Ofc, sve to opet zavisi od ljudi. Nije svuda ista priča!
Ja sam jedinac i roditelji su mi bili dovoljna podrska. Dobro je imati bracu i sestre, ali ako se ponasaju kao braca i sestre. No, cesto se ti odnosi pokvare. Zato narodna izreka kaze: ako nemas neprijatelja, rodice ti ga majka.

Da objasnim donekle na šta mislim...
Dakle, majka koja je bez preterivanja Kraljica drame lično. Ume da prebaci sve što je ikad uradila, a nije toga ni tako mnogo jer je ipak nekako sebi na prvom mestu. Najviše voli da igra na kartu krivice i "jadna ja, niko ne pita za mene". U slučaju da nije urađeno kako je želela, često odgovori ljutnjom na nivou maloletnog deteta sa jednogodišnjim brojem godina, pa da se, recimo, ne javlja danima ili nedeljama na telefon.

Dakle, šta raditi kad odnos sa roditeljima boli?
Studio?

Edit : izmenila sam temu jer mi je skrenuta pažnja na nešto što me roditelji, između ostalih stvari nisu naučili, a to je da se tuđi roditelji ne spominju. Hvala @moonja.. i izvinjavam se ako sam nekog nenamerno povredila.
Roditelji su me, dok sam bio mali, drzali kao malo vode na dlanu. No, sada nikako da prihvate da sam odrastao covjek i da se ne mogu ponasati prema meni kao da imam pet godina, ili kao da sam retard. Zbog toga me ponekad dovedu do ludila. Ali roditelji su mi, pa trpim. Najradije bih se izolovao u nekom zabacenom mjestu, da niko od bliznjih ne zna gdje zivim. Jedino tako bih, cini mi se, imao svoj mir.

Ja sam jedinac i roditelji su mi bili dovoljna podrska. Dobro je imati bracu i sestre, ali ako se ponasaju kao braca i sestre. No, cesto se ti odnosi pokvare. Zato narodna izreka kaze: ako nemas neprijatelja, rodice ti ga majka.
Odnosi se mogu pokvariti, ali uglavnom roditelji nisu za to krivi. To je do samih ljudi. Ko je kakav! Bolje je zato sa braćom i sestrama, održavati zdrav odnos, jer roditelji neće biti tu doveka. Brat ili sestra, opet većim delom života hoće, ako su normalni.

Ja nisam imala srece da tako kazem sa rodjenim ocem.Recimo, nije dozvoljavao da bilo gde izlazim,da studiram van zemlje,da imam momke,i slicno.Kad je on umro,za mene se otvorio citav jedan novi svet,pun mogucnosti.Majka mi je popustljiva bila bas,i to mi je bilo uvek super. Otac, tezak ludak nazalost,mislim,podrzao me je on tu i tamo ,posebno oko studija ali ovako,sloboda kretanja je bila nula maltene. Bio je obrazovan covek veoma,cak i sad,kad bih napisala ko je na forumu,neki ljudi koji su studenti ili su bili,bi ga mogli prepoznati,pa prema tome profesiju mu ne otkrivam.Daleko od toga da je poznat,ali za Novi Sad,i studentski zivot,jeste.

Ja nisam imala srece da tako kazem sa rodjenim ocem.Recimo, nije dozvoljavao da bilo gde izlazim,da studiram van zemlje,da imam momke,i slicno.Kad je on umro,za mene se otvorio citav jedan novi svet,pun mogucnosti.Majka mi je popustljiva bila bas,i to mi je bilo uvek super. Otac, tezak ludak nazalost,mislim,podrzao me je on tu i tamo ,posebno oko studija ali ovako,sloboda kretanja je bila nula maltene. Bio je obrazovan covek veoma,cak i sad,kad bih napisala ko je na forumu,neki ljudi koji su studenti ili su bili,bi ga mogli prepoznati,pa prema tome profesiju mu ne otkrivam.Daleko od toga da je poznat,ali za Novi Sad,i studentski zivot,jeste.
Pa dobro cekaj ti da dobijes dete pa ce ti biti malo jasnija njegova briga ,inace ja od srednje izlazio svaki dan i posle radio po klubovima godinama,sto se tice tog tvog novog sveta rado bih ga preskocio,narocito u danasnje vreme hronika i besmisla foliranja

sta bi ti npr.rekao da hoces da odes u London na sedam dana ili neki drugi grad?jel bi ti rekao sta ces tamo?da ti d. put,zasto ne stavis te pare na stranu i tako dalje?da li bi te podrzavao i rekao ćeri vidi sveta mlada si?nije vazno da li zivis sama ili mozda zivis kod roditelja...

Roditelji su me, dok sam bio mali, drzali kao malo vode na dlanu. No, sada nikako da prihvate da sam odrastao covjek i da se ne mogu ponasati prema meni kao da imam pet godina, ili kao da sam retard. Zbog toga me ponekad dovedu do ludila. Ali roditelji su mi, pa trpim. Najradije bih se izolovao u nekom zabacenom mjestu, da niko od bliznjih ne zna gdje zivim. Jedino tako bih, cini mi se, imao svoj mir.
zasto ih ne oteras u tri lepe?to su toksicni roditelji.

Ja te razumem. Sve mi je to jasno, samo moja majka, iako je bliskija sa bratom, iako je njemu uvek pružila mnogo više, čak i njemu prebacuje svašta. Jednostavno, takva je.
Poenta je da ne možemo da menjamo nikog, osim sebe. I ti kao ja, imaš okice koje gledaju u tebe i treba se okrenuti njima. Biti tu za njih, biti njima ono što nama možda roditelji nisu bili. Nije lako, ali šta je u životu lako?
distanca od takvih roditelja

Ne znam o kakvim lekovima i lecenju govoris... Ja samo hocu da kazem da kad ih vise nema (roditelja) onda shvatas koliko su te svadjice bile banalne i da je moglo i drugacije.
neko zbog toksicnih roditelja i u kasnijim godinama idu kod psihijtara zato sto iako im roditelji nisu zivi,imaju neku tezgobu zbog njih,nemir...primer,Toni Soprano.
imas puno takvih slucajeva,sa 40,50 godina.ima jedan film sa Ricard Girom ili je to bio Retford koji je bogat milioner,ali nikako nije imao svoj dusevni mir zbog svog oca koji dok je bio ziv, nije nikad podrzavao,govorio lepe stvari za sina,uvek kritikovao,bio nesiguran u sebe zbog oca iako nije bio vise živ.

Odnos s roditeljima (ne samo s njima, već sa svim ljudima) treba da bude iskren. Oni treba da kažu šta im smeta kod tebe, ti treba da kažeš šta ti smeta kod njih i to treba raščistiti.
Svako prećutkivanje ili guranje problema pod tepih stvara nevolje.
Meni srce puca kad neko kaže da ne razgovara s roditeljima godinama.
Iskreno, kakav je to život.
Hebeš i sve ako nisi rođen svojim najrođenijima i oni nisu tebi.
Crna rupa.
dzaba.imas roditelja koji i dalje teraju svoje.traze svadju,iskopace je,iako je nema,ali samo traze svadju,smeta im ovo,ono,ne svidja joj se vasa zena,kritikuju,guraju nos svuda.
distanca od takvih ljudi je najbolje.mir tebi,a oni neka razmisljaju

gde je novac tu je i zlo

Back