Sta mislite o sovinizmu u parlamentu i u javnom zivotu?

ultrared:
kod nas se šovinizam veoma visoko rangira, u to se svakim danom sve više uveravam:?
nedavno sam predstavljala firmu u svojstvu zamenika gen. direktora sa jednom od najvećih državnih firmi, institucija- kakogod ih nazvala. Sastanka je bio na nivou direktora odeljenja zajedno sa zamenikom gen. direktora te kompanije. Bila sam jedina žena na sastanku i jednom trenutku me njihov zamenik gen. direktora oslovio sa gospođica i onda rekao "možda gospođa", da bi se jedan od ostalih nadovezao i rekao "sve su one gospođe do 3, posle su šta želite"
Svi su se zdušno nasmejali, kao da nisma ni bila u prostoriji. Nisam reagovala jer sam na tom sastanku prvi put nastupala u ime moje kompanije i nisam bila sigurna da mogu da mu odgovorim na način na koji sam htela. Sledeći put to neće biti slučaj.

Mi smo gospođe makar do tridesete... A kada će on biti gospodin?

Mene strašno nervira kad ovako kokoši krenu da toroču, i kao "bore" se za ravnopravnost.

Pa zar nije preče borba za ravnopravnost žena - trudnica koje masovno dobijaju otkaze kad odu na trudničko odsustvo (moji prijatelji su primeri)?
Pa zar je dobacivanje nekog geaka, jaše Gegulaša isto što i poniženje i poništavanje mira jedne porodice , jedne majke, i preko negativnog u porodici i samog deteta u kritičnom periodu njegovog razvoja....
Zato stvarno mislim da su sve metro žene , tipične kokoši , narcisoidne, egocentrične i iz kojih u ovoj temi samo progovara frustracija.

A o parlamentu nemam reči , evo vam samo isečka od danas.
Akciza na kerozin se ukida , a akciza na prirodni gas se uvodi.
Tako se povećava opterećenje na narod, a smanjuje na tajkune.
Tako se mnogo zagadjuje sredina, a favorizuje se smanjeno prelaženje na prirodni gas u automobilskoj industriji.....

A komentar je i to ministra Markovića.....
Pošto ćemo da povećamo opterećenja za 3milijarde dinara za narod, onda ćemo smanjiti akcizu za kafu , jer svi u srbiji piju kafu , pa da im bude lakše......

Tuzni_patak:
Mene strašno nervira kad ovako kokoši krenu da toroču, i kao "bore" se za ravnopravnost.

Pa zar nije preče borba za ravnopravnost žena - trudnica koje masovno dobijaju otkaze kad odu na trudničko odsustvo (moji prijatelji su primeri)?
Pa zar je dobacivanje nekog geaka, jaše Gegulaša isto što i poniženje i poništavanje mira jedne porodice , jedne majke, i preko negativnog u porodici i samog deteta u kritičnom periodu njegovog razvoja....
Zato stvarno mislim da su sve metro žene , tipične kokoši , narcisoidne, egocentrične i iz kojih u ovoj temi samo progovara frustracija.

Dobacivanje geaka je nešto što večina žena neće primijetiti ukoliko do toga dođe na ulici, u kafiću, na utakmici (dodaj po želji). Ali ako do toga dođe na ozbiljnom, poslovnom sastanku, to mu dođe baš onako kao poniženje (tj. pokušaj poniženja) i nedostatak poštovanja.
E sad, koliko je to ozbiljnije ili manje ozbiljno od otkaza zbog trudnoće - zavisi kako na to gledaš.
Moguće da je otkaz došao jer je prekršena stavka u ugovoru koja se odnosi na to da se žena obavezuje da neće zatrudniti u narednih nebitno-koliko godina? U tom slučaju sama je kriva.
A koliko je to fer ili nefer - to je sasvim druga priča.
Pa se onda tragičnih izraza lica zabrinuto klima glavom nad negativnim prirodnim priraštajem. Ma nemoj...

Šovinizma ima i uvek će ga biti.... Lični izbor svake od nas je kako će se sa njim izboriti.... I nema potrebe da se govori samo o parlamentu i javnom životu.... Počnite od svoje porodice....svog oca, brata....ili bilo kog drugog muškog rođaka. Naći će se najmanje jedan (ako imate sreće) koji će vam blagonaklono reći kako je ženina prava uloga da se uda i rađa decu....i da je lepo što ste završile fakultet ali ne treba previše da napredujete na poslu...to su "muška posla"...već treba da se posvetite mužu i deci....ili ti u prevodu "drž se kutlače i lonca jer za bolje i nisi".

Hm, ne razumem zasto je to u parlamentu OK ...u bilo kojoj firmi da se muskarac tako ponasa prema zeni, i da izgovara ta sranya ne bi prosao bez kazne, opomene, novcano, udaljivanja s posla...
ali nekako je na TV to valjda smesno ...? Kada bi izbacili kamere iz sale, verujem da pola saziva ne bi vise ni dolazilo.
Ili kada bi se to lepo montiralo tj. cenzurisala ta sranya da ne odu u etar....znaci, koji bi to blam bio,
Gospodo poslanici, prethodni govornik neka sada BIIP BIIP ja na to mogu da mu (po)kazem BIIP....

