Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
vredne žene spremaju ručak.....;)...još sam u štrajku....ali ću verovatno sutra
kuvati nešto lepo....situacija se popravlja....:lol:

još samo da smislim šta.....ima li neko recept za neke lepe slane kiflice npr:think:

Sinoć sam imala goste na večeri
bilo riblje veče - već sam pisala da mi goste mlooogo volimo da zovemo na ribu i sve od nje
DakleM, moram da se hvalim da sam spremila takvu riblju čorbu da su svi jeli ko ludi i hvalili da takvu nigde jeli nisu.
Pošto je bilo oko 15 kg ribe (u tri vrste) čorbu sam kuvala onako kazanski, te mislim da ćemo naredna dva dana da je jedemo.
Inače kuvala otprilike ovako
Som, štuka, bucov i pomalo karaša posebno kuvala sa svom mogućom belom zeleni + praziluk + dve ogromne glavice crnog luka+ kesica bibera u zrnu pet šest, ma koliko se zahvati lista lovora.
procedila
meso obezkostila
crni luk propasirala + dodala koš tri ogromne glavice sitno iseckanog crnog luka i to upržila do besvesti
dodala očišćenu ribu (oko 3 kg čiste ribe, onu sitnuriju što je ostala na kostima posebno očistila za Donu i Baju i oni to vole)
Dodala 4 smrtno ljute papričice
Nalila sa onom vodom u kojoj je kuvana riba (inače ribu kuvala iz 4 puta jer kad onu glavudžu od ribe stavim u lonac ona ga već zauzme, tako da je moralo da kuvam iz više puta)
Kuvala još sat vremena uz dodatak još jedno tri četri litra vode.
Razmutila dve kesice aleva začina za ribe+ dodala tz stres bibera mlevenog, četri stresa belog luka u granulama, tri stresa začina (inače stres je odokativna mera za količinu dodatog začina iz onih malih staklenih kutijica za začine, a svodi se na to da syse ista tj kutijica nagne iznad lonca i stresne, pa koliko ispadne - ali kod nas uvežbanih urmašica nesklonih korišćenju vage radnja je automatizovana pa uvek ispada tačno određene količina, možda ekvivalentna kašičici, ali onako punoj). So dodavana još malo.
Na kraju pred služenje dodala sitno iseckane dve veze peršuna. Nas osmoro sipalo po tri puta pune tanjire i ostalo da jedemo još dva dana minimum, tolika količina recimo ispala.
Preostalu ribu isečenu na kotlete desetak sati ranije uvaljala u začine , naređala u podmazane plehove (ko je lud da prži toliku ribu), nacedila obilato limun na njih, poklopila folijama i u rernu na pečenje.
pred kraj sklonila foliju, prelila umakom od peršuna, belog luka, maslinovog ulja, vinskog sirćeta i vode.salata-krompir,šargarepa +bela rotkva + praziluk sve narendano +sirće i ulje i peršun, kuvana spitalna testenina sa kiselim krastavčićima + tunjevina + sitno seckan crven luk, salata od crvenih suvih naravno ljutih paprika pečenih na plotni pa sitno naseckanih + praziluk najsutnije naseckan sa mnooogo ulja i soli...
Sve u svemu lepo (ali ne i miomirisno) smo jeli, popilo se boga oca, a cenim ga da je posle u sve četri kuće sex bio profi (bez ljubljenja)

