Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Napokon sam stigla do sporeta :confused:. Vec danima ne jedem nista a danas sam na prazan stomak u 11 ujutro srucila casu votke (toliko o stresu).
Telece snicle u vinu - izdinstaju se, pre toga se pospu timijanom i alevom paprikom pa kad su gotove, sklone se sa tiganja a u tome se izdinsta glavica crnog luka, zalije casom crnog vina, prokuva i dotera ukus (cime god). Za gusci sos staviti kasicicu gustina.
Kapreze - paradajz, mocarela, svez bosiljak i maslinovo ulje.

Pekarske kifle

250ml mlake vode
250ml mlakog mleka
komad svežeg kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera(malo manje)
2 šoljice zejtina
2 kašike sirćeta
1 kg brašna

U vodu i mleko staviti kvasac, malo šećera i jednu kašiku brašna, da malo odstoji.Dodati ostale sastojke, zamesiti. ostaviti na stranu 100g brašna( od cele količine) da se dobro razmesi. Testo ostaviti da nadođe.Izručiti ga na posipano brašno po dasci,podeliti na 24 loptice, svaku razviti oklagijom i urolati kao kiflu. Ređati u podmazanom plehu (podmazan mašću), ostavljati malo veći razmak.kad odstoji 2 sata, staviti u zagrejanu rernu na 220 i peći 10-tak minuta

P:S: Ovo prepisala iz sveščice kioju sam počela da pišem kad sam se udala...Nisam je otvorila...par godina...:rumenko: Nekad sam ih pravila i odlične su...Onda sam porasla...:rumenko::rumenko::rumenko:

Treba mi hitno....
Recept za kiflice....kao pekarske....i da tijesto moze za slane i slatke ...univerzalno.....imam par prepisa ali vec sam spremala ....malo su komplikovanije....treba mi jednostavno i brzo.....

Lijepo,lijepo....niko da mi izadje u susret.....:(

jel tolki problem ukucati u guglu pekarske kiflice?

Sastojci za 8 osoba
800g brašna(oštro)
1/2l mleka
1dcl ulja
2 kašičice soli
1 kašika šećera
1 kvasac
jaje za premazivanje

Priprema

Ugrejati mleko(samo da se smlači). U mleko sipati šećer i kvasac-ostaviti neko vreme. U dublju posudu sipati brašno, dodati so i ulje i na kraju mleko sa kvascem. Dobro izraditi, ja uvek mesim 20 minuta. Sigurno će vam trebati još brašna, osetićete pod rukom da li još treba ili ne. Ot testa napraviti jednu veliku loptu, zatim podeliti na 4 dela, i svaki deo razvačiti na dasci u krug (ne treba da bude suviše tanko)i seći na 8 delova. Ko voli manje kiflice može i na više delova da seče. Uviti svaki dobijeni trouglić u kiflicu(po želji mošete filovati sa sirom, viršlama, mlevenim mesom…)Ređati u tepsiju, ostaviti oko 60min da odstoje i peći. Pre pečenja premazati jajetom i posuti susamom.

Pekarske kiflice
Sastojci za više od 10 porcija
1,5 dl mlijeka
2,5 dl vode
kvasac
1,5 kašika šećera
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
2 šoljice ulja
brašno po potrebi

Priprema
Kvasac pomiješati sa brašnom, mlijekom i malo šećera i ostaviti da uskisne. Dodati smjesi ostale sastojke i ostaviti da se diže 1 h.
Dva puta premijesiti.
Napraviti četiri jednake lopte, razvaljati, puniti po želji šunkom, sirom...
Premazati umućenim jajetom i posuti susamom, ostaviti kratko na toplom i peći.

Sastojci:
1 kg brašna,
2 dl ulja,
2 žumanca,
3 dl mleka,
3 dl vode,
kvasac,
kašičica šećera,
malo soli.

Priprema:
Kilogram brašna malo posoliti, pa sipati mlijeko + kvasac + šećer, 2 žumanca, ulje i vodu i umjesiti tjesto. Ostaviti dva sata da odstoji, podjeliti u 5 jufki, svaku rastanjiti podeliti na 8 delova i filovati sirom ili džemom premazati bjelancem (kod slatkih može malo šećera preko bjelanca), pa još malkice da stoji i u rernu Smile
pecite rumeno na 200 oko 15 min

1 kg brašna (meko)
1 svježi kvasac
1 P.P.
2 žumanjka
2 žlice šečara
2 žlice ulja
1 jogurt
1/2 l mljeka (mlakog)
2 male žličica soli

Kada se tjesto zamjesi treba se staviti u frižider na 2 sata da se hladi, a ujedno i diže.
peći u rerni na 170 stupnjeva celziusa
tijesto se jako diže paite da ne napravite kiflicu a dobijete pecivo, zato treba raditi jako sitne kiflice ili krofne one če narasti u rerni

Marinice hvala ti puuuunooo...:D
Spremacu ih prekosutra....sad sam spremala nesto drugo....ma imamo majstore na placu i prosto vise ne znam sta da spremam mimo jela...a danas mi trebalo nesto ekspresno....:)

