Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas za rucak pizza.Na djecje zadovoljstvo.Sa sunkom,sirom sampinjonima.A moja mala tajna je da u tijesto dodam i oko 2 dcl.toplog jogurta.Pravim tijesto od oko 1 kg.brasna,so,ulje(oko 1dcl),1 prasak za pecivo,malo suvog kvasca,voda po potrebi.Bude jako fino.:)

Odlican desert koji je usto i jeftin i brz
400 gr keksa P.B
500 gr jogurta
100 do 200 gr secera ( zavisi od ukusa ko voli sladje stavi 200 gr )
jedna do dve banane
slag

izmrvis keks ( krupnije ) sipas jogurt, dodas secer i promesas. To sipas u pleh ( uzan , visok ) koji oblozis kesom ili folijom i stavis da odstoji minimum 30 min u frizideru. Kad se ohladi prevrnes u tanjir , ili tacnu za rolat. Iseckas banane uzduzno i poredjas na vrh kolaca i nafilujes slag i uzivas,
Odlicna poslastica a i deca je uglavnom vole

sinoć sam spremala za danas....šnicle (od svinjskog buta), začinjene, uvaljane u brašno, malo propržene, pa onda u tome napravih sos od mirođije...ubacim šnicle nazad da se krčkaju na najmanjoj temperaturi dok ne postanu meke kao duša....
uz to će danas da spreme pire krompir i salatu od krastavca sa pavlakom.

..ja sam ove godine moje navukla na tikvice sa roshtilja..
..isechem ih uzduz, sa sve korom, pospem sa malo vegete
i pechem posle pola sata, posle svog mesa, na blagoj vatri..
..prvo se mrshtili, a kad su probali prvi put vishe niko nece da pochne sa
mesom sa roshtilja dok tikvice ne budu gotove.. :lol:

Samo boranija, kuvana šunka i glavica crnog luka, so i začin C proprženo na malo ulja prebaciš u pleh ili vatrostalnu činiju preliješ sa jajima umućenim u mleko i pečeš u rerni.
Al' izgleda ovaj put nisam dovoljno posolila, pa kažu ispalo malo bljutavo. Idem sad kući sa posla, pa kad probam javi ću sutra šta je falilo.
A donina ideja sa kajmakom mi baš dobro zvuči... njam

ima li neko recepat za gibanicu

Ovako ja pravim gibanicu ili pitu sa sirom...stavim tri do cetiri jajeta,0,5 kg sitnog sira (moze i onaj iz radnje),2dcl jogurta,3-4 kasike pavlake,ako imam i jedno kiselo mleko,so po ukusu.Najbitnije ti je da imas dosta raznih mlecnih proizvoda i nema sanse da nebude :ok:
Neki stavljaju prasak za pecivo ali jajos nisam probala :think: Redjam kore i nadev naizmenicno,a na dva mesta nalijem i malko ulja onako izmedju kora da nebude suva.Kada zavrsim sa redjanjem isecem je na kocke (vel. nije bitna jer to mi je u stavri porcija) i poprskam sa mlekom.

Pošto svako ima svoj recept za gibanicu, evo ja ću ti moj napisati ;)
ide bar 5 jaja
500 g sitnog sira
200 g kajmaka
kockica putera
malo kisele vode

Ostave se 4 kore cele. dve se stave na tepsiju (izmeđšu se malo pospe meešavinom ulj ai kis. vode), i dve se ostave za prekrivanje. Ostale kore se iscepaju i izmešaju sa nadevom, dobro, da sve bude natopljeno. To se prespe preko prve dve kore, prekrije se za one dve cele preostale i u rernu :super:
Ja najviše volim da je napravim u onom okruglom kalupu za torte, da bude onako, visoka, i okrugla :D

daj recept za taj kolač :cmok:

Evo ovako:
-za prvu koru - umutis 3 belanceta,dodas 3 kasike secera,3 zumanceta,pola praska za pecivo i dva pudinga od jagode.To sve umutis i stavis da se pece (oko 15min);
-za drugu koru - umutis 3 belnceta,dodas 3 kasike secera,3 zumanceta,pola praska za pecivo i dva pudinga od cokolade.Umutis i peces;
-fil - skuvas dva pudinga od vanile sa 7 kasika secera u 0,5l mleka pa kad se skuva ubacis jedan margarin da se rastopi mesajuci.Ako treba umuti malo mikserom da se lepo sjedini.
Redjas crnu koru,fil,rozu koru i glazuru od cokolade (200g cokolade za kuvanje i oko 10 kasika ulja).

Evo jedan savet kako da ovaj kolac bude jos lepsi - kada ispeces koru sa pudingom od cokolade ugrej malo mleka (pola male soljice) i preli koru da bude meksa.

Poslednja izmena:
OBAVESHTENJE
..molim drugarice forumashice koje zive u vojvodini za pomoc,
poshto moje finansije ne dozvoljavaju da ovako vishe zivim.. :lol:
..pre par godina su se u nashim radnjama pojavile shtrudle sa makom,
pravi ih pekara kikinda i zove ih "originalana vojvodjanska shtrudla sa makom"..
..700g ovog savrshenstva od shtrudle naplacuju nam oko 400dinara,
a mi ga raznesemo za 15 minuta.. :sad2:

..shtrudla koju prave shumadinci i chiji recepis imam nije ni nalik ovoj,
pa molim neku od voljnih da sa mnom podeli neku verziju istog.. :worth:
..unapred zahvalna...NC s familijom.. :lol: :heart:

Evo November, dobila sam detaljno uputstvo :D
Staviš jedan kvasac da se podigne u 2 dl vode i 1 dl mleka sa kašikicom šećera
Kad zapeni, dodaš sve to u 1 kg brašna, u koje takođe dodaš malo soli i još 2 pune kašike šećera, dva žumanca, dve kašike kisele pavlake i 1 dl ulja.
To znači dobro umesiš i ostaviš da raste. Posle cca pola sata, uzmeš u ruke masti i tako ga premesiš, sa mašću. Podeliš na dva dela i ostaviš još pola sata. Zatim premesiš još malo jednu, pa drugu, uzmeš prvu i razviješ oklagijom. Premažeš mašću i staviš pola smese sa makom (napisaću posle) i ponovo se zalije sa malo masti (ili ulja), uvije se u rolat i ostavi se da naraste još malo. Tako i od drugog dela testa, naravno, isto. Premaže se žumancetom i u rernu.
E sad, moja svekrva na ovu količinu izmeša (na suvo) 250 g mlevenog maka i 250 g šećera u prahu. Ništa ne kuva, ništa ne dodaje mleka. To je fil, ne raspada se kad se seče i jede!
Najbolja štrudla koju sma u životu jela ;)
Srećno :D

Evo ovako:
-za prvu koru - umutis 3 belanceta,dodas 3 kasike secera,3 zumanceta,pola praska za pecivo i dva pudinga od jagode.To sve umutis i stavis da se pece (oko 15min);
-za drugu koru - umutis 3 belnceta,dodas 3 kasike secera,3 zumanceta,pola praska za pecivo i dva pudinga od cokolade.Umutis i peces;
-fil - skuvas dva pudinga od vanile sa 7 kasika secera u 0,5l mleka pa kad se skuva ubacis jedan margarin da se rastopi mesajuci.Ako treba umuti malo mikserom da se lepo sjedini.
Redjas crnu koru,fil,rozu koru i glazuru od cokolade (200g cokolade za kuvanje i oko 10 kasika ulja).

Evo jedan savet kako da ovaj kolac bude jos lepsi - kada ispeces koru sa pudingom od cokolade ugrej malo mleka (pola male soljice) i preli koru da bude meksa.

jedno pitanje i glupo je do besvesti - taj puding koji ide u kore...skuva se ili se samo izruci iz kesice?

e sad da ja vas pitam: ima li ovde neka koja ima savrsen recept za domace krofne - velike, koje se ne napiju masti sa "rupom" (ne kao bagel nego sa rupom iznutra...al sam ga srocila ali valjda ce me neko shvatiti)
pre 3000 godina mi je jedna baka objasnjavala nesto sa nekim premazivanjem vodom i malo konjaka u testu ali se ja sad toga uopste vise ne secam

Imam ja...evo ovako...:D

U 3 deci mleka stavite 8 kocki šećera i 30 gr izmrvljenog kvasca. Mleko sa kvascem
promeštati i ostaviti na toplo mesto da uskisne. U sud za mešenje staviti pola kg brašna,
malo soli, 4 žumanca i 7 kašika rastopljene masti (margarina). U ovu masu dodati
uskisli kvasac, pa varjačom testo dobro izraditi lupajući ga neprestano 20-tak minuta.
Pokriti testo i ostaviti ga na umereno toplo mesto da kisne od prilike 1 sat. Na sto posuti
brašno i istresti testo, razviti koru debljine 3 samtimetra kalupom vaditi krofne. Zatim
ih ostaviti da stoje jedno pola sata, da opet malo odmore. Kad stavljate da pržite
krofne uvek stavljati tako da im strana na kojoj su ležale dođe gore.

Super su....baš budu tako šuplje....Prijatno...:D

Sad bi me moji ukućani obesili sigurno...odavno ih nisam pravila...:manikir:

ja cu danas kupusicu
i sojine komadice
e sad, jedino ne znam kako da napravim te sojine komadice, a da ne budu prosto samo isprzeni
da l mogu npr. da ih uvaljam u prezle il nesto?

Kad sam ih koristila, ja sam ih obično prvo obarila u vodi, sa začinima, lovorovim listom,
biberom...da malo dobiju ukusa, i da omekšaju...onda sam ih pohovala kao obične
šnicle...a one male komadiće pržila na ulju budu ko čvarci...čak sam jednom prevarila
moje...kao da sam pravila čvarke..kad su se najeli, priznala sam šta sam im dala..eee...........ko mi kriv, od tad proveravaju.....:D

Evo November, dobila sam detaljno uputstvo :D
Staviš jedan kvasac da se podigne u 2 dl vode i 1 dl mleka sa kašikicom šećera
Kad zapeni, dodaš sve to u 1 kg brašna, u koje takođe dodaš malo soli i još 2 pune kašike šećera, dva žumanca, dve kašike kisele pavlake i 1 dl ulja.
To znači dobro umesiš i ostaviš da raste. Posle cca pola sata, uzmeš u ruke masti i tako ga premesiš, sa mašću. Podeliš na dva dela i ostaviš još pola sata. Zatim premesiš još malo jednu, pa drugu, uzmeš prvu i razviješ oklagijom. Premažeš mašću i staviš pola smese sa makom (napisaću posle) i ponovo se zalije sa malo masti (ili ulja), uvije se u rolat i ostavi se da naraste još malo. Tako i od drugog dela testa, naravno, isto. Premaže se žumancetom i u rernu.
E sad, moja svekrva na ovu količinu izmeša (na suvo) 250 g mlevenog maka i 250 g šećera u prahu. Ništa ne kuva, ništa ne dodaje mleka. To je fil, ne raspada se kad se seče i jede!
Najbolja štrudla koju sma u životu jela ;)
Srećno :D

imam par pitanja:p
koje brasno-ono ostro il meko?
...za pav-laku znaam...onda-
na koju debljinu otprilike treba da se razvije testo?
i
u kakvom si fazonu sa svekrivom?
jer
ako je tela tebe da zaebe, zaebace i sve nas

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back