Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Linda, svaka cast!
Ne daju mi da ti dam reputaciju.
Moja baba isto razvlaci kore, nikad nesto nisam bila u fazonu da naucim, cini mi se da je to prevelik zalogaj za mene.
Sad ste me inspirisale da probam, muz ce mi se onesvestiti od srece! :lol:

pogaca "sve u krug"

1 kg brasna
1 pavlaka (ili kiselo mleko)
250 ml mleka
2 jaja
1 kafena kasika secera
2 kafene kasike soli
1 kafena soljica ulja
30 g svezeg kvasca (malo manje od cele kocke, kod nas je kocka 40 ili 50 g)
za posipanje susam
80 gr maslaca (margarina) za premazivanje kore i tepsije

Priprema:
U toplo mleko izdrobiti kvasac, dodati secer, malo soli i 2 supene kasike brasna. Ostaviti bar 10 minuta da smesa nadodje. U nadoslu smesu dodati mlako kiselo mlijeko (pavlaku) dva belanca i jedno zumance, i ulje. Dodav\ti brasno u koje se prethodno doda so i izmesati sve da se ujednaci. Drugo zumance ostaviti za premazivanje pogace. Umesiti testo tako da se ne lepi za prste, perkriti krpo i ostaviti na toplom da nadodje( ako je pored radijatora, ne treba vise od 30-40min).
kada je testo nadoslo, razviti ga oklagijom na debljinu od 1 cm otprilike. otopiti 80 g maslaca i premazati preko testa. okruglu tepsiju podmazati maslacem i staviti jednu kafenu solju na rub tepsije. to je pocetna tacka redjanja kolutova koji se prave soljicom kafe i redjaju jedan pored drugog, da malo prelaze jedan na drugi. kada dodjeste do solje, izvadite je i stavite dva koluta. onda poslazete jos jedan krug i na kraju treci, odnosno, popunite sredinu tepsije. razvuceno testo verovatno ence biti dovoljno za celu pogacu, pa kad se istrose svi kolutovi, pokupe se ostaci i pono razvuce kora i iskoristi do kraja. kad se poslazu kolutovi, ostavi se pogaca jos 15ak minuta da naraste jos malo. onda se zamuti ono preostalo zumance sa malo mleka i ulja i premaze se pogaca. pospe se susamom i pece na 240 stepeni jedno petnaestak minuta,pa se smanji na 200 jos petnaest minuta. ako pocne brzo da hvata boju odozgo, staviti foliju i sinuti je 5 minuta pre kraja pecenja.

fotka veceras, nemam u mobilnom

Pa dobro deco, šta se to ovde dešava?:eek::think:
Liki umesila domaću pitu... ćebatu, kvinsi se sprema... parka... aj parka ima talenta... nju ne računam... ali šta je vama ostalima... rušite mi rejting...
Taman su me nahvalile za spanać, pitice i svašta nešto i sad mi vi sebaste ceo koncept-... sad treba da razvlačim pitu... e eeee ne mere čičak...

P.S. Ali da je lepa, jeste... mislim bar izgleda liki... ko babina... :heart:
e prava si seljanka...:mrgreen:

Kvinsi:
domacice, baci ti svoj recept

Kod mene za to testo nema recept. Odokativno mlake, malo posoljene vode, i brašna da se zamesi mekše testo. U zavisnosti od količine testa, izdelim ga na jufke, premazujem ih mašću i razvlačim. S tim što ja, ne znam kako vi, umešeno testo podeljeno na jufke ostavim da se " odmori ". Dvadesetak minuta, pa ga onda razvlačim. I ja sva testa, bilo da su sa kvascom ili ovo bez, uvek zamesim mekše. Ono sa kvascem tek da se ne lepi za ruke, jer bude mnogo lepše kada se ispeče. A ovo bez kvasca malo tvrđe, ali opet ne jako tvrdo.

A u subotu sam prvi put jela tu pogaču u krug i oduševila se. Žena mi dala recept, ne baš precizan, nego otprilike, ali svakako ću probati ovih dana da je napravim. Ma bila je kao sunđer.

