Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedino što mogu da primetim da je mnogo 1,5 kg jabuka, odn. bundeva. Ja sam imala 700 g bundeve, nisam imala više i računala sam, ako mi bude malo, neću staviti celo pakovanje kora nego za koliko bude, da se onako fino stavi, ni premalo , ni previše. Ali taman sam lepo rasporedila. Doduše stavljala sam po 4 kore. 2, pa puding, pa još 2, pa bundevu sa šećerom i cimetom. Da sam stavljala po 3, kako piše u receptu, onda bi se možda i 1 kg lepo rasporedio, ali mislim da je 1,5 kg svakako mnogo. NIje lepo ni da se kore ne primete od fila.

Evo ispekla se puding pita sa bundevom i prohladila i isekla sam je i probala.... i.... neću je više praviti. Ne slaže mi su ukus pudinga i bundeve. Možda bi sa jabukama bila bolja... ali ću ipak ubuduće da se držim pudinga posebno, a bundevare ili pite s jabukama posebno. Još sam četiri jufke pekla u velikom plehu jer mi mali bio zauzet pa su imale prostora da se rašire što su i uradile, pa su ispale tanke. Ali dobro, to je tehnička stvar koja se lako sredi. Ipak sam je slikala bez prah šećera i sa prah šećerom.

uzela sam brašno, oko 300g i malo ulja i so i zamesila sam baš baš tvrdo testo, možda sam stavila 1 čašu mlake vode a možda ni toliko, a u vodu sam stavila malko sirćeta.
to ne znam što sam uradila, videla sam nekad negde na netu da treba =)
i onda sam dugo natirala (mnogo težak poso o.O) pa sam podelila u 4 loptice i od te 4 loptice sam pravila kore
pošto je savijača ne bi ni moralo da se deli, moja mama ili baba ne dele nego prave jednu veliku koru ali ja nisam imala ceo slobodan sto a ni veštinu =)
e onda uzmeš lopticu i rastanjiš je oklagijom koliko god može (i to je fizički teško bre) i onda se sipa ulje odozgo, možda kašika ili dve ulja, što više to lakše ide, pa se rukama razmaže i onda se onako podvlače ruke i rasteže testo.
ko nije to nikad gledao u stvari ne znam kako bih objasnila kako se radi. al ti znaš, jel da? =)
sta znaci "natirala"
i ne znam kako to podvlace ruke,je l ima neki video tutorijal?

Ne znam šta parki znači natirala, ali meni po priči to liči da je dugo mesila. Uh linda, ja bih mogla da snimim tako neke video tutorijale, zato što ja neke stvari ne mogu da ukapiram dok ne vidim, :rumenka:, i znam koliko znači kada vidiš kako se nešto radi, ali sam mnogo bre glupa pa ne umem to da okačima na net.

A ne umem da ti objasnim kako da podvlačiš ruke pod testo, iako to umem da radim.

aj snimi :D
ja sam to gledala ad sam bila mala,ali proslo je od tada 20god pa se ne secam bas pokreta

...kad ti odstoje jufke natopljene mašću ili po Parkinom uljem...onda treba da tu
jednu jufku okreneš tako da ti masna strana dođe do ruke...pa polako da rukama
razvlačiš sve u krug po malo do željene površine...:ok:

...ne znam da li sam uspela da ti objasnim ali trebalo bi da razumeš šta sam
napisala...i po meni je bolje sa mašću jer mast omekša testo, i lakše se razvlači...;)

natirala znaći dugo mesila
a kako razvlačim.. pa ja ne umem onako profi nego podignem testo u vis i jedna ruka mi je statična pri sredini a drugom vučem na gore i prema sebi i tako u krug dok se malo ne rastanji. tu moraš da paziš da ti se ne istanji previše na sredini
a kad se istanji malo onda spustiš na sto i podvlačiš ruke od ispod, jednostavno kao da podižeš testo na gore i blago prema sebi i opet u krug u krug dok se ne istanji dovoljno
e a meni su ivice ostale malo deblje pa sam njih naknadno onasko sivonjski rastezala kako sam znala i umela
ne vredi, ne umem bolje, a rešila sam da za taj recept napravim video tutorijal pošto ovako ne vredi =)

Poslednja izmena:
a je l moze direktno na sto ,bez stolnjaka ispod?nemam stolnjak za te prilike
e secam se ovog tako je moja baba tanke kore izvlacila,pripremam se psihicki,odoh da vezem kosu pa cu se baciti
koja je tajna da teso bude ovako elasticno?ulje?

Bojim se da ti se ne zalepi za sto. Ja kada pravim burek razvlačim testo na stolu bez stolnjaka, ali tada pouljim sto. Mislim da je tajna da testo ne bude previše tvrdo, zato se divim parki jer je uspela od tvrdog testa da napravi pitu. A doprinese i to ulje da se lakše razvlači.

umesila sam 2 jufkice,premazala uljem,oprala ruke da napisem ovo i da upalim tv jer mi je mnogo tisina
osecala sam se mnogo mocno dok sam mesila testo na stolu
sad ide momenat istine,da li cu razvuci ili jok
malo mirise na ono sirce,parka zasto sam to morala da stavim?
drzite mi fige,ovo je razvijanje moje prve pite in live,skoro ko rialiti sou

Mislim da je tajna da testo ne bude previše tvrdo, zato se divim parki jer je uspela od tvrdog testa da napravi pitu.
roknuću se domaćice, znaš kako sam se trudila da bude tvrdo, sve sam dodavala malo po malo vode
i posle sam ojačala dok sam mesila
jedva čekam da probam sad drugi put da bude malo mekše =)
e da, i ja sm mesila bez stolnjaka, ako bude meše ima da se zalepi?

pa skoro ko da je tvoje,jer da ne bi tebe ne bi bilo ni njega :lol:
stvarno,inspirisala si me i hvala ti do neba
zvucace pateticno,ali mislila sam da posle moje babe je gotovo sa savijacama,moja mama ne mesi
ali zahvaljujuci tebi tradicija ce se odrzati,i to mi je vazno sto kulinarski sto emotivno

roknuću se domaćice, znaš kako sam se trudila da bude tvrdo, sve sam dodavala malo po malo vode
i posle sam ojačala dok sam mesila
jedva čekam da probam sad drugi put da bude malo mekše =)
e da, i ja sm mesila bez stolnjaka, ako bude meše ima da se zalepi?

ja sam pravila mekse,posula sam sto brasnom i nije se zalepilo
i nisam preterano mesila jer valjda sto duze mesis to je tvrdje,tako mi je nekako logicno

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back