Šta mislite o budizmu

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Шта мислим ? У питању је само још једна несавршена креација несавршених људских мозгова, у овом случају - песника Махабхарате - Индије. Мислим исто што и о Грчкој митологији. На све стране гомиле богова, богиња, тандара-мандара ствари... Ено линка па прочитајте о чему је заправо реч. :wink:

Milena_9

Primećen član
Poruka
501
Maranata,
sta Ti mislis o budizmu?
da li je to religija, sta cini njenu bit, sta je u njoj dobro, sta lose, da li logizna i koegzistentna sa ostalim religijama....itd.
Hajd jednom probaj da ne uputis na nekog drugog ko je o tome mislio pre tebe.
Sta , dakle, ti mislis?

Milena_9

Primećen član
Poruka
501
MaranAta:
Шта мислим ? У питању је само још једна несавршена креација несавршених људских мозгова, у овом случају - песника Махабхарате - Индије. Мислим исто што и о Грчкој митологији. На све стране гомиле богова, богиња, тандара-мандара ствари... Ено линка па прочитајте о чему је заправо реч. :wink:

Sta je nesavrsena kreacija pesnika Mahabharate? Budizam?
A sta ti to mislis o grckoj mitologiji?
Zasto link kad ti umes da pises?
:wink:

Kazanova

Ističe se
Poruka
2.134
[quote="Milena_9"

[/quote]

Milena ćuti (skrati jezik) ko boga te molim, ako ovaj počne sa objašnjenjem i ja ću da postanem Ciganin.

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Milena_9:
MaranAta:

Тачно. Велика је машта песника Махабхарате... Тако да је цели тај паганизам Индије заправо резултат песничке маште. :?

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Шта мислим ? Сидарта Гаутама Буда је по тврдњи будистичких списа имао сто хиљада љубавница.

Сад ти мени реци:

1. Да ли је то израз високог морала каквог налазимо у Библији ?
2. Није ли сама та тврдња довољна да схватиш да је реч о песничкој машти ?

Да чујем. :?

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Можемо ли мухамеданство да одвојимо од личности Мухамеда ?
Можемо ли Хришћанство да одвојимо од личности Христа ?

Наравно да не можемо. Исти принцип важи увек. Ако је Буда имао 10,000 љубавница, и ако знамо да је Мухамед био педофил и пљачкаш каравана, поставља се питање:

У светлу изузетно ниских моралних начела Буде и Мухамеда, могу ли будизам и мухамеданство бити од Бога ? Наравно да не могу. :?

А ако нису од Бога, јесу од нечастивог. :wink:

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Веровање у судбину коју не можемо избећи НИЈЕ карактеристика Православља. Самим тим је и твоја задња изјава изразито не-Православна. :wink:

ПС: Чини ми се да си остала без текста. 8)

B

Budimir

Gost
Ajde da se javim i ja.

Ako negde piše da je Buda imao toliko ljubavnica, to se sigurno odnosilo na period pre njegovog probuđenja, otkada je poznat po svetačkom životu. Nije li bar interesantno da se i pored tolikog uživanja posvetio duhovnom probuđenju. Sve to ide u prilog njegovoj veličini.

Kažu ovde da je budizam ljudska izmišljotina, a ne božije delo.
Kako to onda, pitam se, PRAVI budisti žive tako besprekorno, nenasilno prema svim živim bićima, negujući sabranost pažnje itd, i jedinstveni su u pogledu na suštinsku prirodu budinstva, a judeo-hrišćani se kolju kao zverovi među sobom i imaju bezbroj različitih, često suprotnih pogleda na suštinu hrišćanstva iako ih je, navodno, jedan Bog napravio? Pa su još i na krst razapeli njegovog sina jednorodnog! Lep početak za jednu religiju!

Još bih zamolio diskutante da ne brljaju mitologiju i narodno praznoverje (kao ni svoje), pa ni iskrivljenu politiku pandita i brahmana prema budizmu, već se drže samog budizma, ako uopšte znaju išta o njemu.
Ako ne znaju, neka izvole na druge forume i teme. Ima ovde svašta za njih.

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Та "идила" у будизму коју ти спомињеш је карактеристична САМО за њихове монахе. Слично понашање ћемо срести и код хришћанских монаха. Тако да не треба мешати бабе и жабе.

Када је реч о свакодневним људима које сећемо на улицама, а када је реч о далекоисточним ПАГАНСКИМ религијама, ништа мање аресивни нису од било ког другог дела света. Искуства Православних мисионара су таква да су спремни чак и да убијају како би "одбранили" тај свој ПАГАНИЗАМ од тих мисионара.

Живиш у неком сасвим искривљеном светлу о стању духа у паганским земљама будизма. :?

Milena_9

Primećen član
Poruka
501
Maranata, nisam ostala bez teksta, nego sam one noci kad smo onako bezuspesno debatovali, otisla da spavam, jer posle onoliko razmenjenih poruka, nisi uspeo da smislis sta ti mislis, a meni je dojadilo to bdenije u prazno.
No takav si kakav si, nas si , pa sta cemo nego da se i dalje druzimo sa tobom.
Lep dan ti zelim. :D

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
И ја теби... него... твоја исприка није баш на месту, јер су одговори стизали у року од неколико минута. Сем тога, и сама си пре одласка на спавање дала закључну оцену (о Крагујевцима...), и тек тада отишла у крпе. :wink:

ПС: Будизам јесте чисти паганизам. :roll:

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Не, пријатељу... "ја сам Нео - онај који се пробудио и схватио да сам најобичнија батерија, а ти си онај агент са којим ћу тек да се бијем." 8)

Milena_9

Primećen član
Poruka
501
Uly,
ha-ha, a sta si ti to nama hteo da kazes?
Strane i strane, godine i godine ako treba, za sve sto je dobro, za sve sto me interesuje...
Pa makar sirom zatvorenih ociju.
Jedan je bio probudjeni, a i on je za sebe govorio da je samo covek .
A ti ni manje ni vise, onako sa intelektualne visine ,nego o iluzijama.
Hajde domaci zadatak: sta je iluzija?