Treba mi hitno....
Recept za kiflice....kao pekarske....i da tijesto moze za slane i slatke ...univerzalno.....imam par prepisa ali vec sam spremala ....malo su komplikovanije....treba mi jednostavno i brzo.....
Lijepo,lijepo....niko da mi izadje u susret.....
jel tolki problem ukucati u guglu pekarske kiflice?
Sastojci za 8 osoba
800g brašna(oštro)
1/2l mleka
1dcl ulja
2 kašičice soli
1 kašika šećera
1 kvasac
jaje za premazivanje
Priprema
Ugrejati mleko(samo da se smlači). U mleko sipati šećer i kvasac-ostaviti neko vreme. U dublju posudu sipati brašno, dodati so i ulje i na kraju mleko sa kvascem. Dobro izraditi, ja uvek mesim 20 minuta. Sigurno će vam trebati još brašna, osetićete pod rukom da li još treba ili ne. Ot testa napraviti jednu veliku loptu, zatim podeliti na 4 dela, i svaki deo razvačiti na dasci u krug (ne treba da bude suviše tanko)i seći na 8 delova. Ko voli manje kiflice može i na više delova da seče. Uviti svaki dobijeni trouglić u kiflicu(po želji mošete filovati sa sirom, viršlama, mlevenim mesom…)Ređati u tepsiju, ostaviti oko 60min da odstoje i peći. Pre pečenja premazati jajetom i posuti susamom.
Pekarske kiflice
Sastojci za više od 10 porcija
1,5 dl mlijeka
2,5 dl vode
kvasac
1,5 kašika šećera
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
2 šoljice ulja
brašno po potrebi
Priprema
Kvasac pomiješati sa brašnom, mlijekom i malo šećera i ostaviti da uskisne. Dodati smjesi ostale sastojke i ostaviti da se diže 1 h.
Dva puta premijesiti.
Napraviti četiri jednake lopte, razvaljati, puniti po želji šunkom, sirom...
Premazati umućenim jajetom i posuti susamom, ostaviti kratko na toplom i peći.
Sastojci:
1 kg brašna,
2 dl ulja,
2 žumanca,
3 dl mleka,
3 dl vode,
kvasac,
kašičica šećera,
malo soli.
Priprema:
Kilogram brašna malo posoliti, pa sipati mlijeko + kvasac + šećer, 2 žumanca, ulje i vodu i umjesiti tjesto. Ostaviti dva sata da odstoji, podjeliti u 5 jufki, svaku rastanjiti podeliti na 8 delova i filovati sirom ili džemom premazati bjelancem (kod slatkih može malo šećera preko bjelanca), pa još malkice da stoji i u rernu Smile
pecite rumeno na 200 oko 15 min
1 kg brašna (meko)
1 svježi kvasac
1 P.P.
2 žumanjka
2 žlice šečara
2 žlice ulja
1 jogurt
1/2 l mljeka (mlakog)
2 male žličica soli
Kada se tjesto zamjesi treba se staviti u frižider na 2 sata da se hladi, a ujedno i diže.
peći u rerni na 170 stupnjeva celziusa
tijesto se jako diže paite da ne napravite kiflicu a dobijete pecivo, zato treba raditi jako sitne kiflice ili krofne one če narasti u rerni