Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nemam poima šta danas kuvati....nešto mi stao mozak:mrgreen:

sve smo više okrenuli i sad mogu da se ubijem ali da smislim šta
za ručak teško.........:confused:

a najviše me nervira kad pitam šta biste za ručak i dobijem odgovor
sve jedno....što god hoćeš...ne biramo....:dash:

e ja bi onad najrađe ništa....pa ako ja mogu da kuvam, mogu i oni
da misle...jel tako..tako je...........gggrrrrr........:mrgreen:

ajde dajte neki lagan i brz recept......ne duži od pola sata...ima li
ko kakvu ideju:???:

Zia, daj recept za te baklave !
POšla mi voda na usta...

Al objasnjavaj kao debilu...:lol:

dok ja napisah šta kuvam danas,vi ispisale celu stranicu,iju:D
elem BAKLAVA SA VIŠNJAMA
kupiš na pijaci 50dkg najtanje kore za pitu
4 jaja,2dl kisele pavlake,2dl šećera,2dl ulja i jedan prašak za pecivo dobro promešaš da se otopi šećer,i dobiješ jednu tečnu smesu
izvadiš koštice iz višanja,treba otp.kilogram

tepsiju namažeš uljem i počneš da ređaš 1 kore pa namažeš sa smesom,pa opet kora pa smesa,i tako sve dok ne potrošiš polovinu kore,onda natrpaš višnje,i sve ide iz početka,kora pa smesa i tako dok i poslednju koru ne staviš,ovu poslednju već ne mažeš sa smesom...e sada treba iseckati na oblik(ja uglavnom trouglove) koji želiš pre nego što se stavi u rerni...pečeš na 180 stepeni pojam nemam koliko...ja posle 20 minuta otvorim,pa pogledam ako je gornja kora onako lepa tamno žuta i hrskava,onda je gotovo...dok se peče u 3dl vode sa 25dkg šećera napraviš sirup...kada je baklava pečena i izvadiš odmah poliješ polovinom sirupa,a drugom polovinom kada se već totalno ohladila
i eto,baklave sa višnjama...a tajna...isto ovako se prave i sa orasima,kokosom...:D

nemam poima šta danas kuvati....nešto mi stao mozak:mrgreen:

Kod nas u kuci se vidi kad ja nemam ideju - jer je onda za rucak pohovano belo meso i grasak.

Elem, pilece belo meso iseci na tankne tanke snicle, malo ih posoliti, uvaljati u brasno, pa u jaja pa u prezle u koje je dodat susam. zagrejati ulje i prziti vrlo kratko.

Grasak: izdinstati malo crnog luka, dodati zamrznut grasak, dodati so i vegetu, malo dinstati i mesati bez dodavanja vode, zatim dodavati malo po malo vode dok se ne skuva (dao Bog, svaki grasak koji moze da se kupi je razlicit - neki je matopr pa se kuva kao pasulj)

Ja mnogo volim pohovani plavi ali..ne smem za sada ..:)pa sam napravuila nesto drugo..

Malidjano salatu

2 veca plava patlidzana se operu i stave u rernu da se ispeku..Kada se ohlade oljuste se i sitnio iseckaju.U tu smesu se doda so po ukusu,ulje,ne znam ni sama..sipala sam po malo dok sam mesala ali hajde neka bude jedna soljica od crne kafe i jos malo :)) ( tako moja mama daje recepte na sta ja popizdim :D..)..po ukusu sitno seckan 1-2 cena belog luka,ako volite ljuto obavezno ljute papricice sitno seckane a dobro je da se i one ispeku ,limunov sok po ukusu ili jabukovo sirece..ja sam stavila sirce balzamiko..sve sam to lepo izmesala da se dobije kompaktna masa i na kraju dodati šaku mlevenih oraha ili seckanih..kako ko voli..Super je kao salata ..u to se moze dodati krupnije izdrobljen sir..a ide odlicno uz meso..moze i sitno seckan persun..ja nisam stavila..:D

Ove recepte sam svojevremeno kopirala sa neta i prenosim ih originalu... Mozda nekome budu od koristi...

Svinjske snicle sa kajmakom

10 svinjske snicle (manje)
3 sveze paprika
10 str mladog crnog luka
4 sargarepe
6 mlada krompira
½ l bujona od porca

Ostali material:
200 g kajmaka
100 ml ulja
1 kasika brasna
1 cajna kasicica sirce
7-8 cesnja belog luka
so, biber (po ukusu)

