Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tenk ju na informaciji, ja o brašnima ni teorijski ni praktično pojma nemam =)
dugo dugo sam stajala u samoposluzi i čačkala one kese sa palentom i grizom da vidim šta kog vraga
i ništa nisam videla =))))
svakoga dana se na forumu nauči nešto novo =)

Genije je, pošto u receptu piše brzo premazati glazuru, požurio i samo odvojio ivice pleha, a nisam skinula odozdo papir za pečenje. Iskreno se nadam da mi to neće praviti problema pri sečenju =( Kolač predivno miriše, nadam se da će biti takav i na ukus. Sad se nešto razmišljam, možda mi i nije najbolja ideja da u goste nosim kolač, koji pravim prvi put...oh, well =)

Nigde nisam našla ******* borovnice, tako da je sosić od jagoda. I ček da vidim šta sam još zeznula, ah, pa naravno, testo je sa palentom, MRZIM da pravim kolače =D

Genije je, pošto u receptu piše brzo premazati glazuru, požurio i samo odvojio ivice pleha, a nisam skinula odozdo papir za pečenje. Iskreno se nadam da mi to neće praviti problema pri sečenju =( Kolač predivno miriše, nadam se da će biti takav i na ukus. Sad se nešto razmišljam, možda mi i nije najbolja ideja da u goste nosim kolač, koji pravim prvi put...oh, well =)

Nigde nisam našla ******* borovnice, tako da je sosić od jagoda. I ček da vidim šta sam još zeznula, ah, pa naravno, testo je sa palentom, MRZIM da pravim kolače =D
a nije bilo nigde ni zamrznutih?

Pa, tražila sam samo po Maksijima, jer njih jedino imam u blizini. Parka mi reče da ima u Super Veru, ali nisam imala vremena da idem do tamo. A u Maksiju, ništa, samo višnje i jagode, ni kupine, ni šumsko voće, niš-ta.
e bzv :/
ja ne pravim isto kolace
sem za rodjendan sestrin il moj
i eventualno za neke decije, ako me pozovu, pa da odnesem neki slatkis
ne volim, ali ajde, ti vocni jos mogu da prodju
a imam jedan sa kupinama ako si ljubitelj
i jedan s visnjama i kokosom (to je vise kao pita)
i jedan sa sljivama
ali nemam kome, ni za koga to da pravim

Ja sam pronasla na netu puno recepata sa pecurkama... Ove nedelje kod nas na meniju pecurke u razlicitim kombinacijama :lol:
Danas sam spremila testeninu sa pecurkama i sunkom... Za veceru cu picu :green:
A sutra planiram gulas sa, pogadjate, pecurkama... :)

Ja sam pronasla na netu puno recepata sa pecurkama... Ove nedelje kod nas na meniju pecurke u razlicitim kombinacijama :lol:
Danas sam spremila testeninu sa pecurkama i sunkom... Za veceru cu picu :green:
A sutra planiram gulas sa, pogadjate, pecurkama... :)

A koje su pecurke? Moj tata to cesto donosi-lisicarke, srneca ledja, vrganje, bukovace, suncanice...
Mogu oko 3-5 dana u frizideru da stoje kad su svjeze ubrane...
Mi ih najcesce samo izdinstamo, pa na kraju kajmak, pavlaku i persun...
Ili na gulas-ono krompir, luk, mrkva, i umjesto mesa-gljive...
Ili na rizoto...
Ili pohovane, kao snicle (za to su bukovace pogodne, radi oblika)....njama-njam, u svakom slucaju... :rumenko:

sada videh da namam vanilin šećer u kući a spremam onaj parkin kolač
i sada sam u dilemi koliko je bitna jedna kesica vanilinog šećera
a mrzi me da idem u prodavnicu samo po šećer, opako me mrzi

Јесам ли лепо рекао да никад не испадне као на фотографији... :)
Ја сам сигуран да су то неки пластични модели...

