Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jedan deo tikvica se ispohuje, a jedan deo se samo proprži (a može i sve da se ispohuje), pa se ređa u đuveč, tikvice, beli izmrvljen sir i iseckan paradajza, pospe se origanom, bosiljkom, prešun, celer ko šta voli i malo šećera jer paradajz zna da bude kiseo, soli malo naravno, pa opet tikvice, sir, paradajz, i opet tikvice i po malo paradajza i u rernu na dvadesetak minuta. Lepo je i kad se ohladi i sutradan ako ostane :)

....moj ručak je u rerni....;)

....pastrmku sam oprala...dobro namazala maslinovim uljem belim lukom peršunom
i začinima...tivicu, pola plavog patlidžana i dva krompira očistila isekla pa i to malo
pomešala sa tim začinimi i sve u foliju pa u rernu..na nekih 220c..dok ne počne
sa pušta sokove..a onda ću smanjiti i na tiho ostaviti da se lepo ispeče i sjedine
svi ukusi....kad bude pred samim krajem...otvoriću foiju samo da se malo zapeče...;)

Dodjosmo mm i ja sa pijace, blago razočarani. Nema karfiola, samo na jednoj tezgi 3 i slovima - tri, glavice i to počele da trule, tako da karfiol nismo kupili. Gledala sam i kelerabu, ali izgleda da nije stigla još, tako da ni od toga ništa. Kupili smo šargarepicu, peršun, paškanat i celer, pa ću ja to lepo popodne da očistim, operem i iseckam, pa u kesice i u zamrzivač, spremljena zlatna mešavina za supicu ;) Kelerabu i karfiol ću da dodam naknadno, u posebne kesice. Ovo što mi preostane lista peršuna i celera, a bogami ostaće, i to ću u posebne kesice, iseckano, pa u varivo, tipa grašak i slično ;) I tako ću pomalo da kupujem i pakujem u zamrzivač, duga je i hladna zima, e samo da ne bude gladna ;););) Videću ako nadjem i malo brokolija da kupim, neće da pokvari ni supu a ni jedno varivo ;)

A za danas, evo dinsta mi se kupus, i kuvaju flekice. To volimo, a biće ga za vikend, ostaće i za ponedeljak, ali ću izgleda morati nešto još da dodam. Malo mi je glupo što sam kupila flekice, uvek do sada sam pravila, ali nadjoh kao fol domaće... pa eto, neka prodje sad, neće biti isto kao da sam ih ja razvlačila, ali... bitno da ima ručak, praviću domaće flekice drugi put :ok:

Paradajz corba,punjene paprike i pire krompir.

Bice za 2 dana

..punjene paprike uvek pravim sa idejom da budu za dva dana..
..i najcheshce mi ostane JEDNA.. :besna:
..moracu da pochnem da kuvam u onim nekadashnjim sherpama "za slatko" .. :dash:

..ovo vazi i za becarac.. :lol:
..obichno ostane toliko da jedno od nas ujutru moze da doda jedno jaje i da doruchkuje.. :roll:
..poslednji put kad sam ga pravila ponadala sam se da ce ga biti i za sutra,
ali u pola noci, kad mi se cera vrnula iz grada, vecherala ga je direkt iz frizidera,
namazanog s prsta na parche hleba i sa izmrvljenim feta sirom odozgo.. :roll:
..kaze - ovo je bolje od ajvara.. :lol:

@ tema:
..danas krompir paprikash sa piletinom..i koh..

..obichno ostane toliko da jedno od nas ujutru moze da doda jedno jaje i da doruchkuje.. :roll:
ali u pola noci, kad mi se cera vrnula iz grada, vecherala ga je direkt iz frizidera,
namazanog s prsta na parche hleba i sa izmrvljenim feta sirom odozgo.. :roll:

@ tema:
i moja mama pravila paprike punjene i nadala da ce biti za sutra
a onda joj ja dosla u goste
i iz dva puta ispraznila serpu :)
pa nisam ja kriva sto oni sad jedu ko vrapcici :)

namazanog s prsta na parche hleba i sa izmrvljenim feta sirom odozgo
.. :roll:

@ tema:

e sa'ću i ja ovako... nisam nikad tako jela.... a mislim da bi mi u ovom momentu baš prijalo :)

Kada je Nikola Tesla bio mali užasavale su ga dve stvari: grmljavina i seljaci. Kad počne nevreme mali Tesla bi brzinom munje zbrisao u podrum, nagurao vatu u uši i očajnički bubao fiziku. Isto je radio i kad bi seljaci sa isukanim noževima krenuli da kolju (jadne) životinje! Pošto je u brdima oko rodnog Smiljana često grmelo, i pošto su meštani voleli dobro da pojedu, Tesla je na kraju postao tata-mata za fiziku i dobio stipendiju za Berkley. Kad je odlazio, zarekao se da će u Americi uraditi dve stvari: ukrotiti munju i postati vegetarijanac. Tako je i bilo.

