Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja moram da podelim sa vama recept za moj jucerasnji rucak posto sam naprosto odusevljena:D
Chili con carne sam jela u restoranima, a juce sam ga spremila u domacoj radinosti i ispalo je fantasticno:D. recept sam nasla na netu i kopiram ga u celosti jer sam se svega pridrzavala, jedino mislim da sam pasulja stavila manje, posto nisam merila.

Dakle, Chili con carne:

500 g mlevenog mesa, junece ili mesano
4 kasike maslinovog ulja
2 srednje glavice crnog luka
3-4 cena belog luka
1 kasicica mlevenog kima
1 kasicica mlevenog korijandera
1 kasisica chilli zacina (Kotany npr)
1 ljuta papricica (po ukusu)
5-6 oljustenih i samlevenih
paradajza (ili konzerva
400g pelata)
2-3 kasike paradajz pirea (Tomatino)
300g skuvanog crvenog pasulja
(ili konzerva)
150g kukuruza secerca ili jedna
manja konzervica
2 kasike kakao praha
Priprema
1. Zagrejte ulje u sirokoj/velikoj serpi
2. Dodajte isitnjeni luk, przite na jakoj vatri dok ne pozuti
3. Dodajte mleveni korijander i kim, chilli zacin i isitnjenu ljutu papricicu
4. Kad lepo zamirise, dodajte meso, dinstajte
5. Dodajte paradajz, paradajz pire, promesajte opet
6. Dodajte dve kasike kakao praha, smanjite vatru, poklopite, krckajte oko pola sata uz povremeno mesanje i dolivanje vode
8. Umesajte kuvani pasulj i kukuruz, kuvajte na laganoj vatri jos jedno pola sata

Tortilje proprzite na teflonu, servirajte vruce sa otprilike dve velike kasike na svaku tortilju Ili posluzite sa kukuruznim hlebom ili palentom

za sutra ću žutu štapićastu boraniju sa kocikcama teletine (od plećke). jednostavno je, svi to volimo, pogotovo što je zapečem u rerni, a prethodno sam je nalila mladim kajmakom...salata je mešana - krastavac, paradajz, mladi luk, paprika....i tako...

Izdinstati na malo ulja 2 iseckana praziluka(beli deo) ili nekoliko mladog luka 400 gr.bukovaca.Dodati zacin i biber.Posebno obariti oko 700 gr krompira.Kad je krompir skuvan narendati ga ili izgnjeciti i sipati u podmazanu vatrostalnu posudu.Preko njega sipati i rasporediti luk i bukovacu.Odozgo prekriti listicima mesnate slanine i staviti par crnih maslina.Zapeci oko 15 minuta u rerni na oko 200C.

e
a sta moze da se mete umesto te bukovace
a da je isto posno
(za slucaj da ne nadjem na jacpiju)

Poverljiva, srećo, kuvaš ko matora!!
Jedino što je sigurno danas jeste torta sa jagodama, mljacmljacmljac :lol:

a106.gif

i dajte taj neki recept za te instant torte sa vocem
fazon sa piskotama il onim gotovim korama (u sta se to mače:) i kako)
(imam frikomovo smrznuto sumsko voce)

a106.gif

evo, citiracu samu sebe, recept je bas za sastojke koje imas:D
ja cu sad da pravim tortu, sama sam smislila recept od sastojaka koje imam:D

Dakle, petit keks namociti u jaku, vrucu nes kafu u koju se doda malo viskija.
Za fil je potrebno 7dl mleka, 2 pudinga vanila, 8 kasika secera. Skuvati puding i ostaviti da se ohladi. Umutiti pola margarina sa 100g secera u prahu i umesati u hladan puding. Dva pakovanja smrznutog mesanog voca odmrznuti i posuti sa 250g secera i ostaviti sat, dva da se iscedi. Umutiti 500ml slatke pavlake.
Redjati red keksa, puding fil, pola kolicine voca, slatka pavlaka. Preko pavlake opet red keksa, puding fila, voca i pavlake.

a106.gif

Umutis kiselu pavlaku sa secerom u prahu - mozes i kasikom da mutis, pa u ciniju redjas red piskota, pa red voca (da se sok upije u piskote), pa red te pavlake sa secerom, pa tako dok ne potrosis sve, stavis u frizider da se hladi i stegne i onda mozes i neki slagic da tresnes preko.

Ako neko bude pitao koliko pavlake i koliko secera, samo da znate da nemam pojma - dve case pavlake i recimo 100gr secera

MM jeo pastu sa tikvicama i slatkom pavlakom - isecka se tikvica na kockice, malo proprzi na maslinovom ulju, pobiberi i povegeti, jedan cen belog luka se protisne kroz onu presu, doda se slatka pavlaka i malo rendanog kackavalja.

JA jela brokoli, celer i karfiol sa soja sosom i susamom. Opet.

e proko bas super sto si tu
pa eto-imam trip da krompir i sampinjoni nisu neka kombinacija
mada volim i jedno i drugo
mozda sam se samo istripovala a?

tja
ja sam pobornik teorije, da je ukus presudan
ako tebi prija nesto, to je dovoljan razlog da ga tako skuvas

u principu, onda dodaj gljive sa "jacim" ukusom :)
samo da znas da su vrganji i shitake najskuplje gljive na pijaci i to preko 3 puta u odnosu na sampinjone :)

da, najskuplje su, ali to nije problem koliko je problem što nisu uvek na raspolaganju...doduše, suvih vrganja uvek ima...
mada, šampinjoni jesu gljive sa 'najdosadnijim' ukusom...

e, interna porukica: na zelenjaku jedan domaćin prodaje nekoliko vrsta pečuraka i gljiva...i šampinjone i šitake i sve vrste.. nikad nema preveliku količinu, sve je sveže i samo to prodaje..... ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back