Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
mammy:
zukinije?
sta je to?
i baget?
joj odvratna sam...oces mi molim te objasniti?
Nisi odvaratna, bwe...slobodno pitaj
Ta vrsta tikvica se naziva cukini 8ne znam tacno kako se pise)
Baget je onaj francuski dugacku hleb..ima da se kupi zamrznut sa puterom i belim lukom samo ga stavis u rernu i zapeces, mnogo je ukusan. Probaj obavezno, sigura sam da ima tamo kod tebe da se kupi.

eto, znala sam sta je baget i obozavam ga jesti al ga nisam ocekivala na zenskom kutku ;)
znam i sama da napravim kruidenboter (kako se to na nasem kaze) - doduse to i nije neka specijalnost
A kako ti pravis tikvice Alexandrra?

Cini mi se da sam vec ovde objasnjavala ali nema veze...sasvim jednostavno. Isecem ih po duzini na 2 dela, malo ih izdubim, naredjam male parcice feta sira (mozes i onaj beli lik iz tegle mal da naseckas i pospes) i dinstas sa pecurkma ili umotas u foliju i stavis na rostilj. Kada se malo omeknu i sir se istopi tada su gotove.

ramen, japanska hrana..
stavi se voda da provri sa pilecom kockom...kad provri, stave se noodles (japanski ili kineski tanki rezanci, sigurno su se pojavili kod kineza kod vas), krupno secena blitva, spanac (celi listovi) i kuva 5-7 minuta...dok se kuva, sipa se malo soja sosa i mirin (pirincano vino)...moze beli ili crni biber i chili...ne soli se...
kad je gotovo, skine se sa sporeta a unutra se nasecka tofu, kuvana jaja i pecena piletina i pospe se pecenim susamom...

mogu razne varijante - kockice piletine se kuvaju sa supom, bez jaja, sa kuvanom ribom, imitacija krabe (riblji stapici), racici...stagod...
evo upravo to jedem...(jaje, tofu)

ne cedi nista :)
treba da ti bude ko supa i sve se zajedno kuva jer se noodles skuvaju za 5 min ko blitva...kocku samo ubacis u hladnu vodu (ili ako hoces neko meso da kuvas) a sve ostalo kad provri voda...
ti tamo sigurno imas i Fish sauce (vidi u orijentalnim radnjama) samo nemoj da ga pobrkas sa Oyster sauce jer je to potpuno drugacije...
pa stavi par kapi...
i super firm tofu, inace se zbljuzga...

evo jos jedan japanski recept, ovo je opako...
zove se gyoza :)
kupi se testo za wonton (kinesko tanko testo, kao za raviole) i puni se ovim: seckani racici, seckan kuvan spanac, mladi luk, kasicica ulja, soja-sosa, fish sosa, secer, beli biber...
ovim se puni testo i pece se na polako par minuta sa svake strane...koga ne mrzi da bas izigrava japanca u kuhinji, kad je svaka tura gotova, dolije se malo vode, poklopi i ostavi minut pa se tek onda vadi...mene ovo mrzi jer mi pravi haos (ulje+voda, jel da) i svaki put moram da brisem tiganj i dolivam novo ulje (al lepse su, omeksaju)...
umacu se u sos od sirceta, secera, soja sosa, malo ulja, kumina, bibera i belog luka, krupno secenog (mora malo da stoji pre umakanja)...

umesto racica moze opet ona imitacija krabe kao jeftina varijanta...

Joj žene pa vi ste divne!!!! Napokon neću započinjati dan sa Bože šta skuvati danas. Juče sam spremala lazanje. Extra i velikoooo, dve vatrostalne.
Glavicu luka izdinstaš sa po kg svinjskog ili mešanog mlevenog, šta ko voli. Dodaš u 2dl vode kocku supe pa naliješ, kad ispari supica dodaš začine so, biber, origano, kari, bosiljak, pa po litre paradajza, tomatina ili slično. Desetak minuta dinstati da se paradjz mnogo ne ukuva, ako je previše kiseo dodaš kaš. šećera. Umesto testa stavljam makarone, izdašnije je. Znači skuvaš makarone, obavezno kaš soli u vodu. Bešamel: 80 gr margarina istopiš, dodaš 80 gr brašna i kad se proprži 8 dl mleka. Mešati sve vreme da ne ostanu grudvice. Na kraju dodati kaš. soli i muskantni orah. Redjati makarone, crveni sos pa bešamel. Takodje može i u dva reda ako praviš u jednoj posudi. Odozgo može i rendani kačkavalj, neki koji se lepo topi. Zapečeš u rerni taman toliko da se kačkavalj istopi.
Idealno za goste jer je jako veliko a ukusno.

A šta spremamo slatko? Npr. šlag torta.
300 gr šlaga umutiti pa podeliti na 3 dela. U prvi 100gr plazme mlevene, u drugi 100gr eurokrema, treći klot. U drugi umesto krema može i voće, maline, jagode il slično. Redjati prvo plazma pa krem i šlag. Tananana torta za 15 min. i to kakva.