Snicle kuhinjskim cekicem izlupati i malo raseci sa strane. Pomesati ispresovan beli luk, soi ulje i premazati svaku snicllu. Snicle redjati u ciniju jednu preko druge, preliti ostatkom mesavine s belim lukom, pokriti providnom folijom i 2 h ostaviti u frizider da stoji. Uzeti jednu kasiku ulja u kome su snicle bile i podmazatii pleh. Crni luk oprati, iseci na manje delove (oko 12 cm) i poredjati preko ulja. Preko luka naneti tj. raspodeliti paprika risecene po duzini (ocistiti seme) i sargarepu oljustenu i isecenu na stapice. Preko sargarepe raspodeliti polovine oljustenog krompira, a preko njega naneti snicle. Ostatk mesavine s belim lukom preliti preko snicli, kao i bujon. Pleh pokriti alum. folijom i staviti na 180°C stepeni 1 h i 50 min da se pece. Skinuti foliju i peci još 10 min na istoj temperaturi.
Na zagrejanom ulju (1 kasika) proprziti brasno, dodati 50 ml tecnosti u kome se meso peklo, kajmak, sirce, malo soli i uz mesanje kuvati 30 sekunde.
Snicle naredjati na tacnu za serviranje, svaku preliti pripremljenim kajmakom i sluziti uz povrce koje se sa sniclama peklo.
--------------------------------------------------------------------

„argentinske empanade”,original postavljen od jedne žene koja živi u Buenos Airesu.Nisam imala mira,jer mi je,čini mi se,cela kuca već mirisala na njih i odmah sam ih napravila.I,nisam se pokajala,jer sam stvarno prezadovoljna ukusom i lakocom spremanja.Ti verovatno znaš o cemu se radi,a recept ide ovako:
TESTO:
200 gr brasna
1 kas.aleve paprike
1 kas.soli
50 gr maslaca
50 ml vode
u ciniju sa 200 gr brasna,staviti 1 kasicicu aleve paprike(slatke) i 1 kasicicu soli.Promesati,pa dodati na komadice iseckan maslac od 50 gr.i mesati sve dok se maslac ne izmrvi na mrvice(ja sam ovo radila rukom),zatim,dodati 50 ml vode i zamesiti testo,dok se svi sastojci ne sjedine.Testo,neobične zuto-narancaste boje,podeliti na 12 jednakih delova,oblikovati kuglice,pa ih ostaviti da se odmore oko 30 min.(lagano ih pokriti prozirnom folijom)
Za to vreme spremiti FIL:
250 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 cen belog luka
125 ml soka od paradajza
1 ljuta papricica
so,biber...zacini po ukusu
Na zagrejanom ulju proprziti sto sitnije seckani luk,nekoliko min.(ako želite,da se ukus crnog luka sto manje oseti,dodajte kasiku-dve vode slobodno,tako sam ja uradila)dodajte protisnuti beli luk,ljutu papricicu,sto sitnije seckanu(ja nisam imala svezu,pa sam stavila feferon)papricicu,zatim dodajte mleveno meso i pržite 5-7 min.Posolite,pobiberite po ukusu(ja sam dodala i vegetu)pa dospite paradajz sok i kuvajte dok se fil ne zgusne.
Pospite brasnom radnu povrsinu,pa oklagijom razvijte testo na krug precnika oko 12 cm(prvo rukom spljostite kuglicu-da vam bude lakse).Na jednu polovinu kruga staviti fil(odprilike,1 supena kasika),poklopite fil drugom polovinom kruga,pritisnite ivice prstima,da se dva sloja testa sjedine,i predjite još jednom preko ivica testa,vrhom viljuske,jer će testo biti cvrsce sjedinjeno i imace lepsi,dekorativan,reckav izgled.
Poslazite empanade u podmazan pleh i pecite oko 20 min na temp. od oko 180-200 C.

Ja sam prvu turu pekla na 200 C,drugu na 180 C i čini mi se,da je bolje peci ih na malo manjoj temp.,nego sto piše u receptu,ali sve doduse zavisi i od sporeta koji imamo.
Verujte,podjednako su lepe vruce i sveze,a i kada se ohlade i odstoje malo.Pa još,kada se uz njih posluzi domaći ajvar i sir iz ulja(sto sam ja posluzila sama-sebi)teško im se može odoleti;)

Jao kuco evo da te obradujem...
Moj kum egipcanin me naucio da ovako spremim salatu sa patlidzanom...

Dakle patlidzan ispeci na teflonu da porumeni, kad je mekan , iseci ga na komadice i sacekati da se ohladi. Za to vreme crveni paradaiz iseci na sitne komade , i spremiti sitno seckana dva ili tri cena belog luka ( kako ko voli) .

Kad je patlidzan hladan , spojiti ga sa paradaizom i belim lukom, naliti preko balzamikom i to je to.
Ide uz sve !

Jel' tikva bundeva, ili tikvice?
Daj recepat ;)

Bundeva i skroz je jednostavno
Na malo ulja izdinstati 2 glavice luka(ja dinstam na vodi),dodati na kockice isjeckanu bundevu,dinstati 10 min.dodavajuci malo po malo supice od povrca! dodati i rizu i nastaviti sa dinstanjem i dodavanjem supice u malim kolicinama uz cesto mjesanje da ne zagori!!
kada je gotovo preliti sa malo masl.djev.ulja i posuti parmezanom!!
Buon appetito!!!

