Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Spremila lazanje za danas i snicle u sosu sa sampinjonima za sutra.
Za lazanje verujem da ima vec dovoljno recepata na ovoj temi (tesko mi da proveravam :) ) a za snicle je potrebno:
telece ili pilece snicle izlupati, pouljiti i posoliti i ostaviti neko vreme u frizider, ocistiti sampinjone, iseckati ih i zajedno sa sniclama staviti u zagrijan tiganj. Mesati sampinjone a snicle okretati sve dok ne budu potpuno pecene. Dodavati i po malo vode. Na kraju dodati kasiku pavlake, brasna , rezanca sira i malo soli,sve to umuceno u mleku (kolicina mleka zavisi koliko gust sos zelimo). Ostaviti da malo vre na laganoj vatri a po zelji dodati origano ili bosiljak.Ovo jelo sluzim obicno uz krompir i sezonsku salatu.
Jelo je kaloricno, pa se preporucuje oprez :) !

Što manje jedem, to više kuvam :lol:
sad ugađam i sinu i mužu, a moram još posebno i za sebe
ali nek se zna da sam skinula 4 kg za nedelju dana uz ONU dijetu :cool:
MM jeo pastu sa tikvicama i slatkom pavlakom - isecka se tikvica na kockice, malo proprzi na maslinovom ulju, pobiberi i povegeti, jedan cen belog luka se protisne kroz onu presu, doda se slatka pavlaka i malo rendanog kackavalja.
Ovo sam pravila sinu,. samo umesto slatke pavlake išla neutralna i jedan trougao tzv. 'Zdenka' sira, mada nije bio zdenka, nego Vojvođanka ;) i na sve navedeno još mirođija
danas čorba od mladih tikvica, girice,krompir salata i baklava sa višnjama...
Takođe je bila i čorba od tikvica za mene i sina, riblja čorba za muža, girice i pohovani som (šnicle, ne fileti) za obojicu :lol:

Dalje, juče su obojica jeli sladak kupus, za sina junetina, za muža suva svinjska nogica, sa paradajzom i zapečen u rerni :super:

Ja jedem salate, tipa - sve što ima od povrća se isecka, izmeša i začini :D nekad dodam kubete (to su oni krutoni gotovi, u kesicama, sa raznim ukusima), nekad malo šunkice, ili belo meso skuvano.
juče bio mesni dan, jela sam i grilovane šampinjone :heart:
Danas povrće - grilovane tikvice :D
A njih dvojica mlade krompiriće i batkove možda :think:

Upravo doručkujem jagode :manikir:

da, napravila sam i krem, koji je kao fil za čizkejk, sa jagodama, sirom i šlagom, samo sam ga ostavila tako da se jede kašikom, nisam pravila celu tortu

mackice ti si skroz pošanrdrcala odkada si na dijeti,jel ti izlaziš iz kuhinje,mljac...hehehe...
POVERLJIVA evo recepiš za čorbu od mladih tikvica...
jednu srednju tikvicu očistiš,sečeš na kolutove i samo na 2-3 minuta ubaciš u kipuću vodu,za to vreme na maslinovom ulju propržiš jedan mali crni luk sitno seckan,tada nabaciš na to tikvice malo zajedno propržiš i blenderom izmiksaš,tada naliješ pilećom supicom da ima gusću teksturu,dodaješ Vegetu i biber,malo šafrana za intenzivniju boju i dekorišeš sitno seckanim peršunovim listom...iseckaš sitno bademe,proprižiš na malo maslinovog ulja,i onda ubaciš na male kockice seckan hleb i praviš krutone(možeš kupiti i one gotove),ali ja pri kraju ubacim na njih malo rendanog sira,i onda se to sve stopi...a serviranje,prvo se uvek sipa čorba u tanjir,i onda nabaciš krutone i bademe,a po želji može se dodati i kašika slatke(!!!!!!!!!!!!) pavlake...

