sta mislite o vegetarijanstvu

• Začetnik teme Začetnik teme mima2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
wild_child:
Pa danas je moderno biti vegeterijanac........mene je to drzallo jedno vreme dok sam bila u fazonu jadne male zivotinje bla bla to nije humano....a onda me ortakinja poklopila.....a sta je sa kravama koje su crkle zbog tvojih martina.....e tad sam zacutala :D
Bozhe kao da je mene (i uopste ikog) briga kakva je danas moda, pogotovo kad je rec o ishrani, nebih menjao svoju ishranu, pa makar me ceo sved gledao kao divljaka!!!!!!!!! :twisted:

nije to lose, ali samo umereno. Ali ipak mislim da je bitno i iz kog razloga zelis da se otisnes u beskonacno more zelene salate. hihihi...Mozda je malo skuplja kuhinja ako zelis da se i dalje hranis raznovrsno...JA sam pokusala u par navrata, ali covece, nisam uspela...zatekla sam sebe kako prozdirem svinjsku kolenicu sushenu u pola noci... Ne znam stvar je navike...ali je dobro i za tebe i za zivotinjice ako probas na 2-3 meseca pa onda se vratis mesishtu neko vreme... :lol: pa onda opet na shargarepu...

ja sam skroz protiv tih tipicno americkih stavova,jer da covek ne treba da jede meso ne bi ga jeo ni pracovek...nasem organizmu je to potrebno i to je deo lanca ishrane i zato zivotinje treba stititi suzbijanjem zagadjenja i ocuvanjem suma,a ne narusavanjem prirodnog ljudskog metabolizma da bi postedela jednu svinju ili kokosku

Electra:
Bila sam punih 18 dana ovog leta... ali onda sam se nesto posvadjala s mamom i ona me je naterala da jedem meso...
Mislim da bih izdrzala, ali nedostajalo bi mi meso... Pileca prsa... sunkica... mmm...
A sem toga, koliko ja znam, riba spada u vegetarijansku ishranu (to ni meni nije bas najjasnije), a i mogu se jesti mleko, sir... jer za njihovo dobijanje ne treba ubiti zivotinju

riba je kao vegetarijanska zato shto nema noge...tj,sve shto hoda se ne jede(kod vegetarijanaca)...

srećica:
Electra:
Bila sam punih 18 dana ovog leta... ali onda sam se nesto posvadjala s mamom i ona me je naterala da jedem meso...
Mislim da bih izdrzala, ali nedostajalo bi mi meso... Pileca prsa... sunkica... mmm...
A sem toga, koliko ja znam, riba spada u vegetarijansku ishranu (to ni meni nije bas najjasnije), a i mogu se jesti mleko, sir... jer za njihovo dobijanje ne treba ubiti zivotinju

riba je kao vegetarijanska zato shto nema noge...tj,sve shto hoda se ne jede(kod vegetarijanaca)...
Kako ti nemas pojma srecice, pa to je bruka!!!!!!!!!!! :roll: :roll: :roll:

Shinoda:
srećica:
Electra:

zamislite da zivite bez rostilja
uzas
ili krompir na ulju, bljak
zivotinje su nastale da ih ubijamo i jedemo, bre

Shinoda:
wild_child:
Pa danas je moderno biti vegeterijanac........mene je to drzallo jedno vreme dok sam bila u fazonu jadne male zivotinje bla bla to nije humano....a onda me ortakinja poklopila.....a sta je sa kravama koje su crkle zbog tvojih martina.....e tad sam zacutala :D
Bozhe kao da je mene (i uopste ikog) briga kakva je danas moda, pogotovo kad je rec o ishrani, nebih menjao svoju ishranu, pa makar me ceo sved gledao kao divljaka!!!!!!!!! :twisted:

Nisam ni mislila na tebe......samo kazem da mi se cini da je to kao moderno u ovo vreme

wild_child:
Shinoda:
wild_child:

Nisam ni mislila na tebe......samo kazem da mi se cini da je to kao moderno u ovo vreme
Znam da nisi mislila na mene, ja sam samo govorio u prvom licu!!! :wink: :wink: :wink:

infidel:
Shinoda:
srećica:
Electra:

uzas

kako bi tebi bilo da te neko zakolje i pojede :?: :evil: :evil: kako bi bilo da neko kaze da su ljudi stvoreni da bi ih jeli :?: :? :?
zivotinje su stvorene da zive, bas kao i ljudi

mima2:
infidel:
Shinoda:
srećica:
Electra:

uzas

kako bi tebi bilo da te neko zakolje i pojede :?: :evil: :evil: kako bi bilo da neko kaze da su ljudi stvoreni da bi ih jeli :?: :? :?
zivotinje su stvorene da zive, bas kao i ljudi
Draga mimice, osnovni zakon u prirodi jeste "jedi ili budi pojeden!!! :roll: :twisted:
Tako da nije tacno da su zato stvorena ziva bica!!! :roll: :P :P :P

pa iskreno o vegetarijanstvu mislim da to bas i nije nesto pametno...
ipak priroda je odredila da postoji lanac ishrane..
mislim da to uopste nije zdravo za ljudski organizam...
prvo sto vegetarijanci izgube volju za zivotom ne uzimanjem veoma vaznog sastojka potrebnog za zivot ljudi. nemaju snage, a to je zato sto ne unose fe odnosno gvozdje...
ukoliko se poremeti lanac ishrane dolazi do ozbiljnog povecanja odredjene vrste...
ali mislim da nigde ne treba preterivati... :)

plavusa ana:
pa iskreno o vegetarijanstvu mislim da to bas i nije nesto pametno...
ipak priroda je odredila da postoji lanac ishrane..
mislim da to uopste nije zdravo za ljudski organizam...
prvo sto vegetarijanci izgube volju za zivotom ne uzimanjem veoma vaznog sastojka potrebnog za zivot ljudi. nemaju snage, a to je zato sto ne unose fe odnosno gvozdje...
ukoliko se poremeti lanac ishrane dolazi do ozbiljnog povecanja odredjene vrste...
ali mislim da nigde ne treba preterivati... :)
Upravo tako... priroda je odredila kod svake vrste odredjeni sistem za varenje koji ih svrstava u neku od grupa. Da li znas kako izgleda sistem za varenje kod mesozdera? Oni imaju, da tako kazem- kraci sistem nego biljojedi (prilagodjen njihovoj ishrani- sirovo meso). Biljojedi... uzmi za primer kravu, koja ima (nisam sigurna) 7 zeludaca. Covek se opet po nekim naucnicima svrstava u biljojede... mada... vecina se ponasa kao svinje (svastojedi :p)... Mislim da se tu i mozemo svrstati.

E sad sto se tice ,ne uzimanja odredjenih sastojaka iz hrane'... Koliko sam ja upucena, sve sto nam je potrebno za zivot se moze naci u namirnicama biljnog porekla (verovatno znas da oni bolesnici koji imaju problema sa HDL holesterolom zamenjuju meso sa sojom). Jednom recju, po misljenju lekara (kako ,klasicne', tako i alternativne medicine)- bez mesa se moze...

Licno, meni ne bi smetao zivot bez mesa. Imala bih problema jedino kod odricanja od ribljeg mesa i jos par stvari... (mada, postoji nekoliko ,vrsta' vegeterijanaca... jedni konzumiraju riblje meso, drugi ne)... toliko o tome (:

Imam ortakinju koja je vegetarijanac i moislim da je to sasvim O.K. ali ne znam da li bih mogla da se odreknem nekih stvari npr. njeguski prshut :) ...A definitivno ne bih mogla da budem ona vrsta vegetarijanaca koji ne jedu zivotinjske proizvode.Zamislite zivot bez mleka, sira i vocnog jogurta :!: :wink:

trudim se i trudim se ali ipak ja moram da jedem ono sto mi skuvaju,jelte :roll:
nego....Prociajte ovo-veoma je zanimljivo...i poucno :wink:

Osam prehrambenih laži
1. Prehrambena Laž
Ko ne jede meso, pati od nedostatka belančevina!
Pogrešno!

