Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Punjeni krompir:
Krompir (5-6, zavisi od kolicine osoba) oljustiti i onda izdubiti ali ne preterano (uhvatiti ga cvrsto :D i onda ostrim, tankim nozem unutra kruznim pokretima, ovo zvuci totalno perverzno). Unutra staviti malo izrendane korice limuna, pola cena belog luka, jednu ringlicu, parce slanine i list neke travke (ja sam stavila svez origano a u originalnom receptu pise zalfija). Preliti maslinovim uljem i posuti morskim solju i staviti u rernu. Okretati ih s vremena na vreme.

Spikovani svinjski but:
But izbosti nozem i napraviti rupe (ubosti pa napraviti rupu prstom, odlicno za besne ljude i lecenje frustracija :D). U stavu rupu staviti (sve iseceno na stapice) beli luk, slaninu, koru limuna i trave. Posuti solju i origanom.
Uzeti povecu serpu, staviri maslinovo ulje i but na jako proprziti sa svih strana. Smanjiti vatru i dodati glavicu crnog luka, krupno secenu. Posle 5 min dodati i sve ono sto vam je ostalo od spikovanja (slanina, beli luk, limun). Dodavati po malo vode i dinstati pod poklopcem. Negde 20 min pred kraj, doliti crno vino. Pred sam kraj obavezno otklopiti serpu da ispari alkohol.

I ovo mi se svidja. Samo se bojim da cu da zeznem ove rupe.... Kolika rupa treba da bude da smestim ti i slaninu i ringlice (nisam sigurna sta to bese, neke sljivice?) Nadev ne ispada dok okreces but za vreme przenja?
A izdubljeni krompir se baca?
Skoro da osecam miris ovog limuna i buta u vinu... :)

I ovo mi se svidja. Samo se bojim da cu da zeznem ove rupe.... Kolika rupa treba da bude da smestim ti i slaninu i ringlice (nisam sigurna sta to bese, neke sljivice?) Nadev ne ispada dok okreces but za vreme przenja?
A izdubljeni krompir se baca?
Skoro da osecam miris ovog limuna i buta u vinu... :)

:D
Zabodes noz u meso otprilike 2, 5 cm dubine i malo provrtis (koristi tanak, ostar noz). Onda prstom napravis vecu rupu, taman velicine prsta. Stavis nadev, i gurnes do kraja.
RInglice su male, slane ribe konzervirane u ulju. Anchovies je na engleskom (znam da su to imali madjari kod nas na pijacama) a sigurno ih ima gde ima italijanske hrane.
Nista ti ne ispada tokom przenja ako ne stavis nadev plitko. A i ako ispadne po koji komad, nije strasno.

Da, ono sto izdubis iz krompira, bacis.

kupus se uvek moze ukiseliti, pa cak i leti, evo ja sam vec jednu manju turu ukiselio i za desetak dana eto sarme :):)
Ma znam da može, nego ne kapiram da neko ima toliko vremena da više puta u toku godine kiseli kupus. A ako ga ukiseliš prerano, onda ćeš ga imati samo DO NG, umesto OD NG :(
Nego, zvaćeš na sarmu? :whistling:
Stefa i ja kad je ima jedemo i za doručak, i ručak i večeru :lol:

Jao kako en mozes..pa pohovane pa punjene pa musaka,pa rendane od kojih se prave snicle od povrca...pa pita od tikvica...mljac,mljac..
Da, i ja bih mogla tikvice nekoliko puta nedeljno cele godine, ne kapiram da ih neko ne voli :confused:

Tikvice su pune vode i so treba da izvuce tu vodu iz njih...Kada ih punis to se ne primenjuje,ali za pohovanje je nuzno..
A evo jos jednog recepta sa tikvicama:
Tikvice oprati prerezati na pola,ocistiti semenke i napuniti sledecim filom
Dve konzerve tune u ulju+2 jaja+saka parmezana+malo belog luka+so+biber+seckani persun.
Napunjene tikvice poredjati u vatrostalnu posudu,zaliti sa pola case belog vina,posuti sa jos malo parmezana i prezli.Peci u rerni oko pola sata.
Ja nekada to spremam kao predjelo a nekada i kao glavno jelo.Sluzi se toplo.

Ja kad pravim krokete od tikvica - narendam ih i posolim, da bih iscedila vodu koja kasnije može da 'ugnjecavi' jelo.
Kad se prže, peku, svejedno, svakako je manja mogućnost da se lepe ako se ocede od vode...

nego, ne dadoh vam recept za danas, muž će da mi se 'oduševi' :whistling::thumbdown:
Prethodno veče oprati, pa potopiti sočivo (Poverljiva, može i kao sa pasuljem ;) ).
Onda baciti vodu, sipati novu, skuvati sa glavicom crnog luka, čenom belog i šargarepom. Sve procediti, ostaviti samo sočivo. Izdinstati na malo ulja posoljene šampinjone (dok ne puste vodu), dodati skuvano sočivo i izmešan senf sa soja sosom. Može malo peršuna.
I super je hladno, kao salata.
Može nešto uz to, pirinač, bareni krompir... Ili krmenadla :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back