Ma, ovo je još od vikenda meni, nije me bilo, pa reko' odakle sad da počnem...
nije baš sve istog dana :p

A evo i recept za moju čorbicu, pošto se razlikuju ;)
iseckati praziluk na tanke kolutove, i izrendati tikvicu, krompir i šargarepicu na krupnoj strani rendalice. Posoliti, naliti vodom ili supom i kuvati dok sve ne omekša.
Izblendirati, podesiti gustinu, dodati malo tarane ili prosa, kad se skuva, posuti sa dosta peršunovog lišća i iseckane mirođije.
Zakiseliti limunom ili pavlakom

danas pada corbica od tikvica :hvala:
i onaj kuckin krompir zapecen sa bukovacom (sa prethodne strane)
samo
imam jeno pitanjce
kako se ta bukovaca 'tretira' pre metanja na krompir
(posto je nikad nisam spremala uopste ne znam kako se 'ponasa')
misim
kako se secka, oce mnogo da se osusi pri zapekavanju..
i sta da metem preko tog lukca i bukovace a da bude posno (mackice ja i dalje numem da nadjem ono sto si ti meni kazala da zamenjuje pavlaku:rumenko:)

Ja bukovaču malo obarim, jer je dosta žilava
I kako ne možeš da nađeš - neutralnu biljnu pavlaku?:confused:
Možeš da narendaš i biljni sir

ne mogu ne mogu i ne mogu
d035.gif

kako bre neznate sta su pileci prsti:eek: :lol: ....zezate me, znam ( tek sad i moonju razumem :lol:)

pileci prsti i jeste pileca prsa ali ..... evo ovako: dobro odmrznuti komad pilecih prsa seces na tanke stanglice posolis pobiberis i pohujes ( brasno , jaja, prezla i susam) i na ulje ......eto stefan ih obozava

htela sam da pitam poverljivu :lol: :cmok: ( pa sam videla da neznate sta su pileci prsti ..sramota:lol: ) treba li da bude onako braonkasta ona smesa za karamel oblande ( 1 kg mleka 1 kg secera) ili ja nesto nisam uradila kako treba ....?

probarila sam karfiol,krompir i sargarepu i zepakla sa besamelom i bas me zanima kako ce ispasti
nego, ima li neko neki recept za spargle? ja ih obicno samo probarim pa ih jedem sa onim kupovnim sosom i super je, ali bih da promenim malo

ako su iz konzerve, znaci da su pasterizovane, pa ih je dovoljno jos samo malo termicki obraditi i to je sve
a najlakse ti je ispeci par palacinki, i u njih uviti spargle sa nekim kackavaljem koji se lepo topi i to ti je pocetak, a dalje prema tvojoj zelji i ukusu

ps.
imam negde u kompu originalni recept sa murtera kako se spremaju spargle, drzi palceve da ga nadjem, jako je interesantan za nepce :)

kako bre neznate sta su pileci prsti:eek: :lol: ....zezate me, znam ( tek sad i moonju razumem :lol:)

pileci prsti i jeste pileca prsa ali ..... evo ovako: dobro odmrznuti komad pilecih prsa seces na tanke stanglice posolis pobiberis i pohujes ( brasno , jaja, prezla i susam) i na ulje ......eto stefan ih obozava

htela sam da pitam poverljivu :lol: :cmok: ( pa sam videla da neznate sta su pileci prsti ..sramota:lol: ) treba li da bude onako braonkasta ona smesa za karamel oblande ( 1 kg mleka 1 kg secera) ili ja nesto nisam uradila kako treba ....?

Сад кад сам прочитала шта си написала знам шта је то!
Обожавам пилеће прсте!!!

ne mogu ne mogu i ne mogu
d035.gif

kakva je to neutralna pavlaka? mi koristimo samo kiselu, najmasniju i to ona veća pakovanja...i mileram, koji uvek kupujem na pijaci.
Čekajte bre ljudi... Znate šta je slatka pavlaka? Znate. Znate kako je pakovana? Znate.
Na istom mestu u prodavnicama, gde stoje mali tetrapaCi :lol: slatke pavlake, negde pored njih treba da stoje isti takvi samo druge boje neutralne pavlake.
Ima ona Hale - slatka je rozLa, a neutralna braon.
Ima neka italijanska, nešto na zeleno, zove se nešto sa kučina :think:
i ima hrvatska, Brzo&fino
i to su sve biljne neutralne pavlake, daju onako kremast ukus, kako kisela pavlaka, ni mileram ne mogu da daju
deluje da je dosta skuplja, ali u principu se koristi manje

Danas samo Stefanu - spanać, i PILEĆI PRSTI :super:
muž da bira od prethodnih ručkova, juče je na kraju pala musaka sa tikvicama i karfiolom. i to, Stefan se udavio u karfiolu, a meso pljuvao :roll: na tatu nije sigurno:think:
ja neko testo, ne znam šta bih, verovatno kiflu iz pekare:manikir:
a za večeru kremić od jagoda jeeeee:klap:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back