Belančevine, koje su tako važne za izgradnju ćelija, su u dovoljnoj količini prisutne u povrću i žitaricama, posebno u pasulju, sočivu, grašku, orasima. Kod raznovrsne ishrane bez mesa, telo dobija sve važne aminokiseline, iz kojih su izgrađene belančevine – soja i avokado sadrže čak svih osam aminokiselina. Naši građani ne treba da se boje da će biti nedovoljno opskrbljeni belančevinama, oni jedu više od dvostruke količine od one koja je potrebna telu. Tim viškom deponuju se životinjske belančevine u krvnim sudovima i tkivu i mogu sprečiti prelaz vitalnih materija u organe, mišiće i kosti. Prekomerna ishrana životinjskim belančevinama dovodi do obolevanja.
''JA SAM VEGETARIJANAC I ANTIALKOHOLIČAR JER TAKO MOGU BOLJE UPOTREBITI SVOJ MOZAK. ''
Tomas Edison, pronalazač sijalice i bioskopa.

2. Prehrambena laž
Ko ne jede meso, pati od nedostatka gvožđa!
POGREŠNO!
Elemenat u tragovima, gvožđe, ne nalazi se samo u mesu, već u bezbrojnim biljnim prehrambenim proizvodima. Posebno su bogati gvožđem beli kupus, puno zrno žitarica, seme suncokreta, crvena cvekla, proso, sočivo, grašak, sojino seme, pšenične klice, prkos, susam, topinambur*. Osim toga: vitamin C npr. u obliku voćnog soka uz jelo ili salata sa limunom i peršunom – povećava uzimanje gvožđa iz hrane. Crni čaj i kafa, naprotiv, smanjuju uzimanje gvožđa za 40 do 50%.
* vrsta krompira

3. Prehrambena laž
Ko ne jede meso, pati od nedostatka vitamina B12!
POGREŠNO!
Važnost vitamina B12 se od ''fronta mesojeda'' veoma naglašava. Činjenica je da su vegetarijanci u proseku mnogo bolje opskrbljeni esencijalnim hranljivim materijama i vitaminima, kao na primer vitaminom B1, folnom kiselinom, vitaminom E, magnezijumom, kalijumom ili manganom, od ostalog dela stanovništva. Unos vitamina B12, o kome se govori kao o “kritičnom vitaminu za vegetarijance”, nije nikakav problem kod lakto-vegetabilne ishrane (hrana bez mesa sa mlečnim proizvodima). Jedino Vegani treba tu i tamo da svesno uzimaju vitamin B12: povrće fermentirano mlečnom kiselinom, kiseli kupus i zelje, pivo od žitarica ili tome slično.
“JA SAM VEĆ DVANAEST GODINA VEGETARIJANAC I JOŠ NIKADA NISAM BIO OZBILJNO BOLESTAN. VEGETARIJANSKA ISHRANA JAČA IMUNOLOŠKI SISTEM. VERUJEM DA SE OD MESA OBOLEVA.”
Bryan Adams, muzičar.

4. Prehrambena laž
Vegetarijanci pate od nedostatka kalcijuma!
POGREŠNO!
Kalcijum je važan sastavni deo za izgradnju ljudskih kostiju. Kalcijum se nalazi u susamu, orasima, u zelenom kupusu, peršunu, spanaću, zrnu soje, kelju, paštrnjaku, belom luku i mnogim drugim vrstama povrća i žitarica. Važno: fitinska kiselina je jedan oblik pohranjivanja fosfora u žitaricama i vezuje se sa kalcijumom. Telo ne može preuzeti kalcijum iz takvog spoja npr. iz industrijskog hleba. Jedino tradicionalno 24-časovno dizanje kiselog testa, koje se praktikuje vekovima, razdvaja tu povezanost. Kod uobičajenog pripremanja testa u današnjim pekarama sa takozvanim, brzim starterom i skraćivanjem vremena vrenja, to razdvajanje se ne događa – to znači, može se preuzeti kalcijuma koliko se hoće, za telo je to beskorisno. Međutim, kod hleba spremljenog u 24-časovnom postupku dizanja kiselog testa, sadržaj kalcijuma može se optimalno preuzeti.

5. Prehrambena laž
Ne jesti meso, znači jesti samo zrnevlje!
POGREŠNO!
Da “vegetarijanstvo” ne može jednostavno da se izjednači sa jedenjem zrnevlja i zeleniša, dokazuje sve veći broj vegetarijanskih jela u lokalima za sladokusce, kao i bezbrojne kuvarske knjige sa odličnim vegetarijanskim jelima. Jer, začin čini sve! Ko je već jednom zagrizao u sirovi, nezačinjeni komad mesa tome se ne mora reći da mrtve životinje nemaju nikakav ukus. Krepka, mirišljava aroma, koju većina ljudi pripisuje mesu, nije ništa drugo do ukus dobro začinjenog i zapečenog. Trud i trošak koji neko čini da komad mesa pripremi, začini i ispeče, može se isto tako upotrebiti za pripremanje i pečenje kriške plavog patlidžana ili celera. Prija isto tako krepak i aromatičan ukus pečenog - pravi delikates, ali za koji ne mora da umre ni jedna životinja.
“POSTOJI LI NEŠTO ODVRATNIJE NEGO STALNO SE HRANITI MESOM LEŠINA?”
Francois de Voltaire (1694-1778).

6. Prehrambena laž
Trudnice moraju jesti meso, inače pati nerođeno (plod)!
POGREŠNO!
Lakto*/ovo**- vegetarijanska ishrana, pri čemu se pored biljne hrane uzimaju proizvodi od mleka i jaja, pokriva i za vreme trudnoće potrebe sa neophodnim hranljivim sastojcima.
Vegetarijanskom ishranom su trudnice čak bolje opskrbljene tim važnim hranljivim materijama, nego one koje nisu vegetarijanke.
Kod veganske ishrane (bez mleka i jaja), treba za vreme trudnoće naročito voditi računa o unošenju dovoljno belančevina, kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina B2 i B12, i ako je potrebno, u dogovoru sa lekarom, hranu dopuniti vitaminskim ili mineralnim preparatima.
* lactis - lat. “mleko”
**ovum - lat. “jaje”

7. Prehrambena laž
Bebama i deci potrebna je ishrana mesom!
POGREŠNO!
Istraživanja pokazuju da je majčino mleko vegetarijanki zdravije za odojčad, jer sadrži manje otrova životne sredine, a više vitamina i nezasićenih masnih kiselina. Ne postoje, međutim, naučne studije koje potvrđuju da odojčad, hranjena kvalitetnom prirodnom hranom, bez mesa, pokazuju nedostatke, na pr. gvožđa. Za odojče staro od 6 do 11 meseci, Nemačko društvo za ishranu (DGE) preporučuje oko 8 mg gvožđa dnevno. Obrok od 25 gr posnog goveđeg mesa sedmično, što preporučuju pedijatri, daje samo 0,65 mg gvožđa. Porcija (100 gr) zobenih pahuljica naprotiv, sadrži 3,6 mg gvožđa, porcija od 100 gr integralnog pirinča 2,6 mg, lukovica morača 2,5 mg. Deci je urođena ljubav ka životinjama i ne prihvatanje njihovog ubijanja. Ko želi decu učiti da ne odvraćaju pogled od patnji i ubijanja? Jedenjem mesa dete se vaspitava da život pojedinih životinjskih vrsta poštuje a drugih životinjskih vrsta ne: prema mačkama i psima treba se biti ljubazan, ali nevino prase ili lane treba se pojesti.

