Šta mislite o budizmu

Milena_9

Primećen član
Poruka
501
Ako je nekome uopste blisko i interesantno za dalju diskusiju, tema meni uvek intrigantna i prijemciva, kineski Ch` an budizam. Dakle izvorni indijski budizam Bude Gautame, kineski taoizam i konfucizam iznedrise , dugogodisnjim radom i boravkom u manastiru Shaolinsu u Kini velikog mislioca Bodidarme, najmladji ali i najblizi coveku novi filozofski i religiozni pravac Ch` an budizam.

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Чекај мало... ниси објаснила ни оних 10,000 куртизана тог твог Буде, а ти би дискутовала о његовој философији... Питање је дакле - колико озбиљно можемо узети његову философију, ако је већ податак да је имао толике љубавнице измишљотина ? Ко ти каже да и све друго заправо није на сличан начин измишљотина, и само резултат бујне маште песника Индије ? 8)

Milena_9

Primećen član
Poruka
501
Maranata,
malo te tesko pratim. U dve recenice su uspeo da kontriras sam sebi.Da pricamo o 10000....itd. kurtizana koje je imao, a u sledecoj recenici vise nije imao? Oprosti, nisam iz tog filma. Te zato o tome necu da pricam.
Rekoh da me zanima Ch`an budizam. Ne licnosti, ljudi, tvorci, nego institucija, filozofija, religija.
Za one koji znaju, bice interesantna diskusija. Oni koji ne znaju.... procitace nesto novo.
Dakle, da se opet dogovorimo, prati temu i nemoj da sevrdas.
Razumem ja da ni ti ne znas sve. :)

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
хехехе... врдаш врдаш 'тицо... :D

Дакле, спремна си да држиш главу у песку, и дискутујеш о нечему што је измишљотина песника Индије. То ти је исто као кад би узела наше епске народне песме, и дискутовала о њима. Тамо је Марко Краљевић јунак, а у стварности је био турски вазал. Па на сличан налин је и тај Буда у народним песмама Индије неки философ високог морала, а у стварности најобичнији блудник. 8)

Milena_9

Primećen član
Poruka
501
Maranata druze stari,
hajde molim te, ne bilo ti tesko, procitaj ponovo sta sam predlozila kao temu diskusije.

Pogledao? Procitao?
Hajde jos jednom.
Ma daj jos jednom , za svaki slucaj.
Imas li zelju da diskutujes na tu temu- ch`an budizam ?

G

Gostimir

Gost
Milena_9:
Maranata druze stari,
hajde molim te, ne bilo ti tesko, procitaj ponovo sta sam predlozila kao temu diskusije.

Pogledao? Procitao?
Hajde jos jednom.
Ma daj jos jednom , za svaki slucaj.
Imas li zelju da diskutujes na tu temu- ch`an budizam ?

Milena nemoj nista da se uzbudjujes. Nemoguce je raspravljati sa Maranatom o nekim stvarima. Zar nisi primetila do sada da ako se prica o nekoj drugoj religiji, njegovo misljenje se zna: to je zabluda, nema nicega pozitivnog, osnivaci su im bili ludi itd itd. Tu nemozes nista. To ti je u njegovoj krvi. Svaki stih, svaki dogadjaj on ce tumaciti sa unapred zadatim ciljem: da sto vise omalovazi i nacrni svaku drugu religiju u ocima drugih.

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Пријатељу... када човек гледа кућу да купи, он почне да гледа од темеља, да провери какви су, да ли су јаки, да нису попуцали, итд...

Исто тако, када је реч о религијама, треба кренути од темеља, па видети ко, када, како и где је почео своју "мисију", какав је човек био, шта је радио, како се понашао, итд...

На тај начин можемо лако да установимо од кога те религије долазе. О каквом моралу, на пример, може говорити куран, ако је Мухамед преко кога је наводно та књига и настала, сам био педофил ? Слично је и са будизмом. :roll:

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
47.101
MaranAta:
О каквом моралу, на пример, може говорити куран, ако је Мухамед преко кога је наводно та књига и настала, сам био педофил ? Слично је и са будизмом. :roll:
А сви знамо како је само Исус морални узор, који у Откровењу обећава да ће само они који га прате бити спашени, и да ће заједно са својим "стадом" после страшног суда да остатак банде млате гвозденим шипкама. (!?!)

Значи биће посла, милијарду и по хришћана мораће да млати осталих 4 милијарде не-хришћана, даклем: спрем'те се спрем'те.

Исус је најобичнији преварант, болесне маште. Или без маште. Како вам воља.

G

Gostimir

Gost
MaranAta:
На тај начин можемо лако да установимо од кога те религије долазе. О каквом моралу, на пример, може говорити куран, ако је Мухамед преко кога је наводно та књига и настала, сам био педофил ? Слично је и са будизмом. :roll:

Hej Maranata, da li bi ti imao 'muda' da kazes ovo nekome muslimanu negde gde su oni u vecini ili si jak samo ovako preko interneta.
Ako poznajes islam (ili bilo koju drugu religiju drugaciju nego nasu) tako dobro da li mozes da vidis ista pozitivno u njima? Ako mozes, zasto i to nekada ne pomenes nego samo pises negativne stvari o drugima? Mislis li da nasa religija u ocima drugih nema nedostataka ili smo mi potpuno savrseni kao u tvojim ocima.

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Познато је да и ћораве кокоши убоди по неко зрно. А ми имамо упуство да "будемо савршени као Отац небески", само... свако успева у томе према својим могућностима. Како изгледамо у очима других ? Кога је то брига ? Православни верник ако се понаша на Православни начин, свакоме ће изгледати као савршено нормалан човек. :wink: