Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
lignje smo sada jeli, ispale su oodlične, i stvarno je pis of kejk spremanje
spremala sam u amc posudju, pa one same puste sok i polu se peku polu prže polu krčkaju i bude mnoogo dobro, skoro ko na žaru i marinada preko i prste da poližeš
sledeći put spremam punjene,danas se nisam usudila

ja bih lignje,ali ih nikada nisa spremala u domaćoj radinosti
kako da ih spremam a da ih ne pržim,nego nekako "na žaru", da li i one mogu bez ulja, kao i meso, u posebnoj posudi,pa da se ispeku ili?

Tara piece of cake belive me :)

kad su u komadu lakse se i prze jer ne lepe za podlogu.
One su rumene kad su gotove dobice neku belo sivkastu boju i pokoricu od pecenje.
Po defoltu su zilave nema to veze sa tehnikom pecenja , zato ih treba nalivati marinadom da se polu ukuvaju.

Mozes i da ih napunis pirincem npr i povrcem , a lepo je i sa slaninom al sad je posni dan pa to ne dolazi u obzir.

u pravu je Mirka kad kaže da su pečene lignje po difoltu žilave...
ako se napravi bogat poh i prže u dobokoj masnoči (uz prskanje na sve strane) mogu da budu nešto bolje

da bi izbegla žilavost a pošteno, prskanje i masnoću na sve strane ja ih punim

dakleM
kraci se proprže sa malo crnog luka
doda se šolja obarenog pirinča pa se i to još malo uprži (merka za pola kila lignji otprilike)
doda se začin tz suvi
time se pune lignje, zatvaraju čačkalicom i spuštaju u činiju u kojoj je stavljeno ulje (može maslinovo, mada ga ja lično ne volim), peršun, biber, ruzmarin, pola čaše belog vina (ovo izbegnem kad god mogu jer ne volim šmek koji vino da, nekako mi prekrije sve ostale ukuse)
napunjene lignje se lepo utope u tu marinadu, mogu i mali da odstoje
i onda polako i pažljivo prebaciti u kese sa pečenje (paziti da čačkalice ne probuše kesu)
peče se ekih 40 min
ja na rerni imam opciju da pojača gornje pečenje tz zapicanje iliti grilovanje, tako da se i u kesi lapo uhvati korica, a ko ima klasičnu rernu a želi koricu kesu može desetak minuta ranije da iscepa.
Prednost *-nema masnoće na sve strane
nema dugotrajnog stajanja pored šporeta
nema karakterističnog mirisa u kuhinji jer kesa je zakon

Samo da kazem za pastrmku....

Ja je spremam ovako:
Svjezu pastrmku ocistim, operem i usolim.
Napunim je ruzmarinom i biberom u zrnu.
Dodam 2 decilitra bijelog vina i stavim u pleh.
Zatvorim aluminijskom folijom i tako pecem.
Kada je skoro gotova podignem tu foliju izvadim pastrmke i stavim krompir.
Kada se i krompir ispece, stavim na sto i lagano jedem. Naravno sve to zacinim domacim maslinovim uljem i limunom.

A lignje... vidim da neko spominje punjene lignje....
Probajte ih napuniti prsutom i sirom. Garantujem fenomenalan ukus. :ok:

Samo da kazem za pastrmku....

Ja je spremam ovako:
Svjezu pastrmku ocistim, operem i usolim.
Napunim je ruzmarinom i biberom u zrnu.
Dodam 2 decilitra bijelog vina i stavim u pleh.
Zatvorim aluminijskom folijom i tako pecem.
Kada je skoro gotova podignem tu foliju izvadim pastrmke i stavim krompir.
Kada se i krompir ispece, stavim na sto i lagano jedem. Naravno sve to zacinim domacim maslinovim uljem i limunom.

A lignje... vidim da neko spominje punjene lignje....
Probajte ih napuniti prsutom i sirom. Garantujem fenomenalan ukus. :ok:

i ja tako spremam pastrmku (kad imam goste, a kad je za nas izbegnem belo vino jer ga ja ne volim)

probaću da lignje punim pršutom i sirom

samo kojim, ja bi strarim prevrelim...ili....

i ja tako spremam pastrmku (kad imam goste, a kad je za nas izbegnem belo vino jer ga ja ne volim)

probaću da lignje punim pršutom i sirom

samo kojim, ja bi strarim prevrelim...ili....
Vazno je da je sir domaci, relativno suv i masan.

Eh da...
pazite
Vjerujem da nemate priliku kupovati svjeze lignje vec kupujete one zamrznute. Ima nekoliko vrsta i proizvodjaca zamrznutih lignji ciji se kvalitet bitno razlikuje.
Ovo govorim zbog onih kojima je lignja suvise tvrda.
Sada tacno a napamet ne mogu da kazem koji je proizvodjac najbolji ali... obratite paznju da kada kupujete lignje ne kupujete VELIKE komadine. Takvi komadi su tvrdi skoro uvijek. Znaci, kupujte lignje prosjecne velicine sa tendencijom ka manjim.