8. Prehrambena laž
Jesti meso je sastavni deo života!
POGREŠNO!
Jedenje mesa je odgovorno za glad u svetu!
“ISTI KOMAD ZEMLJE, KOJI KAO LIVADA, TO ZNAČI KAO HRANA ZA STOKU, MOŽE PREKO NJIHOVOG MESA DA ISHRANI DESETORO LJUDI, ZASEJAN PROSOM, GRAŠKOM, SOČIVOM I JEČMOM MOŽE DA IZDRŽAVA I ISHRANI STOTINU LJUDI.”
Aleksander von Humboldt, osnivač naučne geografije.

- Rasipanje obradive zemlje: bez proizvodnje mesa bila bi nam dovoljna otprilike jedna četvrtina obradive zemlje. Na jednom hektaru zemlje može se proizvesti 50 kg goveđeg mesa ili pak 4000 kg jabuka, 8000 kg krompira, 10000 kg paradajza ili 12000 kg celera.
- Rasipanje žitarica: polovina svetske žetve potroši se kao stočna hrana. U industrijskim zemljama udeo za stočnu ishranu iznosi čak i dve trećine. 60% celokupnog uvoza stočne hrane dolazi iz zemalja u razvoju. Tamo od gladi svakodnevno umire oko 40000 dece, 1,3 milijarde ljudi pati od neuhranjenosti. 50 miliona ljudi umire godišnje od gladi, odnosno bolesti koje su posledica gladi.
Niko na ovoj Zemlji ne bi trebao umreti od gladi: 100 miliona ljudi moglo bi se dodatno prehraniti ako bi se u industrijskim zemljama samo za 10% smanjila potrošnja mesa.
“NIŠTA NEĆE TAKO POVEĆATI ŠANSU ZA PREŽIVLJAVANJE NA ZEMLJI KAO KORAK KA VEGETARIJANSKOJ ISHRANI. ”
Albert Einstein

