Šta predstavlja oko u dva trougla ?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Reptilski svet je surov. Hladan. Od samog početka nema brige
o mladunčetu. Ostavljeno je na milost i nemilost grabljivcima i celog
se života bori za opstanak.
I sad, jako je zanimljivo, kako smo mi upali u trip da je svet takav i
po nas, kada smo rođeni i predati u ruke roditeljima, koji nas obožavaju,
u velikoj većini slučajeva. Brinu o nama osamnaest godina, pa i duže,
ne samo tako da zadovolje naše osnovne životne potrebe već nam
pružaju svu ljubav i pažnju. Kakva su nam to uverenja usadili u glavu,
nasuprot onim Isusovim rečima ''Ne brinite..'' Pa mi vazda brinemo.
Reptilski je preziviti u svim uslovima.
To nam spasava u mnogo slucaja instiktivno zivot.

pa to svi koriste, a mislim da ipak glava na kraju odluči šta će slušati.

međutim sad dolazimo do četvrtog dela (po tvom obrazloženju), šta odlučuje šta i čime ćemo misliti. glavom, srcem ili stomakom? :D
to je onda jedan beskonačan niz našeg bića
E to je vrlo zanimljivo pitanje. Šta ili ko odlučuje. Trebalo bi da odlučuje neko
a obično odlučuje nešto. To nešto su naviknuti obrasci, imitacije pokupljene
iz okoline. I to se odvija poptuno automatski, Što ti kažeš, vidiš tek kada si
učinio. A trebao bi da budeš prisutan kada je odluka donešena.

A koja su to tri problema?

Govorili smo o umu i ja sam pomenula mogućnost samoposmatranja,
a ti mi pričaš o matematici.
Jagode su bile samo najbliže poređenje kojeg sam se setila. Da, to ćeš
probati, ali ćeš za samoposmatranje smisliti gomilu izgovora. Što znači
da poređenje nisi razumeo.
Samoposmatranje je takođe produkt uma, što znači da je zavisno od njega. Svako ima svoj način na koji to radi - ti, ja, ili neko treći. Isto kao i odnos prema jagodama.

Tako da neću smišljati gomilu izgovora za nešto što svakako radim, ali možda malo drugačije od tebe.

pa to svi koriste, a mislim da ipak glava na kraju odluči šta će slušati.

međutim sad dolazimo do četvrtog dela (po tvom obrazloženju), šta odlučuje šta i čime ćemo misliti. glavom, srcem ili stomakom? :D
to je onda jedan beskonačan niz našeg bića

to svi koriste ali ne podjednako, zato se i razlikujemo
moze se reci da si u pravu to jeste jedan vid beskonacnog niza naseg bica
kojeg mi pomocu vjere pokusavamo oblikovati i konacni lik :)

Samoposmatranje je takođe produkt uma, što znači da je zavisno od njega. Svako ima svoj način na koji to radi - ti, ja, ili neko treći. Isto kao i odnos prema jagodama.

Tako da neću smišljati gomilu izgovora za nešto što svakako radim, ali možda malo drugačije od tebe.
Ne razumem šta ti tu možeš uraditi drugačije. Posmatraš se naglavačke?
Vas dvojica posmatrate jedno? Ili posmatraš tri procesa istovremeno?

E to je vrlo zanimljivo pitanje. Šta ili ko odlučuje. Trebalo bi da odlučuje neko
a obično odlučuje nešto. To nešto su naviknuti obrasci, imitacije pokupljene
iz okoline. I to se odvija poptuno automatski, Što ti kažeš, vidiš tek kada si
učinio. A trebao bi da budeš prisutan kada je odluka donešena.
da i uvek kažeš "gde mi pamet bila". znači taj period glava nije funkcionisala. u tom trenutku te vodio il instikt il nešto drugo, treće

Ne razumem šta ti tu možeš uraditi drugačije. Posmatraš se naglavačke?
Vas dvojica posmatrate jedno? Ili posmatraš tri procesa istovremeno?
Sama činjenica da je neko objektivniji u činu samoposmatranja nego neko drugi, dovoljan je dokaz da svi to ne rade na isti način.

Neko sebe vidi prilično slično kako ga vide i drugi, a neko vidi samo ono što bi on voleo da vidi.

Ima gi razni, što bi rekli.

@Гром

Razumem šta si napisao, ali se ne slažem sa većinom. Problem je što su to "neoborivi" iskazi, i samim tim ne vrede mnogo. Zamisli dvojicu ljudi, jedan tvrdi da um ima 7 delova, a drugi tvrdi da ima 9 delova.