Nego da vam kazem i jos jedan "recept" za pripremu lignji u rerni. To nije nista posebno za napraviti a bude dobro.
Jednostavno ogulite krompir srednje velicine pa ga prepolovite, poredjate u pleh, i odozgo prespete sitno sjeckanim lignjama. Dodate ruzmarina i ostalih zacina po zelji. I to se prekrije aluminijskom folijom da ne isparava.

Licno,
navise volim pohovane lignje. Znaci, ocistimo lignje, iz onih krakova obavezno izvadimo "zub", tijelo lignje isjecemo na kolutice sirine oko pola centimetra. Krakove ne sjecemo. Oni idu u komadu.
Zamutimo jaje/a, posolimo i svaki kolutic umocimo u jaja a zatim u brasno. To przimo na vrelom ulju.
Uz takve lignje najbolje kao prilog ide blitva sa krompirom.

Ja sam juče pravila "zetovu tortu" ne znam tačno sa kog je pdf, ali sa krstarice svakako... i super mi je ispala. Pekla kore (ukupno 3 komada- zelena, žuta i crvena) u četvrtastom plehu i svaku sekla na dva dela i pravila dve torte. Jedna je bila za večeras, za moje goste, a drugu sutra nosim kod mame na uskršnji doručak. Još sam za moje goste pravila nekoliko vrsta mafina - od kukuruznog brašna i praziluka, od heljde sa sirom i od prosa sa spanaćem...
I kolač od šargarepe... koji nikako nije hteo da se ispeče pa mi poremetio satnicu... ali ispalno je sve dobro na kraju
Najbolje što je muž oprao sudove...
E, da, pravila sam za kumu i mene i koktel Pina kolada.... sve sa kišobrančićem u čaši :D

ja ovo. moji prvi mafini :)

24vsjlk.jpg

Poslednja izmena:
imam brdo obarenih špaeta od juče pogrešna procean i sada bih da ih zapečem sa nečim, pošto u svakom drugom obliku bi bila bljutave onako obarene ,pa ohladjene, ali nemam ideju sa čim
možda sir i brokoli ili nešto tako : S

prvo, obarene spagete ces lako povratiti u "zivot" ako ih stavis u cediljku i desetak sekundi pod mlaz vruce vode

drugo, zamutis sir i neko jaje, moze i pavlaka, moze i malo brokulija i zapeces u rerni
ja bih dodao i krisku dve slanine :)

tako spremljene spagete mozes da ruckas ceo dan :D

Bogami, Nina... da ti nisi malo trudna ? Nesto citam poslednjih par tvojih postova, neki nedostatak gvozdja, pa oslabila, pa ne jedes, pa ti se jedu cvarci... tako i meni bilo pre par meseci :zcepanje::zper:

Mislis ovde sve sadasnje i bivse trudnice ...pa i ja :lol::lol:..Nisam..ali bilo bi lepo jednog dana..
Za cvracima me prosla volja sinoc ali sam kupila 3 vezice zelja i 300 gr.mlevenog mesa i
1 kiselo mleko i eno krcka se Sarmica od zelja..to mogu da jedem svaki dan..

Jaooo, sos od mirodjije... to pamtim iz detinjstva, moja baka ga je pravila. Nisam ga godinama jela, ni čula za njega. Kako ga praviš, Čičak?
Eto, pored najsupe, sad već tražimo i recepte od tebe. Postala si domaćica za primer.

Juuuuuu...:rumenka:

Evo ovako: staviš malo ulja u šerpicu da se ugreje, kad se ugreje dodaš sitno iseckan čenj belog luka(ili beli luk iz kesice:rumenko:), kad luk porumeni dodaš kašiku-dve brašna, mešaš i odmah dodaješ mleko... i mešaš... nakon toga dodaš mirođiju, začine... po volji... i mešaš dok se ne zgusne... na laganoj vatri...

Ako se ne zgušnjava, u šoljicu staviš kašiku brašna i malo vode, umutiš i dodaš...(to je za početnike:mrgreen:) free saveti... :D

Služi se uz bukvalno sve, može uz piletinu, krmenadle, testo, ma sve...:D

Pošto od ponedeljka krecem na intoleranciju ...sebi sam danas napravila nesto sto obozavam da se pocastim , jer narednih mesec dana nema slatkisa :)

DakleM :

Baunti torta

Kora za tortu pravi se tako sto se umuti 8 belanaca pa doda 250 gr secera i 200 gr kokosa tj kokosovog brasna ( precizno jer ako dodje poverljiva ima da objasnjavam jos dva dana )

Od dobijene mase napraviti dve kore i staviti u rernu na 200 da se susi ( ja napravim jednu koru koju posle isecem na pola ). Neophodno je ispod smese pre stavljanja u pleh staviti onaj papir za kolace , da se ne lepi.

8 zumanaca umutiti sa 8 kasika secera, dodati 250 gr margarina i 200 gr topljene cokolade.
Moze to sve bez kuvanja al ja volim termicki obradjena jaja pa onda najpre rastopim margarin , dodam cokoladu , pa u tu smesu umucena jaja sa secerom. i onda na ringli kuvam dok ta masa ne baci po koji kljuc.

Ovim filom filovati kore po sistemu kora , gil kora fil....Odozgo posuti kokosovim brasnom :)

Kolicina nije bas impresivna tako da ako hocete veliku tortu celu masu udvostrucite.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back