Nama sad skoro svaki dan dolaze gosti, pa pravim samo neke pite i slično.
Prv recept, sa lisnatim testom, gotovo skroz za pola sata (sa pečenjem), a pita sa mesom - najbolji recept koji sam probala:wink:

Razvući lisnato testo; umutiti pavlaku sa dva jaja; premazati testo. Slagati suvi vrat, šunku ili sl. i tvrdi sir. Uviti i premazati smesom pavlake i jaja.
Naravno ispeći, i finito8-)

Pita sa mesom
1/2 kg kora za pitu
1/kg mlevenog mesa
1 glavica luka
Izdinstati meso i začiniti.
Izmešati:
2 dl kisele vode
2 dl iselog mleka
2 dl mleka
2 dl ulja
4 jaja (posebno umutiti belanca)

Slagati kora-meso-preliv-kora-meso-preliv...

Kakvu tortu indijanka?:smile:

Ja ovih dana samo pohovane tikvice, ili pohovani plavi patlidžan, ili ćuftice od tikvica - ja ih mnogo voli, a moj muž kaže da su bezukusne:-? na rendati tikvice na veću rendu, izmešati sa jednim jajetom i malo brašna i začiniti, pa pržiti na ulju:wink:

Inače prelistavam naveliko recepte, uskoro će nam slava; a ja sam zadužena za predjela i salate. A pošto prvi put slavim slavu kao udata žena, imam malo tremu:razz:

Tortu koja se pravi za 10 minuta, a za toliko su je otprilike i pojeli :)
"Recept" je made by me
"kora" : Piskote umocene u hladno mleko
fil 1 : Dr oetker(kako god da se pise) fil od vanile izmiksan sa 300-400 grama malina, moze i jagoda, ali ih nigde nije bilo
fil 2 : samo dr oetker fil od vanille
preko toga poredjane maline,
na vrhu slag, i dobro ohladiti

letnja salata N° 1
sastojci:
- 250 g kackavalja (ementaler), 1 konzerva kukuruza, 4 tvrdo barena jaja, 3 paradajza, 1 konzerva tunjevine, 2 case pirinca
iseckajte na sitne kockice kackavalj, paradajz, barena jaja (manje od 1cm2) i sve pomesajte. dodajte bareni pirinac i izgnjecenu tunjevinu. stavite na pola sata u frizider da odstoji
sos: 60 ml ulja (maslinovog ili suncokretovog) + 20 ml sirceta (vinsko ili jabukovo) + malo vise od 1 /2 kafene kasicice soli, bibera po ukusu i jedna puna kafena kasicica senfa. sos ulupati viljuskom, da se homogenizuje.
sluzi se kao predjelo, rashladjeno, preliveno sosom. pazite kod sosa, odnos sirce / so / senf je u osnovi ovakav, moze se nalupati tako da izgleda skoro kao majonez, homogeno. posto se sastojci sosa razdvoje ako odstoji u frizideru, s vremena na vreme pomesati tokom sluzenja.
:) prijatno ako se neko usudi da proba (ukusno je ali deluje kao da je neko pomesao sve sto mu je ostalo u frizideru) - lako se sprema i osvezava

becky, kupis neki zreli ali cvrsti i ne previse veliki paradajz. preseces ga na pola (prvo), izbacis onaj drvenasti deo, onda te polovine seckas ne stiskajuci mnogo (ali za ovo ti treba ostar noz) po duzini pa po sirini. iscedice se malo, normalno, ne mozes da ga seces a on da ne pusti ni kap. samo nemoj da zuris i uspece sigurno.
za sos, kad ga ulupas malo viljuskom (20 sek, samo da se ujednaci) probaj pa dodaj vise soli ili sirceta, po ukusu. on svoj puni ukus dobije tek kad se izmesa sa ostalim sastojcima pa ne brini ako sam za sebe i ne deluje nesto izuzetno dobro

kuvam upravo jagnjetnu u mleku...

par komada jagnjetine (ja stavila but i par krmenadli) se uvalja u brasno i proprzi na ulju kratko...nalije se mlekom i vodom (pola - pola) i stavi se lost lorbera, malo ruzmarina, biber, so, par sargarepa, 4 cena belog luka (celih, neoljustenih), pola glavise crnog luka (u komadu)..
to se kuva sat, sat i po na polako, poklopljeno..
kad je skuvano, jagnjetina se izvadi i zapece malo u rerni...za to vreme se skuva krompir...
onaj ostatak u kome se kuvala jagnjetina se ispasira (sargarepe, beli lk, luk)...
na tanjir se stavi kuvan krompir, jagnjetina iz rerne, odozgo taj sos koji se pasira, kiselo mleko (ili jogurt) i nasecka persun (ili listovi korjandera)...

ne, nije za vrucinu ali yebiga, jagnje je jagnje...:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back