Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
rizoto sa pecurkama.pa sam ga zaljutila onako dobro,tajlandski,rekla mi mama da sam luda i da cu sprziti zeludac :neutral:

inace sad kad videh meso i pire,imam traume iz detinjstva od tog jela.od vrtica,hotela i slicno...ono valjda kad mi saftom poliju krompir a meso stoji u barici....kad sam nedavno u hotelu dobila to plus neku svinjetinu koju ne jedem inace,samo sam prodzarala jelo.i setila sam se nekih cufti koje plivaju u crvenom sosu :eek: a onda sam videla jelo koje se zove cevapi u pasulju i to mi je tek perverzno :eek:

Kuco lepa ta čorbica.....a može li nešto drugo umesto zelja recimo blitva,
spanać tako neki zeleniš a da nije zelje......:???:

od njega volimo samo musaku...i sarmice......;)

Uz pomoc tvoje podrske postala sam mnogo bolja u kuhinji i evo jednog dobrog recepta(ISPROBANO):super:
Tomato lazanja;
Potrebno je
500gr kora za lazanu(ja sm pravila sa korama za gibanicu)
Za besamel sos;50gr maslaca,50gr brasna,7,5dl mleka,so,muskatni orah
Za sos od paradaiza i sargarepe;glavica crnog luka,malo maslinovog ulja,cen belog luka,200gr korena celera,300gr paradaiza,svezeg ili iz konzerve,2 sargarepe
100gr tvrdog sira,kasicica origana,biber,malo persuna
Pripreme
za besamel sos napravite svetlu zaprsku od maslaca i brasna,dodajte mleko i kuvajte uz masanje 5min.zacinite solju i muskatnim orahom.Za sos od paradaiza proprzite naseckani luk na malo maslinovog ulja.Dodajte sitno narendan celer i sargarepu,usitnite cen belog luka i dinstajte nalivajuci vodom.Kad sve omeksa dodajte paradaiz i zacinite.Kuvajte jos pola sata na blagoj temperaturi.slazite kore u varostalnu posudu,pa na svaki red rasporedite besamel, sos od paradaiza i narendajte sir i tako dok nepotrosite smesu.Pecite 30/40 minuta na 150 stepeni.
:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart:
:bye::bye::bye::bye::bye::bye::bye::bye::bye::bye::bye::bye:

Napravi kore od belanaca,pa sa pudingom i vocem...Ako ne znas kako kore javi da ti bacim recept...;)
daj, nece da se baci ;) ja pravim ono najprostije - koliko belanaca, toliko kasika secera i brasna (+orasi, cokolada...)
ali to me sad malkice mrzi da pecem i kuvam, ja bih nesto jos jednostavnije. :)
pa nesto tipa puslica, ali sa dodacima, evo ovo sam nasla, pa mozda isprobam (mada bih vise volela nesto isprobano...sacekacu jos malo)

Sastojci
  • 4 belanca
  • 200 grama šećera u prahu
  • 75 grama brašna
  • 125 grama strugane čokolade
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1/2 kašičice cimeta (cimet preskacem, ne volim ga nigde osim u sutlijasu)
Način pripreme

Umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodavati šećer sve dok masa ne počne da sija. U posebnom sudu pomešati brašno, čokoladu, vanilin šećer i cimet. Lagano dodati u sneg od belanca i izmešati varjačom. Kašičicom vaditi puslice i ređati u podmazan pleh (još bolje na pek-papir). Peći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni dvadesetak minuta.

Umutiti 8 belanaca sa 8 kasika secera, 100 gr seckanih i 100 gr mlevenih oraha, 2 kasike brasna. Podeliti ovu masu na dva dela i peci je iz dva dela. Od ovog ispadnu dve kore. Ide kora pa puding,pa visnje pa opet..Odozgo slatka pavlaka+kremfix da bude cvrsca.

Prvi put sam na ovoj temi...cek da razmislim sta mi se jede danas...:think:
mmm....ovo mi je baka spremala...evo ovako:

SAMSA

Recept je originalan iz Vranja a za Vranje se vec zna...

