Šta predstavlja oko u dva trougla ?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Гром

Razumem šta si napisao, ali se ne slažem sa većinom. Problem je što su to "neoborivi" iskazi, i samim tim ne vrede mnogo. Zamisli dvojicu ljudi, jedan tvrdi da um ima 7 delova, a drugi tvrdi da ima 9 delova.

Ne postoji nikakav način da utvrdiš ko je od njih dvojice u pravu.
Šta te briga ko je od njih dvojice u pravu? Ti imaš mogućnost samoposmatranja
i istinu sam za sebe možeš da otkriješ. Posmatraj sam šta se iz čega sastoji i šta
je uzrok čemu. Posle ti neće biti bitno da to bilo kome dokažeš, već samo da mu
pokažeš način kako i sam do tog znanja može da dođe.
Ovako se oslanjaš na nešto što je neko drugi rekao i veruješ u to potpuno slepo,
jer si tog nekog postavio za autoritet. Čak i da je istina to u šta veruješ, to i dalje
nije tvoje, već samo ideja.u koju si poverovao. Razlika je kao da jedeš jagode i
znaš kakav im je ukus i da ti neko opisuje taj ukus, pa ti poveruješ u to i misliš
da znaš kakvog su jagode ukusa.

Господин има унапред дефинисане константе и променљиве. Импровизације код њега нема. А у духовној импровизацији чучи корен људске генијалности.
Nevezano za Sizifa, ovo je jako lepo receno...:ok:

Šta te briga ko je od njih dvojice u pravu? Ti imaš mogućnost samoposmatranja
i istinu sam za sebe možeš da otkriješ. Posmatraj sam šta se iz čega sastoji i šta
je uzrok čemu. Posle ti neće biti bitno da to bilo kome dokažeš, već samo da mu
pokažeš način kako i sam do tog znanja može da dođe.
Ovako se oslanjaš na nešto što je neko drugi rekao i veruješ u to potpuno slepo,
jer si tog nekog postavio za autoritet. Čak i da je istina to u šta veruješ, to i dalje
nije tvoje, već samo ideja.u koju si poverovao. Razlika je kao da jedeš jagode i
znaš kakav im je ukus i da ti neko opisuje taj ukus, pa ti poveruješ u to i misliš
da znaš kakvog su jagode ukusa.
Postoje tu dva-tri problema -
1) mene interesuje samo najobjektivnija moguća istina u datim okolnostima, do koje nekad mogu sam da dođem, a nekad i ne mogu. Kad ne mogu, koristim sve što imam na raspolaganju da donesem ispravnu odluku o tome koji je iskaz od tuđih iskaza najbliži objektivnoj istini. Daleko od toga da verujem slepo, ne znam mnogo ljudi koji su više kritični od mene po pitanju verovanja u tuđe iskaze.
2) ne smatram da sam sposoban sve da otkrijem sam. Za najveći broj stvari, objektivne istine su odavno otkrivene, i proverene u praksi. Nema nikakve potrebe da ja sad računam brzinu svetlosti ako je to neko uradio pre mene, i uradio kako treba. Mnogo je znanja nadograđeno i izvedeno iz te istine da bi postojao i tračak sumnje u njenu ispravnost. Nema potrebe da dokazujem da je 1+1=2. Prosečan čovek nema ni znanja ni kapaciteta da proveri sve istine sa kojima može doći u susret. Naravno, to ne znači da ne treba da sumnja i da proveri i sam bilo šta od toga, ako ima neki objektivan razlog za to.
3) što se jagoda tiče, naravno da ću sam proveriti ukus jagoda i da neću verovati tek tako na reč nekome ko kaže da su ovakve ili onakve. Ali to nije vezano za istinu koliko za iskustvo i lični doživljaj istog, a to su ipak dve različite stvari.