Но, битно је да је укусно... :)

sada videh da namam vanilin šećer u kući a spremam onaj parkin kolač
i sada sam u dilemi koliko je bitna jedna kesica vanilinog šećera
a mrzi me da idem u prodavnicu samo po šećer, opako me mrzi

On je bitan najvise zbog vanila smeka, ja uvek stavim nekoliko i kad pise 1, ali mislim da nije nista strasno, tj.da nece propasti kolac ako ga ne stavis. Bar ja tako mislim, sacekajmo Parku.

On je bitan najvise zbog vanila smeka, ja uvek stavim nekoliko i kad pise 1, ali mislim da nije nista strasno, tj.da nece propasti kolac ako ga ne stavis. Bar ja tako mislim, sacekajmo Parku.

ma da, znam da je zbog tog šmeka i fora je što ja baš volim taj šmek tako da idem da ga kupim
a ako parku danas pitam još nešto u vezi sa ovim kolačem staviće me na ignore : ))

Memorandum SANU nedavno je principijelno postavio pitanje položaja srpskog ajvara u okviru bivših jugoslovenskih republika i secesionisticki raspolozene pokrajine, i ukazao na neprihvatljivu praksu da pojedini narodi i njihove novonastale države i državice koriste srpsku papriku za izradu nekih svojih posebnih namaza. Na to je odmah reagovalo Udruženje književnika Republike Slovenije saopštenjem provokativnog naslova "Slovenski ajvar u slovenskom džepu". Akademija nauka i umetnosti BiH nije reagovala, jer se podelila po nacionalnoj osnovi, a Crnogorce je mrzelo. Kosovski PEN je za svaki, haški, slučaj prešao u ilegalu. Istovremeno, Makedonci su na mala vrata proturili dokument pod nazivom "Pindžur od Aleksandar Makedonski do Đorđe Ivanov", na šta su Grci odgovorili spaljivanjem mekadonskih zastava u Atini i Solunu. Tako je pitanje srpskog ajvara internacionalizovano.

Alpski ajvar "No logo"

Sastojci:

Tegla slovenačkog ajvara

Priprema:

Teglu (u nedostatku personalne, možete pozajmiti i ovu koja je
nedavno pristigla iz Dežele, a koju je Kojot još pre nekoliko godina
poručio od nekada slavne moderatorke, nekada slavnog LJiS-a,
Blondi), dakle, teglu otvoriti i izvaditi tri supene kašike ajvara na
tanjirić. Poslužiti kao hladno predjelo i lagati goste da je domaćica
noćas do tri pekla i pržila papriku na ulju.

U knjizi "Ajvar, namaz najstariji", akademik Vasilije Krestić pokazuje kako su srpski prosvetitelji Sv. Ćiril i Metodije naučili Vizantince da peku paprike, seckaju beli luk i pišu razna slova. Krestić dokazuje kako je srpski ajvar legao u osnovu albanskom hajvaru, rumunskoj pincuri i bugarskoj lutenici, i nešto kasnije indijskom chilli shutneyu i američkom pepper relishu. Pošto Kresićeva knjiga ima preko hiljadu strana, Slovenci nisu imali vremena za gubljenje, pa je nisu ni pročitali (kladim se u teglu ajvara Malavelikine mame da to nije učinila ni naša mila, u stalni radni odnos nedavno zapošljena koleginica Šiki). Ali su za svaki slučaj zaštitili ime "ajvar" kao svoj nacionalni brand, tako da se danas najbolji ajvar može dobiti, draga moderatorko Taro, u Mercatorovim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i najvećem na Balkanu - u Nišu.

Memorandum SANU nedavno je principijelno postavio pitanje položaja srpskog ajvara u okviru bivših jugoslovenskih republika i secesionisticki raspolozene pokrajine, i ukazao na neprihvatljivu praksu da pojedini narodi i njihove novonastale države i državice koriste srpsku papriku za izradu nekih svojih posebnih namaza. Na to je odmah reagovalo Udruženje književnika Republike Slovenije saopštenjem provokativnog naslova "Slovenski ajvar u slovenskom džepu". Akademija nauka i umetnosti BiH nije reagovala, jer se podelila po nacionalnoj osnovi, a Crnogorce je mrzelo. Kosovski PEN je za svaki, haški, slučaj prešao u ilegalu. Istovremeno, Makedonci su na mala vrata proturili dokument pod nazivom "Pindžur od Aleksandar Makedonski do Đorđe Ivanov", na šta su Grci odgovorili spaljivanjem mekadonskih zastava u Atini i Solunu. Tako je pitanje srpskog ajvara internacionalizovano.

