Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pepeljugo, ne treba ti kora, sa piškotama je mmmmm... Savršenstvo...

Znači, u fil ide:

4 kisele pavlake ( idealne one guste, zelene, od Novosadske mlekare )
250g voća (jagode, maline, višnje, breskve, može i mješavina, može i zamrznuto)
200g šećera u prahu (ja stavim i manje)

Kupiš 3 pakovanja onih lijepih, tankih piškota od 100g (mislim da je Soko Štark), poredaš dole, staviš fil, poredaš gore i na to šlag (preporučujem slatku pavlaku, jako lijepo "stoji" u frižideru).
Piškote ne moraš ni sa čim da natopiš, voće pust sok kad prenoći.

Nema toga ko je probao, a da mu se nije svidjelo.

evo vam jos jedan fil za piskote: pet jaja - odvoje se belanca i zumanca pa se prvo umute zumanca sa secerom (5 kasika) a onda belanca sa secerom (ja to otprillike, ne znam tacnu meru) i kesica slaga...to se sve pazljivo pomesa (ne mikserom) i doda se rastopljena cokolada..
e yebiga, sad sam zaboravila da li negde ide puter...
piskote se natope u belu kafu sa rumom...

u taj anakinin kolač ne ide puter.
inače je super za dva minuta gotovs.
lokalci ga zovu skaćeni tiramisu:p
i umesto kesice šlaga(koja inače ide po originalnom receptu)
je još bolja slatka pavlaka.
inače je poželjno staviyi ga u dublju posudu 5 cm na primer jerbo je malo tečnije:p
i kada odstoji u frizu, i lepo se zgusne pre serviranja posuti sa čokoladom u prahu.
hvala anakin što me podseti na ovaj fenomenalan letnji recept!!!
a može i plazma keks....sa njim je baš baš dobrooo

e, a ima salata koju sam naučila od švajcaraca...
maldi krompirići se skuvaju,ne ljušte se,jel..
iseče se crni luk,na prstenove,
doda se svemu tome senf,dve-tri kašike
majonez,malo sirćeta i bibera....
mmmm prste da poližeš a idealno je uz roštilj..
onako-prolećna klopica

e,baš mi se ne radi

mmmmm njamiiiiiii :D fala anakin shto mi rasplamsavash bludne misli za hranom :lol:

nego mi bilo smeshno kad sam videla ono a evo malo rebaraca sa raindog

odmah mi se javila slika kako mi neko nudi kosku ispod stola dok se ja oblizujem ispod istog i veselo mashem repom :lol:

hmmm...sirasti kolaci su mi omiljeni...
a jel znate za krem od kisele pavlake i slaga? ne znam tacno mere, mozda neko zna? i ne znam da li ide secer..
ugl. umuti se kisela pavlaka sa kesicom slaga, kupe se puslice i zamrznuto voce i onda se redja red puslica, red voca i red fila pa se ostavi u frizideru da se puslice uzljigave :)

sham s vishnjama - nisam sigurna 100% za mere, ne mogu da nadjem recept, ali ispalo je bash dosta pa eto zato

1 belance - 0.5kg secera - 0.5 ociscenih vishanja

i muti.. valjda su se mutile oko 20minuta mikserom...moram da proverim ovaj secer. ali mislim da je tako..u receptu ima i neko testo dole. to je ko onaj sladoled ispred hotela balkan u bgd, neobicno mi je zbog ovih mera, ne znam da li bi isti efekat bio s nekim drugim vocem, mozda je bitno sto su kisele visnje..nisam pravila lichno

anakin:
hmmm...sirasti kolaci su mi omiljeni...
a jel znate za krem od kisele pavlake i slaga? ne znam tacno mere, mozda neko zna? i ne znam da li ide secer..
ugl. umuti se kisela pavlaka sa kesicom slaga, kupe se puslice i zamrznuto voce i onda se redja red puslica, red voca i red fila pa se ostavi u frizideru da se puslice uzljigave :)
mmm...sirasti kolaci, meni je to definitivno No1 :p
ja dosta toga pravim u varijanti topfen (ovde u alpskim zemljama omiljena komponenta svih "sirastih" poslastica), koji je totalno neslani sir razl.% masnoce (od 10-40%) plus slag. Odnos sira i slaga varira, od 1:2 do 1:3, dodaje se malo prah secera (po ukusu) i naravno kesica vanil secera (burbon vanila je jos bolja). Dodaje se obavezno ucvrscivac za slag, i pored toga jos i kora i sok limuna. I to je to :lol: :lol: :lol: :lol:

?:
sham s vishnjama - nisam sigurna 100% za mere, ne mogu da nadjem recept, ali ispalo je bash dosta pa eto zato

1 belance - 0.5kg secera - 0.5 ociscenih vishanja

i muti.. valjda su se mutile oko 20minuta mikserom...moram da proverim ovaj secer. ali mislim da je tako..u receptu ima i neko testo dole. to je ko onaj sladoled ispred hotela balkan u bgd, neobicno mi je zbog ovih mera, ne znam da li bi isti efekat bio s nekim drugim vocem, mozda je bitno sto su kisele visnje..nisam pravila lichno
Ja sam to pravila sa jagodama, nisam znala da moze sa visnjama. Odlicno je, moze da se jede sveze, a moze i da se zaledi, pa ispadne sladoled.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back