Zašto vegetarijanstvo?
Reč vegetarijanstvo proizilazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svež i pun života ili homo vegetus, što znači - telesno i mentalno zdrava osoba.
Izvorno značenje reči ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo ishranu koja se sastoji od voća i povrća.
Znate li da se vegetarijanstvo kao vatra širi celom planetom? Milioni ljudi danas su vegetarijanci, a svake nedelje im se pridruži i nekoliko hiljada drugih ljudi.
Ljudi postaju vegetarijanci iz etičkih razloga jer smatraju da životinje imaju pravo na vlastite živote i da nije u redu ubijati ih, mučiti i iskorišćavati za ljudske potrebe. Osim nepotrebnog genocida životinja, za uzgoj životinja troši se hrana koja može prehraniti gladne ljude, uništava se plodna zemlja, spaljuju šume, truju se vode i vazduh, pa su mnogi svesni i ekoloških razloga i ne jedu životinje jer smatraju da je za spašavanje planete presudna vegetarijanska ishrana budući da industrije mesa, mleka i jaja uništavaju Zemlju strahovitom brzinom. Takođe ljudi misle i na vlastito zdravlje. Poznato je da koktel otrova koji se nalazi u životinjskom mesu uništava ljudsko zdravlje i da vegetarijanstvo produžava život i čuva naše zdravlje.
Stoga vegetarijanci ne jedu životinje odnosno meso i ribu, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegetarijanci vegani ne jedu ni mleko odnosno sve namirnice životinjskog porekla.
Mislite na životinje, svoju planetu, šume, vodu, vazduh, zemlju, na gladnu decu, na zdravlje!
~~~
imam ja ovih stvarcica.... :wink:

Zablude o vegetarijanstvu

Vegetarijanstvo je način života, životni stil.
Još uvek se vegetarijanstvo smatra odricanjem, žrtvovanjem, kao da su mrtve i napaćene životinje gurmanski užitak. Još uvek se vegetarijanstvo smatra nesigurnim za zdravlje, čak i opasnim za decu i mlade, kao da su mrtve i napaćene životinje savršene za zdravlje. Svaki se vegetarijanac, kao i onaj koji će to tek postati, svakodnevno suočava s neznanjem, predrasudama i sa toliko pogrešnih informacija o vegetarijanstvu, ekologiji, ljudskoj ishrani i zdravlju da je naprosto neophodno voditi iste bitke iz dana u dan...
U raspravi će često neko reći, da vegetarijanci u svojoj hrani ne dobijaju dovoljno belančevina.
Istina je suprotna - vegetarijanci dobijaju belančevine iz istih izvora odakle i drugi ljudi: žitarice, povrće mahunarke... Ali odbacivanjem mesa, vegetarijanci izbegavaju nagomilavanje belančevina životinjskog porekla. Te namirnice, osim toga, sadrže masti, holesterol, pesticide i antibiotike, što otežava rad organa ya varenje, a posebno jetre i bubrega. Umesto ranijih 15 do 20 posto kalorija u obliku belančevina i 40 do 50 posto u obliku masti, savremeni nutricionisti savetuju da u svakodnevnoj ishrani bude 10 do 15 posto belančevina, a samo 5 do 10 posto masti.
Drugi česti prigovor vegetarijancima glasi: biljne belančevine lošije su od životinjskih.
Ta zastarela tvrdnja temelji se na pogrešnoj pretpostavci po kojoj bi ljudske belančevine trebale imati isti sastav od osam osnovnih aminokiselina kao i životinjsko meso. Danas je poznato da se otprilike 80 posto belančevina koje čovek uzima potroši u organizmu na izgradnju 14 aminokiselina koje nisu osnovne, te se troše za proizvodnju energije ili pohranjuju u obliku masnoće. Naše telo ima sposobnost da samo izdvoji sve bitne aminokiseline iz biljnih belančevina koje su mu potrebne. Osim toga treba znati da telo ne može apsorbovati belančevine već ih razgrađuje i uzima aminokiseline koje mu trebaju.
Kažu da vegetarijanci nemaju uravnoteženu ishranu.
Većina se vegetarijanaca hrani standardno, prvenstveno koristeći četiri grupe hrane: žitarice, mahunarke, lisnato povrće i voće. Meso ugrožava ravnotežu u telu tako što njegovim unošenjem stvara višak masti, holesterola, pesticida, hormona i antibiotika. Meso, takođe, sprečava normalnu apsorpciju važnih hranjivih sastojaka, jer vezuje kalcijum iz kostiju i preopterećuje sistem za varenje.
Meso je koncentrisani hranjivi paket.
Meso je pre svega koncentrisani izvor masti, holesterola, pesticida, hormona i ostataka antibiotika.
Ljudi koji ne jedu meso su zdraviji, manje pate od uobičajenih hroničnih bolesti i duže žive od onih koji jedu meso. To potvrđuju milioni vegetarijanaca širom sveta, a takođe i naučna istraživanja. Ipak, godine tradicije i običaja, kao i propaganda mesne industrije, učinili su svoje i nametnuli stav da je nemoguće preživeti i ostati zdrav bez jedenja mesa. Istina je upravo suprotna!