"Neka svak – ko u Vranje dođe,
pričuva dušu da mu se ne istopi,
jer u ovom gradu ima nešto što nije za oči da se gleda,
a ni za ruke da se dohvati, a ni za pamet,
nego samo za srce i dušu,
i to dvoje ovde treba pričuvati."

Sastojci za više od 10 porcija
1 kg mekog brašna
1/2 l otopljene svinjske masti (može i manje)
soli
vode (da se zamesi meko testo)

Priprema
U posudu sipati oko 800 g brašna, dodati soli (po ukusu) i zamesiti sa mlakom vodom. Potrebno je dobro izraditi testo (oko 15-20 min. ručno mesiti) dosipajući brašno na podlogu da se testo ne lepi.
Razvaljati testo na radnu ploču oklagijom, debljine 5 mm u oblik kruga. Premazati jednom do dve kašike otopljene masti. Prstom iscrtati krug na testu (veličine velikog plitkog tanjira). Nožem zarezati testo od ivice do ruba ocrtanog tanjira. Dobićete 12-16 "traka" testa koje spaja zajednički krug. Svaku traku prebaciti preko kruga i prstima razvuci po obodu kruga. Svaku traku premazati kašikom otopljene masti, a trake prebacivati preko kruga, jednu preko druge (nije bitno kojim redom). Na kraju ćete dobiti jednu debelu "palačinku". Pospite podlogu brašnom, okrenite "palačinku" licem na podlogu i prstima razvucite testo u oblik kvadrata veličine pola metra, možda malo više... zatim, krenite od sebe, dva puta savijati testo i nožem iseći uz ivicu (dobicete dugačak, ali debeo rezanac). Zatim rezanac isecite nožem ukoso tako da dobijete testo u obliku malih baklava. Komadiće testa slažite u namašćen pleh. Premažite uljem i stavite u pećnicu na 220°C 45 min. Pazite da vam se testo ne prepeče, inače će biti tvrdo. Čim dobije svetlosmeđu, zlatnu boju izvadite ga iz pećnice.
2-3 čena belog luka istucati tučkom u činiji (može se i zgnječiti onom spravicom), posolilte, dodajte jedno kiselo mleko i jednu pavlaku i sve dobro izmešajte. Vrelu pitu premazite sa tom smesom. Jedite toplo,i uzivajte...:D

Bitno je da je testo dobro umešeno, da ga okrenete licem na dole pre nego ga razvučete u kvadrat i da ga ne prepečete. Kad ste ga prelili smesom od kis. mleka ne vraća se u rernu!!!

Poslednja izmena:
Prvi put sam na ovoj temi...cek da razmislim sta mi se jede danas...:think:
mmm....ovo mi je baka spremala...evo ovako:

SAMSA

Recept je originalan iz Vranja a za Vranje se vec zna...

"Neka svak – ko u Vranje dođe,
pričuva dušu da mu se ne istopi,
jer u ovom gradu ima nešto što nije za oči da se gleda,
a ni za ruke da se dohvati, a ni za pamet,
nego samo za srce i dušu,
i to dvoje ovde treba pričuvati."

Sastojci za više od 10 porcija
1 kg mekog brašna
1/2 l otopljene svinjske masti (može i manje)
soli
vode (da se zamesi meko testo)

Priprema
U posudu sipati oko 800 g brašna, dodati soli (po ukusu) i zamesiti sa mlakom vodom. Potrebno je dobro izraditi testo (oko 15-20 min. ručno mesiti) dosipajući brašno na podlogu da se testo ne lepi.
Razvaljati testo na radnu ploču oklagijom, debljine 5 mm u oblik kruga. Premazati jednom do dve kašike otopljene masti. Prstom iscrtati krug na testu (veličine velikog plitkog tanjira). Nožem zarezati testo od ivice do ruba ocrtanog tanjira. Dobićete 12-16 "traka" testa koje spaja zajednički krug. Svaku traku prebaciti preko kruga i prstima razvuci po obodu kruga. Svaku traku premazati kašikom otopljene masti, a trake prebacivati preko kruga, jednu preko druge (nije bitno kojim redom). Na kraju ćete dobiti jednu debelu "palačinku". Pospite podlogu brašnom, okrenite "palačinku" licem na podlogu i prstima razvucite testo u oblik kvadrata veličine pola metra, možda malo više... zatim, krenite od sebe, dva puta savijati testo i nožem iseći uz ivicu (dobicete dugačak, ali debeo rezanac). Zatim rezanac isecite nožem ukoso tako da dobijete testo u obliku malih baklava. Komadiće testa slažite u namašćen pleh. Premažite uljem i stavite u pećnicu na 220°C 45 min. Pazite da vam se testo ne prepeče, inače će biti tvrdo. Čim dobije svetlosmeđu, zlatnu boju izvadite ga iz pećnice.
2-3 čena belog luka istucati tučkom u činiji (može se i zgnječiti onom spravicom), posolilte, dodajte jedno kiselo mleko i jednu pavlaku i sve dobro izmešajte. Vrelu pitu premazite sa tom smesom. Jedite toplo,i uzivajte...:D

