Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...možeš, neće da smeta ništa....

....a, što sarmu sutra, ja kad kuvam sarmvu stavim je na najmenju moguću jačinu
koja postoji na šporetu i ostavim preko cele noći tako...bude lepo skuvana, onako
ukrčka se fino....ipak po meni bar sarma nije jelo koje se kuva za sat ili dva..njoj
treba više vremena da bi bila dobra....:think:

Jao, Afro, pa ja tebe obožavam :zag: Sad ću da je nalijem i neka prokuva ovde na el. šporetu, pa da zapržim, pa nosim dole kod svekrve da se krčka na šporetu na drva. Ima da gori vatra, ili bar da ostane žar, a samim tim i vruća ringla, bar do 3-4 ujutru.
Hvala Afro, ovo je stvarno superiška ideja :worth:
Saaaamoooo, šta ako mi pojedu :think:
( šalim se, naravno :D:D:D )

Jao, Afro, pa ja tebe obožavam :zag: Sad ću da je nalijem i neka prokuva ovde na el. šporetu, pa da zapržim, pa nosim dole kod svekrve da se krčka na šporetu na drva. Ima da gori vatra, ili bar da ostane žar, a samim tim i vruća ringla, bar do 3-4 ujutru.
Hvala Afro, ovo je stvarno superiška ideja :worth:
Saaaamoooo, šta ako mi pojedu :think:
( šalim se, naravno :D:D:D )

...hehhee...pa hvala...:lol:..ali tako se kuva sarma...još bolje što imaš u blizini
šporet na drva...divota sutra do ručka će da bude savršena...valjda bar javiš jel
ostalo nešto ili vam pojedoše ručak...:lol::lol:

Heh, ja u onaj fil za sarmu dodala jedno jaje, kriškicu sira i lepo izmešala. Taman mi od kupusnika ostale 4 kore, baš za jednu juhu. Sad čeka svoj red za pečenje, pa videćemo... ovako fil ima fin ukus, videćemo kada se ispeče. A i ta jedna juha je, silom prilika jer nije bilo više kora, nafilovana za dve :D
A sarma je zapržena i već je na "drvenom" šporetu... ima da bude...iiiihhhh njam njam njam
:ok:

Heh, ja u onaj fil za sarmu dodala jedno jaje, kriškicu sira i lepo izmešala. Taman mi od kupusnika ostale 4 kore, baš za jednu juhu. Sad čeka svoj red za pečenje, pa videćemo... ovako fil ima fin ukus, videćemo kada se ispeče. A i ta jedna juha je, silom prilika jer nije bilo više kora, nafilovana za dve :D
A sarma je zapržena i već je na "drvenom" šporetu... ima da bude...iiiihhhh njam njam njam
:ok:

..eto, a mogla si da smanjiš taj kupus ili da pomešaš sa kupusom pa da dobiješ
puniji ukus i drugačiji..bar u dve jufke...:think:

Pozdravljam vas sve na ovoj temi...
Bila sam juche na Etno sajmu u BG, kao uchesnica, nosila sam kolache tj jedna vrsta kolacha za koji bi htela da vam dam recept, ima medju vama i onih koji su probali pa ce vam kazati svoj sud, inache su mnoooooogo dobri.

KUGER KOCKE

Kore

6 zumanaca umutiti sa 150 gr kristal secera, dodati 150 gr mlevenih oraha, 2 velike kasike brasna i 1/2 male kasicice sode bikarbone. Sve to izmesati sa penom od umucenih 6 belanaca.Moze se peci kao jedna kora pa preseci da se dobiju 2 kore, ili se masa podeli na dva dela pa se ispeku dve zasebne kore.Pece se u pravougaonom plehu velicine 30x40cm, moze i manji pleh.

Fil

4 dcl mleka, 100 gr kristal secera i 100 gr vanil secera skuvati sa 4 kasike brasna, kao puding.U tako vruce izmiksirati jedan margarin ili maslac.
ostaviti da se ohladi, a onda ga jos jednom izmiksirati.

Filovati kora + fil + kora.
Preliti glazurom od cokolade: 100gr cokolade istopiti sa 50gr margarina.
Obeleziti nozem kocke kada se cokolada malo stegne da bi moglo lepo da se sece.
Prijatno.
b73e33dcddf03d2b29c575dd5de5054a.jpg

Veceras (kad prodje Partizan) pravim svinjski vrat sa povrcem (krompir, sargarepa, praziluk...) - u rerni, u kamenom onom cudu. A uz to cemo izvaditi jednu manju glavicu kiselog kupusa, iseci na sitnije komade i zaciniti malo s´alevom paprikom. :worth:

Ubicu se veceras od klope, vec sad vidim. :mrgreen:

pogaca "sve u krug"

1 kg brasna
1 pavlaka (ili kiselo mleko)
250 ml mleka
2 jaja
1 kafena kasika secera
2 kafene kasike soli
1 kafena soljica ulja
30 g svezeg kvasca (malo manje od cele kocke, kod nas je kocka 40 ili 50 g)
za posipanje susam
80 gr maslaca (margarina) za premazivanje kore i tepsije