Ne postoji nikakav način da utvrdiš ko je od njih dvojice u pravu.
Jeste ne postoji način da se to utvrdi. Čovek može da otkrije onoliko delova uma koliko je spreman sam sebe da istražuje. I kakote stvari dokazati nekome ko o tome nema pojmai neistražuje svoj um

Postoje tu dva-tri problema -
1) mene interesuje samo najobjektivnija moguća istina u datim okolnostima, do koje nekad mogu sam da dođem, a nekad i ne mogu. Kad ne mogu, koristim sve što imam na raspolaganju da donesem ispravnu odluku o tome koji je iskaz od tuđih iskaza najbliži objektivnoj istini. Daleko od toga da verujem slepo, ne znam mnogo ljudi koji su više kritični od mene po pitanju verovanja u tuđe iskaze.
2) ne smatram da sam sposoban sve da otkrijem sam. Za najveći broj stvari, objektivne istine su odavno otkrivene, i proverene u praksi. Nema nikakve potrebe da ja sad računam brzinu svetlosti ako je to neko uradio pre mene, i uradio kako treba. Mnogo je znanja nadograđeno i izvedeno iz te istine da bi postojao i tračak sumnje u njenu ispravnost. Nema potrebe da dokazujem da je 1+1=2. Prosečan čovek nema ni znanja ni kapaciteta da proveri sve istine sa kojima može doći u susret. Naravno, to ne znači da ne treba da sumnja i da proveri i sam bilo šta od toga, ako ima neki objektivan razlog za to.
3) što se jagoda tiče, naravno da ću sam proveriti ukus jagoda i da neću verovati tek tako na reč nekome ko kaže da su ovakve ili onakve. Ali to nije vezano za istinu koliko za iskustvo i lični doživljaj istog, a to su ipak dve različite stvari.
Lepo je što te zanima najobjektivnija istina, tako priznaješ da objektivna istina ne postoji u čemu se potpuno slažemo

Treba da juriš nepristrasnost i nevezivanje za ono što posmatraš,
a onda će objektivnost doći sama.
Nepristrasnost se podrazumeva, naravno da bez nje ne može biti ni objektivnosti.

Kada kažeš "nevezivanje" - nisam baš siguran na šta misliš, možda bi neki primer pomogao, meni je i to donekle nužna komponenta nepristrasnosti.

Čovek može da otkrije onoliko delova uma koliko je spreman sam sebe da istražuje. I kakote stvari dokazati nekome ko o tome nema pojmai neistražuje svoj um
Znači što više istražuješ, to si sve više kadar da nađeš više "delova uma"? Zanimljivo, ali ne znam da li drži vodu u bilo kakvom smislenom kontekstu. Kao kad imaš jednu ciglu, pa shvatiš da je ona zapravo sastavljena iz levog i desnog dela cigle, a svaki taj deo pojedinačno ima čoškove, koji opet imaju svoju sredinu i svoje levo i desno... i tako ti tu jednu ciglu možeš do sutra da deliš na imaginarne delove, a pitanje je šta si time postigao tačno, jer cigla ostaje cigla sa svim svojim imaginarnim delovima.
Lepo je što te zanima najobjektivnija istina, tako priznaješ da objektivna istina ne postoji u čemu se potpuno slažemo
To što si uradio se naziva "non sequitur" u debatovanju. To što ja lično tragam za najobjektivnijom istinom do koje mogu da dosegnem, ama baš nimalo ne implicira da objektivna istina ne postoji (a ni da postoji). To su prosto dva sasvim različita problema - nečija mogućnost da dosegne nešto, i postojanje toga nečega.

I šta sama piramida znači?
Evo sta kaze biblija za piramide!
Prva dva citata ,ne koristite rec "piramida",ali opis odgovara piramidi.
Ezekiel 42,5Gornje su sobe bile manje nego donje i srednje u zgradi, jer su im galerije oduzimale prostor.
Ezekiel 42,6Bile su trokatne, a nijesu imale stupova kao vanjske sobe; za to je od donjih i srednjih katova bio oduzet prostor, računano od zemlje.

Cemu sluze
Ezekiel 42,13On mi reče: "Sobe na sjeverno; strani i sobe na južnoj strani, što leže pred ograđenim prostorom, jesu svete sobe, gdje svećenici, koji se približuju Gospodu, smiju jesti presvete darove. Ondje imaju donijeti presveto, prinos, žrtvu za grijeh i žrtvu za krivnju; jer je mjesto sveto.

Back