Bitno je da je testo dobro umešeno, da ga okrenete licem na dole pre nego ga razvučete u kvadrat i da ga ne prepečete. Kad ste ga prelili smesom od kis. mleka ne vraća se u rernu!!!

Jaojjjjj ovo je dobro..Nego..da ti to licno napravis..;)..mnogo je komplikovano to sa krugovima i trakama..:D

Lovačke šnicle.....;)

uzeti 1 kg junećih šnicli (može i svinjske)..samo da budu tanko isečene...:ok:

svaku šniculu dobro izlupati tučkom za meso i začiniti so, biber i malo vegete,
jednu po jednu uvaljati u brašno i stavljati u vrelo ulje da porumeni...smanjiti
temperaturu da ne bi gorele....i da se ne ispeku već samo da brašno dobije
rumenu boju...ređati ih u činiju..dok sve šnicle ne istrošite.....

u ulje u kome su propržene snicle..dodati 2-3 kašike brašna vegete, bibera,
lagano propržiti da porumeni i skloniti sa vatre.....šnicle ređati jednu na drugu,
dok sve ne poređate.......kad to završite....nalijete mlakom vodom da blago
prekrije meso.....posudu lagano protresti da se ono proprženo brašno i voda
izmešaju......još malo začina odozgo i u rernu.....na tiho krčkanje oko sat ipo!

Pirinač (ja volim integralni) ali može i običan.....obariti...na klasičan način
i poslužiti kao dodatak uz šnicle.....može i pire krompir ili bareni krompir,
sve po želji...i ukusu..........;)

Prijatno.......;););)

Данас кувам мусаку, купус салату и правим воћни колач са вишњама. :)

fkchza.jpg
s3fymg.jpg

24ngx0o.jpg

ufff,dunavski talasi su zakon kolač...a ja znam i varijantu sa belom kremom i suvim grožđem...testo je isto kao i kod ovog drugog,samo se krema pravi sa belancima,i umesto višanja se stavlja suvo grožđe i naravno na sve topljena čokolada...

momacki recept:

piletinu, bataci ili karabataci, prvo potopiti u rastopljen puter /margarin/ pa onda u smesu od hlebnih mrvica, narendanog sira /kackavalj npr/ i vegete pa sloziti ih da se ne preklapaju u neki teflonski pleh /koji ja ipak jos premazem margarinom/ i staviti sa krompirom /koji sam nauljio u posudi pa posuo suvim zacinom a moze i ostatkom od gore navedene smese, moze malo i aleve ili tucane ljute paprike, stvar ukusa/ pa sve u rernu na 180 sat vremena :):) meni je bitno da je pleh vleliki da nije meso zatrpano krompirom, nego da je i krompir rasut tako da nije jedan na drugome, kako bi dobio hrskavu koricu :)
nema potrebe za tih sat vremena pecenja na "slaboj" vatri otvarati rernu, nitit okretati meso. peci dok lepo ne porumeni :):):)

kakva pita, od čega, ili još bolje sa čim je pita.......:think:

ajde neki lep recept...pa da pravimo i mi......:cool:

