STA MISLITE O DRAGOLJUBU MIHAILOVICU (rodoljub ili izdajnik)

• Začetnik teme Smederevac
  • Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bilapse, pokusaj da negiras cinjenicu da je Cercilov sin, Rendlof Cercil, dugo vremena proveo pri Titovom Vrhovnom stabu. Kad je tako veliki postovalac cetnika, zasto Vinston Cercil nije poslao svog sina kod Draze u stab? Ti sad ponovo pocni pricu kako je Cercil bio zaveden, kako on nije znao sta se stvarno desava u Jugoslaviji, i kako je sina poslao na "pogresnu stranu". E, vidis, Cercil je vrlo dobro znao sta se desava u Jugoslaviji, zato sto su stalne britanske misije bile i u cetnickim i u partizanskim stabovima, i svakodnevno slale izvestaje o stanju u Jugoslaviji. Izvestaji britanske misije koja je bila pri Titovom stabu su uglavnom govorile o stalnim borbama partizanskih jedinica protiv Italijana i Nemaca, dok su izvestaji Engleza pri cetnickim stabovima uglavnom govorili kako doticna strana sedi uz dud, nesto "ceka", i s' vremena na vreme organizuje po koju hajku protiv komunista. I upravo su takvi izvestaji uticali na Cericila da svoju podrsku uputi partizanima, i u znak saveznistva, svog sina uputi kod Tita u stab.
A sad sto se tice tvog negiranja da su cetnici saradjivali sa Nemcima... Pa vidis, ti si i sam u vezi one Trumanove nagrade navodio neke izvode iz enciklopedije Britanika - pa sam i ja nasao nesto interesantno bas u Britanici
Even after the Germans drove both forces out of Serbia, many Chetniks occasionally joined German, Italian, and Croatian units in operations against their communist rivals.
Ti si prvi pomenuo Britaniku, e, i ovaj izvod ti je iz Britanike.
I sta sad, oni koji su pisali Britaniku lazu da su cetnici saradjivali sa Nemcima, Italijanima i ustasama?
A sto se tice tvoje price da nisu svi cetnici isti, tj. da postoje cetnici Draze Mihajlovica, cetnici Dimitrije Ljotica, cetnici Koste Pecanca itd., to mene bas briga. Zna se ko su bili partizani a ko su bili cetnici. To sto je cetnicka strana imala nekoliko struja, to me bas briga. Svaka od njih je na neki nacin saradjivala sa okupatorom. Da li sa Italijanima ili sa Nemcima, to je potpuno sve jedno.

Tipicna reakcija onog koji stoji na klimavim nogama neke svoje istine: sagovornika proglasi nekompetentnim, neobrazovanim itd.i hrabro se povuce iz razgovora!!!! Za razliku od tebe, ja citam i jednu i drugu stranu, a ti samo jednu i onda govoris o JEDNOMISLJU komunista!!! Nemam nameru da nastavim da polemisem s tobom, jer, postujem tvoju slabost i jednostranost iz kojih moze da izadje jedna, npr. ovakva glupost: komunisti su stvorili jugoslaviju (to se provlaci kroz tvoj tekst). Nadam se da bar toliko znas kad je stvorena prva jugoslavija (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca) i ko je ujedinio narode juznih slovena (sta ima u tome lose?) s tim da te podsetim da je kralj, kome je Draza Mihailovic polozio zakletvu,(ovde, pod "kralj" podrazumevam kraljevsku titulu, jer, normalno, sam kralj nije vise bio ziv) razalovao ga krajem avgusta 1944. godine da bi Mihailovic, pocetkom septembra, kao svaki pravi odmetnik, oformio SVOJ neki pokret za oslobodjenje srbije - samo jos jedna potvrda da su srbi tezili da se odvoje iz jugoslavije i drugi svetski rat su mislili da iskoriste u tu svrhu. Sve tvrdnje da su srbi jadni patili u svakoj jugoslaviji padaju u vodu cinjenicom da su UVEK bili vecinski narod a i ako cemo posteno, srpski kralj je bio ujedinitelj, ukoliko se ne varam.

Za mene vec postaje uvredljivo i nemoralno da se obazirem na neistine, jer kad god ih opovrgnem i dokazem suprotno, slede nove, jos pogubnije, jos ignorantskije, sve samo NEZNANJE i GLUPOST.

Ne zelim da se spustam na Vas infantilni nivo, jer ne vidim uopste mogucnost bilo kakve polemike sa okorelim komunistima (bilo utopistima, bilo totalitaristima).