Sinoć sam imala goste na večeri
bilo riblje veče - već sam pisala da mi goste mlooogo volimo da zovemo na ribu i sve od nje
DakleM, moram da se hvalim da sam spremila takvu riblju čorbu da su svi jeli ko ludi i hvalili da takvu nigde jeli nisu.
Pošto je bilo oko 15 kg ribe (u tri vrste) čorbu sam kuvala onako kazanski, te mislim da ćemo naredna dva dana da je jedemo.
Inače kuvala otprilike ovako
Som, štuka, bucov i pomalo karaša posebno kuvala sa svom mogućom belom zeleni + praziluk + dve ogromne glavice crnog luka+ kesica bibera u zrnu pet šest, ma koliko se zahvati lista lovora.
procedila
meso obezkostila
crni luk propasirala + dodala koš tri ogromne glavice sitno iseckanog crnog luka i to upržila do besvesti
dodala očišćenu ribu (oko 3 kg čiste ribe, onu sitnuriju što je ostala na kostima posebno očistila za Donu i Baju i oni to vole)
Dodala 4 smrtno ljute papričice
Nalila sa onom vodom u kojoj je kuvana riba (inače ribu kuvala iz 4 puta jer kad onu glavudžu od ribe stavim u lonac ona ga već zauzme, tako da je moralo da kuvam iz više puta)
Kuvala još sat vremena uz dodatak još jedno tri četri litra vode.
Razmutila dve kesice aleva začina za ribe+ dodala tz stres bibera mlevenog, četri stresa belog luka u granulama, tri stresa začina (inače stres je odokativna mera za količinu dodatog začina iz onih malih staklenih kutijica za začine, a svodi se na to da syse ista tj kutijica nagne iznad lonca i stresne, pa koliko ispadne - ali kod nas uvežbanih urmašica nesklonih korišćenju vage radnja je automatizovana pa uvek ispada tačno određene količina, možda ekvivalentna kašičici, ali onako punoj). So dodavana još malo.
Na kraju pred služenje dodala sitno iseckane dve veze peršuna. Nas osmoro sipalo po tri puta pune tanjire i ostalo da jedemo još dva dana minimum, tolika količina recimo ispala.
Preostalu ribu isečenu na kotlete desetak sati ranije uvaljala u začine , naređala u podmazane plehove (ko je lud da prži toliku ribu), nacedila obilato limun na njih, poklopila folijama i u rernu na pečenje.
pred kraj sklonila foliju, prelila umakom od peršuna, belog luka, maslinovog ulja, vinskog sirćeta i vode.salata-krompir,šargarepa +bela rotkva + praziluk sve narendano +sirće i ulje i peršun, kuvana spitalna testenina sa kiselim krastavčićima + tunjevina + sitno seckan crven luk, salata od crvenih suvih naravno ljutih paprika pečenih na plotni pa sitno naseckanih + praziluk najsutnije naseckan sa mnooogo ulja i soli...
Sve u svemu lepo (ali ne i miomirisno) smo jeli, popilo se boga oca, a cenim ga da je posle u sve četri kuće sex bio profi (bez ljubljenja)

I koliko ti je corba oduzela vremena:eek:

I koliko ti je corba oduzela vremena:eek:

Pa prilično
najteže mi je bilo da isečem ribe pošto su jako velike, nezgodne za sečenje,ne mogu da se drže, morala sam i sataru da koristim
inače sve je trajalo par sati (jedno četri, ali za to vreme sam završavala i ručak, salate pekla ribu i onaj divni hleb- premažem maslinovim uljem, pospem tucanom alevom naravno ljutom paprikom, belim lukom u prahu, neke pospem i origanom)

vredne žene spremaju ručak.....;)...još sam u štrajku....ali ću verovatno sutra
kuvati nešto lepo....situacija se popravlja....:lol:

još samo da smislim šta.....ima li neko recept za neke lepe slane kiflice npr:think:

U zadnje vreme kiflice mesim na ovaj nacin:
-u posudu stavis 2dcl jogurta,1dcl ulja,1 prasak za pecivo,1 kasikicu soli i tri do cetiri case brasna...Kiflice redjas na papir za pecenje,premazes jajetom i posolis.
To ti je mera za jednu turu (jedan pleh).Bitno je to sto se ne ceka da naraste i sto ne razvlacis testo na jako tanko.Mozes puniti cime hoces i :super: su...i nemoraju biti samo kiflice ;)

a sta kazete na ovo??????
Probajte ovaj neobičnan recept - stvarno je dobar. Ukusna je, a jednostavan za pripremu. Ne možete da pogrešite.