I povrće i voće takođe su zagađeni pesticidima.
Na nesreću, tako je. Ali dobro je što vegetarijanci mogu trljanjem i pranjem četkom otkloniti barem deo otrovnih supstanci s površine voća i povrća. A mesojedi meso ne mogu oprati od otrovnih sastojaka nikakvim pranjem. Životinje koje jedu zatrovanu stočnu hranu talože pesticide i koncentrišu ih u svojim masnim naslagama u razmeri i do 20:1.
Konstitucija ljudskog tela predviđena je za jedenje mesa.
Istina je dijametralno suprotna. mala usta, oblik zuba, pH faktor u pljuvački, veliki želudac, dužina creva, kod ljudi očigledno pokazuje kako je posredi ustrojstvo predviđeno za jedenje plodova i bilja, a ne kidanje životinjskog mesa. Struktura našeg tela ista je strukturi tela velikih čovekolikih majmuna koji su vegetarijanci. Zar možete zamisliti čoveka kako kao lav trči za antilopom, grize je i kida joj meso vlastitim zubima?
Vegetarijanstvo za odrasle - dobro, ali nije za decu.
Deca trebaju velike količine belančevina, kalcijuma i drugih hranjivih sastojaka za svoj rast. Trebaju ugljene hidrate za energiju i vitamine da bi to sve zajedno regulisali. Meso je bogato belančevinama i gvožđem, ali isto tako sadrži zasićene masti i holesterol. Meso, takođe, oduzima kalcijum iz kostiju. Zašto da namećemo deci nasilje i pritom im ugrožavamo zdravlje? Deca mogu dobiti sve potrebne sastojke za svoj rast iz balansirane vegetarijanske ishrane koja sadrži širok spektar žitarica i zrnevlja, mahunarki, povrća i voća. Osim toga upravo deca najviše dobijaju od vegetarijanstva; zdravo detinjstvo i vaspitanje o saosećajnosti prema svim živim bićima.
Vegetarijanska kuhinja je suviše složena i odnosi mnogo vremena.
Svaka promena načina života donosi razdoblje u kojem treba više raditi i uložiti više truda, ali pozitivan je ishod vredan ulaganja. Uzmimo, na primer, vežbanje. Prelaz na vegetarijanstvo možda je težak, ali kad se priučite, onda čovek vidi kako je sve jednostavno. Osim toga, za pripremanje većine vegetarijanskih jela i obroka nije potrebno toliko kuvanja i pranja posuđa.
Vegetarijanska ishrana je jednolična.
Ko god zna nešto o jelima reći će da to nije istina. Vegetarijanska ishrana nije samo povrće s pare i smeđi pirinač. Postoje hiljade ukusnih vegetarijanskih jela. Od orijentalnih kao što su suši, tofu, šiškab ili kus-kus do pašteta i namaza, složenaca i variva, vegetarijanskih sendviča, hamburgera, palačinki, salata... popis je neiscrpan. Stotine je različitih semenki i zrnevlja, povrća i voća. Zapravo izbacivanjem mesa ishrana dobija na raznovrsnosti i počinje otkrivanje fantastičnih različitih ukusa.
Vegetarijanstvo je samo prolazna moda.
Moda je prolazna, a vegetarijanstvo - zasnovano na zdravstvenim i etičkim razlozima - ovde je već hiljade godina. Još u doba velikih filozofa, Pitagore (VI. vek p.n.e.) i Platona (427-347. p.n.e.) koji su bili vegetarijanci i veliki zagovornici vegetarijanske ishrane, vegetarijanstvo je bilo staro hiljade godina, ono nije uopšte bilo nova zamisao, a ubrzo će gotovo svi ljudi biti vegetarijanci.
Ništa na svetu ne može nadoknaditi ukus mesa.
Mnogobrojni su proizvodi od soje s ukusom i sastavom nalik na meso. Na tržištu se nalaze potpuno biljni proizvodi s ukusom na meso, kobasice, hrenovke, ribu pa do račića i kavijara. Ako je posredi samo ukus, onda je danas, bez sumnje, mnogo lakše postati vegetarijanac nego ikad pre. No upravo prelaskom na vegetarijansku hranu mnogi ljudi shvate kako su se monotono hranili i koliko predivnih ukusa i kombinacija nudi bezmesna ishrana.
~~~
i jos... :lol:

ja sam vegeterijanac oko godinu dana i mnogo mi je bolje nego kada sam jela meso. mislim pijem mleko i jedem jaja ali meso ne.ribu ne volim tako da jedino zivotinjskog sto jedem su morski plodova.svi uglavnom misle do su svi novopeceni vegeterijanci prestali da jedu meso da bi bilu u trendu ili taj fazon, a meni to nije cak ni palo na pamet dok mi drug to nije spomenuo. jednostavno njegov ukus mi je odvratan(iako mleko i mlecne proizvode obozavam). ali ono sto je najgore je to sto ljudi imaju takve predrasude sto se toga tice. to sto ti jedes je samo tvoja stvar i ne bi trebalo nikoga da se tice, kada neko ne voli kupus, grasak ili neko drugo povrce to je sasvim normalno a kada neko ne voli meso.....e od toga mora da se napravi skandal!!

Back