Betmene i tebi puno,puno,puno hvala ali trebalo mi nesto provjereno i dobro...znam ja da guglam.....;)

Mi pre neki dan jeli grašak, ali nikako da se skuva:confused: Frikomov, smrznut, sa šargarepicom, i sa kukuruzom. I posle dva sata je i dalje ostao tvrd, kao sirov:think:... A ja inače ne volim grašak:thumbdown:
Jesi li sigurna da je Frikomov.Ja ga redovno kupujem i odlican je;).Nisam jos uvek naletela na takav.Da nisi slucajno kupila HIGLO (belo plava kesa).Taj se meni kuvao 3h i nije mogao da se skuva.Majko moja umalo ga nisam bacila.Cak sam probala da stavim i sodu bikarbonu da ga malo omeksa i nista:dash:.Kupila sam od istog proizvodjaca i mesano povrce.Sve se lepo skuvalo sem graska.Zarekla sam se da od njih vise nista ne kupujem sto ima grasak jer je ocajan8).

Vrlo moguće da je bio i Higlo:think: Bila je mešavina graška i šargarepe. Znači Higlo grašak definitivno ne valja; ja bih sledeći put opet uzela, uopšte ne pamtim te stvari:dash:

@Taska, ima negde pri početku ove teme recept za strava kiflice. Maja je još ostavila, baš su proverene - više puta ;) Sad ću da ti nađem

U pola litra mleka rastopiš jedan kvasac i staviš dve supene kašike šećera i sačekaš malo.
U drugu posudu staviš kilogram brašna i so ( ja sam stavila skoro dve male kašičice) kad kvasac nadođe sipaš to mleko s njim u brašno i dodaš tri šoljice ulja (šoljice od kafe)

I to je taman! Ne dodaješ ni vode ni brašna više, videćeš i sama da nije potrebno.
Brašno ne stavljaš ni na sto dok mesiš testo - umesto njega ide ulje. Uljem dakle ,,namažeš'' sto pre nego što izvrneš na njega ono testo što si napravila i pustiš ga da se odmori.

Posle to testo deliš na 6 delova (jufkica) opet ih ostaviš da se odmore... I posle dalje znaš, razviješ jufkice oklagijom i isečeš trougliće koje uvijaš u kiflice.

Na kraju ih premažeš žumancetom i staviš malo margarina preko njih (ceo margarin pokriva ovu količinu)
Evo ga 'isproban' :)

e i ja sam na onoj..

danas mi je vocni dan..
mucim se sa kajsijama..
jedva cekam da dodjem kuci i rucam dinju (jel smem? ne spada valjda u povrce)

a sutra cu fasiranu junetinu..jos 24 h do rucka..
izdrzacu..

drzi se dive!
moze dinja,iako po nekoj podeli dinja i lubenica spadaju u povrce,ali ja to jedem za vocne obroke
naravno da ces izdrzati,leto je sve je mnogo lakse(ja sam zimus planirala i nisam dogurala dalje od drugog dana)
nego ima ovde jos jedna sto je spominjala,al nesto je nema da se hvali da je pocela dijetu:whistling:

drzi se dive!
moze dinja,iako po nekoj podeli dinja i lubenica spadaju u povrce,ali ja to jedem za vocne obroke
naravno da ces izdrzati,leto je sve je mnogo lakse(ja sam zimus planirala i nisam dogurala dalje od drugog dana)
nego ima ovde jos jedna sto je spominjala,al nesto je nema da se hvali da je pocela dijetu:whistling:

meni je taman vreme za ovu..
ne pada mi tesko..

posle tri dana 3,2 kg manje - od toga 2,1kg slan`n`ce manje i 1,1 misicne mase..
al` je se rado odricem..imam je dovoljno..:ok:

Danas mi je masta i kreativnost na nuli
Pa sam se odlucila za najgoru mogucu varijantu koju mrzim meso i krompir kao opste prihvaceno univerzalno jednotstvano jelo koje jedu u mojoj kuci bas svi
tako su nekad nemastoviti i prosto me nerviraju kad se tako dosadnoj kombinaciji obraduju
ali mi nije nesto dobro
glava me izuva i nije mi nidocega a ne da budem mastovita i kreativna
jos samo kad bi negde otisli na par dana da se naspavam kao covek

Poslednja izmena:
da to bi bilo interesantno, da saznamo šta je to...ja nikad čula,
ali pošto se čovek uči dok je živ...bilo bi lepo da nam kažeš...;)

a šta bi kuvala danas, još nisam smislila....čekam da se
gospoda izjasne, ako ne, onda dobiju sto mi prvo padne
na pamet, možda baš, ono što neko gore reče, dosadnu
kombinaciju....mesko i krompir, eto čak ću im i supicu iz
kesice skuvati.....:hahaha::hahaha:

što ja stalno da lupam glavu, šta ćemo svi jesti..neka malo
i ostali uključe vujugice...kad već ništa ne rade, bar neka
se izjasne...to nije teško i ništa ne boli........:think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back