Hrskava piletina s koka-kolom

Piletinu propržite na ulju i sa soja sosom. Zatim smanjite vatru, dodate đumbir i beli luk i kuvajte nekoliko minuta, pazeći da beli luk ne izgori.

Posuti žutim šećerom da se karamelizuje.

Preko sipati polovinu koka kole i dinstati dok se koka kola ne smanji, dodavajući ostatak koka kole dok se meso ne spremi (obično oko 30-45 minuta).

Kada se piletina izdinsta pustite da se sos smanji do gustog sirupa i služite preko pirinča.

600g
pilećeg mesa (može i belo mesi i bataci ili karabataci)

maslinovo ulje
3-4 kašike
tamnog soja sosa
oko 750ml
koka kole
2 čena
zgnječenog belog luka
2cm
sveže rendanog đumbira
2 kašike
žutog šećera

so

http://zena.blic.rs/recepti/Glavna_jela/621/Hrskava_piletina_s_kokakolom

a sta kazete na ovo??????

Hrskava piletina s koka-kolom

Piletinu propržite na ulju i sa soja sosom. Zatim smanjite vatru, dodate đumbir i beli luk i kuvajte nekoliko minuta, pazeći da beli luk ne izgori.

Posuti žutim šećerom da se karamelizuje.

Preko sipati polovinu koka kole i dinstati dok se koka kola ne smanji, dodavajući ostatak koka kole dok se meso ne spremi (obično oko 30-45 minuta).

Kada se piletina izdinsta pustite da se sos smanji do gustog sirupa i služite preko pirinča.

trebalo bi da je Ok, koka kola je puna šećera, tako da bi trebalo da podseća na piletinu sa medom.
Probaćemo....

evo ja već izvadila iz rerne friške kroasane sa viršlom,napravila 5 punih tepsija...nosim deci sa kojima ću imati workshop danas...a juče uveče i šnicle ispekla sa senfom i susamom...moji će jesti danas to sa kuvanim krompirom sa puno sitno seckanog peršuna preliveno sa otopljenim puterom...a supicu imaju od juče,pileću i to bistru donamileva....samo da uđe u zapisnik..

pohujem curece belo meso (donela mi svekrva juce) i pomfrit

ako neko zna recept za cjeske neka napise (piletina i psenica)
jela sam odavno, mnogo mi se dopalo
neko ko je iz Prijepolja sigurno zna recept to se tamo cesto sprema

uf da to sam jela i ja ili neko ko je iz Priboja,moj bivsi decko je to donosio pa sm probala a on bese iz Priboja :)al tu ide i kajmak koliko se secam i to dosta i nesto se dosta dugo i kuva da s piletina maltene raspadne ...

hitno mi je potreban odgovor,treba da pocnem da kuvam za par minuta.prvi put sam kupila grasak u konzervi da probam,ali ne znam kako se kuva.da li treba da bacim onu vodicu u kojoj stoji.molim za odgovor nekog ko je to vec kuvao,a ne ono ja mislim da bi trebalo....hvala.a hvala i onima koji misle da bi nesto trebalo,ali sad sam za to u frci...

pa mora da bude vodica inače bi se grašak sparušio
probaj jedno zrnce, sto posto je skuvan grašak
ja bi eto prosula vodu, grašak stavila u šerpicu sa malo maslaca i belog luka i kojom pečurkicom, samo da se zagreje
ali to sam samo ja

hitno mi je potreban odgovor,treba da pocnem da kuvam za par minuta.prvi put sam kupila grasak u konzervi da probam,ali ne znam kako se kuva.da li treba da bacim onu vodicu u kojoj stoji.molim za odgovor nekog ko je to vec kuvao,a ne ono ja mislim da bi trebalo....hvala.a hvala i onima koji misle da bi nesto trebalo,ali sad sam za to u frci...

Proprzi crni luk na ulju, dodaj grasak iz konzerve (baci visak vode), so, biber, sipaj malo paradajza iz tetrapaka, dodaj malo mirodjije i pola kaf. kasicice secera, ukrckaj 2 minuta i gotovo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back