Sprdnja :)

laa-laa:
Dobacivanje geaka je nešto što večina žena neće primijetiti ukoliko do toga dođe na ulici, u kafiću, na utakmici (dodaj po želji). Ali ako do toga dođe na ozbiljnom, poslovnom sastanku, to mu dođe baš onako kao poniženje (tj. pokušaj poniženja) i nedostatak poštovanja.
E sad, koliko je to ozbiljnije ili manje ozbiljno od otkaza zbog trudnoće - zavisi kako na to gledaš.
Moguće da je otkaz došao jer je prekršena stavka u ugovoru koja se odnosi na to da se žena obavezuje da neće zatrudniti u narednih nebitno-koliko godina? U tom slučaju sama je kriva.
A koliko je to fer ili nefer - to je sasvim druga priča.
Pa se onda tragičnih izraza lica zabrinuto klima glavom nad negativnim prirodnim priraštajem. Ma nemoj...
...primetice i na takvim mestima...ali posto je realno moguce da se stoka nadje na takvim mestima...onda to nece biti mnogo bitno , kao takva dobacivanja na poslu...
...otkaz zbog trudnoce i slicne stvari ne treba svrstavati u isti kosh sa ovom temom...a to su dobacivanja i verbalno nepostovanje zena...mada je izvesno da i kad bi se nesto promenilo na tom planu...postovanje zena...
...verovatno bi pomoglo i kod ostalih vidova diskriminacije...kod nas postoje zakoni u vezi toga i ostecena moze da tuzi poslodavca...medjutim problem je u pravosudju i postovanju tih zakona...a to opet nije ova tema...nego frustracija koja isplivava kroz ovakvu temu

Evo šta meni smeta kod vaših primedbi....

Na ulici primećuje geaka, na poslu je to poniženje??????
To samo pokazuje koliko je nekome nešto bitno....Posao je bitan pa nam tu to postaje poniženje.
A na ulici je nebitno (ovo pokazuje da je u pitanju veliki grad) pa je prihvatljivo.

Moj stav je drugačiji , bitno je sve, a opet sve se mora očekivati.
Stvar je mogućnosti na šta će se reagovati....
Pri tome definitivno parlament otpada.
A ulica ne baš tako lako. Jer u 90% slučajeva , postoji želja za kontaktom više nego za poniženjem , a to daje ogromnu verovatnoću da se odgovarajućom reakcijom dobija i izvinjenje i poštovanje.....

Na poslu opet postoji želja za hijararhijskim poništavanjem , i tu opet šovinizam nije radi šovinizma , već šovinizam prave frustrirane i u sebi šovinistički orjentisane osobe (žene u ovom slučaju), a prava je istina da je to slučaj samo hijararhijskog poništavanja protivnika.
Da je muškarac - muškarac u pitanju , bila bi povučena reč mlakonja, ne zna ni sa ženama (tu se žene uzimaju kao vrhunac znanja i umeća , samim tim i poštovanja), biberče, sivonja, copina, geak, ili bilo šta iz repertoara....

Retoričke uvrede i reagovanje na njih su potrebne akcije, medjutim naše poniženje i osećaj uvrede je već stvar naše frustriranosti , a ne nekulture onoga ko je upotrebio nepriličan govor....

..u jeeee...
...ko je reko da nam ne smetaju dobacivanja na ulici? ...samo cekam kad cu moci da ih tuzim za pipanje i vulgarizme na javnom mestu...al dzaba , ne mogu na ulici da ga saletim i uzimam licnu kartu...
...evo jedan primer iz jednog sela...
...zena je pola sela tuzila za psovke i sl...i dobila sporove...
...e vala svaka joj cast , svoj problem je resila...a sto volim da slusham frustrirane i ugrozene muskarce...
...ov tema je samo radi reagovanja...niko se tu ne nervira niti uzbudjuje previshe , suvishe dobro znamo gde zivimo , i da se ovde takve stvari motkom reshavaju...

E, patak, bas sam pazljivo procitala
Sve nesto mislim da su muskarci izgradili jedan stereotip ( dobro, de, nisu krivi, od pecine su ,tj. posle matrijarhata, lovci, zastitinici itd...) pa umislili da je on zenski proizvod... Licno, preferiram Musko, ali ne prostake... Vi, sami ste (obracanje je cisto figurativno) pomislili da tu razlike nema.
Onaj sa sastanka (post koji je otvorio temu) je govedo prostacko, veze to nema sa sovinizmom... Sovinista misli da jedan pol bolje radi, brze misli, izdrzljiviji je i td...a prostak moze da bude i kastriran, nista mu to ne smeta...
Ja, naivna, mislila da tamo neki dodir sa skolom/kulturom a i "urodjena superiorna inteligencija" uticu da se covek pristojn(ije)o ponasa...
Zato, majke, vaspitavajte sinove :) ...

zorab:
E, patak, bas sam pazljivo procitala
Sve nesto mislim da su muskarci izgradili jedan stereotip ( dobro, de, nisu krivi, od pecine su ,tj. posle matrijarhata, lovci, zastitinici itd...) pa umislili da je on zenski proizvod... Licno, preferiram Musko, ali ne prostake... Vi, sami ste (obracanje je cisto figurativno) pomislili da tu razlike nema.
Onaj sa sastanka (post koji je otvorio temu) je govedo prostacko, veze to nema sa sovinizmom... Sovinista misli da jedan pol bolje radi, brze misli, izdrzljiviji je i td...a prostak moze da bude i kastriran, nista mu to ne smeta...
Ja, naivna, mislila da tamo neki dodir sa skolom/kulturom a i "urodjena superiorna inteligencija" uticu da se covek pristojn(ije)o ponasa...
Zato, majke, vaspitavajte sinove :) ...

Same žene ne veruju u individualnost svoje duhovnosti.....
Već u individualnost svoje lepote.....

Back