Alpski ajvar "No logo"

Sastojci:

Tegla slovenačkog ajvara

Priprema:

Teglu (u nedostatku personalne, možete pozajmiti i ovu koja je
nedavno pristigla iz Dežele, a koju je Kojot još pre nekoliko godina
poručio od nekada slavne moderatorke, nekada slavnog LJiS-a,
Blondi), dakle, teglu otvoriti i izvaditi tri supene kašike ajvara na
tanjirić. Poslužiti kao hladno predjelo i lagati goste da je domaćica
noćas do tri pekla i pržila papriku na ulju.

U knjizi "Ajvar, namaz najstariji", akademik Vasilije Krestić pokazuje kako su srpski prosvetitelji Sv. Ćiril i Metodije naučili Vizantince da peku paprike, seckaju beli luk i pišu razna slova. Krestić dokazuje kako je srpski ajvar legao u osnovu albanskom hajvaru, rumunskoj pincuri i bugarskoj lutenici, i nešto kasnije indijskom chilli shutneyu i američkom pepper relishu. Pošto Kresićeva knjiga ima preko hiljadu strana, Slovenci nisu imali vremena za gubljenje, pa je nisu ni pročitali (kladim se u teglu ajvara Malavelikine mame da to nije učinila ni naša mila, u stalni radni odnos nedavno zapošljena koleginica Šiki). Ali su za svaki slučaj zaštitili ime "ajvar" kao svoj nacionalni brand, tako da se danas najbolji ajvar može dobiti, draga moderatorko Taro, u Mercatorovim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i najvećem na Balkanu - u Nišu.
jel mogu ovo da ti ukradem :)

Al' samo bistru =)

Ja najviše na svetu mrzim da spremam kolače, jer jelte često omanem (jer ne volim da se pridržavam striktno recepta). Ali danas idem na druženje uz klopu i hoću da odnesem dezert, tako da se spremam za svoj :tantaratan: grandiozni poduhvat spremanja kolača sa limunom i sosom od borovnice, wish me luck =D

kolač spremljen, samo sa šumskim voćem, u neostatku borovnice
odličan je, testo je fenomenalno, glazura od limuna takodje, ma sve je baš onak mmmm, topi se u ustima...
jedino ću sledeći put staviti malko manje šećera (da bih mogla da pojedem veću količinu odjednom : )

За ручак била чорбица од поврћа (пуно, пуно поврћки исецкане
на коцкице..),
па печени батак на кинески начин и салата и
наравно, неизбежни дезерт, :lol:
овај пут "мраморни колач".

...ja sam došla do zaključka da taj mramorni kolač što duže stoji je sve
lepši...nedavno kad sam ga pravila, odmah onog prvog dana sam mislila
da sam ga presušila...4-og je bio prelep...mek i čak sočan...od tad ga
naravno nisam pravila..a ni neću skoro...;)

Konsultacija!
Nasla sam recept: savijaca od kiselog kupusa.Izmedju ostalog pise: 2 kore za savijacu ?! Prosvetlite me neiskusnu: kakve su to kore? I gde da ih kupim?

I da li je moguce da u Tempu ne nalazim kore za lazanje ( ni one sto se ne peku ni nikakve ) ?

Dajte neku ideju, sastojci su: pilece belo, pecurke, dimljeni kackavalj, ima i jaja, susam...
Jel moze to nesto zapeceno u rerni i kojim redom da idem?

...ja bi to pileće belo ispohovala, ali bi u masu za pohovanje stavila i susam...mmm..:super:

...i uz to bi dodala neko povrće bareno, dinstano....

...a pečurke bi izdinstala na crnom luku...i uz to bi taj dimljeni sir samo nasekla onako na štapiće..pa ko voli može da ih ubaci u vruće pečurke...i neka salatica uz to..

..tako imaš dva ručka ili večere...;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back