Od Egipćanina sam naučila još nesto interesantno a tako ukusno ...
Nikad mi ne bi palo na pamet.

DakleM ...mleveno meso proprziti na teflonu sa sitno seckanim crnim lukom, dodati malo malcice soka od paradaiza cisto da sjedini masu i da zamirise, dodati origano, bosiljak, majcinu dusicu i malo vegete ...Kad je gotovo stavljati na tost hleb,na to redjati paradiaz secen na kolutove , zelenu salatu i praziluk, pa poklopiti drugim tostom i peci u tosteru kao klasičan topli sendvic...

Od kad sam ovo probala vise ne jedem tople sendvice , ovo je daleko bolje. :)

Ja sam danas proprzila kockice belog mesa, i pecurke i dodala malo slatke pavlake, mlao bosiljka i persuna, a posebno sam obarila prokelj i pomesala ga sa malo przenim mrvicama i to je to. Muz i ja se razbili.

:hahaha: ma foliraju se bre, kuvali svinjsku glavu u shkembetu dismr cela kuca

Jel..? Sad mi lakse oko serpe...:mrgreen:

Ozbiljno..mozda je kriv rezim rada moj, njegov, ali eto vidim da je cak i ova moja kumosava otisla stranputicom...:cmok:...

Mislim, sve te to ok...ukusno...ali, posle pola sata nas dvoje bismo zaglavili po 4 sendvica u usta....inace to radimo posle obilnog rucka...a zdravlje na usta ulazi...sto se po meni ne vidi pogotovo poslednjih dana....:sad2:

Volim i ja da eksperimentisem, ali opet daj da bude konkretno..supe, mesa, sosa, pa glavno jelo, pa dezert...tako sam navikla....;)...

Jel..? Sad mi lakse oko serpe...:mrgreen:

Ozbiljno..mozda je kriv rezim rada moj, njegov, ali eto vidim da je cak i ova moja kumosava otisla stranputicom...:cmok:...

Mislim, sve te to ok...ukusno...ali, posle pola sata nas dvoje bismo zaglavili po 4 sendvica u usta....inace to radimo posle obilnog rucka...a zdravlje na usta ulazi...sto se po meni ne vidi pogotovo poslednjih dana....:sad2:

Volim i ja da eksperimentisem, ali opet daj da bude konkretno..supe, mesa, sosa, pa glavno jelo, pa dezert...tako sam navikla....;)...

Ma jelte molicu lepo nabrojala si 4 jela ..ko ce to sve odjednom .. i plus grickas zir...:lol:

upravo gustiram vrucu belu kafu a cerka mi pravi tople sendvice u tiganju ?! videla negde u filmu, tost hleb, bez korica, sve redovno kao i u svakom toplom sendvicu, sir i sunka, pa na malo putera u tiganj /zato ne treba mazati hleb ni sa cim/, pritiskati nekom spaklom da se sendvic 'spljeska' i otopi sir, paziti da ne zagori .......... i to je sve
mogu vam reci da je bas iznenadjujuce ukusno

za rucak je jos rano, uostalom ko zna sta nam dotle padne na pamet :):):)

danas za ručak punjene paprike...odnosno ja punim i male tikvice,2 veća paradjaza,babura paprike i 2 veeeeeeeeeelika ljubičasta luka(crni luk ali taj slađi ljubičaste boje)...i onda to sve lepo posložim u lonac,po meni ima lepši ukus kada se puni više vrsta povrća....a u smesu umesto pirinča ja stavim tarane....opet,to je individualno ali nama je tako lepše..

danas za ručak punjene paprike...odnosno ja punim i male tikvice,2 veća paradjaza,babura paprike i 2 veeeeeeeeeelika ljubičasta luka(crni luk ali taj slađi ljubičaste boje)...i onda to sve lepo posložim u lonac,po meni ima lepši ukus kada se puni više vrsta povrća....a u smesu umesto pirinča ja stavim tarane....opet,to je individualno ali nama je tako lepše..

Srce mi slamaš...
Daj jel imaš sestru slobodnu...najbolju drugaricu....komšinicu sa kojom kuvaš ponekad?
:dash:

Edit:
Iskusno spremanje sa više vrsta povrća - ne može da omane i uvek je ukusnije.

Ja volim patlidžane, ali ti namazi sa patlidžanom mi nešto ne 'mirišu' :confused: Doduše, probala sam jednom, neki, još je išla i neka ljuta paprika odgore, trebalo da bude nešto pikantno, ali meni se nije svidelo...

Stvarno sam se odjednom pokvarila, nisam kuvala ništa već nekoliko dana... Ali šta ću kad nikog nema na ručku :confused:
Za vikend ću da se iskupim :smajlikojisesamsebebičujezakaznu:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back