Vegetarijanski ražnjići "AC/DC"

Sastojci:

Pohovani šampinjoni
Maslac
So, biber

Priprema:

Nanizati šampinjone na žice i staviti ih u električni roaštilj na srednje. Povremeno ih okretati i premazivati maslacem. Na kraju posoliti i posuti mlevenim biberom. Ovako spremljeni ražnjići služe se uz rižu i salatu od svežeg, zasoljenog i zabiberenog kupusa.

Tesla je u Americi, pored boljeg živote, pronašao i trofaznu struju, kablove za akumulator i električnu stolicu. Uskoro se proslavio i obogatio, ali svaki put kad bi počela da pada kiša, u njemu bi se budio onaj mali preplašeni dečak iz Smiljana. Tako je bilo i ovog kišnog popodneva u Colorado Springsu. Iz daljine je dopirala potmula grmljavina, nalik na mrzovoljno gunđanje paganskih bogova. Veliki naučnik se za svaki slučaj spustio u podrum. Tu se, osluškujući zvuke spolja i češljajući se već sedmi put zaredom, prisetio svog detinjstva i grubih rođaka kako oštre noževe i lože vatre, i kako im lica titraju u crvenom odsjaju plamena. Pomislio je kako bi sve to moglo da se radi bolje, lepše i čovečnije. Onda je prestao da se češlja i na brzinu napravio skicu u svom notesu. Tako je rođen električni roštilj.

Danas-glive u kajmaku...sa persunom i bijelim lukom...mix-sampinjoni, bukovaca, vrganj...njama...:aha:
I corba, omiljena-mix-gerslo, zeleno, zuto socivo, suvi grasak, razne vrste graha...(ima kupiti gotovu smjesnu, pakovanje "zrnevlja" 500g, a moze se i sam "smiksati"...)

Danas-glive u kajmaku...sa persunom i bijelim lukom...mix-sampinjoni, bukovaca, vrganj...njama...:aha:
I corba, omiljena-mix-gerslo, zeleno, zuto socivo, suvi grasak, razne vrste graha...(ima kupiti gotovu smjesnu, pakovanje "zrnevlja" 500g, a moze se i sam "smiksati"...)

kako ide recept za omiljenu?
imam mix i ne znam sta bih s njim..za sada ima dekorativno svojstvo :cool:

kako ide recept za omiljenu?
imam mix i ne znam sta bih s njim..za sada ima dekorativno svojstvo :cool:

A imas gotov mix? (ima raznih vrsta, mislim na omjer gersla, graha, sociva...cini mi se po nazivima Maestro, Mornarska...ali isto se spremaju)

Ovako, za 4 osobe ja uzmem 200g potopim u vodu dan prije kuvanja...
Posto kuvam u zepter sudju, dovoljno mi je 35-40 min, tetka npr. kuva u pretis loncu...ali ne treba puno vise vremena ni u obicnom.posto nabubri i prilicno omeksa...

2 nacina...

1.Samo stavis vodu i "zrnevlje", nalijes vode omjer kao za rizu 1:3, (po zelji ako volis guscu ili rjedju dodas jos), malo ulja....kad je kuvana pred sam kraj zacinis sa malo vegete, bibera, persuna i bijelog luka. (ili vec zacine po zelji-origano, kari, ...)

2. Prvo izdinstas glavicu crvenog luka, bijelog, 1-2 mrkve, paprike, korijen celera, persuna, i na to nasuti vode i kuvati...opet pred kraj zacini i persun. (posebno je ukusnakad se sve ovo dinsta na pravom puteru-maslacu)

Kad je zurba, bolje prva varijanta, a jednako su ukusne... :)

daj recept : )
ja sutra pravim sa junetinom i tražim neki dobra način bez zaprške

Evo ti jedan recept, premda nisi mene pitala :)

Izdinstas junetinu na manje komade isjecenu, mrkvu i crveni luk.
Na to dodas kupus, sitno nasjecen, nalijes vodom, i 20 min prije kraja kuvanja dodas krompir na 1/4 isjecen i zacinis. Ovaj dodati krompir pusti skrob, pa ne bude kupus vodenast,a izbjegnes zaprsku ;)

Ili kupus sa flekicama....

Ili zapecen u rerni...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back