I moram nešto da vam kažem. Ja ne volim pite sa razvlačenim korama. Umem, i nije mi teško, ali meni lepše sa kupovnim korama. Eto.

Poslednja izmena:
...devojke svaka čast, oduševile ste me koliko entuzijazma i volje ima
u vama...divno...

...Linda to izgleda prelepo, i verovatno će biti još lepše dok se ispeče...:super:

...i što reče Parka baš ste me raznežile puno...:confused:

Cicak, ne sputavaj razvoj jedne domacice! :evil:
Skidam svoju odgovornost sa tebe dete...:pop2:
Kad ti za 5 godina muž bude tražio domaću pitu, setićeš se čička, i reći:"De mi je pamet bila da ga navlačim na ovo zlo"
dakle ovako
nije savrsena,ali nije ni losa,ostalo jedno parce za lauru kad dodje iz skole
Prava forumska pita... sa sve mišem iza nje... :mrgreen:

P.S. Jesi ti nju premazala umućenim jajetom... :think:

Ni ja...

Nego, imam neke kupovne raviole sa sirom ( mislim sir bi možda u tragovima pronašli forenzičari) i sad mi treba neki sos na brzaka...nešto da ih prelijem...npr. sa pavlakom ili kačkavajem..tako nešto....

uzmi sampinjone iseci na snitove i dinstaj dok ne isprari sva voda... uzmi sunku isto iseci na snitove i sa izdinstanim sampinjonima pomesaj sa pavlakom, zacinom, persunom ili necim sto jos volis...nesh pozaliti ako serviras jos sa nekim finim belim...

Danas skuvala torteline...
Pa napravila bešamel sos... sa onim vrhnjem za kuvanje, dodala sitno iseckanu kobasicu... pa prelila torteline i preko parmezan...
+ispekla rebarca u rerni... (mislila da su krmenadle, al kad se otopile vidim rebarca i šta ću):mrgreen:

Kažite mi žene koliko vi pržite patlidžan u tiganju, na ulju?Koliko dugo?Ja juče nekih pola sata i nekako mi opet bio polu žilav.Mm kaže da je dobar, meni nije bio dovoljno mekan...

Patlidzan mnogo "pije" zejtin, pa ono kao treba ga prziti na malo maslinovog ulja nista ne vredi. Treba ga usoliti pre przenja i posle 15 minuta ocediti, to sprecava mnogo upijanje ulja. On se inace pece jako kratko, dugo si pekla zato je bio zilav, samo nekoliko minuta sa svake strane i dovoljno je. Nemoj da cekas da bude smedje boje, nego samo malcice da promeni boju i gotovo. :bye:

Patlidzan mnogo "pije" zejtin, pa ono kao treba ga prziti na malo maslinovog ulja nista ne vredi. Treba ga usoliti pre przenja i posle 15 minuta ocediti, to sprecava mnogo upijanje ulja. On se inace pece jako kratko, dugo si pekla zato je bio zilav, samo nekoliko minuta sa svake strane i dovoljno je. Nemoj da cekas da bude smedje boje, nego samo malcice da promeni boju i gotovo. :bye:

A jeeeel??Znači predugo sam?Ja reko treba još.Usolila sam i posle 10,15min sam ocedila, to znam da treba.E onda kad ga spremam s nekim drugim povrćem njega treba posebno, ako ga treba kraće pržiti...A koliko se tikvice prže?One su mi bile još gore :mrgreen:

Smotala sam sarmu za sutra, stavila u frižider, sa sve suvim rebrima i lovorom, pa ću ujutru da nalijem i da kuvam. E sad, imam fila još, i to ohoho ( na šta li sam mislila, da motam sarmu za puk vojske? :cool: ) i sad ne znam šta da radim sa njim.
Za večeru ću, čim ispušim cigar' da krenem da pravim pitu sa kiselim kupusom. Pa sam mislila da smotam jednu juhu i sa mesom :think: Ali... uvek ali... u tom filu, jelte, ima i pirinča, pa ne znam kako bi se to sve u piti uklopilo? :think: Šta mislite?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back