O repu mislim mnogo stvari kao slušalac ove vrste muzike...
Prva stvar je da uopšte nije tačno da samo crnci umeju da repuju.
Druga je da se o repu stiče odvratan utisak ako prvi put slušate npr. Stojana, Cviju, EO , iliti, LIL wayne-a, Soulja boy-a i slično i neko vam kaže da je to taj rep.
Stvaraju se stereotipi - reperi su retardirani utripovani gangsteri, ili manekeni koji samo pokušavaju da zarađuju pare.
Nije tako. U repu ima više od pričanja besmislenih stvari samo da bi se rimovale.
Tu je ekstremno kompleksan bitmejking koji može bukvalno svaki instrument da iskoristi za rep. Veoma težak posao.
Zatim hiljadu sličnih studio stvari: Mixing, mastering, eq, produciranje uopšte.
Dobrog repera čine hiljadu odlika .. Neki misle da su to samo tekstovi. Bitno je ono što kažete, ali je bitniji način na koji to kažete. Zato imamo flow, delivery itd.
Kad smo kod tekstova, za to su potrebne godine vežbe, truda i rada. Nisu jednostavni uopšte. Reperu treba po nekoliko godina da uklapa multije i uopšte da razume način rimovanja i kako da to uklopi sa onim što želi da kaže.
A što se tiče pravih repera... U većini slučajeva je rep kao vino...što stariji to bolji.
Ali ko hoće kvalitetan rep danas mora da kopa jer ima suviše fejkera i mejnstrim repera. Obično se oni kvalitetni nalaze tako reći pod zemljom (underground).
Za te što ste pomenuli moje lično mišljenje je :
Marlon : Talenat ali nezrelost, neodgovarajući stav itd...
Sale tru : -II-
Emče : Bio dobar kao Slim shady sve dok nije počeo da radi komercijalu. Priznajem počeo sam da slušam rep oko 2001/02 i on je imao tu neku ulogu, jer je tad postao ogroman, ali ponavljam tad je bio stari dobri Slim.. u ovom novom sranju se nađe poneka dobra pesma lepa za uši...
Juice : I on je tu imao neki udeo (keš kolica prva rep pesma koju sam čuo), i uvek sam ga poštovao, ali čim je dobio priliku izdao je rep za komercijalu ( čitaj lovu ) i postao kao ostali
Evo nekih mojih saveta ako želite da poslušate pravu repčugu, klasu
Domaći :
Škabo, Struka, Beogradski sindikat, Krang, Relja, Ikcova poneka pesma, Ima sad Timbe neki ozbiljan album tražite Bdat Džimbe, ima ih još na tone nepoznatih dobrih, kao gorepomenuti Neafirmisan, samo malo potražite.. evo ima mesto gde ljudi stavljaju svoje stvari..
imate tamo i forum i sve..
Najbolji srpski reper po mom mišljenju: Škabo
Što se tiče stranog repa...
Tupac, Notorious B.I.G., Ice cube, STARI SNOOP DOG, Ice cube, Nas, mob deep, Eazy-E, NWA, dr. dre stare pesme (kako kome se sviđa) ima sad novih par likova što će biti dojajno poznati

kao npr. Hyperaptive i Hopsin
A po meni je trenutno najbolji svetski reper je bez ikakve rasprave Tech N9ne

.
Možda niste čuli za njega ali to je jer nije komercijala nego (proglašen za najboljeg nezavisnog umetnika u istoriji) čovek je stvarno legenda underground-a i repa uopšte...
Eto, srećno u menjanju mišljenja o pravom repu.