Evo jedan recept,nije pita ali je sa korama za pitu!:heart::heart:
Jedno pakovanje kora podelis na dva dela.Zamutis dva jajeta,pola litre jogurta,1 prasak za pecivo, 1 kafna solj ulja(srednja) i mlo soli.
Uzmes jednu po jednu koru i premazes je sa tom smesom dok ima kora,poslednj namazes smesom,pa onda stavis kecap,salamu(ili sta imas u frizideru)sampinjone masline,narendas trapist sir i pospes origano!To sve urolujes u rolat i stavi u zamrzivac!Kada se malo zamrzne useci na kolutive i stavi na pouljen pleh!Svaki kolutic premazi sa smesom od 1 jajeta,narendaj malo trapista i sipaj malo jogurta!:okok::okok:
:bye::bye::bye::bye::bye::bye::bye:

Ajmo recept, ova i ona varijanta :lol:

1.varijanta
testo:6 belanaca izmutiš sa 40dkg šećera,a 6 žumanaca sa 40dkg margarina,40dkg brašna i 1 prašak za pecivo,kada su belanca i šećer razmućeni dodamu u ovu drugu masu,pa podelimo na 2 dela,u jedan se stavlja 3 kašike kakao,u pleh se stavlja prvo bela masa,pa na to tamna masa i na sve to 1kg višanja,to se peče na 180,ali pojma nemam koliko dugo,ja to gledam da masa ne ostane na viljušci

fil:3 vanilin pudinga,litar mleka,25dkg šećera,to se sve skuva,kada se ohladi doda se kašika ruma i 30dkg margarina

to se namaže na ohlađeno testo,i prelije čokoladom

2.varijanta
napravi se piškota od 10 jaja,ispeče na 180 stepeni
fil:u 7deci mleka skuvati 6 kašika brašna dok se ne dobije kompaktna masa,kada se ohladi dodati 2 margarina i 30dkg prašak šećera,suvo grožđe se predhodno potopi u rum,i tako odstoji 2 sata,i to se doda u smesu i na kraju 6 kašika kakao

na ohlađeno testo namazati fil,i sve se prelije otopljenom čokoladom

Svinjska rebra :D.
Marinirati ih u ovome: kecap, majcina dusica, korijander, aleva paprika, biber, so, malo balzamiko sirceta, sok od pomorandze i narendana kora, sitno seckani beli luk. (valjda nista nisam zaboravila).
Prvo malo isprziti sa svih strana u tiganju a onda staviti u rernu pa prvo peci pod folijom pola sata pa dok ne bude gotovo, bez folije.

Zia :)
Molim te recept za knedlice od džigerice... Ja mislim da to nisam nikad ni jela, u stvari, mislim da jesam nešto iz kesice, ali baš me zanima kako izgleda sveže, domaće ;)

Ja danas ništa. Možda. A ako mi nešto padne na pamet, na brzinu, možda i zbućkam kad dođem kući.
Juče bilo standardno, supa, krompirići i bataci u rerni, kupus salata... i neki kolači sa kokosom. Bio lep, ali nisam ništa ja pravila.

Zia :)
Molim te recept za knedlice od džigerice... Ja mislim da to nisam nikad ni jela, u stvari, mislim da jesam nešto iz kesice, ali baš me zanima kako izgleda sveže, domaće ;)

Ja danas ništa. Možda. A ako mi nešto padne na pamet, na brzinu, možda i zbućkam kad dođem kući.
Juče bilo standardno, supa, krompirići i bataci u rerni, kupus salata... i neki kolači sa kokosom. Bio lep, ali nisam ništa ja pravila.

u suštini prave se kao obične knedle sa grizom...jedno jaje umutiti,dodati malo Vegete,kafenu kašiku prezle,kafenu kašiku griza,kafenu kašiku brašna,malo isitnjenog celerovog lista...pileća džigerica se onako na dasci češka nožem,ne sitniš nego grebeš krajeve i dobiješ jednu masu koja skoro izgleda da je izblendana,i tu džigericu dodaš u gore navedenu masu,onda to treba da odstoji 20 minuta da se sve stegne...
kada je supica gotova ja izvadim u posebnu šerpu malo od supice i kada vri velikom kašikom stavljati tu masu u supicu da dobiješ taj oblik knedle,biće onako malo duguljast a ne okrugao,to se za 1o minuta prokuva,pa onda svako vadi onoliko u tanjir koliko gusto voli supu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back