Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pilence se peče u rerni, posle ću da mu dodam krompir, šargarepu i praziluk.... Biće supa iz kesice, ako se uopšte danas okupi bar dvoje na ručak.
Kupljena čokoladna torta za rođendan ćeri da posluži drugarice....

Nemam ni vremena da pravim, a ni mikser mi ne radi. Za Novu godinu i Božić sam se provukla sa nekim kolačima - baklavicama, rolatima, oblandama, koji mogu da se naprave bez miksera, ali tortu ipak malo teže.

FERERRO ROCHER
IMG_8881-1.jpg

Mi smo danas dokusurili sarmu, a prasetinu još nismo uspeli da pojedemo. Svekrva je zamrzla ( k'o Mirkina jetrva z:mrgreen: ), a deca i ja sutra idemo kod mojih na par dana. Znači, prebacujem se na maminu kuhinju.

A ja sam se čitavo posle podne zabavljala sa ovim:

242x7i1.jpg

Zaista sam uživala, i radovala se kao malo dete što mi je uspelo. z:lol: To je iznenađenje jednoj Jovani koja sutra slavi šesti rođendan, i nadam se da će joj se dopasti, bar koliko meni dok sam radila. z:)

Jaco, sta mi radis sa ovim kolacima :)
Hajde molim te, objasnjenje kako si ovako perfetno odradila :)
Neka Jovani srecan rodjendan, Domacice i sve cestitke za divne mafine:)

Danas je bilo pilece supice, polovina pileta i to poveceg, sa krompirima, sargarepom isuvim sljivama u rerni, sve je spremljeno na domacoj, pilecoj masti, a za salatu cvekla.
Kolaci nam se jos vuku od Bozica, ima jos Mocart kugli i belih nugat korpica.

..i josh - recept za pogachu - cvet je stvarno pisan "za nas ostale",
ja sam je pravila za novogodishnje veche i bila je woooww :D
a sa testom mi je do sada krajnji domet bilo pechenje ushtipaka.. :rumenko:

..josh kad bih i sliku iskopala.. :roll: ..odoh da rondam..

Hiiiii, a ja sve vreme mislim da se priča o onoj pogači "u krug" - i ta je, čini mi se svima uspevala..I sve mi nije jasno o kakavom cvetu pričate...
Pa ništa, pošto sam nekim čudom propustila taj recept, je l bi neka htela da mi ga pošalje ili ponovi ovde? Da i ja probam...

Hiiiii, a ja sve vreme mislim da se priča o onoj pogači "u krug" - i ta je, čini mi se svima uspevala..I sve mi nije jasno o kakavom cvetu pričate...
Pa ništa, pošto sam nekim čudom propustila taj recept, je l bi neka htela da mi ga pošalje ili ponovi ovde? Da i ja probam...

http://www.minjina-kuhinjica.com/testo-testenine/pogaca-i-proja/pogaca-cvet/

..probaj obavezno.. :) ..super ukusna, a izgleda kao remek delo.. :)
..btw - ja sam jedva polovinu od onih 100g margarina za premazivanje uspela da uglavim unutra,
ali opet je bila sjajnog ukusa..

Pogaca "sve u krug"

1 kg brasna
1 pavlaka (ili kiselo mleko)
250 ml mleka
2 jaja
1 kafena kasika secera
2 kafene kasike soli
1 kafena soljica ulja
30 g svezeg kvasca (malo manje od cele kocke, kod nas je kocka 40 ili 50 g)
za posipanje susam
80 gr maslaca (margarina) za premazivanje kore i tepsije

Priprema:
U toplo mleko izdrobiti kvasac, dodati secer, malo soli i 2 supene kasike brasna. Ostaviti bar 10 minuta da smesa nadodje. U nadoslu smesu dodati mlako kiselo mlijeko (pavlaku) dva belanca i jedno zumance, i ulje. Dodav\ti brasno u koje se prethodno doda so i izmesati sve da se ujednaci. Drugo zumance ostaviti za premazivanje pogace. Umesiti testo tako da se ne lepi za prste, perkriti krpo i ostaviti na toplom da nadodje( ako je pored radijatora, ne treba vise od 30-40min).
kada je testo nadoslo, razviti ga oklagijom na debljinu od 1 cm otprilike. otopiti 80 g maslaca i premazati preko testa. okruglu tepsiju podmazati maslacem i staviti jednu kafenu solju na rub tepsije. to je pocetna tacka redjanja kolutova koji se prave soljicom kafe i redjaju jedan pored drugog, da malo prelaze jedan na drugi. kada dodjeste do solje, izvadite je i stavite dva koluta. onda poslazete jos jedan krug i na kraju treci, odnosno, popunite sredinu tepsije. razvuceno testo verovatno ence biti dovoljno za celu pogacu, pa kad se istrose svi kolutovi, pokupe se ostaci i pono razvuce kora i iskoristi do kraja. kad se poslazu kolutovi, ostavi se pogaca jos 15ak minuta da naraste jos malo. onda se zamuti ono preostalo zumance sa malo mleka i ulja i premaze se pogaca. pospe se susamom i pece na 240 stepeni jedno petnaestak minuta,pa se smanji na 200 jos petnaest minuta. ako pocne brzo da hvata boju odozgo, staviti foliju i sinuti je 5 minuta pre kraja pecenja

Al ova u krug je nikakav izazov bila naspram ove cvet :lol:
Nju sad zmureci pravim a cvetu sam posvetila paznju i tako da mi vrati :evil:

To ti se samo cini- kad ti JA kazem.
Pravila sam pogacu u nevidjnoj ``atmosferi``, na brzu brzinu, sa hiljadu prekidanja deteta koje me vuce za nogu a onda prospe po sebi vreo caj pa se dere do neba a kako je ono testo u raznoraznim fazama istrpelo sve te moje prekide...Na kraju je cak i sveki odala priznanje za pogacu a meni je to inace bila prva pogaca koju sam IKADA umesila :).
Tako da...kupi sastojke i - MESI!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back