Priprema:
U toplo mleko izdrobiti kvasac, dodati secer, malo soli i 2 supene kasike brasna. Ostaviti bar 10 minuta da smesa nadodje. U nadoslu smesu dodati mlako kiselo mlijeko (pavlaku) dva belanca i jedno zumance, i ulje. Dodav\ti brasno u koje se prethodno doda so i izmesati sve da se ujednaci. Drugo zumance ostaviti za premazivanje pogace. Umesiti testo tako da se ne lepi za prste, perkriti krpo i ostaviti na toplom da nadodje( ako je pored radijatora, ne treba vise od 30-40min).
kada je testo nadoslo, razviti ga oklagijom na debljinu od 1 cm otprilike. otopiti 80 g maslaca i premazati preko testa. okruglu tepsiju podmazati maslacem i staviti jednu kafenu solju na rub tepsije. to je pocetna tacka redjanja kolutova koji se prave soljicom kafe i redjaju jedan pored drugog, da malo prelaze jedan na drugi. kada dodjeste do solje, izvadite je i stavite dva koluta. onda poslazete jos jedan krug i na kraju treci, odnosno, popunite sredinu tepsije. razvuceno testo verovatno ence biti dovoljno za celu pogacu, pa kad se istrose svi kolutovi, pokupe se ostaci i pono razvuce kora i iskoristi do kraja. kad se poslazu kolutovi, ostavi se pogaca jos 15ak minuta da naraste jos malo. onda se zamuti ono preostalo zumance sa malo mleka i ulja i premaze se pogaca. pospe se susamom i pece na 240 stepeni jedno petnaestak minuta,pa se smanji na 200 jos petnaest minuta. ako pocne brzo da hvata boju odozgo, staviti foliju i sinuti je 5 minuta pre kraja pecenja.

fotka veceras, nemam u mobilnom

evo je. i jos nisam skinula fotku:)

Veceras (kad prodje Partizan) pravim svinjski vrat sa povrcem (krompir, sargarepa, praziluk...) - u rerni, u kamenom onom cudu. A uz to cemo izvaditi jednu manju glavicu kiselog kupusa, iseci na sitnije komade i zaciniti malo s´alevom paprikom. :worth:

Ubicu se veceras od klope, vec sad vidim. :mrgreen:

e, ja to pravila za ručak, samo bez šargarepe i praziluka... i zablesavila se na forumu, pa mi se malo prepeklo. Vodi računa! :rtfm:

EvE vam...

DakleN, meso istucati, zaciniti sa vegetom i biberom. Krompire i sargarepi oguliti i iseci. Dve cetvrtine crnog luka i dva-tri cena belog ubaciti. Ulja i soli sasvim malo-dovoljno, jer dok se pece povrce ispusti saft, a meso smo svejedno vec zacinili, jelte...
Staviti u rernu (uzeo sam vatrostalnu umesto kamene posude). U medjuvremenu sam izvadio kiseli kupus i spremio salatu (samo isekao kupus i dodao aleve paprike). Praziluk iseci na kolutice (10-15 minuta pred kraj) i dodati. To je to...najeo sam se nevidjeno. Sta je co´ek domacin, idi begaj... :mrgreen:

vecera 006.JPG

vecera 009.JPG

vecera 002.JPG

EvE vam...

DakleN, meso istucati, zaciniti sa vegetom i biberom. Krompire i sargarepi oguliti i iseci. Dve cetvrtine crnog luka i dva-tri cena belog ubaciti. Ulja i soli sasvim malo-dovoljno, jer dok se pece povrce ispusti saft, a meso smo svejedno vec zacinili, jelte...
Staviti u rernu (uzeo sam vatrostalnu umesto kamene posude). U medjuvremenu sam izvadio kiseli kupus i spremio salatu (samo isekao kupus i dodao aleve paprike). Praziluk iseci na kolutice (10-15 minuta pred kraj) i dodati. To je to...najeo sam se nevidjeno. Sta je co´ek domacin, idi begaj... :mrgreen:

Pogledajte prilog 162028

Pogledajte prilog 162029

Pogledajte prilog 162030

Svaka chast domacine...sve izgleda odlichno, ali shto kazu, ceduljche je prava stvar...svaka chast josh jednom.

Danas, gusta corba od bundeve....

Gledala nedavno neku emisiju, nemam pojma kako se zove, upala na pola...
Uglavnom-sva jela od bundeve...I objasnjenje zasto je toliko zdrava.
Ja znam da jeste, ali volim ta jednostvana objasnjenja.
Kaze lik-citava bundeva moze, ako je neostecena pri branju, da se ocuva 6-8 mjeseci.
Ne trune. Zamislite koji su to antioksidansi. (Ish bore, ish :mrgreen: )
Puna beta karotenom, vitaminom C, E i vitaminima B, mineralima kalijem, kalcijem i fosforom...A 95% je cini voda. (ish kg, ish :lol: )

Elem, mi smo je prije jeli samo onako pecenu u rerni.
A moze tako pecena, isjece na tanke snite i pohuje kao meso. Ili, posna varijanta-uvalja u prezle, susam i zacine i isprzi.
Ili na pire, izgnjeci tako pecena sa kuhanim krompirom i zacini po zelji.
Ili na crbanjac, izdinsta glavica crvenog luka na maslinovom ulju, doda bundeva (vec pecena) isjecena na kocke, nalije vode, zacini (vegeta, biber, persun obavezno), kuva samo da provri. Skloniti sa sporeta. I propasirati, izgnjeciti, ciim god (ko sta ima-stapni mikser, ili rucno onim za pire) i doda sok od 1/2 limuna. Mljac!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back