Velika vecina stvari koje ste vi, drugari i drugarice, izrekli su lazi ili iskrivljena tumacenja. Meni ne pada na pamet da ih vise opovrgavam, jer je to apsolutno bespredmetno i vec postaje amoralno. Uopste, kontakt i rasprava sa vama za mene je postala dubok eticki problem. Ne drzim ja monopol na istinu, ona je jedna i nasusna, ali vama, sa ovakvim ideoloskim pozicijama i zaslepljenoscu, nece biti nikada razotkrivena jer to vas sam um (ako mogu takav izraz da upotrebim) ne dozvoljava.

Vasi saznajni receptori vec su zasiceni FANTASTICNIM IDEOLOSKO PROPAGANDISTICKIM KONSTRUKCIJAMA, da kada biste i sami poverovali u suprotno, ustvari dosli do istine, postavili biste sebi pitanje smisla zivota i egzistencije, jer partija (i sve ono sto ona predstavlja i podrzava, sa svim svojim strujama) je za vas zivot i vase postojanje svetinja, a istina bi, u tom slucaju, bila pogubna.

Neka traje "vasa istina" 50 godina. I sama si na najgrublji moguci nacin si sebe diskvalifikovala pojmom "nasa istina". Dalje ne zelim da komentarisem.

Pridruzujem se recima najvecih drzavnika 20. veka koji su o Djeneralu Dragoljubu Mihajlovicu i njegovim Cetnicima rekli sledece:

HARRY S. TRUMEN:

"Through the undaunted efforts of his troops, many United States airmen were rescued and returned safely to friendly control. General Mihailovic and his forces, although lacking adequate supplies, and fighting under extreme hardships, contributed materially to the Allied cause, and were instrumental in obtaining a final Allied Victory.

March 29, 1948

President Truman awarded Mihailovich the Legion of Merit, the highest combat award the U.S. government can give to a foreign national.

RICHARD NIXON:

"General Draza Mihailovich was a patriot, a brave soldier and a gallant ally of the United States and every nation that went to war in the early forties to destroy the tyrannies that sought to enslave our world.

Hundreds of American pilots owe their lives to General Mihailovich and his forces and, the American people will never forget that debt.

As long as there are patriots in any nation, the name of General Mihailovich will be remembered and revered."

RONALD REGAN:

"... I believe that the spirit in which you have gathered here to honor the memory of General Mihailovich, the faithful allied commander and the first anti-Nazis leader in Europe, is shared by the great majority of Americans.

The ultimate tragedy of Draza Mihailovic cannot erase the memory of his heroic and often lonely struggle against the twin tyrannies that afflicted his people, Nazism and Communism. He knew that totalitarianism, whatever name it might take, is the death of freedom. He thus became a symbol of resistance to all those across the world who have had to fight a similar heroic and lonely struggle against totalitarianism. Mihailovich belonged to Yugoslavia; his spirit now belongs to all those who are willing to fight for freedom.

I wish that it could be said that this great hero was the last victim of confused and senseless policies of western governments in dealing with Communism. The fact is that others have suffered a fate similar to his by being embraced and then abandoned by western governments in the hope that such abandonment will purchase peace or security.

Thus, the fate of General Mihailovich is not simply of historic significance--it teaches us something today, as well. No western nation, including the United States, can hope to win its own battle for freedom and survival by sacrificing brave comrades to the politics of international expediency.

......... it has been demonstrated beyond doubt that both freedom and honor suffer when firm commitments become sacrificed to false hopes of appeasing aggressors by abandoning friends."

Neka je slava jednoj od najvecih licnosti srpske istorije!

Neka je sramota one koji se brane neznanjem.

Ovim zaokruzujem moj istup na ovom forumu.

P.S.
Vlada Zecevic i Cercilov sin Rudolf (a ne Rendolf), nacin na koji ste ih spomenuli - SMESNO!

S VEROM U BOGA
ZA KRALJA I OTADZBINU!

odgovor za Bilapsa
Prvo, Cercilov sin se zvao Rendolf, kao sto sam i rekao.
Nemoj me ispravljati ako nemas tacne informacije. Ukoliko mi ne verujes, ti okreni tvoju Britaniku, pa pogledaj sta pise pod "Churchill, Randolph". Ako te mrzi da to ucinis, ja cu uciniti to umesto tebe.
"Churchill, Randolph.English author, journalist, and politician, the only son of British prime minister Winston Churchill.During World War II he served as an intelligence officer in the Middle East and Yugoslavia."
Dakle, Rendolf je. Osim ukoliko se "RANDOLPH" ne cita kao "Rudolf", kao sto ti rece.
Drugo, Hari Truman je najobicniji ratni zlocinac, koji je svojom odlukom da se atomske bombe bace na Hirosimu i Nagasaki direktno odgovoran za smrt stotine hiljada CIVILA.
Trece, cisto sumnjam da bi Nikson i Regan na karti sveta uopste mogli da nadju Jugoslaviju. Onda nam ostaje da se zapitamo koliko su njih dvojica kompetentni da komentarisu ulogu cetnika, i uopste Drugi svetski rat na teritoriji Jugoslavije.

