Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mama danas kuvala supu sa knedlama od pileće džigerice... još ima živaca da odvojeno kuva te knedle, pa ih ubacuje u domaću supu...
Onda je rolovala kuvana jaja sa mlevenim mesom i slaninom... mmmm...
I još je rolovala piletinu sa šunkaricom, sirom i mariniranim pečurkama...

Joj ubili smo se...:mrgreen:

..kod nas pashtashuta.. :)

..a mama je pekla pilence sa krompirom, chini mi se, a sveki pohovala filete soma..
..komshinica levo je kuvala pasulj, namirisala sam zaprshku dok sam ishla do radnje..
..ne znam shta mi je sestra kuvala, moracu da je pozovem da pitam.. :roll:

Moji gosti su sinoc jeli tortilje na dva nacina: jedne su bile sa prsutom, kajmakom suvim sljivama i ponekom visnjom, zagrejane u rerni a zatim prelivene sa malo meda i posute iskrckanim bademima, a druge su bile sa gvakamole sosom i dimljenim saranom i tofu sirom, pa prelivene dzemom od pomorandze sa sve koricom i takodje posute bademom. Uz to je bilo i mladog sira sa smovama. Savrsena klopa.

domacice, jesu li ovo kore od lisntog testa? ako jesu, kako ih tako lepo razvuces i iseces? ja sam davno odustala od lisnatog testa sa krempitama, nikada ne ispadne lepog pravilnog oblika i tesko ga secem

Takodje sam odustala od lisnatog testa. Jednom sam pravila cak na podlozi od petit beure keksa i nisu bile lose, ali smo se svi u kuci slozili da to nije to. Za secenje je muka, zilavo je..ma uopste krempite su najbolje u poslasticarnici...jos ako je ta poslasticarnica na Bledu, e onda je prava stvar;)

domacice, jesu li ovo kore od lisntog testa? ako jesu, kako ih tako lepo razvuces i iseces? ja sam davno odustala od lisnatog testa sa krempitama, nikada ne ispadne lepog pravilnog oblika i tesko ga secem

Nisu. Kore sama pravim od testa koje nije lisnato.Ako hoćeš recept, pisaću. I mačka pomenu poslastičarnicu na Bledu i krempite u njoj. Prošle godine bio neki brat mm kod nas, sa nekim svojim prijateljem. Ja slučajno pravila krempite, i on se razvalio. I rekao da nigde nije jeo tako dobre krempite, samo na Bledu. Ja nikada nisam bila na Bledu, niti sam jela te bledske krempite, ali mi godilo to što je rekao. Na osnovu krempita, naručio da mu napravim dve torte, i od tada redovno za sve što mu treba dolazi iz Beograda kod mene po torte i krempite. :D

Moji gosti su sinoc jeli tortilje na dva nacina: jedne su bile sa prsutom, kajmakom suvim sljivama i ponekom visnjom, zagrejane u rerni a zatim prelivene sa malo meda i posute iskrckanim bademima, a druge su bile sa gvakamole sosom i dimljenim saranom i tofu sirom, pa prelivene dzemom od pomorandze sa sve koricom i takodje posute bademom. Uz to je bilo i mladog sira sa smovama. Savrsena klopa.

aaaa
ja bi ove druge
daj malo
pls :))))

Nisu. Kore sama pravim od testa koje nije lisnato.Ako hoćeš recept, pisaću. I mačka pomenu poslastičarnicu na Bledu i krempite u njoj. Prošle godine bio neki brat mm kod nas, sa nekim svojim prijateljem. Ja slučajno pravila krempite, i on se razvalio. I rekao da nigde nije jeo tako dobre krempite, samo na Bledu. Ja nikada nisam bila na Bledu, niti sam jela te bledske krempite, ali mi godilo to što je rekao. Na osnovu krempita, naručio da mu napravim dve torte, i od tada redovno za sve što mu treba dolazi iz Beograda kod mene po torte i krempite. :D

pisi recept, sta si se stisla:p

za krempite, sa sve korama:D

Evo recepta za krempite, koji ne može da omane. :)

KREMPITA

Kore: 1 kašika stegnute masti
6 kašika šećera
1 dl mleka
1 jaje
malo praška za pecivo i brašna po potrebi.

Peći na prevrnutom plehu (31 x 36 cm) od ove mase dve kore.

Fil: 6 žumanaca
10 kašika šećera
6 kašika brašna
2 vanil šećera
200 g gustina
Ovo razmutiti sa 1 dl mleka.

Kuvati u većoj šerpi 9 dl mleka i 9 dl vode. Kada provri, zakuvati u to žumanca itd. Kada se zgusne, skinuti sa vatre, i dodati 1 margarin. Povremeno promešati da se margarin otopi, pa u mlako dodati 6 belanaca ulupanih sa šećerom po ukusu. Minimum 10 kašika.

Vrućim filovati kore.

Vec je pisala, ja kopirala, kao pravicu i nastavila da pravim po svom-kora od keksa, a fil od pudinga.
Svako prema svojim mogucnostima, ebiga! :lol:

KREMPITA

kore:
1 kašika masti, 6 kašika šećera, 1 jaje, 1 dl mleka i brašna po potrebi. :) Ja to mutim mikserom, spiralnim nastavcima, redosledom kako sam napisala. Brašna dodajem pomalo, i kada testo počne da se odvaja od posude, isključim mikser izručim testo na radnu površinu, i umesim rukama. Testo bude elastično i može da se razvije jako, jako tanko. Ja pečem na plehu 37 x 30 cm, jer veći ne može da mi stane u rernu. Pečem dve kore tih dimenzija.

fil:

6 žumanaca
20 kašika šećera
6 kašika brašna
200 g gustina
2 vanil šećera
Razmutiti sa 1 dl mleka.

Kuvati 8 dl mleka i 8 dl vode. Kada provri, u to zakuvati žumanca. U vruće dodati 1 margarin. Povremeno promešati da se otopi, a u međuvremenu ulupati 6 belanaca sa kristal šećerom po ukusu ( ja sa 10 kašika šećera ), i dodati u onaj vruć fil. Dobro umutiti mikserom. Jednu koru stavim u tepsiju, naspem fil, i pokrijem drugom korom. Posle pola sata, kada se fil malo stegao i prestao da curi, izvrnem to iz tepsije na poslužaonik, i tako ostavim da prenoći, jer se tek onda savršeno seku.

Aaaaa, vidi se da sam ja starija žena. :) ova kistina me preteče....Nije mnogo, zato što moraju da budu čvrste da bi mogle lepo da se iseku. I još sam u poslednje vreme smanjila vodu i mleko za po 1 dl, jer ovako mi je još bolje. Bude dosta fila, jer dok sam kuvala po tom što je kistina kopirala, dosta iscuri sa strane dok se ne stegnu.

Aaaaa, vidi se da sam ja starija žena. :) ova kistina me preteče....Nije mnogo, zato što moraju da budu čvrste da bi mogle lepo da se iseku. I još sam u poslednje vreme smanjila vodu i mleko za po 1 dl, jer ovako mi je još bolje. Bude dosta fila, jer dok sam kuvala po tom što je kistina kopirala, dosta iscuri sa strane dok se ne stegnu.

:lol:
Vidis da pratimo tvoj lik i delo. :cmok2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back