Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jprekjuče sam spremala smrčak u vidu nekog ragua ebem sli ga kako da nszovem

otišli smo u selo, tamo rođaci upravo dolaze iz šume sa kesom punom pečuraka vrste smrčak e se ja prihvatim kuvanja
što bi se reko izela sam ...postavila domaći zadatak...što mm kaže teško da će sad da se usudi iko da ih sprema
ali i sebi sam postavila visok standard da opet spremim takve
a to je nemoguće
1. smrčak je bio ubran neposredno pre spremanja
2, spremano je na šporetu na drva
e to je neponovljivo

nateže je bilo upravo taj šporet na drva, ne umem da ga ložim kako treba pa to ti je...

inače jelo se sprema ovako
na masti, onoj izvornoj svinskoj proprži se najsitnije moguće iseckan luk, šargarepa...doda se par parrika ranije pečenih (iz zamrzivača) sitno seckanih...drške smrčka se sitno seckaju a šešiti stave celi (liče na škembiće, bljak)
to se dinsta...dugo..(naročito ako ne umete da ložite šporet)
doda se tucana aleva, ljuta, naravno i začin C
i onda za šmek samo jedna konzerva onog goveđeg gulaša - spremala sam za osmoro ljudi, tako da je jasno koliko je ta konzerva topolinog gulaša samo za šmek, meso čak niko nije ni prepoznao jer se svo raskuvalo...
pri kraju biber i puuuno seckanog peršuna...

ali sve je u onom šporetu i onoj svežini...

(pošto sam se pokazala kao kuvarica elegantno sam izbegla pranje sudova :mrgreen:)

evo cabata po receptu koji je postavila parka
ja sam stavila pola kesice kvasca i kasicicu secera, da ne bi cekala 8-10 sati da testo naraste
pred samo pecenje umesala sam (sa 2-3 pokreta, da ne bi testo splasnulo) u testo sledecu smesu:
maslinovo ulje, izgnjecen beli luk i iseckan persun, mrvicu soli
i posle presipanja u tepsiju, posula origanom
pekla sam 40 minuta
jednostavno i vrlo ukusno
hvala parka na receptu :)

Prilozi

• cab1.jpg
    cab1.jpg
    34,2 KB · Pregleda: 14
  • cab2.jpg
    cab2.jpg
    42,7 KB · Pregleda: 15
  • cab3.jpg
    cab3.jpg
    21,7 KB · Pregleda: 15
  • cab4.jpg
    cab4.jpg
    31,3 KB · Pregleda: 16
evo cabata po receptu koji je postavila parka
ja sam stavila pola kesice kvasca i kasicicu secera, da ne bi cekala 8-10 sati da testo naraste
pred samo pecenje umesala sam (sa 2-3 pokreta, da ne bi testo splasnulo) u testo sledecu smesu:
maslinovo ulje, izgnjecen beli luk i iseckan persun, mrvicu soli
i posle presipanja u tepsiju, posula origanom
pekla sam 40 minuta
jednostavno i vrlo ukusno
hvala parka na receptu :)

Mozes li, molim te, da na napises okvirne merke za tu smesu?

naravno :)
prema originalnom receptu:
2 solje tople vode
1/4 kasicice suvog kvasca
4 solje brasna
so
i treba da stoji 8-10 sati
ako se dobro secam, posto sad ne mogu da pronadjem link koji je parka ostavila
a ja sam izmenila kako sam gore navela

ubrzala sam sa kasicicom secera i malo vise kvasca (pola kesice) i cekala 1,5-2 sata

a smesu koju sam dodala, sam napravila ovako:
maslinovog ulja sam stavila nekoliko kasika, manje od male solje za kafu
3-4 veca cena belog luka i nekoliko grancica persuna i malo soli

davaj recept za pitu
mada upravo pojedoh poslednje od šunke :rumenko:

Evo:
Kuvanu šunku isečem na veću parčad, pa stavim u blender, on je sitno isecka, onda dodam i malo sira u to, pa opet izblendiram...
Nauljim tepsiju, pa ređam:
2 kore(koje kad stavim malo poprskam kiselom vodom)
pa fil od šunke + malo kečapa(ali ne mora)
pa malo origana
i opet 2 kore
pa fil...itd...
i tako dok ima fila...