Postoje tu dva-tri problema -
1) mene interesuje samo najobjektivnija moguća istina u datim okolnostima, do koje nekad mogu sam da dođem, a nekad i ne mogu. Kad ne mogu, koristim sve što imam na raspolaganju da donesem ispravnu odluku o tome koji je iskaz od tuđih iskaza najbliži objektivnoj istini. Daleko od toga da verujem slepo, ne znam mnogo ljudi koji su više kritični od mene po pitanju verovanja u tuđe iskaze.
2) ne smatram da sam sposoban sve da otkrijem sam. Za najveći broj stvari, objektivne istine su odavno otkrivene, i proverene u praksi. Nema nikakve potrebe da ja sad računam brzinu svetlosti ako je to neko uradio pre mene, i uradio kako treba. Mnogo je znanja nadograđeno i izvedeno iz te istine da bi postojao i tračak sumnje u njenu ispravnost. Nema potrebe da dokazujem da je 1+1=2. Prosečan čovek nema ni znanja ni kapaciteta da proveri sve istine sa kojima može doći u susret. Naravno, to ne znači da ne treba da sumnja i da proveri i sam bilo šta od toga, ako ima neki objektivan razlog za to.
3) što se jagoda tiče, naravno da ću sam proveriti ukus jagoda i da neću verovati tek tako na reč nekome ko kaže da su ovakve ili onakve. Ali to nije vezano za istinu koliko za iskustvo i lični doživljaj istog, a to su ipak dve različite stvari.
A koja su to tri problema?

Govorili smo o umu i ja sam pomenula mogućnost samoposmatranja,
a ti mi pričaš o matematici.
Jagode su bile samo najbliže poređenje kojeg sam se setila. Da, to ćeš
probati, ali ćeš za samoposmatranje smisliti gomilu izgovora. Što znači
da poređenje nisi razumeo.

A, zasto oko na dolaru ima krljusti ako bolje zagledate? Plus je i zeleno...
GettyImages-175417397-1-300x199.jpg

10948279_0.jpg

9f8276259b87979ff288c37d96b02a4a.jpg
valjda je tako u reptilskom svjetu

i dodatak

The term, 'reptilian brain' (or 'reptilian complex') is derived from a longstanding belief within the field of neuroanatomy that the forebrains of reptiles, and other small animals, were dominated by these structures. Paul MacLean suggested, within the Triune brain model, that the basal ganglia and a number of the surrounding structures within the base of the forebrain are responsible for 'species-typical' behaviors, which are present in aggression, dominance, territoriality, and ritual displays.

Reptilski svet je surov. Hladan. Od samog početka nema brige
o mladunčetu. Ostavljeno je na milost i nemilost grabljivcima i celog
se života bori za opstanak.
I sad, jako je zanimljivo, kako smo mi upali u trip da je svet takav i
po nas, kada smo rođeni i predati u ruke roditeljima, koji nas obožavaju,
u velikoj većini slučajeva. Brinu o nama osamnaest godina, pa i duže,
ne samo tako da zadovolje naše osnovne životne potrebe već nam
pružaju svu ljubav i pažnju. Kakva su nam to uverenja usadili u glavu,
nasuprot onim Isusovim rečima ''Ne brinite..'' Pa mi vazda brinemo.

Reptilski svet je surov. Hladan. Od samog početka nema brige
o mladunčetu. Ostavljeno je na milost i nemilost grabljivcima i celog
se života bori za opstanak.
I sad, jako je zanimljivo, kako smo mi upali u trip da je svet takav i
po nas, kada smo rođeni i predati u ruke roditeljima, koji nas obožavaju,
u velikoj većini slučajeva. Brinu o nama osamnaest godina, pa i duže,
ne samo tako da zadovolje naše osnovne životne potrebe već nam
pružaju svu ljubav i pažnju. Kakva su nam to uverenja usadili u glavu,
nasuprot onim Isusovim rečima ''Ne brinite..'' Pa mi vazda brinemo.

zato se znak i koristi bas na dolaru

Ibas to, ntelekt
Nisi cuo za teoriju da covjek ima tri intelekta/uma mozak, srce i stomak
neko razmislja glavom/matematicari :)/ neko srcem a najvise je onih koji misle stomakom
pa to svi koriste, a mislim da ipak glava na kraju odluči šta će slušati.

međutim sad dolazimo do četvrtog dela (po tvom obrazloženju), šta odlučuje šta i čime ćemo misliti. glavom, srcem ili stomakom? :D
to je onda jedan beskonačan niz našeg bića

Back