Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
u suštini prave se kao obične knedle sa grizom...jedno jaje umutiti,dodati malo Vegete,kafenu kašiku prezle,kafenu kašiku griza,kafenu kašiku brašna,malo isitnjenog celerovog lista...pileća džigerica se onako na dasci češka nožem,ne sitniš nego grebeš krajeve i dobiješ jednu masu koja skoro izgleda da je izblendana,i tu džigericu dodaš u gore navedenu masu,onda to treba da odstoji 20 minuta da se sve stegne...
kada je supica gotova ja izvadim u posebnu šerpu malo od supice i kada vri velikom kašikom stavljati tu masu u supicu da dobiješ taj oblik knedle,biće onako malo duguljast a ne okrugao,to se za 1o minuta prokuva,pa onda svako vadi onoliko u tanjir koliko gusto voli supu

to je kanda recept nasih majki, apsolutno do detalja tacan, posebno detalj kako se "ceska" dziga :):):):):)

Vreme je za brokole.

Elem, obare se makarone i brokoli, posebno. Napravi se smesa od sira, jaja, može malo pavlake ili jogurta, so, biber, dodaju se brokoli i sve pomeša zajedno sa makaronama i zapeče u rerni.

Svaka čast Zia, hvala :)
Ja tako istružem džigericu i kad Stefanu spremam, uglavnom sa jajima, kao omlet sa džigericom ;)

I još jedno glupo pitanje :rumenko:
Racimo, kad se prave te griz-knedle za supu, one budu baš onako vazdušaste, i mekane... A one u paprikašima budu nekako 'zdudane', tvrde. Ja nekad imam utisak da se u te griz knedle za supu stavi malo sode bikarbone ili praška za pecivo :confused: ? Jel' to neko radi, ili se samo one za paprikaše prave gušće?

Svaka čast Zia, hvala :)
Ja tako istružem džigericu i kad Stefanu spremam, uglavnom sa jajima, kao omlet sa džigericom ;)

I još jedno glupo pitanje :rumenko:
Racimo, kad se prave te griz-knedle za supu, one budu baš onako vazdušaste, i mekane... A one u paprikašima budu nekako 'zdudane', tvrde. Ja nekad imam utisak da se u te griz knedle za supu stavi malo sode bikarbone ili praška za pecivo :confused: ? Jel' to neko radi, ili se samo one za paprikaše prave gušće?

nema na čemu....
e sad caka je u tome što se griz knedle prave tako,što se dodaje na 1 jaje 2 kafene kašike griza i 1 kafena kašika prezle,treba da odstoji 10 minuta pre nego što staviš u supu,zato su vazdušaste...a u paprikaš ne idu knedle sa grizom nego sa brašnom i prezlom...2 kafene kašike brašna i 1 kafena kašika prezle...to je razlika:D

eh podsetila si me na đuveč,tako da ću ja to danas praviti,mljac,što volem...a ostalo je još baklave sa višnjama od nedelje,tako da možemo i da se zasladimo...:D

Zia opet mi praviš zazubice sa tom baklavom :lol::lol:

Pojma nemam šta ću danas, pročitaću ovde par stranica, možda me nešto inspiriše..
Malkice sam bolna pa ću da tražim nešto jednostavno i brzo.

Danas nista, a za sutra cemo videti
A sto se djuveca tice ide ovako, ali moze i drugacije kako ko voli, i koje povrce:
Zagreje se ulje - malo ulja!, proprzi iseckani sitno luk (veca glavica) i sargarepa (2 srednje), doda seckano na reznjeve vrlo malo prosarano ili krtina telece, junece ili cak i svinjsko meso (vrat, but al pitaj mesara da da nesto meko), proprzi se, posoli, pobiberi i doda jedan lovorov listic, doda seckani krompir na truoglove (2-3 veca ili 3-4 manja), proprzi se, ja dodam i 1 mladu svezu zutu ili crvenu papriku iseckanu na kratke listice, moze i malcice graska iz konzerve, al ne mora, proprzi se, isece na komade oljusten svez paradajz (i ne mora), na kraju 3/4 vece solje od kafe prepranog u 3 vode pirinca i sve se to (na tihoj od pocetka) vatri porprzi. Dodas otprilike da prekrije polovinu smese ili malo manje Tomatina bez zacina a ostalo nalijes toplom vodom da ogrezne al ne da bude potopljeno. Po ukusu se doda vegeta i promesa (mera je najceske velika kasika), probas corbu da bude ukusna. Ukljucis rernu da se ugreje na 180. Ubacis u zagrejanu rernu i peces bez mesanja. Izvadis posle 15 minuta da vidis da li je pirinac poceo da nadolazi i lagano horizontalno protreses serpu. Ovo se ponovi 2x, a pred kraj pecenja kad vidis da je pirinac skroz nabubrio probas meso da li je meko ako jeste dodas 1/5 sitno seckanog persunovog lista, promesas polako da dobijes ujedancenu gustinu djuveca, iskljucis rernu i ostavis da se dokrcka.
Ako meso nije meko dodas vrlo malo tople vode da ostane srednje gusto-zitko i vratis u rernu dok ponovo ne probas i ne dobijes meko meso, pa onda zavrsis kako je gore pomenuto.
Poz

Danas za ručak supa sa rezancima, dinstano meso sa krompir pireom i graškom, ražani hleb, salata od mešanog povrća ( paradajs, luk crni, beli, krastavac, pečena paprika). A za sutra nemam pojma. Možda pasulj zapečen u tepsijici, sa nekom svežom paprikom i slaninicom.

bekon slanina res pecena, a evo i kako:

uzmete 2 luka velicine pesnice i prepolovite ih, pa ih postavite u kocku u tepsiju kao postolje za bekon slaninu. bekon /koji je vise meso nego slanina/ zasecete mu kozuru ali ne da je prosecete i to u kocke pa utrljate so i pospete kozicu na kraju sa morskom solju radi hrskave korice. postavite na postolje i prelijete malo uljem ili malo sa mascu i to je sve :0

laganica, rerna na 150 stepeni 2-3 sata u zavisnosti od velicine, zadnjih sat vremena, ubacite krompir koji ste isekli po zelji a zacinili i nauljili u posudi pa ga samo rasirili po tepsiji. ja volim da nije guzva u tepsiji pa je ono sto se pece uvek vise hrskavo nego "kuvano" :):)

Kockicu butera stavim da se otopi u serpi..dodam brasno naravno vodim racuna da se ne naprave grudvice..za svaki slucaj pripremimi mikser.:)..kada se brasno koagulise da se medicinski izrazim pocnem da nalivam mleko mesajuci varjacom ne prestano a mikserom je takodje preporucljivo...:roll:
Posolim i ne stavljam muskat jer smatram da nema potrebe...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back