Na kraju stavim dve kore... umutim 4 jaja i mleko... pa prelijem... i onda isečem... da bi preliv bolje upio...

Ja sam još posula malo parmezana... ali ne mora...

I u rernu na 180 ili 200 stepeni... 35-45 minuta... kad porumeni gotovo je...:D

Ženske, moram da vas pitam nešto.
Nije bezobrazno, al' ću verovatno ispasti malo glupa:think:

Dobila sam od mame dimljenu kolenicu, a ja to u životu nisam niti jela niti spremala.
Ne znam kako se "tretira", da li je treba prvo kuvati pa onda možda peći i šta se obično sprema uz nju kao prilog?:confused:

Dajte mi neka uputsva i recepte, plizzzz

Dobila sam od mame dimljenu kolenicu, a ja to u životu nisam niti jela niti spremala.
Ne znam kako se "tretira", da li je treba prvo kuvati pa onda možda peći i šta se obično sprema uz nju kao prilog?:confused:

Jel treba recept za pasulj?

Nemoj da se stidiš... pa čovek uči dok je živ...;)

Ja obicno napravim pasulj,li prethodno koljenicu malo prokuham,pa onda stavim u pasulj a moze isto i sa kiselim kupusom..... A,moze se i malo prokuhati ,pa peci ako je malo dimljena a ako je malo vise presusena,bolje je mislim napraviti ili pasulj ili kupus.

iseckala praziluk, šargarepu, bukovače, eno dinsta se, posebno se kuva integralni pirinač
na kraju sve pomešam, dodam sok od paradajza i soja sos, i začina
i eto... malo lakše hrane
uz to zelena salata sa mladim lukom i rotkvicama sa jogurtom

Mozes i da je obaris pa onda ubacis u rernu malo da se zapeces...mmmmmmmmmm...

Juce sam kuvala krem corbu od povrca,dinstala belo meso i zelenu salatu i pekla palacinke...a danas...jos uvek ne znam.

Ujutru cu da spremam jedan kolac a recept mogu da kazem i vama...

Ovako... kupio sam 250 grama oraha. Takodje sam uzeo i onaj Plazma keks - mljeveni. Mislim da je pakovanje 250 ili 300 grama nisam siguran ali nema veze. Uzeo sam i jednu kesu onog secera u prahu i jednu cokoladu za kuvanje od 200 ili 250 grama - pojma nemam sada jer mi se spava... eh da kupio sam i dva margarina a bogami i dva pudinga od cokolade. Kupio sam i dvije kesice slaga da se nadje....

E kada se ustanem skuvacu kafu, procitati novine a u tom ce da bude i skoro podne.
Onog trena kada se rasanim ...

samljecu one orahe sto sam i kupio. Onda cu te orahe u jednoj vecoj ciniji da pomijesam sa Plazma keksom i margarinom. To cu da mijesam dok se ne sjedini smjesa i ostaviti dok mi se ona cokolada ne rastopi a u tu cokoladu cu dodati i onaj puding sto sam kupio samo sto cu dodati malo mlijeka. Kada se ta masa od pudinga i cokolade rastopi onda cu pustiti da se ohladi...
dok budem cekao da se ohladi, uzecu jednu vecu tacnu pravougaonog oblika i po njoj razmazati onu smjesu od oraha i Plazma keksa. Kada se to razmaze preko toga udarimo i namaz od one ohladjene smjese koju smo napravili od cokolade i pudinga.
Kada smo i to zavrsili zamutimo onu slag pjenu pa sve po onom cokoladnom filu namazemo.
Kada je sve to gotovo, fino otvorimo frizider marke Samsung i stavimo da se lagano rashladi. Kada bude rashladjeno mozemo izvaditi iz frizidera i navaliti... :jede:

:hvala:

danas pita od mesa, zelena salata i mladi luk....

za one koji ne znaju da je prave - nije teško, a evo recepta...

pita od mesa
potrebno: 700 g srednjih kora za pita, pola kg mlevenog junećeg mesa, 200g šampinjona, 3 glavice crnog luka ili 3 struka praziluka, 5 jaja, biber, začin c, ulje, bosiljak.
priprema: izdinstati na ulju sitno sečeni luk, meso i onda ubaciti šampinjone sečene na listiće. začiniti svim začinima i krčkati dok skoro sva voda ne ispari. u prohlađenu smešu se ubace jaja, promeša se lepo i onda se filuju kore.
filujem ih tako što uzmem 2 komada, pa na gornju razmažam malo ulja, stavim oko 2 kašike fila uzduž (u jednoj liniji), i umotam kao palačinku (samo što prvo presavijem deo kore sa strane)....i tako dok sve ne potrošim. ređam u pleh, premažem uljem i pečem na 220 stepeni dok ne porumeni.

Ja sam danas bila kod druagrice i otisle smo u neki restoran i narucila sam neku pastu...Molim da ako ne zna recept ili kako se zove to jelo mi pobogne jel sam odusevljena...Jelo mirise prelepo...Znaci pasta,ima neki beli preliv,i komadice nekog mesa...ne lici mi na parmezan,ima predivin miris jelo je mmmm

ja bih rekla da si narucila pastu sa piletinom u sosu od slatke pavlake.
u jednoj serpi obaris testeninu koju zelis..klasicno, kuvas je 8min od trenutka kad je ubacis u kljucalu vodu.
u drugoj serpi proprzis belo pilece mso seckano na kockice, (brzo ide..gotovo za 3,4min) dodas malo kari praha i suvi zacin i prelis slatkom pavlakom..sve lepo promesas da se sjedini i dodas u to obarenu testeninu..zajedno promesas jos jednom i prijatno!

čekamo te uveče za sve lepe recepte....

dočekali ste i jutro,ovi moji banditi nisu mi dali mira ceo dan...znači kolač je uspeo,ali slikala još nisam,opet pekla u modli za mafine...

18 sk brašna(ja stavila integralno)
18 sk kašika šećera(ja stavila Natreen tečni)
18 sk mleka(ja stavila ovseno)
18 sk ulja
1 jaje(ja izostavila)
3 sk kašike kakao praha(ja umesto stavila kokos)
1 prašak za pecivo

to se sve sjedini,sipa u tepsiju i peče na 200C

u zagradi sam pisala moje modifikacije naspram originala,i super je ispalo...

a za vreme dok se peklo izvadila višnje iz zamrzivača,i stavila na ringlu toliko da pusti malo soka,i samo se onako malo ugusti,ali ipak višnje da ostanu cele,kao kada se pravi pekmez...nisam dodavala ništa,samo to ukuvala na željenu gustinu,i to sipam preko kolača na tanjiru...

evo sad i sličice pride

Poslednja izmena:
a danas će biti guščije meso..dobili sa sela,pravim supicu,i punim gusku šargarepom,celerom,rendanim krompirom,paškanatom,sa malo đumbira,i na četvrtine sečenim jabukama,to se lako sjedini jel izuzev jabuka sve je rendano,pa to tako ide u rernu...kada je skroro gotovo ubacim pored na kolutove sečen krompir i takođe na kolutove sečen praziluk i zapečem....biće zelene salate sa jogurtom...

ne znam,ja mu rekla samo so,kaze taj s interneta laze samo da mi ne ispalo
mozda je i stavio ,ne smem da se oglasim jer trenutno usisava a ja forumasim(pa sam manja od makova zrna da ne primeti da postojim i tako mi nadje neku obavezu :rumenko: )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back