Marko,ako onom sto si rekao da, svi ti "veliki" politicari ne bi mogli da pronadju srbiju na karti, dodas da su ti srpski junaci-pobegulje upravo zavrsili tamo, preko bare, jako lepo se udomili sa pokradenim zlatom itd. iz mile im otadzbine, onda nije cudo da je, recimo, jedan regan, decko u glumackom usponu, na nekom od prijema bio kod nekog od njih i saznao "istinu"!!! Zasto se ne citira neko iz evrope, a da bi taj citat odgovarao cetnickoj istini????

Anonymous:
Marko,ako onom sto si rekao da, svi ti "veliki" politicari ne bi mogli da pronadju srbiju na karti, dodas da su ti srpski junaci-pobegulje upravo zavrsili tamo, preko bare, jako lepo se udomili sa pokradenim zlatom itd. iz mile im otadzbine, onda nije cudo da je, recimo, jedan regan, decko u glumackom usponu, na nekom od prijema bio kod nekog od njih i saznao "istinu"!!! Zasto se ne citira neko iz evrope, a da bi taj citat odgovarao cetnickoj istini????

Komunisti vi ste krali sve sto vam je padalo pod ruku: konfiskacije, zaplene, otimacine, nacionalizacije, eksproprijacije, agrarne reforme... Sve ste pokrali i odneli na bankovne racune na Kipar i na druga egzoticna ostrva.

Pronadjite sta je o Djeneralu Drazi govorio General De Gol, otac moderne Francuske.. Pa on je valjda iz Evrope.

SPREM TE SE SPREM TE CETNICI
SILNA CE BORBA DA BUDE!

ljotic nije bio cetnik i sa njima nije imao veze, vec je imao svoje jedinice, koje su se sukobljavale i sa cetnicima!!!

Jos jedan patriota bio je i MILAN NEDIC koji je kao premijer Srbije u ratu radio sa Nemcima, ALI SVE ZA KORIST SRBA I SRBIJE! Pozdrav[/quote]
Znaci i Nedic je srpski rodoljub? Pa je l' taj Nedic znao za Banjicu, za Jajince, za Staro sajmiste i sve druge logore u kojima su ubijani Srbi? U njegovom Beogradu Nemci su ubijali hiljade Srba, a Nedic je i dalje saradjivao sa tim Nemcima. Pa kakav je on rodoljub?
Da li je taj Nedic znao za streljanje sedam hiljada Srba u Kragujevcu? Znao je, i to vrlo dobro. Sta vise, Nedicevci su ucestvovali u tome. Te Srbe po Kragujevcu su upravo Nedicevci pokupili i sproveli pred Nemacki streljacki vod. Ta situacija me podeseca na onu anegdotu kad su partizani uhvatili cetnika a on se brani "ja nisam klao, samo sam drzao!"
Nedic je kvisling i Hitleov placenik. Moze se samo okarakterisati kao izdajnik, nikako kao rodoljub.[/quote]

Sizif:
AxeZ:
Sta si ti Franjo Tudjman..."Nije u Jasenovcu ubijeno toliko vec mnogo manje..."
Ma u Jasenovcu nije niko ni streljan, to je obična partizanska propaganda. :twisted:

Da li bi ovu jednu, jedinu rechenicu smeo da izgovoris pred nekim, i to gledajuci ga u ochi, koji je izgubio svoje najmilije u jasenovcu? Kad izvrcete cinjenice sada, kad jos ima zivih ucesnika u ratu, prezivelih jasenovac i ostale konc. logore, kad je mnogo vise zivih onih koji su izgubili najmilije, na sta li ce liciti istorija za 100 godina?????

mmira:
Sizif:
Ma u Jasenovcu nije niko ni streljan, to je obična partizanska propaganda. :twisted:
Da li bi ovu jednu, jedinu rechenicu smeo da izgovoris pred nekim, i to gledajuci ga u ochi, koji je izgubio svoje najmilije u jasenovcu?
Draga Mmiro, moja šokantna izjava bila je pokušaj sarkazma na temu umanjivanja broja žrtava u Jasenovcu. Opet sam mislio da je moje sarkastično preterivanje očigledno, ali izgleda da nije uvek i svima...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back